Zpravodaj

Zpravodaj FSFE - říjen 2012

Den svobody software: Jaké jsou alternativy ke Skype?

Komunita kolem svobodného software na celém světě oslavila rozličnými akcemi a setkáními Den svobody software (DSS), který se slaví ročně třetí říjnovou sobotu. Místní manchesterská skupina FSFE uskutečnila setkání za účelem pokusů a diskusí ohledně alternativ k programu Skype. Provedli vyčerpávající testování a zde jsou výsledky.

Oblečeni do mikin s kapucemi a s nápisem "Nezávislí díky svobodnému software", rozdali členové vídeňské skupiny členů FSFE v informačním stánku 300 živých CD se svobodným software a přes 1000 letáků. Erik Albers, který den předtím pomohl osvobodit několik telefonů s Androidem, na Freedom Kosova 2012 pronesl projev. Další telefony byly osvobozeny v průběhu semináře Osvoboď svůj Android, který zorganizoval Torsten Grote v průběhu DSS v Berlíně. V Kolíně (nad Rýnem, pozn. překl.) se odehrálo setkání s přednáškami o svobodném software.

Návrat diskuse: Měla by Evropa také mít softwarové patenty?

Poté, co se Apple soudil s firmou Samsung, podaly Personalweb Technologies a Level 3 Communications žalobu na GitHub a "Twin Peaks Software, Inc." podal žalobu na Red Hat (ti se brání protinárokem, neboť došlo k porušení GNU GPL) v oblasti patentů.

Mezitím Evropský parlament odložil diskusi o Jednotných patentech. To nám dává více času, abychom mohli upozornit Soudní výbor EU na závažné problémy a hrozby související s tímto návrhem.

President FSFE, Karsten Gerloff, sepsal sérii článků o softwarových patentech, které popisují současnou situaci v Evropské unii a zveřejnil své poznámky k nedávno vyšlému dokumentu "The Case Against Patents" (Argument proti patentům, pozn. překl.), který napsali ekonomové Michele Boldrin a David K. Levine. Dochází v nich k závěrům, že to "nemůžeme nechat jen na EPO (Evropská patentový úřad, pozn. překl.)" a že "je zapotřebí patentovou politiku integrovat s obecnější inovační politikou" v rámci EU.

Francouzský premiér vydal směrnici ve prospěch svobodného software

Poté, co Itálie přijala zákon o používání software, jenž jasně preferuje svobodný software před nesvobodným, se rozhodla přijmout podobné opatření i Francie. 19. září podepsal francouzský premiér Jean-Marc Ayrault směrnici cílenou všem ministerstvům. Ta stanovuje, že by francouzská veřejná správa měla preferovat svobodný software. Výhody, které premiér vidí ve svobodném software, jsou nízká cena a zvyšování flexibility a soutěže na IT trhu. Veřejná správa by měla při rozhodování použít "poučené odhady" a provádět "systematické revize svobodných alternativ při vývoji a větších změnách používaného software".

Informační služby napříč ministerstvy vydaly sadu doporučení, jenž mají být zavedena. Ta jsou cílena na rozvoj a vylepšování použití svobodného software. Jsou to například: hledání svobodných alternativ, spolupráce s a přispívání komunitám nebo zlepšování kultury svobodného software a svobodných licencí.

Nový internista FSFE, Léopold Baillard, to podrobně vysvětluje ve svém prvním blogu, joinup Evropské komise o tom napsal a na stránkách francouzské organizace svobodného software APRIL jsou k dispozici další informace.

Něco úplně jiného

Zapojte se: Za méně než 3 minuty podpořte FSFE

Jen stručně: Pokud vám není svobodný software lhostejný a rádi byste podpořili aktivity FSFE, staňte se podporovatelem FSFE. Nestojí to žádné peníze a zabere pouze 3 minuty. Pokud vás zajímá více, můžete si o tom přečíst zde.

Děkujeme všem členům a dárcům, kteří umožňují naši práci,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Evropská nadace pro svobodný software
FSFE zprávy
Následující události FSFE
Souhrn členských blogů
Diskuse o svobodném software