Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE - Οκτώβριος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Το Ιταλικό δικαστήριο υποστηρίζει τον διαχωρισμό του λογισμικού από το υλικό

Όταν αγοράζουμε έναν φορητό υπολογιστή, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγουμε την πληρωμή για μία άδεια χρήσης των Windows της Microsoft, αφού πολλοί φορητοί υπολογιστές παρέχονται πακεταρισμένοι με αυτά. Αυτός ο “Φόρος των Windows” προκαλεί μια τεχνητή άυξηση των τιμών του υλικού για τους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Εμείς, ως χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού, θέλουμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, αντί για εκείνην του μη-ελεύθερου λογισμικού σαν τα Microsoft Windows.

Από το 2008, συντηρούμε μια σελίδα wiki με συμβουλές για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του μη-ελεύθερου λογισμικού, και για πάνω από μια δεκαετία, μιλάμε με τους πολιτικούς και με τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών για το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά, υπάρχει μόνο μια αργή πρόοδος πάνω στο αντικείμενο αυτό, και θα πάρει χρόνια μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη. Μέχρι την πραγματοποίηση τέτοιων μακροπρόθεσμων σκοπών, η επίτευξη ενδιάμεσων στόχων είναι σημαντική. Τον τελευταίο μήνα είχαμε μια τέτοια νίκη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας γνωμοδότησε ότι ένας αγοραστής φορητού υπολογιστή δικαιούται να λάβει επιστροφή χρημάτων για το τίμημα της αδείας των Windows της Microsoft, τα οποία υποχρεώθηκε να αγοράσει μαζί με τον υπολογιστή του. Οι δικαστές άσκησαν οξεία κριτική στην πρακτική της πώλησης προσωπικών υπολογιστών (PC) μόνο σε συνδυασμό με ένα μη-ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, ως “μια εμπορική πολιτική διανομής με εξαναγκασμό”. Το Δικαστήριο θεώρησε αυτή την πρακτική ως “μονοπωλιακή τάση”. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρακτική του ταυτόχρονου συνδυασμού σημαίνει πως οι τελικοί χρήστες εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν πρόσθετες μη-ελεύθερες εφαρμογές, για λόγους συμβατότητας και διαλειτουργικότητας, ανεξάρτητα από το εάν θέλουν αυτά τα προγράμματα ή όχι.

Τώρα, οι Ιταλικές αρχές πρέπει να μετατρέψουν αυτή την ετυμηγορία σε μια πραγματική νίκη για τους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας ότι οι αγοραστές υπολογιστών θα μπορούν να επιλέγουν τη συσκευή τους με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα επιθυμούν, ή ακόμη και με κανένα απολύτως. Στη συνέχεια, ελπίζουμε να μπορέσουμε να πείσουμε και άλλες χώρες στην Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδειξε η Ιταλία, ή να βρούμε μια πανευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα αυτό.

Ευρωπαϊκοί δημόσιοι οργανισμοί που χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό

Συχνά υπάρχει μια τάση στα ΜΜΕ, αλλά και από εμάς, να επικεντρωνόμαστε στα κακά νέα για τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού στη δημόσια διοίκηση. Σε αυτή την έκδοση, θα εστιασθούμε, αντίθετα, στα καλά παραδείγματα από τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν, λοιπόν, καλά νέα που αφορούν τις σουίτες γραφείου Ελεύθερου Λογισμικού: Το Αυστριακό Bundesrechenzentrum, το Υπολογιστικό Κέντρο που ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επαινεί το ευρύ φάσμα χρήσης των εφαρμογών του Apache OpenOffice. Εκτιμούν ότι η “λύση μπορεί να προσαρμοσθεί στις ανάγκες του κέντρου δεδομένων, να ενσωματωθεί στις ειδικές του εφαρμογές και επιτρέπει, επίσης, τη δημιουργία και υποβολή εγγράφων με τρόπο αυτόματο και ημι-αυτόματο. Το OpenOffice είναι η πρότυπη σουίτα γραφείου στο υπολογιστικό αυτό κέντρο από το 2008, έχει εγκατασταθεί σε 12000 PC σε όλη την οργάνωση.” Περαιτέρω, οι δημόσιοι οργανισμοί στις Ιταλικές πόλεις Todi και Terni στρέφονται στο LibreOffice. Ακολουθούν το παράδειγμα της Ιταλικής επαρχίας της Perugia, η οποία χρησιμοποιεί το LibreOffice σε όλους της τους 1200 προσωπικούς υπολογιστές και της Τοπικής Περιφερειακής Υγειονομικής Διοίκησης της Perugia, η οποία εγκατέστησε τη σουίτα γραφείου σε 600 προσωπικούς υπολογιστές.

Η Γαλλική δημόσια διοίκηση χρησιοποιεί μια σουίτα γραφείου Ελεύθερου Λογισμικού σε 500,000 θέσεις εργασίας. Παρόλο που δήλωσαν πως η αλλαγή σε Ελεύθερο Λογισμικό ήταν δύσκολη, μπόρεσαν να διαχειριστούν τα προβλήματα. Η επιτυχία του project οφείλεται εν μέρει στις συμβάσεις που τα Υπουργεία συνήψαν με παρόχους υπηρεσιών ICT. Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν υποστήριξη για 260 εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού, και η ομάδα υποστήριξης εξασφαλίζει ότι τα διορθωτικά patches που φτιάχνονται για τα Υπουργεία, συνεισφέρονται πίσω στα έργα λογισμικού (software projects).

Οι Πράσινοι στη Σαξωνία/ Γερμανία κάνουν έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του κρατιδίου να διεξαγάγει μια μελέτη βιωσιμότητας για τη μετάβαση σε Ελεύθερο Λογισμικό. “Η πολιτική ομάδα, οι ίδιοι τους χρήστες ελεύθερου Λογισμικού από τον Δεκέμβριο του 2011, λέει πως τα χαμηλότερα κόστη IT και τα πλεονεκτήματα ασφάλειας IT, θα πρέπει να οδηγήσουν τους δημόσιους οργανισμούς” στο Ελεύθερο Λογισμικό. Επιχειρηματολογούν ότι η εξάρτηση από ιδιοκτησιακό λογισμικό “προσφέρει στις μεγάλες εταιρείες πρόσβαση αλλά και δυνατότητα επιρροής στις επίσημες εσωτερικές ροές εργασίας, καθώς και ευαίσθητα δεδομένα επικοινωνιών και προσωπικά δεδομένα των πολιτών του κράτους.”

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Στείλτε σχόλια για το Μανιφέστο δεδομένων των χρηστών

Η έκδοση 2 του Μανιφέστου δεδομένων των χρηστών κυκλοφόρησε. Ο σκοπός αυτού του μανιφέστου είναι να προσδιορίσει τα βασικά δικαιώματα των χρηστών για τα ίδια τους τα δεδομένα, στην εποχή του Διαδικτύου: για να ελέγχουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους (και τα μεταδεδομένα), για να ξέρουν πώς και πού αποθηκεύονται τα δεδομένα και να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν μια πλατφόρμα. Μερικά projects εργάζονται ήδη προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του μανιφέστου, για να δώσουν στους χρήστες τους αυτά τα δικαιώματα! Προς στιγμή, η έκδοση 2 δημοσιεύεται σαν ένα προσχέδιο σε ένα wiki, επιτρέποντας τα δημόσια σχόλια.

Ζητάμε από όλους τους υποστηρικτές του Ελεύθερου Λογισμικού να προσφέρουν σχολιασμό για το μανιφέστο, ούτως ώστε να βελτιωθεί ακόμη παραπάνω, και για να μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να το υποστηρίξουμε μαζί σαν FSFE. Παρακαλούμε, σχολιάστεεσείς οι ίδιοι, συζητήστε το μανιφέστο στις λίστες μας συζήτησης, και ρωτήστε και άλλες οργανώσεις Ελεύθερου Λογισμικού αν θέλουν να πουν τη γνώμη τους και αν θα το υποστήριζαν σε αυτή τη μορφή, επίσης.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη μας και τους εταιρικούς δωρητές οι οποίοι καθιστούν το έργο μας εφικτό,
Matthias Kirschner - FSFE