Newsletter

Buletinul de știri al FSFE - octombrie 2014

Written by  on  

Înalta Curte a Italiei sprijină separarea programelor de aparatură

Când cumperi un calculator portabil, este dificil să eviți să plătești o licență de Microsoft Windows, de vreme ce multe portabile vin împreună cu o astfel de licență. Această „taxă pentru Windows” a crescut în mod artificial prețul aparatelor pentru utilizatorii de programe libere care nu vor să folosească sistemul de operare al lui Microsoft. Noi, ca utilizatori de programe libere, vrem să sprijinim dezvoltarea programelor libere, în loc de cea a programelor nelibere, precum Microsoft Windows.

Încă din 2008 administrăm o pagină de „wiki” cu sfaturi pentru clienții care vor să evite finanțarea dezvoltării programelor nelibere și timp de mai mult de un deceniu am vorbit cu politicieni și organizații pentru protecția clienților pe marginea acestui subiect. Cu toate acestea, se fac progrese foarte mici în această direcție și vor trebui să treacă ani de zile până când această situație se va schimba în Europa. Pentru astfel de obiective pe termen lung, este importantă atingerea unor obiective intermediare. Luna trecută am înregistrat o astfel de victorie.

Înalta Curte a Italiei a decis că cumpărătorul unui portabil are dreptul să primească rambursarea prețului licenței de Microsoft Windows, pe care a fost forțat să o achiziționeze odată cu calculatorul său. Judecătorii au criticat aspru practica de a vinde calculatoare personale doar împreună cu sisteme de operare nelibere, pe care au catalogat-o drept „o politică comercială de distribuire forțată”. Curtea a considerat că această practică este „o tendință monopolistă”. A mai atras atenția că practica de a cupla programele cu aparatura presupune forțarea utilizatorilor să folosească aplicații nelibere suplimentare din cauza problemelor de compatibilitate și interoperabilitate, indiferent că doresc sau nu aceste programe.

Acum, autoritățile italiene trebuie să transforme această decizie într-un real câștig pentru clienți, asigurându-se că cumpărătorii de calculatoare pot să-și aleagă dispozitivul împreună cu orice sistem de operare doresc sau cu niciunul. Apoi, sperăm că vom convinge și alte țări din Europa să urmeze exemplul dat de Italia sau să găsească la nivel european o soluție pentru această problemă.

Administrația publică europeană folosește programe libere

Adesea se observă tendința presei, dar și a noastră, de a ne concentra pe veștile proaste despre programele libere din administrația publică. În schimb, în această ediție, ne vom concentra pe exemplele bune din ultima lună. Așadar, iată că există vești bune care privesc suitele de programe libere pentru birou: Centrul de Calcul Federal al Austriei (Bundesrechenzentrum) laudă gama largă de utilizări a lui Apache OpenOffice. Apreciază că „soluția poate fi adaptată la nevoile centrului, integrată în aplicațiile sale specializate și totodată permite ca documentele să fie create și trimise în moduri automate și semiautomate. OpenOffice este suita standard de programe pentru birou folosită de centrul de calcul încă din 2008, instalată pe 12.000 de calculatoare personale din întreaga organizație”. Mai mult, administrațiile publice ale orașelor italiene Todi și Terni trec la LibreOffice. Ele urmează exemplul provinciei italiene Perugia, care folosește LibreOffice pe toate cele 1.200 de calculatoare personale ale sale, și a Autorității Locale pentru Sănătate - Perugia, care a instalat suita pentru birou pe 600 de calculatoare.

Administrația publică franceză folosește o suită liberă pentru birou pe 500.000 de calculatoare de birou. Deși au spus că trecerea la programele libere a fost grea, au reușit să rezolve problemele. Succesul proiectului se datorează în parte celor două contracte pe care ministerele le au cu furnizorii de servicii de TIC. Contractele atrag după sine asistența tehnică pentru 260 de programe libere și echipa care oferă asistența se asigură că peticele făcute pentru ministere sunt trimise înapoi sub formă de contribuții în proiectele acelor programe libere.

Verzii din Saxonia (Germania) îndeamnă guvernul statului federal să facă un studiu de fezabilitate în ceea ce privește migrarea la programe libere. „Grupul politic, însuși format din utilizatori de programe libere încă din decembrie 2011, spune că costurile mai mici din TI și avantajele din securitatea TI trebuie să direcționeze administrațiile publice” către programele libere. Ei susțin că dependența de programele proprietărești „oferă marilor corporații accesul și infuența asupra fluxului oficial de lucru intern, dar și asupra comunicării și datelor sensibile ale cetățenilor statului”.

Ceva cu totul diferit

Fii activ: Spune-ți părerea despre Manifestul pentru Datele Utilizatorului

A fost lansată versiunea 2 a Manifestului pentru Datele Utilizatorului. Scopul acestui manifest este să definească drepturile fundamentale ale utilizatorilor asupra propriilor date în era Internetului: să controleze accesul la datele (și metadatelor) lor, să știe cum și unde sunt stocate datele și să fie liberi să-și aleagă platforma. Unele proiecte lucrează deja la susținerea manifestului prin acordarea acestor drepturi utilizatorilor lor! În acest moment, versiunea 2 este publicată ca ciornă pe „wiki” și comentariile publice sunt permise.

Îi rugăm pe toți susținătorii programelor libere să-și spună părerea despre manifest, așa încât să poată fi îmbunătățit și mai mult și să decidem dacă vrem să-l susținem la FSFE. Te rugăm să-ți spui părerea chiar tu, să discuți manifestul pe listele noastre de discuții și să le ceri părerea și altor organizații pentru programe libere și să le întrebi dacă l-ar susține în această formă.

Mulțumim tuturor voluntarilor, confraților și donatorilor corporatiști care ne fac posibilă activitatea,
Matthias Kirschner - FSFE