Wat is de FSFE Fellowship?

Meedoen met de Fellowship betekent een duurzaam lid te worden van de FSFE en tegelijkertijd is het de belangrijkste manier waarop mensen zich identificeren met en hun steun uitspreken voor de Free Software Foundation Europe.

Meedoen met de Fellowship betekent deel uit te maken van een Europa-brede gemeenschap die de Vrije Softwarebeweging wil helpen of er zelfs mee wil engageren. Het betekent ook dat u FSFE financieel steunt met een lidmaatschapsbijdrage. Daarvoor terug krijgt u toegang tot onze infrastructuur en onze samenwerkingsgereedschappen die u kan gebruiken voor uw eigen doel of om te communiceren en interactie met elkaar te hebben.

Fellowshipgemeenschap

Europese ontmoeting van coördinatoren 2013

De Fellowship is een gemeenschap van mensen uit heel Europa met enthousiasme voor Vrije Software die geven om de politieke en maatschappelijke aspecten van Vrije Software. Zij bestaat uit verschillende niveaus van communicatie en organisatie. Er zijn individuele activiteiten, lokale Fellowshipgroepen, landenteams, verschillende e-maillijsten en er is de wereldwijde publiciteit op onze planet...

Aan de rechterkant zie je de structuur van de Fellowshipgemeenschap. Vat deze structuur alsjeblieft niet op als een organisatiekaart die je misschien kent uit het bedrijfsleven of van andere hiërarchische organisaties. De Fellowshipgemeenschap is veel informeler: deelnemen of weggaan bij een team is gebaseerd op interesse en vrijwilligheid. De afbeelding is er om de verschillende niveaus van betrokkenheid te begrijpen.

Individuele Fellows

Een Fellow kent het belang van Vrije Software voor een vrije samenleving. Daarom neemt hij of zij deel aan de Fellowship en steunt de FSFE financieel door de lidmaatschapsbijdrage. Door deel te nemen aan de Fellowship wordt hij of zij een duurzaam lid en ontvangt daarmee toegang tot onze systemen. Hij of zij kan het woord verder vertellen en zijn of haar verbinding laten zien door bijvoorbeeld te bloggen op FSFE's planet of zijn of haar FSFE e-mailalias te gebruiken. Als hij of zij dat wil kan er gecommuniceerd worden met andere Fellows, deelgenomen worden aan discussies of een lokale groep worden opgezet. Dit is natuurlijk allemaal vrijwillig. Zelfs als je alleen wil kijken naar een goede manier op de FSFE financieel te steunen dan is deelnemen aan de Fellowship nog steeds de beste manier om dat te doen. Je kan deelnemen aan de Fellowship zonder dat het noodzakelijk is om de systemen van FSFE te gebruiken of deel te hoeven nemen aan gemeenschappelijke activiteiten. Tegelijkertijd help je onze administratieve kosten tot een minimum terug te brengen door deel te nemen aan onze Fellowship in plaats van hetzelfde bedrag te geven als donatie..

Lokale bijeenkomsten

Veel Fellows hebben interesse om andere Fellows in het echte leven te ontmoeten. Het idee van lokale bijeenkomsten ontstond in Berlijn en er ontstaan nu steeds meer actieve Fellowshipgroepen in Europese steden. Deze groepen bestaan grotendeels uit Fellows en andere mensen die geven om Vrije Software. Fellowshipgroepen ondernemen activiteiten die variëren van het drinken van een biertje tot het organiseren van evenementen voor het publiek bewustzijn. Het belangrijkste van deze lokale ontmoetingen is om de mensen te leren kennen die in jouw regio sterke gevoelens hebben over softwarevrijheid en om met elkaar in verbinding te komen. Groepen beslissen meestal zelf of ze het willen houden bij socialiseren of dat ze ook tot gezamenlijke actie willen komen. Als je je aanmeldt voor de Fellowship zal je worden gevraagd of je in contact wil komen met een lokale groep. Als je dat wil dan zal onze Fellowshipstaf contact met je opnemen en je in verbinding stellen met jouw lokale groep - als er een is.

Landenteam

In sommige Europese lidstaten bestaan er al Fellowship landenteams. Landenteams zijn Fellows die communiceren en met elkaar betrokken zijn op een nationaal niveau in plaats van een lokaal niveau. Daarom observeren zij juridische en politieke activiteiten in hun land en komen zij op voor zichzelf of houden zij een campagne als dat noodzakelijk is. Landenteams hebben veel impact, bijvoorbeeld bij het stellen van vragen aan politici, het bezoeken van conferenties of het ontwerpen van land-specifieke folders.

Fellowship-vertegenwoordigers

De Algemene Vergadering is de hoogste autoriteit in de organisatie van de Free Software Foundation Europe en haar Uitvoerend Raad. Leden van de Algemene Vergadering zijn lange termijn vrijwilligers en activisten voor de FSFE. Ieder jaar is er een Fellowshipverkiezing voor een van de twee zetels waarvoor iedere Fellow het recht heeft om zichzelf kandidaat te stellen. Lees meer over de verkiezingen en de Fellowshipvertegenwoordigers in de constitutie van de FSFE.

Als Fellow ontvang je

Deelnemen aan de Fellowship gaat over opkomen voor Vrije Software en om je steun te laten zien voor politieke en maatschappelijke activiteiten die te maken hebben met software-vrijheid. Buiten dat zijn er enkele persoonlijke voordelen van het deelnemen aan de Fellowship. Behalve het deel uitmaken van een gemeenschap, is het een voordeel om toegang te verkrijgen tot onze systemen. Dit is een overzicht, dit is wat je ontvangt:

  • Een @fsfe.org e-mail forwarding alias, een zichtbaar teken van jouw betrokkenheid bij Free Software Foundation Europe.
  • Een persoonlijke login voor de Fellowship-website, met daarop een blogplatform en een wiki.
  • Toegang tot ons directe berichtensysteem, waar u andere Fellows kan ontmoeten en ervaringen kan uitwisselen.
  • Een gepersonaliseerde OpenPGP smartcard (versie 2) die jou in de voorste linie plaatst van de mensen die zich bewust zijn van privacy, veiligheid en digitale zelfbeschikking.

Hoe deel te nemen aan de Fellowship?

Om deel te nemen aan FSFE's Fellowship kan je gemakkelijk ons online formulier invullen. Je ontvangt dan een e-mail met verdere instructies over betalingsmethoden en je registratieproces. Betaling kan maandelijks of jaarlijks plaatsvinden. Als een laatste stap betaal je wat je hebt verklaard dat je bijdraagt als jouw donatie. Dat is het - welkom bij de Fellowship!

Ga uit van twee weken van onze kant voor het administratieve proces, dan zal je je OpenPGP smartcard ontvangen in een envelop met een welkomstbrief. Je zal een wachtwoord voor je smartcard ontvangen in een aparte brief. Daarmee is het administratieve proces afgelopen. Voel je vrij om je betrokkenheid te tonen op een manier die jij wil.

In sommige landen kan de Fellowship lidmaatschapsbijdrage als donatie worden afgetrokken van je inkomstenbelasting. Dat kan op dit moment in Duitsland, Nederland en Zwitserland.

Over donaties gesproken: als ik alleen geld wil doneren aan FSFE en echt niet betrokken wil worden bij een gemeenschap of bij activiteiten, wat doe ik dan? De beste manier om aan FSFE te doneren is om deel te nemen aan de Fellowship. Op deze manier hou je onze administratieve overhead zo laag mogelijk. En er is geen noodzaak os je als Fellow te engageren. Alle activiteiten zijn vrijwillig en als je alleen meedoet aan de Fellowship op de FSFE financieel te steunen dan vinden we dat helemaal prima. Zie ook onze Veelgestelde Vragen voor meer informatie. Als je je nog steeds niet op je gemak voelt dan kan je natuurlijk ook gebruikmaken van onze donatiepagina.

Vragen?

Als je nog vragen hebt over de Fellowship, aarzel dan alstublieft niet om contact op te nemen met het Fellowshipteam. Kijk alsjeblieft ook naar de "Veelgestelde Vragen"