Softwarepatenten in Europa

[Introductie | Achtergrond | Status | Verdere Informatie]

Open Brief [2004-05-10] [2004-05-31] [2004-07-06] [2004-08-02] [2004-09-06] [2004-10-04] [2004-11-01] [2004-12-06] [2005-01-03] [2005-02-07] [2005-03-07] [2005-04-05] [2005-05-02] [2005-06-06]

Softwarepatenten zullen de basis vernietigen van IBM's toekomst

2 augustus 2004

Beste Dr. Wladawsky-Berger,

Als voorzitter van het Italiaanse onderdeel van de Free Software Foundation Europe (FSFE) heb ik de kans gehad u te ontmoeten op IBM's workshop in Milaan laatstleden 22 juni. Laat mij u aan de voorzitter van de FSFE, Georg Greve, voorstellen.

Momenteel bespreekt Europa de legalisatie van softwarepatenten -- we hebben er in feite zo al 30.000. En IBM, als 's werelds grootste houder van softwarepatenten, is sterk aan het lobbyen voor hun formele goedkeuring.

Vragen voor de legalisatie van geweren kan inderdaad een logische stap lijken als men het grootste arsenaal in zijn bezit heeft.

Wij weten dat jullie juridische departementen jullie vertellen dat softwarepatenten noodzakelijk zijn om jullie investeringen in innovatie te beschermen. Dat is een heel begrijpbaar advies aangezien zij het juridisch departement zijn. Als zij enig ander advies zouden geven, zouden jullie misschien jullie geld uitgeven aan meer onderzoek, meer producten, meer zaken en minder advocaten.

IBM zegt vaak dat het vooral vasthoudt aan haar softwarepatenten voor defensieve redenen; om zichzelf en haar klanten tegen aanvallen door softwarepatenten te beschermen. Zo verspilt het haar geld aan een wapenwedloop die enkel bestaat omdat IBM eerder verkeerdelijk vroeg naar de introductie van softwarepatenten.

Iedereen zou tegen nu goed genoeg moeten begrijpen dat een wapenwedloop bijna nooit productief is. Het leidt tot een onhoudbare groei van ballast tot voorbij enige nuttige proporties tot slechts één deelnemer in die race overblijft. U mag denken dat IBM degene zou zijn die overleeft en u zou gelijk kunnen hebben.

Maar het resultaat van die deelneming in de wapenwedloop is dat IBM langzaam aan misvormd wordt. Het spendeert meer en meer energie aan een wapenwedloop die meer en meer in twijfel getrokken wordt. Instanties zoals het FTC 1 in de Verenigde Staten of het MIT2 hebben twijfels geworpen op de onderhoudbaarheid van dit model.

Dus nu IBM zich aan het omvormen is als reactie op deze wapenwedloop, zal het op het onvoorziene einde geconfronteerd worden met zichzelf: een groteske, misvormde reus met een plotseling nutteloos wapen, en al haar energie gaande naar het onderhouden van die misvorming. Die reus zal zichzelf geconfronteerd zien met honderden frisse, jonge en hongerige bedrijven die de markt betreden met echt innovatieve producten.

Drie jaar geleden beschreef u in San Francisco het belang van vrijheid in de wetenschap: Wetenschappers publiceren hun gedachten en anderen voegen er hun gedachten aan toe - op deze man wordt kennis opgebouwd ten voordele van de maatschappij en de economie. U kwam eveneens tot de conclusie dat Vrije Software eenzelfde belang heeft voor informatica, als wiskunde voor fysica 3.

Softwarepatenten dwingen IBM niet enkel tot misvorming en verspilling van enorme hoeveelheden werkmiddelen op anderszins nutteloze juridische groei, ze schaden ook Vrije Software -- de basis van uw lange termijn plannen rond de on-demand strategie.

Dus wanneer u nog eens kijkt naar de grootte van uw wapens lijkt het dat u hen nooit zal willen ontslaan, aangezien de terugslag mogelijk de basis van uw toekomst kan vernietigen en het verkrijgen van deze wapens uw innovatief potentieel kostte. Door softwarepatenten te steunen begeeft u zich niet enkel in een wedloop die zal leiden tot de teloorgang van de volledige economie -- inclusief IBM. U ondermijnt ook de basis van uw lange-termijn strategieën.

Blijf alstublieft, in uw eigen voordeel, ons werk tegen softwarepatenten in Europa steunen. We zijn klaar om te bespreken hoe.

Vriendelijke groeten,

Stefano Maffulli
Chapter Italy
Free Software Foundation Europe
fsfe.org
 
Georg Greve
President
Free Software Foundation Europe
fsfe.org

1 http://swpat.ffii.org/papers/ftc02/index.en.html
2 http://www.researchoninnovation.org/swpat.pdf
3 http://www.golem.de/0108/15366.html