Deze vertaling zou achterhaald kunnen zijn ten opzichte van originele tekst. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

Nieuws

Open Brief aan de Europese Commissie: Stop DRM in HTML5

op:

Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft vandaag, op de "Dag tegen DRM", een open brief aan de Europese Commissie gestuurd waarin zij haar vraagt om te voorkomen dat Digital Restricitons Management-technologie sterk geïntegreerd wordt in de HTML5-standaard.

FSFE is bezorgd over inspanningen die op dit moment plaatsvinden op het World Wide Web Consortium (W3C), om de integratie van Digital Restriction Management (DRM)-technologie in webbrowsers te bevorderen. Het W3C overziet veel van de belangrijkste standaarden waarop het Wereldwijde Web is gebaseerd.

Een W3C-werkgroep is op dit moment een "Encrypted Media Extension" (EME) aan het standaardiseren, die bedrijven toestaat om eenvoudig niet-vrije "Content Decryption Modules" (CDM) met DRM-functionaliteit in te pluggen, die de controle van gebruikers over hun eigen computers afpakt. De meeste DRM-technologieën leggen beperkingen aan gebruikers op die veel verder gaan dan wat copyright en consumentenrechten toestaan.

"Het integreren van DRM-faciliteiten in HTML5 is de antithese van alles dat het Internet en het Wereldwijde Web succesvol hebben gemaakt", zegt FSFE-Voorzitter Karsten Gerloff. "Het is volstrekt tegengesteld aan de belangen van de grote meerderheid van internetgebruikers overal."

Het auditen van de DRM-modules zal zowel moeilijk als illegaal zijn. Hun broncode zal een goedbewaard geheim zijn van het bedrijf dat de module verspreidt. Het houden van een audit en het rapporteren van veiligheidslekken zou ook illegaal zijn in veel landen die de zogenoemde "anti-circumvention"-wetten hebben aangenomen. Het rapporteren van een veiligheidsprobleem in de DRM-module zou voor de rapporteur het risico van rechtszaken van de makers van die module met zich meebrengen.

FSFE vraagt aan de Europese Commissie om: