Bülten

FSFE Bülteni - Ağustos 2009

Ağustos geleneksel olarak, tatiller nedeniyle etkinliklerin yavaşladığı bir aydır. Yine de FSFE ve Kardeşlik çatısı altında bir çok şey gerçekleşti.

Zürih ve Stuttgart'taki Kardeşlik gruplarımız buluşma düzenledi, diğer Kardeşlerimiz ve gönüllülerimiz de FrOSCon'da bir stant açtılar, internet sayfamız artık gelişmiş bir iletişim sayfasına sahip, Karsten Gerloff Microsoft'a karşı alınan yazılım patent hakları ihlâli kararıyla ilgili yorumunu aktardı ve Thomas Jensch okul takımımızın yöneticiliği pozisyonuna geldi.

Giacomo Poderi

İçindekiler

  1. İsviçre, Zürih'te 26 Ağustos Kardeşlik buluşması
  2. Almanya, St. Augustin'de 22-23 Ağustos'ta 4. FrOSCon
  3. Yazılım patenti hak ihlâli: Microsoft'un Word'ü satması yasaklandı
  4. Topluluk iletişim bölümünde gözden geçirme
  5. Almanya, Stuttgart'ta 1 Ağustos'ta Kardeşlik buluşması ve KDE 4.3 yayınlanma partisi
  6. Gündem Maddesi
  7. Thomas Jensch FSFE okul takımının yöneticiliğine geçti
  8. Geçmiş Ağustoslardan
  9. Karsten Gerloff ATTAC Almanya yaz çalıştayında
  10. Yaklaşan Etkinlikler
  11. Fransa, Braderie de Lille'de 5-6 Eylül'de Kardeşlik standı kurulacak

İsviçre, Zürih'te 26 Ağustos Kardeşlik buluşması

26 Ağustos'ta Zürih'teki Kardeşlik grubumuz geleneksel "Özgür Yazılım Yaz Mangalı" için buluştu. 13 Kardeş ve ilgili başka insanlar da katıldı. FSFE Yetkili Müdür'ü Christian Holz de; OpenExpo'ya olası katılımımız, İsviçre Kardeşlik grubunun güçlendirilmesi ve Özgür Yazılımla patentli yazılım arasındaki felsefî farklar hakkında tartışmak için buluşmaya katıldı.

Almanya, St. Augustin'de 22-23 Ağustos'ta 4. FrOSCon

Almanya, St. Augustin'deki 4. FrOSCon'a hareketli ve kalabalık nüfuslu bir standla katıldık. Kardeşlerimizden ve gönüllülerimizden on kişi iki günlük etkinlik boyunca standımızda çalışmalarımızı ve projelerimizi anlatmak için hazır bulundu. Sonuç olarak da Kardeşlik'e katılacak yeni insanlar edindik. Kardeşlik Yöneticisi Matthias Kirschner ve takımımızın üyesi Michael Kesper ile yerel bir radyo istasyonu röportaj yaptı. Michael blogunda FrOSCon'da çekilmiş fotoğraflarla beraber ufak bir yazı yayınladı.

Yazılım patenti hak ihlâli: Microsoft'un Word'ü satması yasaklandı

11 Ağustos Salı günü Microsoft, Kanadalı bir XML uzmanı olan i4i'nin elinde bulunan bir patent ile ilgili olarak, patent hakları ihlâlinden dolayı ihtar aldı. Bu ihtar Microsoft'un Word 2003 ve 2007 sürümlerini Birleşik Devletler'de satmasını engelliyor ve şirketin neden olduğu maddî hasar için 290 milyon Amerikan Doları ödemesini gerektiriyor. Karsten Gerloff, FSFE'nin Genel Başkanı, blogunda gelişmelerle ilgili yorumuna yer verdi ve yazılım patentlerinin en büyük şirket için bile ne kadar zararlı olabildiği konusuna değindi.

Topluluk iletişim bölümünde gözden geçirme

Bir süredir devam eden yeni tasarım çalışmalarımızın ardından, iletişim sayfamız Topluluk iletişim bilgilerimizin daha iyi sunulduğu yeni bir bölüme sahip. Bu yeniliklerin insanların doğru takımlarla iletişime geçmesini ve Özgür Yazılım destekçileri olarak oluşturduğumuz bu topluluğa dahil olmalarını kolaylaştıracağını umuyoruz.

Almanya, Stuttgart'ta 1 Ağustos'ta Kardeşlik buluşması ve KDE 4.3 yayınlanma partisi

Stuttgart'taki Kardeşlik grubumuz ve KDE'den bir kaç kişi, KDE 4.3'ün yeni sürümünün yayınlanışını kutlamak için bir araya geldi. Buluşma 1 Ağustos günü saat 19.00'da başladı ve gece yarısına kadar özel olarak KDE'deki iyileştirmeler ve genel olarak Özgür Yazılım konusundaki gelişmeler hakkında tartışan on kişinin katılımıyla gece yarısına kadar sürdü. Buluşmada aynı zamanda bir tablet bilgisayarda gerçekleştirilen ufak bir Ksquares turnuvası da yapıldı.

Gündem Maddesit

Thomas Jensch FSFE okul takımının yöneticiliğine geçti

FSFE'nin eğitim projesi Özgür Yazılım'ı eğitimle ilgili tüm etkinliklerde ve kurumlarda - anaokulları, okullar, üniversiteler gibi - yaygınlaştırmak amacındadır. Son yıllarda proje yönetici ve iş gücü eksikliğinden dolayı etkin değildi. Sonunda, Zürih'teki stajyerimiz olan Thomas Jensch sayesinde, bu önemli projeyi yeniden hayata geçirme şansına sahibiz.

Thomas okul takımının yöneticiliğini stajının bir parçası olarak kabul etmişti ve projenin etkinliklerini yeniden düzenlemek için çalışmaya çoktan koyulmuştu. Thomas Kasım'da stajının bitişinin ardından da takımın yöneticiliğine devam etmeyi kabul etti.

Okul takımıyla ilgili gelişmeler ve haberleri almak için, edu-eu@gnu.org e-posta listesine üye olabilirsiniz. Takımla iletişime geçmek için edu-team < AT > fsfeurope < NOKTA > org adresine e-posta atabilirsiniz.

İlgili Bağlantılar:

Geçmiş Ağustoslardan

Karsten Gerloff ATTAC Almanya yaz çalıştayında

Ağustos 2005'te, FSFE'nin şu anki başkanı olan Karsten Gerloff, Goettingen'deki ATTAC Almanya'nın yaz çalıştayına, Dünya Entellektüel Zenginlik Derneği (WIPO) ve A2K (Access To Knowledge [Bilgiye Erişim]) Pakt'ı ile ilgili gelişmeler hakkında bir konuşma yapmak için davet edilmişti. Bu dönemde Karsten FSFE'deki stajını yeni tamamlamıştı.

Yaklaşan Etkinlikler

Fransa, Braderie de Lille'de 5-6 Eylül'de Kardeşlik standı kurulacak

Kardeşlik'imiz Fransa'daki, Braderie de Lille (Lille'nin Bit Pazarı)'de bir stand ile hazır bulunacak. FSFE, ve bir nevi de Kardeşlik'in, standı farklı milletlerden milyonlarca insan etkinlik boyunca Lille'nin sokaklarında olacağından, fazlasıyla göz önünde olacak. Standımız Place du Vieux Marché aux chevaux'da kurulacak. Eğer bu etkinlikle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Benjamin Morant'a bir e-posta gönderin:

Bütün FSFE Bültenleri'nin listesine buradan ulaşabilirsiniz:

https://fsfe.org/news/newsletter.html

Bize nasıl destek olacağınızı öğrenmek için Kardeşik'imize katılabilirsiniz:

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

Ürünlerimizi buradan alabilirsiniz:

https://fsfe.org/order/order.html