SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Vi taler om fri software

Man refererer ofte til fri software som "open source." Det er et resultat af et forsøg ved Open Source Initiative (OSI), at iværksætte en markedsføringskampagne for fri software.

OSI mål var at bevare bevægelsens integritet og forhindre misbrug fra propritære leverandører, ved at introducere "open source" som et varemærke for fri software; men initiativet mislykkedes.

Ved at undersøg Open Source Initiatives udvikling efter tre år, det er tydeligt at årsagerne til at foretrække udtrykket fri software er blevet endnu mere aktuelle. At tale om fri software eller tilsvarende på andre sprog, har mange fordele, hvilke vi beskriver herunder.

"Fri software" er nemmere at forstå

Selvom nogle mennesker siger, at brugen af udtrykket "fri" skaber tvetydighed, har mange sprog forskellige udtryk for frihed og pris. I disse sprog, er udtrykket "fri" ikke tvetydigt. Det kan være tilfældet i andre sprog, deriblandt engelsk, men i disse kan misforståelser let undgås ved at gøre opmærksom på, at fri refererer til frihed, ikke pris.

Terminologien "open source" refererer til, at have adgang til kildekoden. Men adgang til kildekoden er kun en forudsætning for to af de fire friheder, som definerer fri software. Mange mennesker forstår ikke, at adgang til kildekoden alene, ikke er tilstrækkelig. "Fri software" undgår at dække denne relativt almindelige misforståelse.

Fri software er sværere at misbruge

Desværre er mange virksomheder begyndt at kalde deres produkter for "open source" hvis i det mindste nogle dele af kildekoden er tilgængelig. Brugere køber disse programmer, i den tro at de køber noget, der er "så godt som GNU/Linux", fordi det hævder at følge de samme principper.

Vi bør ikke tillade leverandører af proprietære programmer, at misbruge folks entusiasme på denne måde. Da initiativet til at få "open source" gjort til et varemærke mislykkedes, er der ingen måde at forhindre misbrug af udtrykket, på grund af den føromtalte misforståelse.

Fri software er veldefineret

Erfaring med videnskab og filosofi har vist, at en god og forståelig definition er at foretrække.

Free Software Foundations fri software-definition, med dens fire friheder, er i dag den mest forståelige definition.

Fri software giver yderligere værdi

I modsætning til open source, giver fri software mere end bare en teknisk model til hvordan man kan udvikle bedre software, den giver også en filosofi. Virksomheder kan lære og tjene på denne filosofi og baggrund ved fri software.

Fri software tilbyder frihed

Fri software giver friheden til at

På grund af disse fire friheder, giver fri software friheden til at lære, friheden til at undervise, friheden til at konkurrere, ytringsfrihed og valgfrihed.

Frihed tæller!

Af alle disse årsager har vi gjort et bevidst valg, for at undgå udtrykket open source, og for at tale om fri software eller tilsvarende udtryk på andre sprog.

Vi opfordrer dig til at træffe den samme beslutning.

Et initiativ fra
Free Software Foundation Europe


Vi taler om fri software


Denne kampagne blev iværksat for fri software-virksomheder, men i dette særlige tilfælde, besluttede vi at gøre en undtagelse til reglen:

Bruce Perens, medstifter af open source-bevægelsen og forfatter af "Debians retningslinjer for fri software" og "Open source-definitionen", bad os tilføje hans navn til listen og offentliggøre at han også taler om fri software samt støtter "Vi taler om fri software"-kampagnen.