Ja ♥ slobodan softver

Valentinovo je slavlje ljubavi i odličan dan za izjaviti ljubav i zahvalnost ljudima u inicijativama i organizacijama za slobodan softver. Zašto ne biste dan 14. veljače učinili posebnim danom i pokazali tim ljudima da cijenite njihov rad?

Obznanite ljubav

Iza svake inicijative i organizacije za slobodan softver su stvarni radu predani entuzijasti. Pokažite im da cijenite njihov rad – to bi im moglo puno značiti! Neki zagovornici slobodnog softvera već su nam rekli zašto vole slobodan softver. Slijedite njihov primjer i izjavite ljubav slobodnom softveru!

Mnogo je načina na koji možete izjaviti ljubav... ovdje su navedene neke ideje kako javno obznaniti ljubav slobodnom softveru.

Novcem ne možete kupiti ljubav...

… no može pomoći u borbi za Vašu slobodu. Donirajte FSFE ili neku od inicijativa za slobodan softver kako biste izrazili zahvalnost. Oni ovise o Vašem doprinosu koji je potreban za daljnji rad. Stoga donirajte Vama omiljenu organizaciju. Budite sigurni da će Vam uzvratiti ljubav.

Pokažite ljubav

Širite ljubav prema slobodnom softveru

Na Vašoj web-stranici ili blogu

Slika sa  srcima u izmijenjenom FSFE-ovom logotipu s porukom “Ja volim slobodan softver!”
Slika sa srcima s porukom “Ja volim slobodan softver!”
Slika sa srcima s porukom “Pokaži svoju ljubav prema slobodnom softveru – Ja volim slobodan softver!”
Prozirno srce s “Ja volim slobodan softver! – pokaži svoju ljubav”
Mali gumb s porukom “#volimss”
Mali gumb s porukom “#ilovefs”

Slike su također dostupne u skalabilnom formatu SVG za slučaj da trebate napraviti izmjene. Bili bismo Vam zahvalni na prijevodima slika: molimo da dovršene prijevode pošaljete na translators@lists.fsfe.org kako bismo ih ovdje objavili.

Zahvalite Markusu Meieru na izradi ovih slika!

Zašto vole slobodan softver

"Na Valentinovo Društvo za slobodnu kulturu i softver širi svoju ljubav na projekte kao što su Audacity, GIMP, Inkscape i drugi audio-vizualni alati. Ovi su alati okosnica infrastrukture potrebne za pružanje podrške slobodnoj kulturi. I dok bi slobodna kultura tehnički mogla postojati neovisno o slobodnom softveru, ta dva pokreta dijele zajedničku filozofiju o slobodi i to ih čini nerazdvojnim. Bez slobodnog softvera bilo bi mnogo teže provesti naše aktivnosti i ni jedan projekt slobodne kulture ne bi mogao uživati pune slobode bez infrastrukture koju su stvorili projekti slobodnog softvera poput maloprije navedenih. Svima uključenima u pružanju podrške ovoj infrastrukturi: hvala vam! Volimo vas!"
Jonas Oberg, Društvo za slobodnu kulturu i softver (Föreningen fri kultur och programvara)

Slobodan softver je ključan za sve što KDE radi i bez slobodnog softvera KDE softver ne bi mogao postojati.
KDE itekako ovisi o volonterskim doprinosima svih ljudi diljem svijeta koji se u početku međusobno ne poznaju. Slobodan softver pruža društveni ugovor koji omogućava takve doprinose jer naši volonteri znaju da pomažu u stvaranju zajedničkog dobra koje svi mogu dijeliti.
Slobodan softver i zajednički cilj koji stvara također KDE-u daju karakterističnu nehijerarhijsku meritokratsku strukturu. Bez načela slobodnog softvera KDE bi trebao centraliziranu kontrolu autorskih prava nad softverom što bi za posljedicu imalo potrebu za skupom voditelja koji bi određivali u kojem će se smjeru razvijati softver koji stvaramo. Naši doprinositelji imali bi manje prilika za isprobavanje novih ideja, za rad na stvarima koje su im zaista bitne i imali bi manje mogućnosti da budu slobodni.
Da nema slobodnog softvera, ne bi bilo ni KDE-a. Slobodan softver KDE-u daje život. KDE voli slobodan softver.
Cornelius Schumacher, Predsjednik KDE e.V.-a

"Prije nekoliko desetljeća riječ sloboda imala je bitno drugačije značenje nego danas. Živimo u digitalnom društvu u kojem mnogi aspekti naših života i naše slobode prolaze kroz digitalni medij. Stoga je imati potpunu kontrolu nad softverom kojeg koristimo jedini način da kontrolu nad svojom slobodom preuzmemo u vlastite ruke. Volim slobodan softver jer mi je stalo do moje slobode."
Massimo Barbieri, član LUG-a Scandiano i Prijatelj FSFE-a