Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Μάιος 2011

Αρχές ανταγωνισμού: Το Ελεύθερο Λογισμικό προστατεύει τον ανταγωνισμό

882 πατέντες λογισμικού, που σχετίζονται με το GNU/Linux, στα χέρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν τις εταιρείες Ελεύθερου Λογισμικού και τους προγραμματιστές; Ίσως στα χέρια της Microsoft, η οποία για χρόνια χρησιμοποιεί νεφελώδεις ισχυρισμούς για να απορροφά τέλη αδειών χρήσης από εταιρείες που χρησιμοποιούν τον πυρήνα Linux στα προϊόντα τους. Αυτόν το μήνα οι αρχές ανταγωνισμού της Γερμανίας και των ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση των πατεντών αυτών στο CPTN, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τις Microsoft, Oracle, Apple και EMC. Αλλά ξεκόβοντας από δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την αναμονή δημοσίευσης των λεπτομερειων της απόφασης, ουδετεροποιήσαμε τον κίνδυνο για το Ελεύθερο Λογισμικό.

Οι πατέντες λογισμικού είναι ένα περίπλοκο θέμα και οι αρχές ανταγωνισμού δεν συνηθίζουν να το αντιμετωπίζουν. Έτσι με αρχή το Δεκέμβριο του 2010 εξηγήσαμε στις αρχές ανταγωνισμού της Γερμανίας γιατί η πώληση πατεντών είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Στην πρώτη μας και στη δεύτερη υποβολή εξηγήσαμε τους μηχανισμούς που κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν για να ανταγωνίζονται στην αγορά λογισμικού και πώς προστατεύουν τα μονοπώλιά τους.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι αρχές όχι μόνο υπογράμμισαν τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού για τον ανταγωνισμό και ότι οι αγωγές πατεντών είναι εναντίον του ανταγωνισμού, αλλά επίσης ότι οι απειλές με όπλο τις αγωγές, όπως οι στρατηγικές με βάση το φόβο, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία (FUD) από ορισμένες εταιρείες μη-ελεύθερου λογισμικού, μπορεί να είναι εναντίον του ανταγωνισμού.

Έτσι για πρώτη φορά, οι αρχές ανταγωνισμού αναγνώρισαν και τον ουσιαστικό ρόλο του Ελεύθερου Λογισμικού για τον ανταγωνισμό και ότι οι αγωγές πατεντών από κυρίαρχους παίκτες της αγοράς μπορεί να είναι εναντίον του ανταγωνισμού. Αυτή η επισήμανση θα είναι επίσης σημαντική για μελλοντικές αντιπαραθέσεις, όταν η συμπεριφορά των μεγάλων εταιρειών μη-ελεύθερου λογισμικού θα χρειαστεί να αξιολογηθεί με βάση τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Όπως ο διάβολος στις λεπτομέρειες, ελπίζουμε να ακούσουμε την ακριβή διατύπωση των συμβολαίων του CPTN για να την αξιολογήσουμε. Αυτή η δουλειά απαιτεί πολύ χρόνο και δεν θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε αυτές τις δραστηριότητες χωρίς την υποστήριξη από εφάπαξ δωρεές όπως και από τις τακτικές δωρεές, τις συνεισφορές από τα Μέλη μας.

Η αποστολή είναι εφικτή

Σήμερα, οι 17 στις 100 δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες επικοινωνήσαμε, ήδη ανταποκρίθηκαν και αφαίρεσαν τις διαφημιστικές καταχωρήσεις μη-ελεύθερων προγραμμάτων ανάγνωσης αρχείων PDF από τους ιστοτόπους τους. Η πρόοδος που έχει επιτύχει η δράση φαίνεται στη λίστα σφαλμάτων που διατηρούμε. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει μόνο μία αρνητική απάντηση. Ωστόσο, καθώς περίπου 83 τοις εκατό των υπηρεσιών με τις οποίες επικοινωνήσαμε δεν έχουν απαντήσει ακόμη, θα θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε την επιστολή που τους στείλαμε και να ζητήσουμε να ανταποκριθούν. Αυτό θα πετύχει μόνο με τη βοήθειά σας. Για να συμμετάσχετε, ακολουθήστε τα βήματα από τις οδηγίες για τη συνέχεια. Σε συντομία είναι αυτές εδώ:

Αν ανακαλύψετε διαφήμιση μη-ελεύθερου προγράμματος ανάγνωσης αρχείων PDF, η οποία δεν βρίσκεται στη λίστα μας, ενθαρρύνεστε να επικοινωνήσετε με δική σας πρωτοβουλία. Για δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιήστε μια τροποποιημένη έκδοση της επιστολής μας, για εταιρείες και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς εργαζόμστε σε ένα πρότυπο, αφού οι εθελοντές θα έχουν πείσει οργανισμούς όπως η Greenpeace Germany να προτιμήσουν τους συνδέσμους προς το pdfreaders.org .

Κάτι τελείως διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε - Θέσεις μαθητείας στο FSFE

Αναζητάμε έξυπνους, ενθουσιώδεις βοηθούς για να ενωθούν με την ομάδα μας. Συμπληρώστε και εσείς μια αίτηση για μια θέση μαθητείας, ή διαδώστε το. Προσφέρουμε:

Εκτός από τους σημερινούς βοηθούς Natalia Evdokimova και Nicolas Jean, οι βοηθοί που πέρασαν περιλαμβάνουν το συντονιστή για την Ιταλία Giacomo Poderi, τον αντιπρόσωπο της Κοινότητας Hugo Roy, τον πρόεδρό μας Karsten Gerloff, το συντονιστή για τη Βρετανία Sam Tuke, το μέλος της Σουηδικής ομάδας Stian Rødven Eide, το συντονιστή για την ομάδα εκπαίδευσης Thomas Jensch και τον εκδότη του δελτίου, ο οποίος ήταν ο πρώτος βοηθός του FSFE. Έτσι όπως μπορείτε να δείτε, η μαθητεία είναι μια καλή αρχή για να ασχοληθείτε περαιτέρω με το FSFE.

Χαιρετιμσούς,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
FSFE Νέα
Μελλοντικές Εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση Ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό