FTF: Fiduciary Licence Agreement (FLA)

[ ]

Wat is de FLA?

De Fiduciary Licence Agreement (FLA) is een overdracht van het auteursrecht waardoor alle code die gecreëerd wordt voor een project beschermd kan worden. Zo kan men de auteursrechten (of de exclusieve exploitatierechten) consolideren om een fragmentatie van auteursrechten te vermijden.

Dankzij deze licentie blijven projecten juridisch beheerbaar. Men kan de code onder een andere licentie verdelen en het geeft voldoende rechten om de licentie voor een rechtbank af te dwingen. De persoon die het auteursrecht overdraagt, verliest geen rechten aangezien de FLA onmiddellijk een onbeperkt gebruiksrecht en enkel exploitatierecht geeft aan de auteur. De FLA heeft ook enkele basisprincipes aan de FLA toegevoegd. Als deze geschonden worden door de beheerder vervallen alle rechten en licenties die werden toegewezen automatisch.

De FLA wordt gebruikt voor FSFE's fiduciair programma, maar kan ook gebruikt worden om de rechten toe te wijzen aan een derde partij.

Welke versie een project ook kiest, ze kunnen steeds terecht bij Free Software Foundation Europe's Freedom Task Force voor vragen en ondersteuning. U kan ons bereiken met het online contactformulier.

Auteurs

De FLA werd geschreven door Dr. Axel Metzger (ifross) en Georg Greve (FSFE) in samenspraak met vermaarde internationale juridische en technische specialisten. Andere personen die ooit op één of andere manier bijdroegen aan de FLA zijn RA Dr. Till Jaeger, Carsten Schulz, Prof. Eben Moglen, RA Thorsten Feldmann, LL.M., Werner Koch, Alessandro Rubini, Reinhard Muller en nog veel anderen. De laatste herziening werd samengesteld door Georg Greve en Shane M Coughlan, coördinator van FSFE'sFTF, gebaseerd op feedback van Dr. Lucie Guibault docent aan het Instituut voor Informatierecht in Nederland.