FSFE Fellowship - Veelgestelde vragen

Inhoud

De Fellowship

Wat is de Fellowship?
De Fellowship is de belangrijkste manier waarop mensen zich met de Free Software Foundation Europe kunnen identificeren en haar kunnen steunen. Fellows zijn de duurzame leden van FSFE die onze financiële autonomie en ons werk mogelijk maken. Iedere Fellow is voor ons belangrijk, motiveert ons, steunt ons en geeft ons waardevolle feedback op ons werk. Hoewel dit niet hoeft, besluiten veel Fellows om deel uit te maken van onze gemeenschap, chatten zij met andere Fellows, bloggen zij over Vrije Software of ontmoeten zij elkaar in lokale groepen. Lees meer op de Wat is de FSFE Fellowship? -pagina
Ik ben al een supporter - zal ik een Fellow worden?
Beslist u zelf. Het worden of zijn van supporter van FSFE is een eerste stap die we enorm waarderen. Door een supporter van FSFE te zijn, toont u dat u geeft om gebruikers en softwarevrijheid en dat u interesse hebt in en waardering hebt voor het werk van FSFE. Het is ook de eerste stap richting de FSFE-gemeenschap en een manier om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Op de lange termijn heeft FSFE echter financiële steun nodig om de staf te betalen, campagnes te organiseren, projecten te realiseren en om nog meer invloed op de politiek te hebben. Door een Fellow te worden helpt u ons aan een financiële basis voor ons werk. We zijn een organisatie zonder winstoogmerk en u kan er zeker van zijn dat iedere euro die u spendeert aan de FSFE op verantwoorde wijze zal worden gebruikt.
Ik wil alleen maar geld doneren aan FSFE; hoe doe ik dat het beste?
Als u geld wilt spenderen aan de FSFE maar u geen interesse hebt in gemeenschappelijke activiteiten, dan is het u aanmelden voor de Fellowship nog steeds de meest efficiënte en beste manier. Dat is zo omdat u door u aan te melden voor de Fellowship u onze administratieve lasten zo laag mogelijk houdt. Tijdens het aanmeldproces zal aan u worden gevraagd of u contact zoekt met lokale Fellowshipgroepen. Als u dit vakje niet aanvinkt zullen we u niet lastigvallen met nieuws uit onze gemeenschap. In Duitsland, Nederland en Zwitserland is uw Fellowshipdonatie aftrekbaar van de belasting net zoals iedere gewone of eenmalige donatie aan ons dat is.
Hoe word ik een Fellow?
Om een Fellow te worden moet u u aanmelden voor de FSFE Fellowship. Om u aan te melden voor de Fellowship kan u gemakkelijk ons online formulier invullen. U ontvangt dan een e-mail met verdere instructies over betaalmethoden en over uw aanmeldproces. Betaling kan maandelijks of jaarlijks plaatsvinden. Als laatste stap betaalt u wat u hebt aangegeven bij te dragen als uw donatie. Dat is het: welkom bij de Fellowship!
Krijg ik nog iets, behalve dat ik deel uitmaak van de FSFE gemeenschap?
Ja. U krijgt toegang tot ons systeem en u kan onze infrastructuur gebruiken. Bekijk de 'Over de Fellowship'- pagina voor een overzicht.

Mijn Fellowshipaccount

Kan ik mijn gebruikersnaam veranderen?

Het is inderdaad mogelijk om uw Fellowshipgebruikersnaam te veranderen; het zal enig werk kosten (ook van uw kant), afhankelijk van de hoeveelheid data die u hebt gecreëerd in de Fellowshipdiensten.

Let er alstublieft op dat deze procedure enige nadelen heeft, met name:

 • U zal niet meer in staat zijn om toegang te hebben tot data op Fellowshipdiensten met uw oude gebruikersnaam. Dus u moet uw eigen cliënt-zijde configuratie bijwerken, en mogelijk andere publieke informatie (bijvoorbeeld als u uw oude gebruikersnaam of e-mailalias ergens gepubliceerd hebt).
 • Voor enkele Fellowshipdiensten is het niet mogelijk om uw oude gebruikersnaamdata te bewaren: bijvoorbeeld uw Fellowship Jabber-accountdata (contactlijst, etc.) kunnen niet worden bewaard, dus u zal opnieuw moeten beginnen met een vers account.

Als u het bovenstaande begrepen hebt en u nog steeds interesse hebt, laat ons dan uw gewenste nieuwe gebruikersnaam weten, en volg deze instructies:

 • Als u beveiligde pagina's gemaakt hebt in de Fellowshipwiki (bijvoorbeeld pagina's met toegangscontroleregels die voorkomen dat andere gebruikers hun inhoud kunnen lezen/schrijven), maak dan alstublieft een back-up van deze data, omdat u niet in staat zult zijn om toegang te hebben als u bent ingelogd met de nieuwe gebruikersnaam
 • Als u een blog hebt op blogs.fsfe.org, doe dan alstublieft het volgende:
  • log in op uw blogadministratie dashboard op https://blogs.fsfe.org/wp-login.php
  • back-up uw bijlagen en andere mediabestanden die u hebt geüpload naar het blog:
  • ga naar "Media" en download de relevante inhoud. U zal deze inhoud met de hand moeten importeren in uw nieuwe blog
  • back-up uw blogs, commentaren en artikelen:
   • ga naar "Tools -> Export" en maak een WXR-bestand (Wordpress eXtended RSS) aan om uw bloginhoud te exporteren.
   • U zal in staat zijn om dit bestand te importeren in uw nieuwe blog op het moment dat het is gecreëerd (volg gewoon de instructies in het xml-bestand dat is gecreëerd door de export-procedure).

Als u klaar bent met deze taken, verander dan alstublieft niets in uw Fellowshipaccount, schrijf aan fellowship@fsfe.org en we zullen uw oude gebruikersnaam deactiveren, data in de relevante Fellowshipdiensten migreren, de nieuwe gebruikersnaam activeren en verdere instructies aan u sturen.

Lokale Fellowshipgroepen

Wat is een Fellowshipgroep?
Fellowshipgroepen zijn mensen die elkaar in een bepaalde regio ontmoeten. Deze lokale ontmoetingen bestaan vaak uit zowel Fellows als wel niet-Fellows. Fellowshipgroepen organiseren activiteiten variërend van comfortabel bier drinken tot het houden van een publiek bewustmakingsevenement, het deelnemen aan een campagne of het houden dan wel aanhoren van een praatje tijdens hun ontmoetingen. Belangrijk bij deze ontmoetingen is het om de mensen in uw gebied te leren kennen die een sterk gevoel hebben over softwarevrijheid en die met elkaar in contact te staan. Als u u aanmeldt voor de Fellowship zal u worden gevraagd of u in contact wilt komen met een lokale groep. Als het antwoord ja is dan zal onze Fellowshipstaf contact met u opnemen en u in verbinding stellen met uw lokale groep - als er een bestaat.
Is een Fellowshipontmoeting alleen bedoeld voor Fellows?
Natuurlijk niet. Fellowshipontmoetingen zullen publieke ontmoetingen zijn die openstaan voor iedereen met interesse in Vrije Software en in het werk van FSFE. Het kan in feite echt interessant zijn om mensen te verzamelen uit verschillende groepen en te profiteren van synergy-effecten.
Is er al een Fellowshipgroep in mijn regio of kan ik er een beginnen?
Een lijst met bestaande groepen kan worden gevonden op de Fellowship Wiki. Als er geen bestaande groep is in uw gebied, zou u er dan misschien een willen beginnen? Kijk alstublieft op 'Het beginnen van een Fellowship Groep' voor hulp en informatie over de beste manier om een Fellowshipgroep te beginnen. Voel u ook vrij om contact op te nemen met ons Fellowshipteam voor hulp en informatie.
Hoe noemt u een lokale Fellowshipgroep?
Er bestaat niet één naam voor alle Fellowshipgroepen. In plaats daarvan kunnen Fellowshipgroepen zelf beslissen over hun naam. De meeste groepen noemen zichzelf 'Fellowshipgroep $Stadsnaam', 'FSFE Fellowshipgroep $Stadsnaam' of 'FSFE lokale groep $Stadsnaam'. Noem uzelf alsjeblieft niet 'FSFE $Stadsnaam' omdat er verwarring zou kunnen ontstaan over de juridische associatie FSFE en uw lokale supportersgroep.

Fellowshipcommunicatie

Is er enige vorm van online communicatie tussen Fellows?
Ja, we hebben verschillende e-maillijsten en een IRC-chat aan voor online communicatie tussen Fellows. U vindt een overzicht van deze diensten op een aparte pagina over hoe te communiceren met andere Fellows".
Hoe kan ik in contact komen met andere Fellows in mijn regio?
De FSFE zal geen data van onze Fellows overhandigen. Toch heeft u genoeg mogelijkheden om in contact te komen met andere Fellows. Ten eerste kan u kijken of er al een Fellowshipgroep in uw regio bestaat. Fellowshipgroepen delen meestal een gemeenschappelijke e-maillijst. Dus als er een Fellowshipgroep in uw regio bestaat dan kan u in contact met hen komen via hun e-maillijst. Bekijk de communicatiepagina voor een lijst met Fellowship e-maillijsten.
Als er geen lokale groep in jouw regio is dan zou u contact met uw FSFE-landteam op kunnen nemen. U kan hen vragen wie er verder in uw regio is of hoe u met hen in contact kan komen. Zij kennen de voorkeuren van andere Fellows en of zij open staan voor contact of niet. Kijk op de landteam-pagina om de contactinformatie van uw land te vinden.
U kan ook aan het Fellowshipteam vragen naar Fellows in uw regio. En u kan ook een e-mail sturen aan alle Fellows die open staan voor contact (zie volgende punt).
Hoe kom ik meer te weten over, of nodig ik mijzelf uit voor, publieke FSFE gemeenschapsevenementen?
FSFE verzamelt en promoot gemeenschapsevenementen van de Fellowship en van supporters van FSFE. U kan een deel direct zichtbaar vinden op de FSFE-voorpagina in de sectie 'Evenementen', en u kan ze allemaal vinden in de Fellowshipsectie en de FSFE Evenementenpagina's.
U hebt nu drie opties:
 1. De meest gemakkelijke optie: schrijf een e-mail aan contact@fsfe.org met als onderwerp 'Announcement of a community event'. Schrijf in de e-mail alstublieft het volgende:
  • Datum: XXYYZZ
  • Titel: Titel van uw evenement
  • Beschrijving: Beschrijving van uw evenement. Oriënteer uzelf alstublieft over de lengte en het taalgebruik bij de andere evenementen, zoals die staan op de FSFE-pagina's.
  • Link: een link waar we naar kunnen linken
  Het Fellowshipteam zal uw evenement dan binnen 24 uur uploaden. Als dat mogelijk is dan zullen wij ook vertalingen in andere talen uploaden.
 2. U kan ons veel tijd besparen als u direct ons event-xml-bestand download, het invult en het bestand na afloop hernoemt: YYYYMMDD vertegenwoordigt jaar-maand-dag en LC is de taalcode, afhankelijk van de taal die u gebruikt om uw evenement aan te kondigen. De Engelse taalcode is EN, de Duitse DE, de Franse FR, de Nederlandse NL, enzovoort. Het uiteindelijke bestand zou bijvoorbeeld een naam moeten hebben als 20150325-01.en.xml. Stuur het na afloop gewoon aan contact@fsfe.org en zie het op magische wijze te voorschijn komen binnen de volgende 24 uur.
 3. Tenslotte kan u onze systeemhackers vragen om schrijftoegang voor onze server (door gebruik te maken van een SVN-systeem). Als u hierin interesse hebt dan zou u beter zelf direct aan system-hackers kunnen vragen hoe u de evenementen kan toevoegen.
Hoe kan ik een e-mail sturen aan alle Fellows in mijn regio?
Voor speciale doeleinden bestaat de mogelijkheid om een e-mail te sturen aan alle Fellows in uw regio of in een ander specifiek gebied. 'Speciale doeleinden' zijn allerlei Fellowshipactiviteiten zoals: het vinden van Fellows om een nieuwe groep op te zetten, deelnemen aan een FSFE-campagne, het houden van een bijeenkomst en alles dat u samen wil doen en waarbij u Fellows zoekt die met u meedoen.
Schrijf om in contact te komen met alle Fellows in een bepaalde regio alstublieft een e-mail (zie schermafbeelding voor meer uitleg) aan het Fellowshipteam met daarin:
 • Beschrijving: wat is het doel van de e-mail en wat is de regio waarin u Fellows wil bereiken. Voorzie ons alsjeblieft van specifieke postcodes om de regio die u zoekt te definiëren.
 • Onderwerp: Geef ons alstublieft een onderwerp door zodat we niet zelf hoeven te beslissen over een onderwerp.
 • Tekst: Uw e-mail heeft uiteraard tekst nodig om te versturen. Eigenlijk is het tekstveld het deel dat we versturen.
 • Contact: We zullen de e-mail versturen vanuit ons Fellowshipbeheersaccount. Als u feedback wilt ontvangen, vergeet dan niet om enkele contactdetails over uzelf in uw beschrijving toe te voegen!
Kan ik contact opnemen met FSFE Fellows over nieuws of een evenement?
Als uw nieuws of evenement niet-commercieel is en verband houdt met Vrije Software, stuur dan alstublieft de informatie aan het Fellowshipteam. Als het geschikt is dan zullen zij uw informatie doorsturen aan Fellows.
Kan ik het FSFE- of Fellowshiplogo gebruiken?
Als u het FSFE-logo zou willen gebruiken, bekijk dan alstublieft onze 'Vertel het verder'- pagina. Het Fellowshiplogo (en variaties erop) kunnen gebruikt worden in relatie tot iedere Vrije Software-gerelateerde activiteit die wordt gehouden door FSFE Fellows, of om FSFE te promoten. Het kan ook worden ingevoegd in logo's van lokale Fellowshipgroepen als dat word verlangd. Als u echter geen mandaat hebt van FSFE dan vragen wij u om niet de indruk te wekken dat u officieel namens FSFE spreekt of dat FSFE u op welke manier dan ook heeft gecertificeerd of aanbevolen.
Waar kan ik aan promotiemateriaal komen?
Als u iets wilt vertellen over FSFE, de Fellowship en Vrije Software dan bieden wij u graag de mogelijkheid aan om ons officiële promotiemateriaal te bestellen. Kijk gewoon rond naar wat voor materiaal u specifiek interesse hebt, gebruik het bestelformulier en ontvang het zonder kosten bezorgd.

Fellowshipactiviteiten

Wat zijn Fellowshipactiviteiten?
Er zijn verschillende Fellowshipactiviteiten. Fellowshipgroepen verschillen van elkaar, onder andere in hun culturele achtergrond. Er is dus geen lijst van algemene Fellowshipactiviteiten. Veel Fellowshipgroepen prefereren echter om af en toe de volgende activiteiten te organiseren:
 • Bijeenkomsten: formeel of informeel - iedere groep heeft natuurlijk af en toe een bijeenkomst om een groep te vormen of te blijven.
 • Een kraam opzetten: als er een Vrije Software-conferentie in uw regio is, dan kan u toestemming vragen om daar een FSFE-kraam op te zetten. Voor het vertellen van ons verhaal is het aanwezig zijn met een kraam een erg belangrijke activiteit en het is ook leuk om te doen. Veel Fellowshipgroepen hebben dit in het verleden met succes gedaan.
 • Publiek bewustzijn: probeer een activiteit waarmee u de lokale pers haalt: kondig uw ontmoetingen publiekelijk aan of hou een praatje in naam van uw groep.
 • Deelnemen aan een FSFE-campagne: Er zijn enkele FSFE-campagnes die sterk afhangen van deelname, zoals onze Document Vrijheidsdag-campagne, Vraag het uw kandidaten of I love Free Software. Bekijk alle campagnes op onze Campagnes-pagina.
 • Iets anders: wees creatief en voel u aangemoedigd!
Kan ik de diensten van de Fellowship gebruiken voor mijn project of evenement?
Ja, doe dat alsjeblieft. Fellows worden aangemoedigd om FSFE's diensten te gebruiken om de Fellowship en andere met Vrije Software verbonden evenementen te coördineren. U kan het natuurlijk ook vragen aan het Fellowshipteam als u meer wil weten over onze diensten.
Kan de Fellowship activiteiten sponsoren?
Ja. FSFE zou u of uw Fellowshipgroep kunnen helpen bij de kosten van reizen, materiaal of activiteiten. We zullen alleen een Fellowship of een aan FSFE-verbonden activiteit sponsoren en niet enige andere Vrije Software- activiteit (hoewel deze ook erg belangrijk zijn). Om onze gemeenschap en de relaties tussen verschillende groepen te versterken is FSFE ook erg geneigd om verschillende soorten bezoeken en reizen tussen respectievelijk lokale FSFE-groepen of hun coördinatoren te sponsoren.
Gebruik om gesponsord te worden voor uw lokale activiteit alstublieft ons formulier om uitgaven aan te vragen en vul het volgende in (zie schermafbeelding voor een voorbeeld):
 • Wie? Gebruik hier alstublieft "Lokale Fellowshipgroup" (zou standaard moeten zijn)
 • Wat? Geef ons alstublieft een idee over wat u van plan bent te doen en waarvoor u het geld nodig hebt/van plan bent aan uit te geven
 • Wanneer? Geef ons alstublieft een datum voor wanneer u uw activiteit plant
 • Waarom? Vertel ons alstublieft waarom uw evenement belangrijk is of bijdraagt aan de missie van FSFE
 • Inschatting Schat alstublieft in hoeveel geld u in totaal nodig hebt
 • Budget 1 Kies hier alstublieft "FELLOWSHIP lokale activiteiten"
 • Al het andere Laat de rest gewoon blanco, zoals het is
Leun nu achterover en wacht op het antwoord. Wees ervan bewust dat het onwaarschijnlijk is dat u een antwoord in het weekeinde zult verwachten. Als u binnen een week geen antwoord hebt ontvangen, neem dan alstublieft contact op met het Fellowshipteam.
Als uw aanvraag wordt goedgekeurd dan zal u hierover een e-mail ontvangen, inclusief het uitgaven-aanvraagnummer ("Expense request number"). Na het uitgeven van het geld hebt u dit nummer nodig om uw vergoeding te ontvangen. Doe het volgende om uw vergoeding te ontvangen:
Kan ik FSFE-artikelen op een evenement verkopen?
In het algemeen: ja. Maar u moet hiervoor oefenen. En wees ervan bewust dat er veel administratie komt kijken bij het verkopen van artikelen. Als u nog steeds interesse hebt in het verkopen van artikelen neem dan alstublieft contact op met het Fellowshipteam.

Fellowshipkaart

Wat is de Fellowshipkaart?
De Fellowshipkaart is een zogenoemde 'smartcard'. Deze wordt gebruikt als cryptocard en vereist een smartcardlezer voor uw computer. Lees alstublieft alle informatie over de kaart op 'Fellowship Smartcard'-pagina
Hoe kom ik aan een Fellowshipkaart?
Als u zich aanmeldt als Fellow dan krijgt u een Fellowshipkaart cadeau. Als u deze kwijt zou raken dan kan u contact opnemen met het Fellowshipiteam om een nieuwe te bestellen.