Vrije Software PDF-lezers

Wat zou je denken over een bord boven de snelweg waarop staat: "U heeft een Toyota nodig om op deze weg te mogen rijden. Neem contact op met uw Toyota-dealer voor een gratis proefrit - Uw Overheid"? Als het gaat om software voor het openen van PDF-bestanden doen Veel organisaties in de publieke sector dit iedere dag als het gaat om software voor het openen van PDF-bestanden.

Met de pdfreaders.org-campagne lichten we de organisaties uit die zich op deze wijze gedragen en benoemen we hoe vaak deze advertenties voor onvrije software voorkomen. Met de hulp van activisten in heel Europa nemen we contact op met deze organisaties en leggen we hen uit hoe ze hun websites kunnen verbeteren zodat ze onze vrijheid respecteren.

Waarom zou het ons iets uitmaken?

Zelfs als bepaalde software gratis wordt weggegeven kan het bedrijf erachter een economisch voordeel hebben: het promoten van deze software betekent het prioritiseren van een bepaald bedrijf. Overheden zouden geen specifiek bedrijf moeten promoten, maar in plaats daarvan gelijkheid en keuze op ie softwaremarkt moeten promoten. Daarom hebben FSFE en haar vrijwilligers ingegrepen om dit probleem op te lossen.

Deze campagne was gebaseerd op drie basisprincipes die we bij FSFE steunen:

Wat hebben we bereikt?

Ministerie van Financiën van Brandenburg

Voorbeeld uit Duitsland met de advertentie

Iedere dag adverteren instituties op hun websites voor onvrije advertenties. Met de hulp van onze Fellows enhonderden andere Vrije Software-activisten verzamelden we gedurende een maand 2104 foutrapporten uit ieder land in Europa en uin negen landen buiten Europa.

De FSFE en haar vrijwilligers zonden daarna brieven naar alle overheden op onze lijst. Daarin vroegen wij hen om ofwel de advertenties voor onvrije software te verwijderen, danwel tenminste in gelijke mate voor Vrije Software te adverteren, zodat gebruikers van hun websites zich realiseren dat zij een keuze hebben. Daapop ontvingen wij veel positieve feedback van de instituties waarin zij ons bedankten voor onze brieven.

De FSFE heeft na verschillende jaren en duizenden brieven deze campagne beëindigd. Dankzij alle toegewijde Vrije Software-activisten die geholpen hebben om contact op te nemen met deze instituties kunnen we vol trots aankondigen dat we in staat waren om advertenties voor onvrije PDF-lezers te verwijderen van 1125 van de 2104 overheidswebsites (53%).

opgelost

Dezelfde website nadat zij het hadden opgelost

We waren verder in staat om voor verandering op te komen op zowel nationale alswel internationale niveaus.

Naast contact opnemen met publieke instituties om dit op te lossen heeft FSFE ook da handtekeningen verzameld van 90 organisaties, 63 bedrijven en 2731 personen die gelijke toegang eisen voor Vrije Software PDF-lezers. Deze brede steun liet ook de brede steun voor deze campagne zien.

En wat volgt nu?

De Vrije Software beweging wordt, bovenal gesteund door haar gemeenschap; we hebben jouw hulp nodig om verder te gaan met het promoten van Vrije Software en samen kunnen we het verschil maken voor een toekomst met Vrije Software! We moedigen je aan om door te gaan met het gebruikmaken van ons sjabloon en het sturen van brieven of e-mails aan overheden die nog steeds adverteren voor het gebruik van onvrije software en gesloten standaarden. We hebben ook een link voor tips over wat daarna te doen met de relevante instituties. Dit is een geweldige (en gemakkelijke) activiteit voor lokale Vrije Softwaregroepen om kennis over Vrije Software te verspreiden naar de overheid.