Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Απρίλιος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων: Τα Ανοικτά Πρότυπα με απλή εξήγηση για τον παππού

Παρόλο που όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και πολιτικοί κατανοούν τη σημασία των Ανοικτών Προτύπων, ο κόσμος δεν βλέπει τη συσχέτιση με την καθημερινή του ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 26 Μαρτίου ξαναδιοργανώσαμε την Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (DFD). Φέτος είχαμε πολλά νέα υλικά: νέα φυλλάδια σε πολλές διαφορετικές γλώσσες εξηγούν τα Ανοικτά Πρότυπα, και ένα ωραίο comic σας δείχνει γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιείτε Ανοικτά Πρότυπα έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα με τα αρχεία σας όταν περάσετε στην τρίτη ηλικία.

Υπήρξαν τουλάχιστον 51 εκδηλώσεις σε 22 χώρες που διοργανώθηκαν από πολλές ανεξάρτητες ομάδες. Οι εθελοντές του FSFE στη Βρετανία απένειμαν ένα βραβείο στο Ίδρυμα The OpenStreetMap Foundation στο Birmingham, ενώ ο Werner Koch του FSFE συμμετείχε σε μια εκδήλωση για τα Ανοικτά Πρότυπα στην Κρυπτογράφηση στο Κοινοβούλιο. Η τοπική μας ομάδα στο Linz έστησε ένα ενημερωτικό περίπτερο στο κέντρο της πόλης, και το απόγευμα παρέθεσαν μια ομιλία για τα Ανοικτά Πρότυπα στο Πανεπιστήμιο. Στο περίπτερο της Βιέννης οι εθελοντές μας συνάντησαν κάποια προβλήματα με έναν καλλιτέχνη ενός μνημείου, αλλά και πάλι διένειμαν έναν τεράστιο αριθμό φυλλαδίων και ενημέρωσαν επίσης και τέσσερις φιλικά διακείμενους αστυνομικούς σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό και τα Ανοικτά Πρότυπα. Η ομάδα μας για την DFD συλλέγει ακόμη πληροφορίες για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εβδομάδος DFD, και θα δημοσιεύσει μια πλήρη αναφορά εντός του Απριλίου.

Θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει την αιχμαλωσία του στη Microsoft

Σε μια πρόσφατη επιστολή προς την Ευρωβουλευτή Amelia Andersdotter (PDF), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι βρίκεται σε μια κατάσταση "πραγματικής αιχμαλωσίας" στη Microsoft. Όπως το FSFE είχε ήδη επισημάνει κατ' επανάληψη, αυτό είναι ένα πιεστικό πρόβλημα για την Επιτροπή, για το Συμβούλιο και για το Ευρωκοινοβούλιο. Με την ευκαιρία της Ημέρας Ελευυθερίας Εγγράφων, το FSFE και το Open Forum Europe έστειλαν μία ανοικτή επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας τον εγκλωβισμό τους σε έναν προμηθευτή, στη Microsoft.

Χρησιμοποιώντας Ελεύθερο Λογισμικό στον εκπαιδευτικό τομέα της Ολλανδίας

Τα νέα του Φεβρουαρίου για το Ελεύθερο Λογισμικό στην εκπαίδευση κυκλοφορούν ήδη, περιλαμβανομένης μιας ενημέρωσης για την εκστρατεία NLEdu: ο Kevin αναφέρει ότι ο εμπορικός διευθυντής της SchoolMaster, του μεγαλύτερου Ολλανδικού προμηθευτή λογισμικού ELO/διαχείρισης μαθητών, επιβεβαίωσε πως θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο μια έκδοση HTML5 ανεξάρτητη-από-πλατφόρμες, σε αντικατάσταση της έκδοσης Silverlight. Αυτό θα καθιστούσε επιτυχή την εκστρατεία NLEdu καθώς θα επιτρέψει στους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού να έχουν πρόσβαση στο υλικό των μαθημάτων με οποιοδήποτε συμβατό φυλλομετρητή. Ο Kevin Keijzer δημοσίευσε λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Το δικαίωμα να μην πληρώνετε για μη-ελεύθερο λογισμικό

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για τη μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών, αποδεικνύουν την ανάγκη να μπορεί ο καθένας να έχει τον έλεγχο των υπολογιστών και των τηλεφώνων. Και όμως, οι κατασκευαστές τηλεφώνων και υπολογιστών, αλλά και οι μεταπωλητές λιανικής, επιβάλλουν σταθερά στους χρήστες διάφορα προγράμματα που υπονομεύουν την ιδιωτικότητά τους.

Το κάθε άτομο πρέπει, συνεπώς, να έχει τη δυνατότητα να αρνείται να πληρώσει για μη-ελεύθερο λογισμικό, και να του επιτρέπεται να επιλέγει τα προγράμματα που θα εκτελεί στο τηλέφωνό του ή στον υπολογιστή του, στην περίπτωσή μας ένα λειτουργικό σύστημα Ελεύθερου Λογισμικού και άλλες εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού.

Συντονιστήκαμε με άλλες οργανώσεις από όλον τον κόσμο για να απαιτήσουμε την ανεμπόδιστη επιλογή λειτουργικού συστήματος στα τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές, και σε όλες τις άλλες υπολογιστικές συσκευές.

Αυτό το μήνα σας ζητάμε να συνυπογράψετε την διεθνή συλλογή υπογραφών, και να μας βοηθήσετε να προωθήσουμε αυτό το αίτημα!

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη και τους εταιρικούς δωρητές που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE