Education Task Force

Årsager til at bruge fri software i skoler

Adgang til software bestemmer hvem, der kan deltage i det digitale samfund. Friheden til at læse, studere, dele og forbedre software giver alle mulighed for at deltage på lige vilkår. Der er rigtig mange grunde til at bruge fri software. Her har vi samlet noget af det, der er særdeles vigtigt for undervisningsinstitutioner

Deling

Brugen af fri software giver skolerne lov til at undervise eleverne i at dele og samarbejde, og dermed blive en del af et stort fællesskab, der deler viden.

Lighed

Med fri software kan lærerne give hver eneste elev en kopi af et program. Dermed kan børn i familier med begrænsede økonomiske ressourcer lære med de samme værktøjer som de andre børn.

Lær at programmere

Muligheden for at rode med software motiverer eleverne til at lære mere. Fri software tillader dem at forstå computere i dybden.

Lær at bruge software

Fri software tillader eleverne at lære, hvordan software virker og dermed forstå konceptet, der ligger bag en hel kategori eller type af software.

Lær i modersmålet

Fri software-applikationer kan oversættes til alle sprog. Dermed kan hver elev lære og fokusere på faget uden sproglige eller kulturelle barrierer.

Selvstændighed

At lære eleverne at være afhængige af proprietær software gør dem afhængige af softwareforhandlere. At lære dem at være afhængige af fri software giver dem muligheden for at tage softwaren med ind i deres voksenliv, og samtidig får de muligheden for at hjælpe andre ved at dele softwaren. Ved at bruge fri software kan skolerne også blive uafhængige af softwarevirksomheder.

Spar på hardware

Fri software kræver ikke kraftig og dyr hardware, og kan køre på næsten alle computere. Det kan sågar give nyt liv i ældre computere og dermed give en økonomisk og miljømæssig besparelse.

Farvel til licensomkostninger

Uden omkostninger til licenser kan skolen spare penge og bruge dem på at efteruddanne lærerne eller på teknisk support, så lærernes arbejde kan blive lettere.

Bekymrer jer ikke om jeres licenser

Med fri software er der ingen bekymringer om udløbsdatoer eller licensomkostninger. Fri software forbliver frit i enhver sammenhæng. Alle eleverne har adgang til helt lovlige kopier.

Administrer med lethed

Fri software er stabilt, sikkert og pålideligt. Sikkerhed og andre opdateringer kan implementeres med det samme. Vedligeholdelse er automatiseret og tidsbesparende.

Free Software Foundation Europe
Schönhauser Allee 6/7, 10119 Berlin, Tyskland
E-Mail: edu-team@lists.fsfe.org
Telefon: +49-30-27595290
http://fsfe.org/activities/education/