Contribute and be proud of defending Software Freedom from monopolist control! We are intervening in the Apple vs. EC case: Find out more.

Wij spreken over Vrije Software

Vrije Software wordt vaak "Open Source" genoemd. Dit is het resultaat van een poging van het Open Source Initiative (OSI) om een marketing campagne te maken voor Vrije Software.

Het OSI startte met het handhaven van de integriteit van de beweging en het voorkomen van misbruik door propriëtaire leveranciers door "Open Source" te introduceren als handelsmerk voor Vrij Software; dit initiatief faalde echter.

Als we de ontwikkeling van het Open Source Initiative na 3 jaar bekijken, wordt het duidelijk dat de redenen om de voorkeur te geven aan de term Vrije Software nog duidelijker geworden zijn. Spreken over Vrije Software of de gelijkwaardige term in andere talen biedt veel voordelen die we hieronder uitleggen.

"Vrije Software" is makkelijker te begrijpen

Hoewel sommige mensen zeggen dat de term "free" (in het Engels) dubbelzinnig is, hebben veel talen verschillende termen voor de begrippen vrijheid en prijs. In deze talen is de term "free" niet dubbelzinnig. De dubbelzinnig kan in andere talen, inclusief Engels, bestaan, maar in die talen kunnen misverstanden makkelijk voorkomen worden door er op te wijzen dat "free" naar vrijheid verwijst en niet naar prijs.

De terminologie "Open Source" verwijst naar het hebben van toegang tot de broncode. Het toegang hebben tot de broncode is echter een voorwaarden voor twee van de vier vrijheden van de definitie van Vrije Software. Veel mensen begrijpen niet dat alleen toegang tot de broncode niet genoeg is. "Vrije Software" vermijdt dit veel voorkomend misverstand.

Vrije Software is moeilijker te misbruiken

Jammer genoeg zijn veel bedrijven begonnen met hun product "Open Source" te noemen als er op zijn minst een deel van de broncode bekeken kan worden. Gebruikers kopen deze software en denken dat ze iets kopen dat "net zo goed als GNU/Linux" is, omdat er gezegd wordt dat hetzelfde principe gebruikt wordt.

We moeten niet toestaan dat propriëtaire aanbieders het enthousiasme van mensen op deze wijze misbruiken. Omdat de aanvraag van het handelsmerk "Open Source" faalde, kan op geen enkele manier misbruik van deze term, die mogelijk is door de bovenstaande misverstanden, voorkomen worden.

Vrije Software is goed gedefinieerd

Ervaringen uit de wetenschap en filosofie heeft laten zien dat een goede en heldere definitie de voorkeur heeft.

De Vrije Software Definitie van de Free Software Foundation is met zijn vier vrijheden de meest duidelijke definitie die op dit moment bestaat.

Vrije Software biedt aanvullende waarde

In tegenstelling tot Open Source biedt Vrije Software meer dan alleen een technisch model waarmee software beter ontwikkeld kan worden, het biedt ook een filosofie. Bedrijven kunnen van deze filosofie en achtergrond van Vrije Software leren en profiteren.

Vrije Software biedt vrijheid

Vrije Software biedt de vrijheid om

Door deze vier vrijheden biedt Vrije Software de vrijheid om te leren, de vrijheid om les te geven, de vrijheid van concurrentie, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van keuze.

Vrijheid telt!

Voor al deze redenen hebben we de bewuste keuze gemaakt om de term Open Source te mijden en te spreken over Vrije Software of de gelijkwaardige term in andere talen.

We moedigen u aan dezelfde beslissing te maken.

Een initiatief van de
Free Software Foundation Europe


Wij spreken over Vrije Software

Alcôve Intevation Lolix
Bytewise Easter-Eggs Prosa srl
Icube Luminas Ltd Wildebeest
Copyleft Software AS g10 Code GmbH OpenIT GmbH
Nevrax Nekhem C@LL - Conseil Internet &
Logiciels Libres
Theridion ProLibre Sarl ViewTouch, Inc.
hands.com ltd Ynternet.org schokokeks.org
Inatux    

Deze campagne was gestart voor Vrije Software bedrijven, maar in dit speciale geval hebben we besloten een uitzondering te maken op deze regel:

Bruce Perens, mede-oprichter van de Open Source Beweging en auteur van de "Debian Free Software Guidelines" en de "Open Source Definition", vroeg ons om zijn naam toe te voegen aan de lijst en bekend te maken, dat hij ook over Vrije Software spreekt en de "Wij spreken over Vrije Software" campagne steunt.