Nieuws

#ilovefs verslag 2018

 • 08 March 2019

Op woensdag 14 februari vierde onze gemeenschap de jaarlijkse "I love Free Software Dag". Een dag om de liefde te verklaren aan de voor u meest belangrijke gemeenschappen en om de Vrije Software-projecten die ons iedere dag omringen te bedanken. De Free Software Foundation Europe wil ook iedereen bedanken die aanmoedigde en bijdroeg aan deze speciale dag.  

International Women's Day: No freedom without diversity and gender equality

Today, the FSFE celebrates International Women's Day, a global day calling for women's rights and gender parity. As in many other communities, women in Free Software communities face gender discrimination on a daily basis. To help improve their environment and raise awareness, the FSFE wants to use today's occasion to share our ongoing efforts to improve gender balance and ensure gender equality.  

Join the I Love Free Software Day 2019

Today, as with every year on February 14th, people around the globe are celebrating "I love Free Software" Day by expressing their love and thanks to all the people working behind each Free Software project. Follow the love with the hashtag #IloveFS today and add your own love dedication to the stream! 

Zaak-Huawei toont het belang van Vrije Software voor veiligheid

 • 05 February 2019

De discussie over de bezorgdheid over de veiligheid van Huawei toont een algemeen vertrouwensvraagstuk als het gaat om cruciale infrastructuur. Een eerste stap om dit probleem op te lossen is het publiceren van de code onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie en het nemen van maatregelen om de onafhankelijke controleerbare distributie ervan te vergemakkelijken. 

FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek geld? Publieke Money? Public Code!"

 • 24 January 2019

Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Waar genereert Vrije Software al voordelen in de publieke sector? Wat zijn Vrije Software bedrijfsmodellen? Antwoorden op deze vragen en praktische richtlijnen worden gegeven in de nieuwe expert beleidsbrochure die vandaag gepubliceerd wordt door de Free Software Foundation Europe. De brochure is geproduceerd met de beslissers in gedachten en zal een nuttige informatiebron zijn voor kandidaten en partijen die meedoen aan de verkiezing voor het Europees Parlement. Downloads en afdrukken zijn beschikbaar onder een Creative Commonslicentie. 

FSFE is hiring: Fundraising Manager

 • 09 January 2019

We are looking for a Fundraising Manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the Berlin office, being in charge of the FSFE's individual and corporate fundraising. 

De FSFE heeft uw steun nodig bij het verspreiden van softwarevrijheid in Europa!

 • 05 December 2018

Sinds 2001 stelt de Free Software Foundation Europe softwaregebruikers in staat om controle uit te oefenen over de technologie die vandaag de dag zo diep met onze levens is verweven. Als organisatie zonder winstoogmerk wordt ons werk gesteund door de voortdurende en genereuze bijdragen van onze supporters. Van publiekscampagnes tot beleidsmonitoring, van het verwijderen van juridische barrieres tot het helpen van organisaties bij het begrijpen hoe software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking: onze supporters hebben ons geholpen om ons werk te financieren. 

Jaarverslag van de Free Software Foundation Europe 2018

"Softwarevrijheid in Europa" is het jaarverslag van de Free Software Foundation Europe (FSFE). In één document geeft het u een overzicht van belangrijke dingen die de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt. In het rapport van 2018 leest u over onze verkiezingscampagnes, onze input over de hervorming van het auteursrecht in de Europese Unie en over onze succesvolle aanpak in het eisen van publiek gefinancierde software die openbaar gemaakt wordt onder een Vrije Softwarelicentie. U krijgt ook inzicht in de evenementen die we (mede)georganiseerd hebben en over onze gemeenschap en groepen die ons geholpen hebben met deze prestaties. Tot slot zullen we een aantal cijfers tonen die laten zien op welke middelen we hebben gerekend en een vooruitblik geven voor het komende jaar. 

Oproep voor sessies voor FSFE's assemblee op 35C3

In het kader van het 35ste Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december in Leipzig plaatsvindt, is de FSFE graag weer gastheer van een assemblee, die als informatiestand en ontmoetingspunt voor onze vrienden en alle vrienden van Vrije Software fungeert. Net als in vorige edities bieden we aandacht en een podium voor zelf georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en dit is onze oproep tot deelname. 

Vrije Software verandert de octrooistrategie van Microsoft

 • 23 October 2018

In oktober heeft Microsoft een grote stap gezet met betrekking tot zijn software-octrooien door zich aan te sluiten bij het LOT Netwerk (LOT staat voor "License on Transfer"; "licentie op overdracht", vert.) en het Open Invention Network (OIN); "Open Uitvinding Netwerk", vert. Dit is een duidelijk teken van vooruitgang op de lange weg naar de overhandiging van de controle van de technologie aan de mensen. De FSFE moedigt Microsoft aan om extra stappen in deze richting te zetten. 

Digital-O-Mat: Wat vinden de partijen in Hessen van Vrije Software?

De Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft voorafgaand aan de komende verkiezing voor de Landdag in Hessen met behulp van een "Digital-O-Mat" de posities van de partijen ten aanzien van Vrije Software onder de loep genomen. Opvallend zijn met name de zwaarwegende verschillen tussen de huidige coalitiepartners. Terwijl de CDU zich voor de status quo uitspreekt presenteert Bündnis 90/Die Grünen zich als ondersteuner van Vrije Software en spreekt zich expliciet uit voor het door de FSFE gepropageerde grondbeginsel "Publiek Geld, Publieke Code!" van de gelijknamige campagne uit. 

Bundesfreiwilligendienst bei der Free Software Foundation Europe (FSFE)

 • 13 September 2018

Wir suchen eine engagierte Person, die Interesse hat ihren Bundesfreiwilligendienst bei dem FSFE e.V. zu leisten. Die Bundesfreiwillige wird Vollzeit (35 Stunden wöchentlich) gemeinsam mit unserem Team in unserem Berliner Büro arbeiten. 

Nieuw FSFE-staflid Alexander Sander: programmamanager EU-overheidsbeleid

De Free Software Foundation Europe verwelkomt ons nieuwste staflid Alexander Sander van harte. Alexander is ingehuurd als onze nieuwe programmamanager EU overheidsbeleid hij werkt voltijds op FSFE's kantoor in Berlijn. In zijn functie werkt Alexander met ons vooral op het gebied van beleidsonderwerpen die raken aan Vrije Software en Open Standaarden op het niveau van de EU en haar lidstaten. Verder helpt hij ons bij het identificeren en bijhouden van EU-beleidsontwikkelingen om FSFE's netwerk in te lichten over relevante onderwerpen. 

"Oproep tot actie: Red Vrije Software in deze september"

 • 05 September 2018
 • George Brooke-Smith

Vrije Software is in gevaar! Op 12 september zal de EU stemmen over een pakket "auteursrechtherziening" dat de basis waarop Vrije Software wordt gebouwd ondermijnt. Het voorgestelde Artikel 13 van de EU auteursrechtrichtlijn richt zicht op iedere online dienst die haar gebruikers in staat stelt om inhoud te uploaden en met elkaar te delen, dus inclusief platforms die code hosten. 

"Publiek Geld? Publieke Code!": meer talen, meer supporters, groter bewustzijn

De website, de open brief en de video van de "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne is nu voorzien van een bijgewerkte set vertalingen. De Free Software Foundation Europe heeft ook interviews gehouden om overheden te vragen naar de voordelen van publieke code. Deze zijn nu ook beschikbaar op de website. 

FSFE is hiring: interns and trainees for legal, policy and technical areas

 • 23 July 2018

We are looking for interns and trainees experienced in legal, policy or technical fields. The persons will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office. There will be coordination with remote staff and volunteers, and depending on the work area opportunity to participate in events and meetings throughout Europe. 

FSFE is hiring: project manager

 • 16 July 2018

We are looking for a project manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office supporting FSFE projects and managing larger FSFE events. There will be coordination with remote staff and volunteers, as well as travels to other countries. 

Vrije Software gebruiken om een meer democratische, inclusieve en duurzame digitale samenleving te bouwen - interview met Francesca Bria, CTO van Barcelona

Barcelona, de op een na grootste gemeente van Spanje, werkt actief aan een "smart city"-agenda die de hedendaagse stedelijke infrastructuur en technologieën hervormt om de behoeften van de burgers op de eerste plaats te zetten. De sleutel voor Barcelona's agenda is het gebruik en de promotie van Vrije Software en open technologieën als een sociaal goed, om samenwerking tussen overheden mogelijk te maken en te ontsnappen aan verkopers lock-in. Barcelona is ook het eerste stadsbestuur dat de open brief voor de “Publiek Geld? Publieke Code!”-campagne ondertekende. Om licht te schijnen over Barcelona's beste praktijk hebben we een interview gehouden met Francesca Bria, Hoofd Technologie en Digitale Innovatie-Officier bij het stadsbestuur van Barcelona, om haar te vragen naar lopende innovaties en ontwikkelingen in Barcelona. 

Technische notitie: uitdagingen rond e-mail op 8 juni

Vrijdagmorgen vond er een fatale hardwarecrash plaats op een van onze e-mailservers. Dit had invloed op delen van onze e-mailinfrastructuur in e-maillijsten. Alle diensten functioneren nu weer. We willen u informeren over wat er gebeurde en welke problemen zijn veroorzaakt. In een notendop: verzeker u ervan dat uw e-mails zijn aangekomen en controleer uw SMTP-instellingen. 

Hoe Spaanse overheden software hergebruiken - een interview met Elena Muñoz Salinero over beste praktijken

Het Technology Transfer Centre (CTT) is een initiatief van de Spaanse overheid met als doel het delen en hergebruiken van software en diensten tussen overheidsdiensten te vergemakkelijken. Om licht te werpen op deze beste praktijk, hebben we een interview afgenomen met Elena Muñoz Salinero, hoofd van CTT, om haar te vragen naar de juridische, politieke en technologische achtergrond van het CTT. 

LLW2018: De FSFE brengt top juridische experts bijeen om te debatteren over juridische en licentiëringsonderwerpen rond Vrije Software

 • 30 May 2018
 • Polina Malaja

Een meer dan een decennium lange traditie volgende, organiseerde de FSFE opnieuw haar jaarlijkse Vrije Software Juridische en Licentiëring Werkgroep (LLW) in 2018: een ontmoetingsplaats voor toonaangevende juridische experts om kwesties en beste praktijken rond Vrije Softwarelicenties te bespreken. Dit jaar hebben we besloten om het evenement terug te brengen naar zijn roots en het gedeelte "werkgroep" in de oorspronkelijke titel te benadrukken: ongeveer 120 juridische experts verzamelden zich voor een driedaagse conferentie in Barcelona (Spanje) met een ongekende hoeveelheid parallelle tracks en interactieve sessies die waren ontworpen om een duik te nemen in de meest controversiële onderwerpen in de juridische wereld van Vrije Software. 

FSFE is hiring: EU public policy programme manager

 • 29 May 2018

We are looking for a programme manager for our policy work. The person will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office. There will be coordination with remote staff and volunteers, as well as regular travels to Brussels and other countries. 

FSFE vereenvoudigt lidmaatschapsprocedures voor bijdragers

Tijdens de Algemene Vergadering van vorig jaar is aan de Raad van de FSFE gevraagd om een verandering van de statuten voor te bereiden om de zogenoemde "Fellowship-zetels" te verwijderen. Deze motie is aangenomen met 20-3 stemmen en nul absenties. Vandaag keurde de Algemene Vergadering van de FSFE in een buitengewone vergadering de verwijdering van Fellowship-zetels goed. In de toekomst zal toegang tot FSFE-lidmaatschap worden gefaciliteerd door middel van normale lidmaatschapsprocedures voor actieve FSFE-bijdragers. 

Oproep voor participatie: FSFE-gemeenschapsontmoeting en FSFE-track op de Libre Software Meeting in Straatsburg, Frankrijk

 • 14 April 2018

De Libre Software Meeting (LSM) is wellicht de grootste door de gemeenschap gedreven Vrije Software-bijeenkomst in Frankrijk. Zij fungeert in 2018 ook als gastheer voor de FSFE-gemeenschapsontmoeting. Het vindt plaats in Straatsburg en de FSFE zal haar eigen trakn organiseren tijdens de eerste dagen van de LSM, van 7 tot 9 juli. Dit is uw kans op deel te nemen aan FSFE's gemeenschapsontmoeting en gelijktijdig een lezing te houden op LSM 2018. De deadline voor het aanmelden van een lezing is 30 april en voor u het vergeet, meldt u zich nu aan! 

Oproep voor participatie: FSFE-track over "digitale educatie" tijdens de Libre Software-ontmoeting in Straatsburg, Frankrijk

 • 22 March 2018

Van 7 tot 12 juli zal de Libre Software-ontmoeting plaatsvinden in Straatsburg, Frankrijk. De conferentie, die ook bekend staat als RMLL, wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden en is op dit moment het grootste Vrije Software-evenement in Frankrijk. Het belangrijkste onderwerp van dit jaar is "Digitale educatie: gevangenschap of opnieuw leren opkomen voor uzelf?". Met de FSFE-track zoeken we naar inspirerende inzichten over gouden kooien en bevrijding, niet alleen in onderwijsinstellingen maar ook in ons dagelijkse leven. 

Ask Your Candidates: Italian parties offer progress towards the use of Free Software in public entities

The Free Software Foundation Europe (FSFE) publishes the results of the Ask Your Candidates campaign that FSFE Italy did run for the Italian election. Multiple questions have been sent to the major political parties that run for office in the national elections on March 4. We received positive statements by "Movimento 5 Stelle", "Liberi e Uguali", "Partito Democratico" and "Potere al Popolo". Unfortunately, there have been no answers by "+Europa", "Forza Italia", "Fratelli d'Italia" and "Lega Nord".  

FSFE Italië vraagt politieke partijen naar hun standpunten over Vrije Software

In het kader van de komende verkiezingen in Italië op 4 maart heeft het landteam FSFE Italië verschillende vragen gestuurd naar de deelnemende partijen om ze uit te dagen ten aanzien van hun standpunt over Vrije Software in de overheid en het onderwijs. We zullen hun antwoorden na ontvangst publiceren en analyseren. 

European Free Software Policy Meeting 2018: more joint activities important for Free Software in Europe

 • 15 February 2018
 • Polina Malaja

Following the well-established tradition of gathering active Free Software groups before FOSDEM kicks off, the FSFE once again partnered up with OpenForum Europe for the third edition of European Free Software Policy Meeting in Brussels, the heart of European decision-making. 

Neem deel aan de I Love Free Software Day 2018

De Free Software Foundation Europe roept iedereen op om alle bijdragers aan Vrije Software-projecten op 14 februari te bedanken. Vorig jaar zijn we op de jaarlijkse I Love Free Software Day offline actief geweest om met mensen buiten onze informatieluchtbel te praten over het belang van Vrije Software. Komende woensdag gaan we terug naar onze roots en richten we ons op de reden waarom deze dag eigenlijk is uitgevonden: om de Vrije Software-gemeenschap te vieren. 

Organisationen und Juristen fordern: Das besondere elektronische Anwaltspostfach muss Freie Software werden

Das Vertrauen in das besondere elektronische Anwaltspostfach (beA) hat nach bekannt gewordenen Sicherheitslücken und erheblichen technischen Mängeln das Vertrauen von Juristen und Mandanten verloren. Die Free Software Foundation Europe (FSFE) übermittelt heute ihren Offenen Brief mit Empfehlungen und Forderungen an die auftraggebende Bundesrechtsanwaltskammer (BRAK) zusammen mit drei weiteren bekannten zivilgesellschaftlichen Organisationen und 21 Juristen. 

Wie das besondere elektronische Anwaltspostfach (beA) noch zu retten ist

Das besondere elektronische Anwaltspostfach sollte eigentlich seit Anfang 2018 verschlüsselte Kommunikation mit und unter Rechtsanwälten ermöglichen. Allerdings sorgen zahlreiche Sicherheitslücken dafür, dass der Dienst vorerst offline bleiben muss. Die Free Software Foundation Europe empfiehlt der auftraggebenden Bundesrechtsanwaltkammer (BRAK), durch die Veröffentlichung des Programmcodes unter einer Freie-Software- und Open-Source-Lizenz verloren gegangenes Vertrauen wiederherzustellen.