Help us spread the word about Free Software across Europe! Contributions until the end of September will be used to translate our 'What is Free Software' video into more European languages

Vijesti

Sloboda čitanja i sloboda pisanja: Proslava Dana slobodnih dokumenata 2011

Objavljeno:

Free Software Foundation Europe (FSFE) poziva pojedince, zajednice i institucije na proslavu Dana slobodnih dokumenata (DFD) 30. ožujka. DFD je svjetski dan proslave otvorenih standarda i otvorenih formata dokumenata i isticanja njihove važnosti. Otvoreni standardi osiguravaju slobodu pristupa vlastitim podacima i slobodu izrade slobodnog softvera koji zapisuje i čita podatke u određenim formatima.

Možete se uključiti tako da organizirate aktivnosti u svome gradu. Dijeljenje letaka, organiziranje izlaganja, stavljanje natpisa na blog, donacije: mnogo je načina na koje možete pomoći podići svijest o otvorenim standardima.

Željeli bismo u kampanju Dan slobodnih dokumenata 2011. uključiti barem 25 gradova. Pomozite nam da ovaj događaj postane uspješan u svjetskim razmjerima!

Za više informacija o događaju posjetite documentfreedom.org.

Saznajte kako se uključiti.

Zašto Dan slobodnih dokumenata?

Naša komunikacija sve se više seli u digitalni svijet. U digitalnom društvu nam otvoreni standardi i otvoreni formati dokumenata pružaju slobodu čitanja i pisanja. Oni su presudni u pružanju mogućnosti razmjene informacija, očuvanja neovisnosti o softverskim proizvođačima i dugoročnog pristupa našim podacima. Otvoreni standardi također nam jamče mogućnost komuniciranja i rada pomoću slobodnog softvera.

Što su otvoreni standardi?

Otvoreni standardi su zajednički jezik kojim mogu govoriti sva računala. Oni nam omogućuju rad i komunikaciju pomoću slobodnog softvera. Razvijateljima daju mogućnost da napišu slobodni softver koji je kompatibilan s drugim rješenjima, a korisnicima mogućnost migracije na rješenja slobodnog softvera bez gubitka pristupa vlastitim podacima.

Koji je cilj kampanje?

Kampanja širi ideju o otvorenim standardima i formatima dokumenata tehnički neupućenoj javnosti. Otvoreni standardi su osnovni uvjet za slobodu i izbor u softveru. Dan slobodnih dokumenata podiže svijest o otvorenim standardima i svakome daje mogućnost doprinosa boljem informatičkom društvu. Jednostavno je i zabavno sudjelovati u Danu slobodnih dokumenata, bilo grupno, bilo pojedinačno.

Danom slobodnih dokumenata koordinira Free Software Foundation Europe.

Contacts

Fernanda Weiden
Koordinator kampanje DFD
Vice President, Free Software Foundation Europe
Email: weiden - at - fsfeurope - dot - org
Tel. +41 76 402 1866

Loimar Vianna
Koordinator za odnose s javnošću kampanje DFD
Email: vianna - at - fsfeurope - dot - org
Tel. +353 86 234 1911

Karsten Gerloff
Predsjednik Free Software Foundationa Europe
Email: gerloff - at - fsfeurope - dot – org
Tel. +49 176 9690 4298