Fellowship van FSFE - FAQ

Inhoud

De Fellowship

Wat is de Fellowship?
De Fellowship is de belangrijkste manier waarop mensen zich kunnen identificeren met de Free Software Foundation Europe en haar kunnen steunen. Fellows zijn de duurzame leden van FSFE die onze financiële autonomie en ons werk mogelijk maken. Iedere Fellow is voor ons belangrijk, motiveert ons, steunt ons en geeft ons waardevolle feedback op ons werk. Hoewel dit niet hoeft, besluiten veel Fellows om deel uit te maken van onze gemeenschap, chatten zij met andere Fellows, bloggen zij over Vrije Software of ontmoeten zij elkaar zelfs in lokale groepen. Lees meer op de Wat is de FSFE Fellowship?-pagina
Ik ben al een supporter - zal ik een Fellow worden?
Beslist u zelf. Het worden of zijn van een supporter van FSFE is een eerste stap die we hogelijk waarderen. Doordat u een supporter van FSFE bent, toont u dat u geeft om gebruikers en softwarevrijheid en interesse heeft in en waardering heeft voor het werk van FSFE. Het is ook de eerste stap naar de FSFE-gemeenschap en een manier om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Op de lange termijn echter, heeft FSFE financiële steun nodig om de staf te betalen, campagnes te organiseren, projecten te realizeren en nog meer inlvoed op de politiek te hebben. Door een Fellow te worden helpt u ons aan een financiële basis voor ons werk. We zijn een organisatie zonder winstoogmerk en u kan er zeker van zijn dat iedere euro die u spendeert aan de FSFE verantwoord zal worden gebruikt.
Ik wil alleen maar geld doneren aan FSFE; hoe doe ik dat het beste?
Als u geld wil spenderen aan de FSFE maar geen interesse heeft in gemeenschappelijke activiteiten, dan is de meest efficiënte en beste manier nog steeds om mee te doen met de Fellowship. Dit omdat u onze administratieve overhead zo laag mogelijk houdt als u doneert door mee te doen met de Fellowship. Tijdens het aanmeldproces zal u worden gevraagd of u contact zoekt met lokale Fellowshipgroepen. Vink dit vakje niet aan en we zullen u niet lastig vallen met nieuws uit de gemeenschap. In Duitsland, Nederland en Zwitserland is uw Fellowshipdonatie aftrekbaar van de belasting net zoals iedere gewone of eenmalige donatie aan ons.
Hoe word ik een Fellow?
Om een Fellow te worden moet u zich aanmelden voor de FSFE Fellowship. Om u aan te melden voor de Fellowship kan u gemakkelijk ons online formulier invullen. U ontvangt dan een e-mail met verdere instructies over betaalmethoden en uw aanmeldproces. Betaling kan maandelijks of jaarlijks plaatsvinden. Als laatste stap betaalt u wat u heeft aangegeven bij te dragen als uw donatie. Dat is het: welkom bij de Fellowship!
Naast het deel uitmaken van de FSFE gemeenschap - krijg ik nog iets?
Ja. U krijgt toegang tot ons systeem en kan onze infrastructuur gebruiken. Bekijk de 'Over de Fellowship'-pagina voor een overzicht.
Wat als ik me de minimum Fellowshipdonatie niet kan veroorloven?
Als u zich niet in staat voelt om de Fellowshipbijdrage te betalen dan kan u zich aanmelden voor de Fellowship grant ('gift'). Zie onze Fellowship grant-pagina voor meer informatie.

Mijn Fellowship-account

Kan ik mijn gebruikersnaam veranderen?

Uw Fellowship-gebruikersnaam veranderen is inderdaad mogelijk; het zal enig werk kosten (ook van uw kant), afhankelijk van de hoeveelheid data die u hebt gecreëerd in de Fellowshipdiensten.

Let alstublieft op dat deze procedure enige nadelen heeft, met name:

 • U zal niet meer in staat zijn om toegang te hebben tot data op Fellowshipdiensten met uw oude gebruikersnaam. Dus u moet uw client-side configuratie bijwerken, en mogelijk andere publieke informatie (bijvoorbeeld als u uw oude gebruikersnaam of e-mailalias ergens gepubliceerd heeft).
 • Voor enkele Fellowshipdiensten is het niet mogelijk om uw oude gebruikersnaam-data te bewaren: bijvoorbeeld uw Fellowship jabber accountdata (contactlijst, etc) kan niet worden bewaard, dus u zal opnieuw moeten beginnen met een vers account.

Als u het bovenstaande begrijpt en u nog steeds interesse heeft, laat ons dan uw gewenste nieuwe gebruikersnaam weten, en volg deze instructies:

 • Als u welke beveiligde pagina's dan ook heeft gemaakt in de Fellowshipwiki (bijvoorbeeld pagina's met toegangscontroleregels die voorkomen dat andere gebruikers hun inhoud kunnen lezen/schrijven), maak dan alstublieft een back-up van deze data, omdat u niet in staat zult zijn om toegang tot hen te hebben als u bent ingelogd met de nieuwe gebruikersnaam
 • Als u een blog heeft op blogs.fsfe.org, doe dan alstublieft het volgende:
  • log in uw blogadministratie dashboard op https://blogs.fsfe.org/wp-login.php
  • back-up bijlagen en andere mediabestanden die u hebt geüpload op het blog:
  • ga naar "Media" en download de relevante inhoud. U zal deze inhoud met de hand moeten importeren in uw nieuwe blog
  • back-up uw blogs, commentaren en artikelen:
   • ga naar "Tools -> Export" en maak een WXR-bestand (Wordpress eXtended RSS) aan om uw bloginhoud te exporteren.
   • U zal in staat zijn om dit bestand te importeren in uw nieuwe blog op het moment dat het is gecreëerd (volg gewoon de instructies in het xml-bestand dat is gecreëerd door de Export-procedure).

Als u klaar bent met deze taken, verander dan alstublieft niets in uw Fellowship-account, schrijf aan fellowship@fsfe.org en we zullen uw oude gebruikersnaam deactiveren, data in de relevante Fellowshipdiensten migreren, de nieuwe gebruikersnaam activeren en verdere instructies sturen.

Lokale Fellowshipgroepen

Wat is een Fellowshipgroep?
Fellowshipgroepen zijn mensen die elkaar in een bepaald gebied in het echt ontmoeten. Deze lokale ontmoetingen bestaan vaak uit zowel Fellows alswel niet-Fellows. Fellowshipgroepen organiseren activiteiten variërend van comfortabel bier drinken tot het houden van een publiek bewustmakingsevenement, deelnemen aan een campagne of het geven of aanhoren van een praatje tijdens hun ontmoetingen. Een belangrijk punt over deze ontmoetingen is om de mensen in uw gebied te leren kennen die een sterk gevoel hebben over softwarevrijheid en met elkaar in contact te staan. Als u zich aanmeld voor de Fellowship zal u worden gevraagd of u in contact wil komen met een lokale groep. Als het antwoord ja is dan zal onze Fellowshipstaf contact met u opnemen en u in verbinding stellen met uw lokale groep - als er een is.
Is een Fellowshipontmoeting alleen bedoeld voor Fellows?
Natuurlijk niet. Fellowshipontmoetingen zullen publieke ontmoetingen zijn en open staan voor iedereen met interesse in Vrije Software en het werk van FSFE. Het kan in feite echt interessant zijn om mensen te verzamelen uit verschillende groepen en te profiteren van synergy-effecten.
Is er al een Fellowshipgroup in mijn gebied of kan ik er een beginnen?
Een lijst met bestande groepen kan worden gevonden op de Fellowship Wiki. Als er geen bestaande groep is in uw gebied, zou u er dan een willen beginnen? Kijk alstublieft eens op "Het beginnen van een Fellowship Groep" voor hulp en informatie over de beste manier om een Fellowshipgroep te beginnen. Voel u ook vrij om contact op te nemen met ons Fellowshipteam voor hulp en informatie.
Hoe een lokale Fellowshipgroep te noemen
Er is niet een naam voor alle Fellowshipgroepen, in plaats daarvan kunnen Fellowshipgroepen zelf beslissen over hun naam. De meeste groepen noemen zichzelf "Fellowshipgroep $Stadsnaam", "FSFE Fellowshipgroep $Cityname" of "FSFE lokale groep $Stadsnaam". Noem uzelf alstublieft niet "FSFE $Stadsnaam" omdat er verwarring zou kunnen ontstaan tussen de juridische associatie FSFE en uw lokale groep supporters.

Fellowshipcommunicatie

Is er enige vorm van online communicatie tussen Fellows?
Ja, we hebben verschillende e-maillijsten en een IRC-chat om online communicatie tussen Fellows aan te bieden. U vind een overzicht van deze diensten op een aparte pagina over hoe te communiceren met andere Fellows".
Hoe kan ik in contact komen met andere Fellows in mijn gebied?
De FSFE zal geen data van onze Fellows overhandigen. Toch heeft u genoeg mogelijkheden om in contact te komen met andere Fellows. Ten eerste kan u kijken of er al een Fellowshipgroep in uw gebied bestaat. Fellowshipgroepen delen meestal een gemeenschappelijke e-maillijst. Dus als er een Fellowshipgroep in uw gebied bestaat dan kan u in contact met hen komen via hun e-maillijst. Zie de communicatiepagina voor een lijst met Fellowship e-maillijsten.
Als er geen lokale groep in uw gebied is zou u contact met uw FSFE landteam op kunnen nemen. U kan hen vragen wie er verder in uw gebied is of hoe u met hen in contact kan komen. Zij kennen de voorkeuren van andere Fellows en of zij open staan voor contact of niet. Kijk op de Land Teamspagina om de contactinformatie van uw land te vinden.
U kan ook aan het Fellowship team vragen naar Fellows in uw gebied. En u kan ook een e-mail sturen aan alle Fellows die open staan voor contact (zie volgende punt).
Hoe kom ik meer te weten over, of nodig ik mijzelf uit voor, publieke FSFE gemeenschapsevenementen?
FSFE verzamelt en promoot gemeenschapsevenementen van de Fellowship of supporters van FSFE. U kan enkele van hen direct zichtbaar vinden op de FSFE voorpagina in de sectie "Evenementen", en ze allemaal vinden in de Fellowship-sectie en de FSFE Evenementenpagina's.
U heeft nu drie opties:
 1. De meest gemakkelijke optie: schrijf een e-mail aan fellowship@fsfeurope.org met als onderwerp "Announcement of a community event". Schrijf in de e-mail alstublieft het volgende:
  • Date: XXYYZZ
  • Title: Titel van uw evenement
  • Description: Beschrijving van uw evenement. Oriënteert uzelf alstublieft over de lengte en het taalgebruik bij de andere evenementen, zoals die staan op de FSFE-pagina's.
  • Link: een link waar we naar kunnen linken
  Het Fellowshipteam zal uw evenement dan in 24 uur uploaden. Als het mogelijk is zullen wij ook vertalingen in andere talen uploaden.
 2. U kan ons veel tijd besparen als u direct onze event-xml-file download, het invult en het bestand na afloop hernoemt: YYYYMMDD vertegenwoordigt jaar-maand-dag en LC is de taalcode, afhankelijk van de taal die u gebruikt om uw evenement aan te kondigen. De Engelse taalcode is EN, de Duitse DE, de Franse FR, de Nederlandse NL, enzovoort. Het uiteindelijke bestand zou bijvoorbeeld een naam moeten hebben als 20150325-01.en.xml. Stuur het na afloop gewoon aan fellowship@fsfeurope.org en zie het op magische wijze te voorschijn komen binnen de volgende 24 uur.
 3. Tenslotte kan u onze systeemhackers vragen om schrijftoegang voor onze server (door gebruik te maken van een SVN-systeem). Als u interesse hierin heeft zou u system-hackers beter direct kunnen vragen hoe u de evenementen zelf kan toevoegen.
Hoe kan ik een e-mail sturen aan alle Fellows in mijn gebied?
Voor speciale doeleinden is er de mogelijkheid om een e-mail te sturen aan alle Fellows in uw gebied of in een ander specifiek gebied. 'Speciale doeleinen' ('special purposes') zijn allerlei Fellowshipactiviteiten zoals: het vinden van Fellows om een nieuwe groep op te zetten, deelnemen aan een FSFE-campagne, een bijeenkomst houden en alles dat u samen wil doen en waarbij u Fellows zoekt om mee te doen.
Schrijf om in contact te komen met alle Fellows in een bepaald gebied alstublieft een e-mail (zie schermafbeelding voor meet uitleg) aan het Fellowshipteam met daarin:
 • Beschrijving: wat is het doel van de e-mail en wat is het gebied waarin u Fellows wil bereiken. Voorzie ons alstublieft van specifieke postcodes om het gebied te definiëren dat u zoekt.
 • Onderwerp: Geef ons alstublieft een onderwerp door zodat we niet zelf hoeven te beslissen over een onderwerp.
 • Tekst: Uw e-mail heeft uiteraard tekst nodig om te versturen. Eigenlijk is het tekstveld is het deel dat we versturen.
 • Contact: We zullen de e-mail versturen vanuit ons Fellowship-administratorsaccount. Als u feedback wil ontvangen, vergeet dan niet om enkele contactdetails over uzelf in uw beschrijving toe te voegen!
Kan ik over nieuws of een evenement contact opnemen met FSFE Fellows?
Als uw nieuws of evenement niet-commercieel is en verband houdt met Vrije Software, stuur dan alstublieft de informatie erover aan het Fellowshipteam. Als het geschikt is dan zullen zij uw informatie doorsturen aan Fellows.
Kan ik het FSFE- of Fellowshiplogo gebruiken?
Als u het FSFE-logo zou willen gebruiken, bekijkt u dan alstublieft onze 'vertel het verder'-pagina. Het Fellowship-logo (en variaties erop) kunnen gebruikt worden in relatie tot iedere Vrije Software-gerelateerde activiteit die word gehouden door FSFE Fellows, of om FSFE te promoten. Het kan ook worden ingevoegd in logo's van lokale Fellowshipgroepen als men dat verlangd. Als u echter geen mandaat heeft van FSFE, dan vragen wij u om niet de indruk te wekken dat u officieel namens FSFE spreekt, of dat FSFE u op welke manier dan ook heeft gecertificeerd of aanbevolen.
Waar kan ik aan promotiemateriaal komen?
Als u over FSFE, de Fellowship en Vrije Software verder wil vertellen, dan bieden wij u graag de mogelijkheid aan om ons officiële promotiemateriaal te bestellen. Kijk gewoon rond naar wat voor materiaal u specifieke interesse heeft, gebruik het bestelformulier en ontvang het zonder kosten bezorgd.

Fellowshipactiviteiten

Wat zijn Fellowshipactiviteiten?
Er zijn verschillende Fellowshipactiviteiten. Eigenlijk is iedere Fellowshipgroep anders en heeft een verschillende culturele achtergrond. Er is dus geen lijst van algemene Fellowshipactiviteiten. Echter, veel Fellowshipgroepen prefereren de volgende activiteiten nu en dan:
 • Bijeenkomsten: formeel of informeel - iedere groep heeft natuurlijk af en toe een bijeenkomst om een groep te vormen of te blijven.
 • Een kraam opzetten: als er een Vrije Software-conferentie in uw gebied is, dan kan u toestemming vragen om daar een FSFE-kraam op te zetten. Als FSFE aanwezig zijn met een kraam is een erg belangrijke activiteit voor het verder vertellen van ons verhaal en is leuk. Veel Fellowshipgroepen hebben dit met succes in het verleden gedaan.
 • Publiek bewustzijn: Probeer een activiteit waarmee u de lokale pers haalt: kondig uw ontmoetingen publiekelijk aan of geef een praatje in naam van uw groep.
 • Deelnemen aan een FSFE-campagne: Er zijn enkele FSFE-campagnes die zwaar afhangen van deelname, zoals onze Document Vrijheidsdag-campagne, Vraag het uw kandidaten of I love Free Software. Bekijk alle campagnes op onze campagnes-pagina.
 • Iets anders: wees creatief en voel u aangemoedigd!
Kan ik de diensten van de Fellowship gebruiken voor mijn project of evenement?
Ja, doe dat alstublieft. Fellows worden aangemoedigd om FSFE's diensten te gebruiken om de Fellowship en andere met Vrije Software verbonden evenementen te coördineren. U kan het natuurlijk ook vragen aan het Fellowshipteam als u meer wil weten over onze diensten.
Kan de Fellowship activiteiten sponsoren?
Ja. FSFE zou u of uw Fellowshipgroep kunnen helpen bij de kosten van reizen, materiaal of activiteiten. We zullen alleen een Fellowship of een aan FSFE-verbonden activiteit sponsoren en niet enige andere Vrije Software-activiteit (hoewel deze ook erg belangrijk zijn). Om onze gemeenschap en de relaties tussen verschillende groepen te versterken is FSFE ook erg geneigd om verschillende soorten bezoeken en reizen tussen respectievelijk lokale FSFE-groepen of hun coördinatoren te sponsoren.
Om gesponsord te worden voor uw lokale activiteit gebruikt u alstublieft ons Formulier om uitgaven aan te vragen en vult u het volgende in (zie schermafbeelding voor een voorbeeld):
 • Wie? Gebruik hier alstublieft "Lokale Fellowshipgroup" (zou standaard moeten zijn)
 • Wat? Geef ons alstublieft een idee over wat u van plan bent te doen en waarvoor u het geld nodig heeft/van plan bent aan uit te geven
 • Wanneer? Geef ons alstublieft een datum voor wanneer u uw activiteit plant
 • Waarom? Vertel ons alstublieft waarom uw evenement belangrijk is of bijdraagt aan de missie van FSFE
 • Inschatting Schat alstublieft in hoeveel geld u in totaal nodig heeft
 • Budget 1 Kies hier alstublieft "FELLOWSHIP lokale activititeiten"
 • Al het andere Laat de rest gewoon blanco, zoals het is
Leun nu achterover en wacht op het antwoord. Wees ervan bewust dat het onwaarschijnlijk is dat u een antwoord in het weekeinde zult verwachten. Als u binnen een week geen antwoord heeft ontvangen, neem dan alstublieft contact op met het Fellowshipteam.
Als uw aanvraag word goedgekeurd dan zult u hierover een e-mail ontvangen, inclusief het uitgaven-aanvraagnummer ("Expense request number"). Na het uitgeven van het geld heeft u dit nummer nodig om uw vergoeding te ontvangen. Doe het volgende om uw vergoeding te ontvangen:
 • print het goedgekeurde "Formulier om uitgaven aan te vragen" ("approved Expense request") dat u via e-mail heeft ontvangen
 • verzamel alle bonnen die met uw uitgaven te maken hebben
 • Vul de Vergoedingenclaim ("Reimbursement Claim") in en maak hiervan een print
 • Mocht u ander geld dan Euro's hebben gebruikt, gebruik dan alstublieft deze terugwaartse valutacalculator om uw kosten in Euro's uit te rekenen.
Kan ik FSFE-artikelen op een evenement verkopen?
In het algemeen: ja. Maar u moet hiervoor oefenen. En wees u ervan bewust dan er veel administatie komt kijken bij het verkopen van artikelen. Als u nog steeds interesse hebt in het verkopen van artikelen neem dan alstublieft contact op met het Fellowshipteam.

Fellowshipkaart

Wat is de Fellowshipkaart?
De Fellowshipkaart is een zogenoemde "smartcard". Zij word gebruikt als cryptocard en vereist een smartcardlezer voor uw computer. Lees alstublieft alle informatie over de kaart op "De Fellowship Smartcard"-pagina
Hoe kom ik aan een Fellowshipkaart?
Als u zich aanmeld als Fellow dan krijgt u een Fellowshipkaart cadeau. Als u haar kwijt zou raken dan kan u contact opnemen met het Fellowshipteam om een nieuwe te bestellen.