Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE - Σεπτέμβριος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Μια εισαγωγή στο Ελεύθερο Λογισμικο και η απελευθέρωση του κυβερνοχώρου

Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία της συνάθροισης ανθρώπων, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της σύστασης συλλόγων, καθώς και η ιδιωτικότητα, αποτελούν προϋποθέσεις για μια Ελεύθερη Κοινωνία. Αν μια από αυτές τις ελευθερίες λείπει, τότε είναι δύσκολη η διατήρηση και των υπολοίπων. Ως κοινωνία, είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε αυτές τις ελευθερίες, ειδικά υπό το φως των ριζικών αλλαγών όπως, για παράδειγμα, της εισαγωγής των υπολογιστών παντού. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να απειλήσον τις παλιές ελευθερίες, αλλά μπορεί και να δημιουργήσουν ανάγκη για νέες. Άρα, η ελευθερία του λογισμικού είναι τώρα κομβικής σημασίας για τη διανομή και την ισορροπία ισχύος στην κοινωνία. Το Ευρωπαίκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογιμσικού (FSFE) είναι πεπεισμένο ότι μια ελεύθερη κοινωνία χρειάζεται τις ελευθερίες που μόνο το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να προσφέρει. Και γι' αυτό υπερασπιζόμαστε το Ελεύθερο Λογισμικό.

Το 2010, γράψαμε το άρθρο "Η δημοκρατία απαιτεί Ελεύθερο Λογισμικό", εξηγώντας το παραπάνω μήνυμα στους πολιτικούς κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του μεταλλίου Theodor-Heuss στο FSFE. Ευχαριστούμε την ομάδα μεταφραστών του FSFE, διότι έτσι το άρθρο αυτό είναι, στο μεταξύ, διαθέσιμο σε 15 γλώσσες, και διαμοιράζεται ευρέως.

Από τον τελευταίο μήνα, το μήνυμα της σημασίας του Ελεύθερου Λογισμικού προβάλλεται, επίσης, και σε ένα σύντομο TEDx video "Εισαγωγή στο Ελεύθερο Λογισμικό και η απελευθέρωση του κυβερνοχώρου" του Richard Stallman. Είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε τους άλλους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού και γιατί αυτό μετράει. Πρέπει να κατανοήσει περισσότερος κόσμος γιατί το Ελεύθερο Λογιμσικό έχει σημασία για μια ελεύθερη κοινωνία, όπως δείχνουν, για μια ακόμη φορά, και τα εξής: παραδείγματα:

Η Σλοβακία υποχρεώνει ακόμη τους χρήστες να χρησιμοποιούν μη-ελεύθερο λογισμικό

Το 2012 -- χάρη στον προηγούμενο βοηθό μας, τον Martin Husovec -- το FSFE ενεπλάκη σε μια αγωγή κατά των φορολογικών αρχών της Σλοβακίας μαζί με το European Information Society Institute (EISi). Ως τρέχων βοηθός του FSFE ο Matej Gera γράφει στο ιστολόγιό του το πρόβλημα των Σλοβακικών αρχών που εξαναγκάζουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί μη-ελεύθερο λογισμικό, συνεχίζεται ακόμη: Σύμφωνα με έναν νέο κανονισμό στη Σλοβακία, όσοι κατέχουν αγροτεμάχια και θέλουν να τα πωλήσουν, πρέπει να υποβάλλουν πρώτα μια αναφορά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας. Για να υποβληθεί αυτή η αναφορά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πρέπει να χρησιμοποιήσουν πρόσθετο λογισμικό. Το εν λόγω λογισμικό είναι ιδιοκτησιακό και διατίθεται μόνον για τα Microsoft Windows, και υπάρχει μόνον αυτός ο τρόπος -- δεν υπάρχουν έγγραφες φόρμες. Αν προσπαθήσει κανείς να πωλήσει το αγροτεμάχιο με άλλον τρόπο, τότε θα παραβιάσει το νόμο.

Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνον απαράδεκτη για τους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού, αλλά είναι και παράνομη αυτή καθεαυτή, στη Σλοβακία. Από το 2008, υπάρχει ένας δεσμευτικός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται στις δημόσιες αρχές να ζητούν από τους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Πλην όμως, η ιστοσελίδα του Υπουργείου σαφώς και δεν υπακούει σε αυτό τον κανόνα. Τώρα, η μη-κερδοσκοπική Σλοβακική οργάνωση EISi έστειλε μια επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ζητώντας τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Αν δεν συμμορφωθούν με αυτή την επιστολή και δεν προσφέρουν μια διαλειτουργική λύση μέχρι τον Οκτώβριο, το EISi θα απευθυνθεί στο Δικαστήριο, για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Σλοβάκων χρηστών λογισμικού.

Εξαναγκασμός από έναν Πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) για χρήση συγκεκριμένου υλικού

Θα έπρεπε να εξυπακούεται ότι στην κοινωνία μας, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε ελεύθερα τις τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουμε τα έπιπλά μας, ή τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μας. Εκτός όμως από τις αρχές που μας υποχρεώνουν να χρησιμοποιούμε μη-ελεύθερο λογισμικό, το FSFE έχει προς το παρόν να αντιμετωπίσει και τις εταιρείες που θέλουν να μας εξαναγκάσουν να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους υπολογιστές στο σπίτι μας. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και έναν από τους πιο σημαντικούς υπολογιστές: τον δρομολογητή (δηλ. το router), που υποτίθεται πως δρα ως θυροφύλακας ανάμεσα στο ιδιωτικό μας δίκτυο και το δημόσιο internet.

Στη Γερμανία, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) υποχρεώνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο τύπο υλικού, για να μπορούν να συνδεθούν στο internet. Οι χρήστες εναλλακτικών συσκευών, αντίθετα, δεν μπορούν να συνδεθούν στο internet μέσω αυτών των ISP. Μαζί με άλλα μέλη της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού, η Γερμανική μας ομάδα παρουσίασε πολλά σχόλια για την περίπτωση αυτή και αρχίσαμε συνομιλίες με τους κυβερνητικούς οργανισμούς, τις εταιρείες, και με άλλους φορείς, για τους υποχρεωτικούς δρομολογητές (routers).

Επειδή αυτό το θέμα καλύφθηκε κυρίως στη Γερμανία, και στα Γερμανικά, το μέλος της Γερμανικής μας ομάδας, ο Max Mehl, ανακεφαλαίωσε αυτό το πρόβλημα και δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα με τα πιο σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ελπίζουμε ότι με αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να στηρίξουμε και άλλους ακτιβιστές του Ελεύθερου Λογισμικου ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Διαδώστε το μήνυμα για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού (Software Freedom Day)

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, άνθρωποι από όλονν τον κόσμο γιορτάζουν το Ελεύθερο Λογισμικό. Οι οργανωτές από την Software Freedom International ανακοίνωσαν ότι οι εγγραφές για εκδηλώσεις έχουν πλέον ανοίξει. Προσφέρουν έναν οδηγό έναρξης με συμβουλές και ενδείξεις για να διοργανώσετε τη δική σας εκδήλωση SFD. Αν διοργανώσετε μια εκδήλωση, ή απλώς θέλετε να διαδώσετε τις πληροφορίες για το Ελεύθερο Λογισμικό και για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού μπορείτε επίσης:

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη μας και τους Εταιρικούς δωρητές οι οποίοι καθιστούν το έργο μας εφικτό,
Matthias Kirschner - FSFE