Ons werk

Open Standaarden

Dankzij Open Standaarden kunnen mensen allerlei soorten data vrij en accuraat delen. Zij voorkomen lock-in en andere kunstmatige barrières tegen interoperabiliteit. Zij promoten keuze tussen verkopers en tussen technologishe oplossingen. Het werk van de FSFE aan Open Standaarden heeft als doel er zeker van te zijn dat mensen het gemakkelijk vinden om over te stappen naar Vrije Software of tussen Vrije Software- oplossingen.

Introductie

De relevantie van Open Standaarden is nauw verbonden aan netwerkeffecten en is dus dramatisch gestegen. De beloning voor het uitdagen van het systeem van niet-vrije verkopers neemt toe, net als de kosten voor de gebruikers van software.

Overheden, niet-gouvernementele organisaties met een publiek belang, inclusief groepen die zich bezighouden met de vrijheid van competitie of consumentenrechten, zijn in het algemeen sterke voorstanders van Open Standaarden. Typische critici zijn de niet-vrije software verkopers en zij die opkomen voor hun belangen. Critici benoemen onder andere het inherente conflict tussen innovatie en standaardisatie.

Standardisatie beperkt met opzet de veranderingen aan de technische basis, inclusief innovatie. Deze beperkingen worden geïntroduceerd om daaropvolgende innovatie mogelijk te maken door iedereen met toegang tot de standaard en niet alleen de partij die de technologische basis controleert. Dus standaarden beperken de mogelijkheid om te innoveren door een enkele partij en maken daarmee innovatie mogelijk te maken op basis van die standaard door meerdere partijen.

Open Standaarden maken zulke innovatie mogelijk door alle partijen waarbij de oorspronkelijke ontwikkelaar van het platform geen voordeel heeft bij het beperken van innovatie of competitie.

De doelen van de FSFE zijn onder meer de vrijheid van lock-in, en van innovatie en competitie voor iedereen. Daarom is de FSFE een sterke supporter van Open Standaarden.

Publicaties

Publicaties van het IGF

Publicaties over MS-OOXML

Verwant Nieuws

EU gaat Vrije Software code review financieren

19 December 2014:

Het Europees Parlement heeft de financiering goedgekeurd van verschillende projecten die te maken hebben met Vrije Software en privacy. In het EU-budget voor 2015, dat door het Europees Parlement op 17 december is aangenomen, hebben parlementsleden tot 1 miljoen euro aangewezen voor een project om Vrije Software-programma's te onderzoeken voor gebruik bij de Commissie en het Parlement om kwetsbaarheden in de beveiliging te identificeren en te herstellen.

Studie: Europees Parlement moet Vrije Software en Open Standaarden aannemen om zeker te zijn van transparantie

12 December 2014:

Vrijdag is een studie gepubliceerd die aangeeft dat het Europees Parlement Vrije Software en Open Standaarden moet aannemen om aan haar transparantieverplichtingen te voldoen. De auteurs concluderen dat "de procedureregels van het Europees Parlement als dat mogelijk is Vrije Software en Open Standaarden verplicht moeten stellen voor alle systemen en data die gebruikt worden voor het werk van het Parlement."

[Blog] FSFE comments at European Parliament's DG ITEC conference

20 November 2014:

At a meeting in the European Parliament, FSFE's president Karsten Gerloff highlighted several ways in which the Parliament could become more transparent, and make better use of Free Software and Open Standards.

In a short intervention, he urged the Parliament to finally make its live streams accessible to Free Software users. He asked the Parliament's IT administration to enable IMAP access on its mail servers to allow Free Software users to connect through standard protocols, and warned the Parliament to avoid lock-in as it progresses towards greater digitisation.

Document Freedom Day 2014 Report Published

24 April 2014:

Open Standards were celebrated to the ends of the earth for Document Freedom Day 2014, with 51 events in 22 countries. The campaign for interoperability was enacted from Tokyo to Rio, and Birmingham to Taipei.

Open Letter to EU institutions: Time to support Open Standards

26 March 2014:

In an open letter to the European Parliament and the European Commission, Free Software Foundation Europe and Open Forum Europe are asking the European institutions to improve their support for Open Standards. The letter is directed to Giancarlo Vilella, the president of the European Parliament's DG ITEC and chair of the Inter-Institutional Committee for Informatics.