Zpravodaj

FSFE Newsletter - říjen 2011

Laundruino - Hack prádla a laseroví žraloci

Člen FSFE Michael Clemens našel řešení pro všechny z vás, kteří touží vědět, kdy už je prádlo v pračce vyprané. Ve svém článku vysvětluje, jak si na základě mikrokontroléru Arduino se svobodným software postavit "Laundruino", které vám oznamuje stav pracího procesu.

Váš autor byl, během výzkumu kvůli rozhovoru pro rozhlas (Německy) o teenagerovi, který sestavil systém detekující zemětřesení s pomocí svobodného software za cenu pod 100 eur, potěšen nalezením mnoha podobných projektů. Jako například jak pořídit za použití svobodného software jednoduché roboty, meteorologickou stanici, balon, obrázky vysokorychlostní kamerou nebo 3D-makerboty.

Tyto tvůrčí a výchovné návody jsou výsledkem výměny nákresů a zdrojového kódu a jsou umožněny tím, že autoři mají možnost měnit způsob fungování těchto počítačů. Mohou je upravovat a sdílet své poznatky a nápady s ostatními. S pomocí svobodného software a svobodného hardware mohou lidé skutečně porozumět technologiím, které je obklopují. Mohou je upravovat tak, aby sloužila jejich potřebám. Kdo ví, možná, že se autorův sen o žralocích s lasery brzy stane realitou.

Šampion z Euro 2012 bude mluvit na FSCONS

Guido Arnold z týmu FSFE pro vzdělávání prezentoval výsledky kvalifikace na Euro 2012 ve svobodném software a otevřených standardech z 2. září, 3. září a 6. září. 12. listopadu bude mít v pásmu FSFE na FSCONS prezentaci o vývoji svobodného software v oblasti vzdělávání a o tom, jak se účastnit aktivit týmu.

Něco úplně jiného

Zapojte se: Nové zboží - laseroví žraloci s logem členství?

Rádi bychom přemýšleli o novém zboží a velice bychom uvítali vaše nápady. Pomozte nám s brainstormingem: zasílejte návrhy na vzhled triček a dalšího zboží na adresu discussion@lists.fsfe.org nebo, pokud vám to více vyhovuje, přímo mě na adresu uvedenou níže. Nezáleží na tom, zda jsou vaše nápady trhlé nebo nerealizovatelné. Zašlete je i tak a pomozte nám s kreativitou.

Děkujeme všem členům a dárcům, kteří umožňují naši práci,
Matthias Kirschner - FSFE

--

--
Evropská nadace pro svobodný software
FSFE zprávy
Následující události FSFE
Souhrn členských blogů
Diskuse o svobodném software