Gelukkige verjaardag GNU! De FSFE viert de 25ste verjaardag van het GNU-project.

Vandaag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat het GNU-project werd aangekondigd, een vooruitstrevend project om een besturingssysteem te ontwikkelen dat alle gebruikers de vrijheden geeft om het systeem te wijzigen en deze wijzigingen opnieuw te publiceren. Dit kan gebeuren op individuele basis en in groepsverband. De Free Software Foundation Europe (FSFE) wil even stilstaan bij enkele substantiële verwezelijkingen uit de eerste kwart-eeuw van GNU's bestaan. We kijken ook vooruit naar nieuwe mogelijkheden om ons gemeenschappelijk doel te bereiken door het creëren van goede omstandigheden voor de verdere ontwikkeling van de softwarevrijheden.

27 september 2008 — vandaag precies 25 jaar geleden werd het GNU-project opgestart door Richard M. Stallman. Het doel van het project was het creëren van een volledig besturingssysteem dat de gebruikers de vrijheid gaf om het te gebruiken voor om het even welk doel, de vrijheid om het te bestuderen, eventueel te verbeteren en het opnieuw te delen met anderen. Deze vrijheden moeten garanderen dat alle gebruikers hun computer op een onafhankelijke en flexibele manier kunnen gebruiken voor om het even welk doel zonder de kunstmatige beperkingen die worden opgelegd door propriëtaire software. Zo is er software die je de vrije keuze van leverancier beperkt, software die je verplicht propriëtaire bestandsformaten te gebruiken en ook bijvoorbeeld het Digital Restrictions Management (DRM). Van een bescheiden bestaan in het labo voor kunstmatige intelligentie in het MIT is het GNU-project uitgegroeid tot een van de meest populaire besturingssystemen ter wereld en vormt het de basis en/of inspiratie voor de ontwikkeling van duizenden andere Vrije Softwaretoepassingen

De Free Software Foundation (FSFE's zusterorganisatie in Boston, VS) werd opgericht in 1985 om het basisprincipe achter Stallman's GNU-project te promoten: De vrijheden om software te kunnen bestuderen, aan te passen, te kopiëren en te delen met anderen is essentieel in een correcte, vrije gemeenschap. Een groot deel van het werk werd verricht tussen 1983 en 1991 en legde zo de basis voor projecten van derden die later op hun beurt deze vrijheden aan de computergebruikers schonken. Het besturingssysteem raakte volledig in 1992 dankzij het werk van zo'n "derde" aan een essentieel onderdeel dat "Linux" werd genoemd. Het succes van deze GNU/Linux combinatie leidde tot verschillende andere Vrije Softwareprojecten zoals Firefox, KDE en OpenOffice.org. Vandaag kan je wereldwijd honderden GNU/Linux distributies terugvinden in miljoenen computers, gaande van webserver en keukentoestellen tot GSM's en laptops.

"Het is bijna onmogelijk om de bijdrage van het GNU-project aan de ICT-wereld te overschatten", zegt Georg C. F. Greve, voorzitter van de Free Software Foundation Europe (FSFE). "Voor het eerst is er een bewustzijn voor Vrije Software gecreëerd. Het concept van 'copyleft' betekende een revolutie voor de manier waarop vrijheid verspreid en beschermd kan worden. Deze intellectuele verwezelijkingen hebben de basis gelegd voor het immense succes van GNU/Linux dat ondertussen is uitgegroeid tot de belangrijkste concurrent voor een heel gamma propriëtaire besturingssystemen zowel voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek als voor goedkope laptops voor thuisgebruik. GNU ligt aan de basis van dit proces waar gebruikers opnieuw controle krijgen over hun digitale omgeving en data."

De FSFE werd opgericht in 2001 om de politieke en sociale doelen van het GNU-project mee te verwezelijken en om de groeiende Europese Vrije Softwaregemeenschap te ondersteunen. "De FSFE werkt nauw samen met haar Europese en mondiale partners om ervoor te zorgen dat het doel van Stallman's originele aankondiging ook in praktijk kan worden omgezet. We willen iedereen kennis laten maken met de ideeën rond Vrije Software", zegt Shane Coughlan, coördinator van FSFE's Freedom Task Force.

Steeds meer landen beginnen gebruik gebruik te maken van Vrije Software in hun administraties en hun onderwijs. Terwijl veel bedrijven al lang Vrije Software gebruiken en helpen ontwikkelen om voordeel te halen in de markt en kosten te besparen, beginnen ook overheden steeds meer de voordelen van Vrije Software te ontdekken. Het verhoogt hun soevereiniteit, hun transparantie en respecteert hun onafhankelijkheid. Dankzij de ingebakken principes die zaken zoals delen, samenwerken en duurzaamheid promoten, geeft Vrije Software hen de kans hun eigen digitale toekomst uit te bouwen.

De Free Software Foundation Europe:

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een niet-gouvernementele, non-profit organisatie die actief is in verschillende Europese landen en betrokken is bij veel globale activiteiten. De toegang tot software bepaalt je kansen in de digitale samenleving. Om iedereen gelijke kansen te geven in het informatietijdperk en om tevens een vrije concurrentie mogelijk te houden, werkt de FSFE aan de vooruitgang en de promotie van Vrije Software gedefiniëerd met de vrijheden om de software te gebruiken, te bestuderen, te verbeteren en te kopiëren. De FSFE werd opgericht in 2001 om het bewustzijn voor deze zaken te vergroten, om Vrije Software politiek en juridisch veilig te stellen en om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van Vrije Software.

U kan meer informatie vinden over de activiteiten van de FSFE op https://fsfe.org/.

Opmerkingen voor journalisten

Contact

U kan op verschillende wijzen de FSFE contacteren.