Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Σεπτέμβριος 2012

Όπως στα 90s αλλά με κινητά: Τα πρώτα πάρτι εγκατάστασης Ελευθερώστε το Android σας

Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με Android. Αλλά για να έχετε πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου σας, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε σε αυτά άλλο ένα Android firmware. Για να διευκολύνουμε την απαελευθέρωση του κινητού αυτού ξεκινήσαμε τη δράση Ελευθερώστε το Android σας.

Στην προηγούμενη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου σάς ζητήσαμε στην ενότητα «Δραστηριοποιηθείτε» να μας βοηθήσετε με τα πάρτι εγκατάστασης Ελευθερώστε το Android σας, όπως στα πάρτι εγκατάστασης GNU/Linux πριν από μερικά χρόνια. Ευχαριστούμε όλους εσάς, που επικοινωνήσατε μαζί μας και που προσφέρατε τη βοήθειά σας για το μέλλον.

Αυτόν το μήνα ορισμένοι από εμάς ήδη ξεκίνησαν με αυτά τα πάρτι εγκατάστασης. Πρώτον, ο Torsten Grote δίδαξε τον Erik Albers και τον εκδότη σας πώς να ελευθερώσουν τα κινητά τους και αυτό έχει τεκμηριωθεί πρόχειρα στο ιστολόγιο του εκδότη σας. Δεύτερον, στις 26 Αυγούστου, 13 άτομα από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία και Ισπανία συμμετείχαν στην ημερίδα του FSFE. Για να το συνοψίσουμε με τα λόγια του Silke Meyer, έναν από τους εκπαιδευτές: «Η ημερίδα είχε δύο στόχους: Να βοηθήσει τον κόσμο να εγκαταστήσει ελεύθερο λογισμικό στα κιητά του και να αναπτύξει/τεκμηριώσει κάποιες οδηγίες που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτές παρόμοιων ημερίδων». Αποτέλεσμα: Απελευθερώσαμε 4 κινητά, κάναμε ενημερώσεις σε 3 σε νεότερη έκδοση, τεκμηριώσαμε ό,τι κάναμε μαζί και με την εσωτερική μας τεκμηρίωση της ημερίδας, και σκεφτήκαμε για τα αυτοκόλλητα για τα απελευθερωμένα κινητά. Εκτός από την ανάρτηση του Silke, υπάρχει και ένα άρθρο στα Ισπανικά με οδηγίες, και αυτό το άρθρο μαζί με φωτογραφίες ικανοποιημένων συμμετεχόντων.

Θα έχουμε άλλες ημερίδες Ελευθερώστε το Android σας στις 4 Σεπτεμβρίου στο Κατοβίτσε/Πολωνία, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Πριστίνα/Κόσοβο και στις 15 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο/Γερμανία, Παρίσι/Γαλλία και Λουμπλιάνα/Σλοβενία. Ο στόχος της ομάδας της δράσης είναι και να διευκολύνει τη διαδικσία ενημερώσεων. Υπάρχει το "OTA Update Center" για το Ελεύθερο Λογισμικό το οποίο επιτυγχάνει εύκολα τις ενημερώσεις, αλλά καθώς ο Torsten εξηγεί, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα με αυτό. Ίσως εσείς, ή κάποιος που γνωρίζει μπορεί να βοηθήσει;

Ο παραλογισμός στην προτυποποίηση: Ακόμη χωρίς OOXML

Οι σουίτες εφαρμογών γραφείου διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δικτυακά φαινόμενα: είναι συχνά δύσκολο να γίνει χρήση άλλου επεξεργαστή κειμένου εκτός του Microsoft Word. Αν κάτι δεν λειτουργήσει, εσείς ως ένας χρήστης Ελεύθερου Λογισμικού μπαίνετε στο στόχαστρο όταν η ανταλλαγή εγγράφων δεν γίνει σωστά. Έτσι ένας από τους λόγους για τους οποίους διαφημίζουμε τα Ανοιχτά Πρότυπα είναι για να υπάρχει η δυνατότητα για τους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού να επικοινωνούν με άλλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν μη-ελεύθερο λογισμικό.

Επειδή οι περισσότεροι διαμορφωτές αποφάσεων τώρα κατανοούν ότι τα Ανοιχτά Πρότυπα είναι κρίσιμα για δίκαιους κανόνες στην αγορά, η Microsoft προώθησε το δικό της πρότυπο που ονομάζεται Microsoft Office Open XML (OOXML), ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για Ανοιχτό Πρότυπο. Το FSFE αμφισβήτησε το ISO πιστοποιητικό ξεκινώντας το 2007 και όταν το ISO το ενέκρινε δηλώσαμε την ανησυχία μας για την ποιότητα της διαδικασίας προτυποποίησης.

Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε ότι η επόμενη έκδοση του Microsoft Office 2013, θα υποστηρίζει το πρότυπο εγγράφων OOXML. Ο Karsten Gerloff αναλύει αυτήν τη δημόσια παραδοχή από τη Microsoft ότι δεν έχει εφαρμόσει το OOXML μέχρι τώρα – παρά τα όσα οι πωλητές έχουν προφανώς πει σε πελάτες στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Συμβάλλετε στην ειδησεογραφία για το Ελεύθερο Λογισμικό!

Ο εκδότης σας πάντα προσπαθεί να καλύψει σημαντικά και ενδιαφέροντα νέα σχετικά με το FSFE και το Ελεύθερο Λογισμικό. Έτσι τολμά να βάλει αγγελία: αν διαβάσετε ή ακούσετε ενδιαφέρουσες ειδήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό, γράψτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εκδότη σας, με μια σύντομη σημείωση που να εξηγεί γιατί η είδηση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ή σημαντική κατά την άποψή σας.

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό