Bevrijdt uw Android

Bevrijdt uw apparaat!

Bevrijdde Android Robot

Hoewel Android voor het grootste deel uit Vrije Software bestaat, worden apparaten meestal uitgevoerd met onvrije software en diensten die voorkomen dat mensen ze gebruiken op een onafhankelijke en autonome manier. Bevrijdt uw Android-apparaat: leer hoe u opnieuw controle kan krijgen over uw data met een vrij besturingssysteem en vrije toepassingen!

De besturingssystemen

Een besturingssysteem is een verzameling software die u in staat stelt om uw telefoon te gebruiken en er andere programma's op te gebruiken. Hoewel Android voor het grootste deel vrij is worden veel telefoons op de markt gebracht met propriëtaire onderdelen en toevoegingen. Sommige telefoons hebben ook een gesloten opstartlader die voorkomt dat u andere besturingssystemen opstart en installeert. Als u een Android-telefoon wilt kopen, wees er dan zeker van dat het slot van de opstartlader kan worden opengemaakt. Op sommige apparaten kan het alleen worden opengemaakt met geraffineerde hacks en verklaren de fabrikanten uw garantie nietig als u de opstartlader van uw apparaat heeft opengemaakt. Maar volgens het Europese Directief 1999/44/CE is het enkele feit dat u de software op uw apparaat heeft gewijzigd of veranderd niet genoeg reden om uw garantie nietig te verklaren. Lees Carlo Piana's blog voor meer informatie. Er zijn ook bedrijven die hun apparaten op de markt brengen met een opengemaakte opstartlader of zij voorzien u van de middelen om het zelf open te maken. Daarnaast is het een goed idee om te kijken of er vrije versies van Android zijn die het apparaat steunen.

Replicant

Replicant

Replicant is een 100% Vrije Software- distributie van Android. Omdat het geen onvrije drivers gebruikt werkt het op dit moment op een beperkt aantal apparaten.

We vragen u om Replicant te helpen bij het onderteunen van meer apparaten. U kan code bijdragen en apparaten voor testdoeleinden doneren aan het team van Replicant.

Telefoons met voorgeïnstalleerde Replicant zijn beschikbaar bij Tehnoetic die een deel van de winst doneert aan het Replicant-initiatief.

CyanogenMod

CyanogenMod

CyanogenMod is een versie van Android die u kan gebruiken zonder Google-account. Hoewel het gewoonlijk meer vrij is dan de voorgeïnstalleerde software is vrijheid hier niet het doel. Hoewel CyanogenMod werkt op de meeste Android-apparaten maakt het gebruik van onvrije drivers voor apparaten en firmware die worden opgehaald van het apparaat en aan de ROM worden toegevoegd. Nieuwere versies bevatten ook de propriëtaire Google Play-diensten.

We verzamelden informatie over hoe u kan helpen zeker te stellen dat CyanogenMod weer vrij wordt en hoe u onvrije delen kan identificeren en verwijderen. Als u andere onvrije software kent die is toegevoegd aan CyanogenMod laat het ons dan alstublieft weten!

De Apps

Voor de meeste mensen is de Google Play Store (voorheen bekend als de Android-markt) de enige of belangrijkste bron van hun applicaties. Het vertelt u niet eens of een app wel of niet Vrije Software is, laat staan om wat voor licentie het gaat. Helaas zijn de meeste apps van deze of andere markten propriëtair. Zelfs als u een Vrije Software app installeert is er geen reden om het gedownloade bestand te vertrouwen. Het gebruiken van Google market vereist ook een Google-account. Het wordt aanbevolen om deze markt in het geheel niet te gebruiken.

F-Droid

F-Droid

Het F-Droid initiatief is gestart om de treurige Vrije Software app-situatie in de Android-wereld te veranderen. het bouwt een pakketbron van gemakkelijk te installeren Vrije Software voor het Android-platform. Er is een Android cliënt-applicatie die het gemakkelijk maakt om Vrije Software-applicaties ie doorzoeken, ze op uw apparaat te installeren en updates bij te houden. Het bevat ook, als dat beschikbaar is, informatie over hoe u geld kan doneren aan de auteurs van de app.

De F-Droid pakketbron bevat details over verschillende versies van iedere applicatie. U kan ook eenvoudig zelf pakketbronnen creëren en toevoegen. Maar omdat dit initiatief erg actief is en ontwikkeld wordt op een gedecentraliseerde manier die openstaat voor samenwerking is het creëren van eigen pakketbronnen niet echt noodzakelijk. Het doel is om alle nuttige Vrije Software Android-applicaties te bevatten en de updates bij te houden.

We verzamelden wat informatie over hoe u kan helpen met F-Droid.

Uw data synchroniseren

Als u alleen Vrije Software gebruikt en niet wil vertrouwen op de onvrije netwerkdiensten zoals die van Google dan lijkt het alsof u het gemak verliest om uw contacten, uw kalender en andere data te synchroniseren met uw andere apparaten. Gelukkig zijn is er genoeg Vrije Software bij wie dit net zo goed werkt.

Kalender en contacten synchroniseren

Er zijn verschillende Vrije Software server-implementaties van CalDAV en CardDAV die u kan gebruiken, zoals:

Ieder apparaat waarop u toegang wilt hebben tot uw contacten en kalender heeft een CardDAV- en een CalDAV-cliënt nodig. Voor gebruik op de desktop:

Voor Android-apparaten kan u gebruik maken van:

Bestanden synchroniseren

Om bestanden tussen apparaten te synchroniseren

Synchroniseren van feed-lezers

Als u gewoonlijk RSS/Atom -feeds bijhoudt dan is het aardig om in staat te zijn om alle apparaten gesynchroniseerd te houden. Hier zijn enkele suggesties van mogelijke vrije oplossingen die u kan gebruiken:

Synchroniseren van webbrowsers

Het is mogelijk om uw eigen Firefox-synchronisatie-server te draaien

Het is dan mogelijk om de geavanceerde setup van de synchronisatie-configuratie van de Firefox webbrowser te gebruiken om de nieuwe server te definiëren en de beheersrechten om te gebruiken.

Hoewel er enige documentatie is over hoe u uw Chrome webbrowser synchronisatie-server kan hosten is er nog weinig concreets. Zie issue 181429 van de chromium development issue tracker.