Haberler

Teknolojik kısıtlamalara sınırlandırma

Tarih::

Bilgisayarlarınıza başka yazılımlar yükleme hakkı

Safecast dünyanın çeşitli bölgelerinden radyasyon verisini haritalandıran ve bu enformasyonu açık bir şekilde yayınlayan küresel bir projedir. Projeye başladıklarında, herhangi bir kişinin katılım göstermesine olanak sağlayacak şekilde kendi özel yazılımları ve bazı akıllı marifetlerle birlikte değişiklikler yaptıkları donanım kullandılar. Bu maharete, mevcut teknolojiyi yazılımını değiştirerek veya ilaveler yaparak uyarlama veya başka bir amaç için kullanma yeteneğine yasalarca izin verilmeli ve cesaretlendirilmelidir. Safecast örneğinde, neyse ki hiç kimse onların yenilikçi olmasını engellemedi.

Ancak hepimiz her gün güvenliğimiz, mahremiyetimiz veya sadece kolaylık için dizüstümüzde, tabletimizde, telefonumuzda, yönlendiricimizde, televizyonumuzda, arabamızda veya diğer aygıtlarımızda kullandığımız programları değiştirme veya kurma olasılığına bel bağlıyoruz.

Bugün, Uluslararası DRM Karşıtı Gün'de, aşağıda imzası olan kuruluşlar olarak, yasa yapıcıları herkesin onarma ve uyarlama hakkını korumaya çağırıyoruz. Aygıtların sahiplerinin, istemeleri durumunda bu aygıtlar üzerindeki yazılımları değiştirme veya ilaveler yapma izninden, yani sahiplerin kendi mülkiyetleri üzerindeki denetimle yetkili olduklarından emin olmak istiyoruz. Çoğu üretici bugün, aygıt sahiplerinin aygıtlarını değiştirmelerini engellemek için teknolojik kısıtlamalar ekliyor veya başkalarına ekletiyorlar. Bu, aygıtlar üzerindeki lisansları ihlal ediyor olabilir (yazılımları hangi amaçla olursa olsun kullanma, paylaşma ve geliştirme haklarını sunan Özgür Yazılım/Açık Kaynak Yazılım lisansları söz konusu olduğundaki gibi). Açıktır ki, herhangi bir şekilde onarma ve uyarlama hakkı ayrıca aynı hakka yönelik teknolojik kısıtlamaları engelleyen yasal bir dayanağa da sahip olmalıdır.

Aşağıda imzası olan kuruluşlar, aygıt sahiplerinin kendi teknolojilerinin denetimine sahip olduğunu güvence altına almak için, iyileştirme, uyarlama ve üzerinde çalışma hakkının herkes için güvence altına alınmasını ve bu hakka müdahale eden teknolojik kısıtlamaların yasalarla sınırlandırılmasını istemektedir.