Szabad szoftverről van szó

A szabad szoftvereket gyakran emlegetik nyílt forráskódú, vagyis „open source” szoftverként. Ez az Open Source Initiative (OSI) szabad szoftvert népszerűsítő kampányának következménye.

Az OSI a mozgalom integritásának megőrzését, valamint a saját tulajdonú szoftvert értékesítők részéről elkövetett visszaélések megakadályozását tűzte ki célul, amikor bevezette az „open source” védjegyet a szabad szoftverekre – de ez a kezdeményezés kudarcot vallott.

Az Open Source Initiative alakulását vizsgálva, három év elteltével nyilvánvalóvá vált, hogy a „szabad szoftver” kifejezés előnyben részesítése indokoltabb, mint valaha. Az alábbiakban kifejtjük, miért is előnyösebb, ha szabad szoftverekről beszélünk.

A „szabad szoftver” könnyebben érthető

Bár egyesek szerint a „free” jelző használata félreértésekre vezethet [az angolban jelentése: ingyenes, szabad], sok nyelvben külön kifejezés van az árral és a szabadsággal kapcsolatos jelzőre [ahogy magyarban is: ingyenes ≠ szabad]. Ezeken a nyelveken a „szabad” jelző használata nem okoz félreértést. Más nyelveken – mint például az angol – okozhat, de a félreértés könnyen eloszlatható, ha jelezzük, hogy a jelző a szabadságra, nem pedig az árra vonatkozik.

Az „open source” kifejezés arra utal, hogy hozzáférhetünk a forráskódhoz. Viszont a forráskódhoz való hozzáférés csupán előfeltétele a szabad szoftvert meghatározó négy szabadság közül kettőnek. Sokan nem értik, hogy a forráskódhoz való hozzáférés önmagában nem elegendő. A „szabad szoftver” kifejezés segít eloszlatni ezt a viszonylag általános tévhitet.

A „szabad szoftver”-rel nehezebb visszaélni

Sajnálatos módon sok cég kezdi termékeit „open source”-ként megjelölni akkor is, ha a forráskódnak csak egyes részei hozzáférhetőek. A felhasználók abban a hitben vásárolják meg ezeket a szoftvereket, hogy amit kapnak, az „éppen olyan jó, mint a GNU/Linux” – hiszen látszólag ugyanazon az elven alapul.

Nem szabad megengednünk, hogy saját tulajdonú szoftvereket gyártók így visszaéljenek az emberek lelkesedésével. Mivel az „open source” védjegyezési kísérlet kudarcot vallott, a kifejezéssel kapcsolatos, a fenti félreértés miatt lehetővé vált visszaélések megakadályozására nincsen lehetőség.

A „szabad szoftver” pontos meghatározással rendelkezik

A tudományok és a filozófia nyújtotta tapasztalatok igazolják, hogy fontos a jó és egyértelmű definíció.

A Free Software Foundation szabad szoftverre vonatkozó meghatározása (a négy szabadsággal) a ma létező legegyértelműbb definíció.

A „szabad szoftver” hozzáadott értéket nyújt

Szemben az „open source”-szal, a „szabad szoftver” nem csak technikai modell jobb minőségű szoftverek fejlesztéséhez, hanem filozófia is. A szabad szoftver filozófiájából és hátteréből a cégek is tanulhatnak és profitálhatnak.

A „szabad szoftver” szabadságot biztosít.

A szabad szoftver szabad kezet ad az alábbiakra

E négy szabadságjog miatt a szabad szoftver biztosítja a tanulás, a tanítás, a verseny, a szólás és a választás szabadságát.

A szabadság számít!

Mindezen okokból kifolyólag azt a tudatos döntést hoztuk, hogy kerüljük az „open source” kifejezés használatát, ehelyett „szabad szofver”-ről (free software) beszélünk.

Ugyanerre a döntésre bíztatjuk önt is!

A Free Software Foundation Europe kezdeményezése

Ha ön is a „szabad szoftver” pártolója, és tudni szeretné, miképpen vehet részt a kampányban, miképpen támogathatja, további információt itt talál.


Szabad szoftverről van szó