Bevrijdt uw Android!

Bevrijdde Android Robot

Android is een voor het grootste deel vrij besturingssysteem en wordt vooral ontwikkeld door Google. Helaas zijn de drivers voor de meeste apparaten en de meeste toepassingen uit de "markt" niet vrij (vrij zoals in vrij zijn in meningsuiting, niet vrij zoals in gratis bier). Zij werken vaak in tegen de belangen van de gebruikers, bespioneren hen en kunnen soms zelfs niet worden verwijderd.

Deze campagne kan u helpen opnieuw controle te krijgen over uw Android-apparaat en uw data. Het verzamelt informatie over het zo vrij mogelijk besturen van een Android-systeem en probeert de inspanningen op dit gebied te coördineren.

Wilt u een mobiel apparaat dat echt van u is als u het aanschaft? Wilt u een mobiel apparaat dat u niet bespioneert en uw data aan grote bedrijven overhandigt? Lees dan verder!

Bevrijd uw apparaat

Leer hoe u uw apparaat kan bevrijden en hoe u opnieuw controle over uw data kan krijgen door over te stappen naar een vrij Android besturingssysteem met vrije ("vrij" als in "vrijheid") toepassingen. Wij hebben alle benodigde informatie verzameld.

Helpen de bevrijding moeiteloos te maken

Apparaten zouden moeiteloos bevrijd moeten kunnen worden zodat iedereen van deze vrijheid kan genieten. Er zijn verschillende manieren waarop u kan helpen dit doel te bereiken, zelfs als u niet kunt programmeren.

Waarom uw mobiele apparaat vrij zou moeten zijn

Mobiele apparaten zijn kleine computers die we de hele tijd bij ons dragen. Zij weten onze huidige locatie en bevatten privé-afbeeldingen. We gebruiken hen om de communiceren met onze vrienden, onze familie en misschien onze geheime liefde. Zij voorzien ons van toegang naar het internet en hebben een ingebouwde camera en microfoon. Omdat dit zulke machtige apparaten zijn vormen zij grote risico's voor onze privacy. Tegelijkertijd kunnen we grootse dingen met hen bereiken. Het ligt eraan wie hen controleert.

Vrijheid en controle

De meeste mobiele apparaten worden niet gecontroleerd door de gebruikers maar door de fabrikant en het mobiele telefoonbedrijf. De software is geen Vrije Software. Zelfs Android-telefoons worden op de markt gebracht met niet-vrije software en niet-vrije toevoegingen die meestal niet in het volle belang van de gebruiker werken. Software-updates zijn slechts beschikbaar zolang de fabrikant een commercieel belang heeft in uw apparaat. De toepassingen (apps) van de officiële markt zijn meestal niet-vrij. Het is niemand toegestaan om te bestuderen hoe zij werken en wat ze echt doen op uw telefoon. Soms werken ze niet precies zoals u wilt en soms bevatten zij malafide kenmerken.

U heeft volledige controle als u uw apparaat bestuurt met Vrije Software. Als u niet over de vaardigheden beschikt om direct al uw vrijheid te gebruiken dan kan u uw voordeel doen met de levendige gemeenschap die het samen met u kan oplossen.

Privacy

Onze mobiele apparaten bevatten meer persoonlijke informatie dan de meeste dagboeken. Maar niet-vrije systemen, zelfs de meeste Android- telefoons, zijn ontworpen om deze data te overhandigen aan bedrijven zoals Google of Apple. De meeste gebruikers hebben niet de volledige controle over de persoonlijke data op hun apparaat. Gemakkelijke oplossingen voor synchronisatie en data-backup laten steeds meer mensen in de val lopen om hun al hun data op te slaan op centrale servers die bestuurd worden door een bedrijf. Deze bedrijven hebben hun basis meestal in de VS en moeten na een eenvoudig verzoek van de overheid uw data overhandigen. Wie persoonlijke informatie over ons heeft is in staat om ons te manipuleren. Daarom zijn niet-vrije apparaten een bedreiging voor de democratie en onze samenleving.

Privacy is een van de belangrijkste redenen om Vrije Software te steunen. Niet-vrije toevoegingen zoals Carrier IQ bespioneren smartphone-gebruikers zonder dat zij het weten. Veel toepassingen (apps) van de markt bevatten malafide kenmerken. Zij lezen uw private data, zoals uw adresboek en "phone home", of zij gebruiken Google Analytics om data te sturen aan Google. Dit zijn slechts voorbeelden die tot nu toe zijn ontdekt. Het gebrek aan vrijheid zorgt ervoor dat onafhankelijke inspectie en geheime spionage-kenmerken alleen bij toeval bekend worden.

De meeste smartphones vereisen voor een juist gebruik dat u vooraf verbinding maakt met een centrale server en dat u zich daar identificeert. Gebruikers moeten de server vertrouwen zonder dat zij weten welke informatie daar is opgeslagen en hoe het wordt verwerkt of verbonden is met andere data. Een telefoon met alleen Vrije Software vereist niet dat u een onbetrouwbaar bedrijf van informatie voorziet of druk op u uitoefent om dit te doen. Dit is tenminste heel erg onwaarschijnlijk, omdat de handelingen van de software duidelijk zouden zijn en de gemeenschap een alternatieve versie zou kunnen ontwikkelen. Vrije Software kan ook voorzien in het gemak van diensten met een "toegevoegde waarde" die vaak met zulke verbindingen meekomen. Zo houdt u de controle over uw persoonlijke data: uw agenda blijft uw eigendom. U kunt de cake behouden en tegelijk ook opeten.

Andere verwante initiatieven

Hoewel deze campagne over Android gaat zijn er andere initiatieven die het mogelijk maken om kleine mobiele computers te gebruiken met (vooral) Vrije Software. Geen van deze initiatieven kan een machine echt in vrijheid laten besturen vanwege de drivers die nodig zijn voor mobiele hardware. Veel randapparatuur vereist niet-vrije drivers en firmware om te kunnen functioneren.

Aan de hardware-kant is er de GTA04 telefoon. Het is de opvolger van de Openmoko GTA02 en is zo ontworpen dat het geen niet-vrije drivers nodig heeft. Hoewel GNU/Linux het besturingssysteem is, is niet-vrije firmware vereist om Wifi te kunnen gebruiken. De GTA04 komt erg dichtbij en ook weer niet.

De Maemo/MeeGo initiatieven hebben systemen voor mobiele telefoon ontwikkeld die op GNU/Linux zijn gebaseerd en over veel niet-vrije componenten beschikken. Zij zijn nu overgegaan in Mer en Tizen. Mer is een gemeenschappelijke inspanning om, met gebruik van Qt, te werken aan de MeeGo code-basis. Tizen is een bedrijfs-initiatief dat delen van MeeGo gebruikt, plus Enlightenment en HTML5.

Mozilla werkt aan het Firefox OS besturingssysteem waarvan het idee is om alleen een browser te bieden met daarin web-toepassingen. Dit leidt tot de gebruikelijke uitdagingen van Software als een dienst ("Software as a Service"), en daarbij de mogelijke niet-vrije drivers. Ook Web-OS is aangekondigd als zijnde Vrije Software. We moeten nog zien of alle delen vrij zullen zijn en of er nieuwe apparaten verschijnen met Web-OS.

Contact

Als u vragen heeft over deze campagne dan bent u uitgenodigd om een e-mail te sturen aan onze e-maillijst. Iedereen die interesse heeft in de campagne heeft zich geabonneerd, dus uw boodschap zal alle betrokkenen bereiken.

Gebruikt u voor algemene informatie over het werk van de FSFE (dus als het niet te maken heeft met de "Bevrijd uw Android"-campagne) alstublieft de pagina voor algemeen contact.

Deelnemende organisaties

digitalcourage Free Software Foundation Associação Nacional para o Software Livre

$Datum: 2014-04-16 21:42:32 +0200 (Woe, 16 Apr 2014) $ $Auteur: Torsten.Grote $ http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ Delen van deze pagina zijn wijzigingen gebaseerd op werk dat gemaakt en gedeeld is door Google en gebruikt wordt volgens de termen die beschreven zijn in de Creative Commons 3.0 Attribution License. Android is een handelsnaam van Google Inc. André Ockers