Pers

Europese Commissie verstoort markt door te weigeren zich vrij te maken van lock-in

op:

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs haar toewijding aan een niet-vrije desktop en geheime bestandsformaten vernieuwd. De Commissie weigert zich serieus vrij te maken van lock-in door verkopers en negeert alle beschikbare alternatieven. Daarmee zet de ambtelijke dienst van de EU haar woorden niet om in daden.

In april heeft de Commissie twee contracten getekend met Microsoft: een overeenkomst voor "hoogwaardige diensten" ter waarde van 44 miljoen euro, en een raamwerk-overeenkomst over softwarelicentie-voorwaarden. De betreffende licenties zijn geleverd door Hewlett-Packard bij een afzonderlijk contract uit 2012 ter waarde van 50 miljoen euro. De contracten betreffen de Commissie zelf en 54 andere EU-organisaties.

"We zijn extreem teleurgesteld over het gebrek aan vooruitgang", zegt FSFE-president Karsten Gerloff. "De Commissie heeft nog niet eens gekeken naar uitvoerbare alternatieven. Haar luie aanpak van software-aankoop maakt de Commissie kwetsbaar voor beschuldigingen van inertia, en erger."

De Commissie heeft onlangs publiekelijk voor het eerst toegegeven dat zij "effectief gegijzeld" is door Microsoft. Maar uit documenten die verkregen zijn door de FSFE blijkt dat de Commissie geen serieuze inspanning heeft verricht om oplossingen te vinden die zijn gebaseerd op Open Standaarden. Als gevolg hiervan is een groot deel van de Europese IT-industrie er uiteindelijk van uitgesloten ("locked out") om zaken te kunnen doen met de Commissie.

In een strategiedocument die de Commissie heeft uitgegeven als antwoord op officiële vragen van Europees Parlementslid Andersdotter, legt de EC een drie-sporenaanpak uit voor de komende jaren voor haar kantoorautomatiseringsplatform. Deze strategie zal slechts de afhankelijkheid van de Commissie van geheime, niet-vrije bestandsformaten en programma's versterken.

"De Commissie zou een positief voorbeeld moeten stellen aan publieke overheden in heel Europa", commentarieert Gerloff. "In plaats daarvan ontwijkt zij haar verantwoordelijkheid als publieke overheid en zegt eenvoudigweg dat zulke alternatieven niet bestaan. Zelfs de meest basale marktanalyse zou de Commissie duidelijk kunnen maken dat er in Europa een levendige Vrije Software-industrie is waar zij van op aan kan."

Veel publieke organisaties in Europa gebruiken met succes Vrije Software-oplossingen op basis van open standaarden. Voorbeelden zijn de Duitse stad München met haar internationaal bekende Limux-project, en de regering van het Verenigd Koninkrijk, die veel vooruitgang heeft geboekt bij het gebruiken van Vrije Software en open standaarden om waar voor haar geld te krijgen bij IT-inkoop. Veel van deze progressieve organisaties hebben gedurende de afgelopen jaren de Commissie gevraagd om praktische en morele steun voor hun koers. Deze laatste beslissing van de Commissie zal op hen overkomen als een wrede grap.

Ondanks deze tegenslag zal de FSFE doorgaan met het werken met de Commissie en haar helpen bij het verbeteren van de manier waarop zij software inkoopt. Zij zou dit kunnen doen door vertrouwen te hebben in specificaties en standaarden in plaats van in bedrijfsnamen; door een openbare aanbesteding in plaats van te praten met een enkele verkoper; en door het optellen van toekomstige exitkosten bij de prijs van iedere nieuwe oplossing. Deze praktijken worden snel de norm in Europa's publieke sector. De EC zou haar woorden waar moeten maken en deze praktijken moeten overnemen bij haar eigen inkoop.