Haberler

AB Tarayıcı Davası: FSFE'ye göre antlaşmanın detayları önemli

Tarih::

Free Software Foundation Europe (FSFE) Avrupa Komisyonu'nu Microsoft'a karşı yürütülen ve şirketi bir antlaşma önermeye yönelten tekelcilik soruşturmasındaki kararlı duruşundan dolayı tebrik etmektedir. Böyle bir antlaşma söz konusu olduğunda, detayların sağlıklı belirlenmesi internet tarayıcısı pazarındaki rekabet ve gelişim açısından çok önemli olacaktır.

FSFE Başkanı Karsten Gerloff, "Gerçek müşteri seçimini temin etmek için, seçim ekranı dünyanın her yerindeki Microsoft Windows kullanıcıları için var olmalı, sadece Avrupa'dakiler için değil. Bu şirket, Internet Explorer'ı tüm pazarlarda Windows işletim sistemleriyle dahili olarak sunarak gerçekleştirdiği yasadışı bir uygulama sayesinde baskınlığını hâlâ koruyor. İfadesini küresel anlamda bulan bir pazarda, çözümler de küresel olmalıdır." diyor

Davanın konuyla ilgili bir gözlemcisi olarak FSFE, yapılacak herhangi bir anlaşmanın rakip tarayıcıları Internet Explorer ile eşit bir zemine getirmesi gerektiğini vurgulamaya devam etmektedir. Onlar da Microsoft'un kendi tarayıcısı kadar kolay erişilebilir olmalı ve onlar da kullanıcılara en azından onun kadar sistemle bütünleşiklik sağlayabilmelidir.

Seçim ekranına dahil edilecek tarayıcıların seçimiyle ilgili işlemler de bu antlaşmada önemli bir noktadır. Bu işlemler açık bir şekilde belirlenmiş bir yöntem üzerinden yapılmalı ve Avrupa Komisyonu tarafından dikkatle denetlenmelidir.

FSFE'nin Hukukî Yöneticisi olan Adriaan de Groot, "Tarayıcıları basit bir şekilde kullanım oranlarına göre dahil etmek, pazarı canlandırmak yerine bugünkü halinde kalmasına neden olur. Bunun yerine pazardaki akımlar ve her tarayıcının platformlar arası uyumluluğu bu seçimin belirleyici özellikleri olmalı." diyor.

FSFE, Avrupa Komisyonu'nu internet tarayıcısı pazarına, adil erişim, rekabet ve gelişimi getirme çabalarında desteklemeye devam edecek. FSFE, rekabet karşıtı tutumları, ister "bağlayıcı" ürünler yoluyla gerçekleştirilsin; ister standartların ve adil erişim hakkının ihmâl edilmesiyle, kabul edilemez bulmaktadır.

FSFE, seçim özgürlüğünün savunucusudur ve Özgür Standartlar'ı korur. Bu da standartların, hukuka aykırı bir biçimde interneti belli biçimlere sokan patentli yazılımlarla ihlâline karşı çalışmayı da gerektirir. FSFE tarayıcı pazarına giren şirketleri, ürünlerinin hedefledikleri platformlarda düzgün çalışması için yaptıkları iyileştirmeleri de dışlamadan, desteklemektedir.

Ama hiçbir şirket platform baskınlığını kullanarak, sunucu ve istemcilerin kontrolü yoluyla standartları aşındırarak İnternet'in nasıl bir biçimde olacağını dayatabilecek bir konumda olmamalıdır.

FSFE'nin bu konuda daha önce yaptığı açıklamalar için lütfen inceleyiniz:

FSFE'nin Avrupa Rekabet Komisyonu üyesi Neelie Kroes'e mektubunu okumak için lütfen inceleyiniz:

Geçmiş

FSFE daha önce de Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü'nü, 2001'de Microsoft'un birlikte çalışabilirlik (interoperability) verilerini açıklamamasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma sırasında desteklemişti. Bu Özgür Yazılım topluluğunun böyle bir davaya ilk kez müdahil oluşuydu ve 2004'te Microsoft'a karşı, birlikte çalışabilirlik bilgisinin açıklanmasını gerektiren nihai bir karara varılmasına yardımcı oldu.

Karar 2007'de Avrupa Asliye Mahkemesi'nde alınan başka bir kararla onaylandı, ve süreç içinde Samba topluluğu ve tüm topluluk birlikte çalışabilirlik bilgilerine GNU Genel Kamu Lisansı şartları dahilinde erişebildi. Bu bilgiler şu anda yazılımları daha iyi ve birlikte çalışabilir, aynı zamanda da Bilişim Teknolojileri ekosistemine daha faydalı programlar haline getirmekte kullanılıyor.

Free Software Foundation Europe Hakkında:

Free Software Foundation Europe, Avrupa ülkelerinin çoğunda etkin olan ve bir çok küresel etkinliğe katılan, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. Yazılımlara ulaşım, dijital topluma kimin katılabileceğini belirler. Bilgi çağında eşit katılımı ve rekabet özgürlüğünü güvence altına alabilmek için FSFE; kullanma, geliştirme, değiştirme ve kopyalama özgürlükleriyle tanımlanan Özgür Yazılım'ı ileriye götürmeye odaklanmıştır ve bu amaçla çalışır. 2001 yılında kurulmuştur ve bu konularda bir farkındalık yaratmak, Özgür Yazılım'ı politik ve hukukî olarak güvenceye almak ve Özgür Yazılım'ı destekleyerek insanlara özgürlüklerini vermek, FSFE'nin temel çalışma alanlarıdır.

Basın İletişimi İçin: