Over ons

Juridische structuur

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een internationale organisatie. Hierin vormen de teams de basis. . In juridische zin is de FSFE opgezet in de vorm van een hoofdorganisatie die op modulaire wijze kan worden uitgebreid naar andere landen.

De hoofdorganisatie

De hoofdorganisatie (Hub) is het centrale juridische lichaam en de kern van de Free Software Foundation Europe. Alle leden van de FSFE zijn leden van deze associatie.

De hoofdorganisatie biedt het juridische raamwerk om de activiteiten van de teams uit te voeren.

De associatie is geregistreerd als goed doel ("e.V.") onder Duits recht met de volgende constitutie:

De Afdelingen

De Afdelingen zijn modulaire, lokale juridische lichamen van de FSFE. Zij zijn opgezet door de leden van de FSFE in dat land en soms door gastleden uit een ander land. Het belangrijkste doel van een afdeling is om, waar mogelijk aftrekbare, donaties te ontvangen.

Afdelingen zijn met hun statuten in de FSFE geïntegreerd en geven de nationale teams van de FSFE de vrijheid en autonomie om lokale uitdagingen aan te gaan op een wijze die juist is voor de culturele en sociale identiteit van die landen.

De statuten van de afdelingen bestaan meestal uit de "sjabloon statuten" die zijn aangepast aan het juridische systeem van dat land en zijn waar mogelijk gericht op het behalen van een status als goed doel.

Dit sjabloon statuut is ook beschikbaar: