Νέα

Λύση για τη συμφωνία Oracle/Sun: Να γίνει η MySQL ανεξάρτητη

στις:

Η Oracle πρέπει να συμφωνήσει να θέσει τη MySQL στα χέρια ενός ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικού θεματοφύλακα, όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Η κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού θα μπορούσε να αναπτύξει τη MySQL σε όλες τις δυνατότητές της, ενώ η Oracle δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί ότι ένας ανταγωνιστής θα μπορούσε να αναλάβει το πρόγραμμα της βάσης δεδομένων.

"Ο ανταγωνισμός στην αγορά λογισμικού είναι πολύ σημαντικός, γιατί οδηγεί την καινοτομία", δηλώνει ο Karsten Gerloff, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE). "Η μοίρα ενός προγράμματος όπως η MySQL δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από μία μοναδική εταιρία".

Βγάζοντας από τη μέση το θέμα με τη MySQL, θα ήταν δυνατό για την Oracle να ολοκληρώσει γρήγορα την εξαγορά της Sun Microsystems και να αποφύγει περισσότερες ζημιές.

Το FSFE έχει δημοσιεύσει μια λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος που θέτει η MySQL για την Oracle, και για τον ανταγωνισμό στην αγορά του λογισμικού:

Η MySQL είναι εμπόδιο για την εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle. Με αυτήν τη συμφωνία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ιδιοκτησιακών βάσεων δεδομένων θα αποκτήσει τον έλεγχο της MySQL, ενός μεγάλου συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων Ελεύθερου Λογισμικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τώρα αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία γιατί ανησυχεί για τα αποτελέσματα που αυτή θα έχει στον ανταγωνισμό. Την ίδια στιγμή η Sun χάνει με ταχύτητα χρήμα και θέσεις εργασίας.