Vijesti

Sloboda čitanja i sloboda pisanja: Proslava Dana slobodnih dokumenata 2011

Objavljeno:

Free Software Foundation Europe (FSFE) poziva pojedince, zajednice i institucije na proslavu Dana slobodnih dokumenata (DFD) 30. ožujka. DFD je svjetski dan proslave otvorenih standarda i otvorenih formata dokumenata i isticanja njihove važnosti. Otvoreni standardi osiguravaju slobodu pristupa vlastitim podacima i slobodu izrade slobodnog softvera koji zapisuje i čita podatke u određenim formatima.

Možete se uključiti tako da organizirate aktivnosti u svome gradu. Dijeljenje letaka, organiziranje izlaganja, stavljanje natpisa na blog, donacije: mnogo je načina na koje možete pomoći podići svijest o otvorenim standardima.

Željeli bismo u kampanju Dan slobodnih dokumenata 2011. uključiti barem 25 gradova. Pomozite nam da ovaj događaj postane uspješan u svjetskim razmjerima!

Za više informacija o događaju posjetite documentfreedom.org.

Saznajte kako se uključiti.

Zašto Dan slobodnih dokumenata?

Naša komunikacija sve se više seli u digitalni svijet. U digitalnom društvu nam otvoreni standardi i otvoreni formati dokumenata pružaju slobodu čitanja i pisanja. Oni su presudni u pružanju mogućnosti razmjene informacija, očuvanja neovisnosti o softverskim proizvođačima i dugoročnog pristupa našim podacima. Otvoreni standardi također nam jamče mogućnost komuniciranja i rada pomoću slobodnog softvera.

Što su otvoreni standardi?

Otvoreni standardi su zajednički jezik kojim mogu govoriti sva računala. Oni nam omogućuju rad i komunikaciju pomoću slobodnog softvera. Razvijateljima daju mogućnost da napišu slobodni softver koji je kompatibilan s drugim rješenjima, a korisnicima mogućnost migracije na rješenja slobodnog softvera bez gubitka pristupa vlastitim podacima.

Koji je cilj kampanje?

Kampanja širi ideju o otvorenim standardima i formatima dokumenata tehnički neupućenoj javnosti. Otvoreni standardi su osnovni uvjet za slobodu i izbor u softveru. Dan slobodnih dokumenata podiže svijest o otvorenim standardima i svakome daje mogućnost doprinosa boljem informatičkom društvu. Jednostavno je i zabavno sudjelovati u Danu slobodnih dokumenata, bilo grupno, bilo pojedinačno.

Danom slobodnih dokumenata koordinira Free Software Foundation Europe.

Contacts

Fernanda Weiden
Koordinator kampanje DFD
Vice President, Free Software Foundation Europe
Email: weiden - at - fsfeurope - dot - org
Tel. +41 76 402 1866

Loimar Vianna
Koordinator za odnose s javnošću kampanje DFD
Email: vianna - at - fsfeurope - dot - org
Tel. +353 86 234 1911

Karsten Gerloff
Predsjednik Free Software Foundationa Europe
Email: gerloff - at - fsfeurope - dot – org
Tel. +49 176 9690 4298