Nieuws

Volg ons:

FSFE at SFSCon 2020

19 October 2020

The South Tyrol Free Software Conference, SFSCon, is one of Europe’s most established annual conferences on Free Software. In recent years we have been represented with talks, workshops and our information booth. Last year we also organised our Community Event in the context of SFSCon, so that we could meet not only our community but also many interested people and report about our work.  

Congratulations to the FSF on its thirty-fifth anniversary

09 October 2020

The FSFE's sister organisation, the FSF, celebrates its thirty-fifth anniversary this week. Thirty-five years of working for software freedom and inspiring many people and organisations to take a stand for user freedoms deserve big congratulations. Watch and read the congratulatory speech by FSFE President Matthias Kirschner.  

"Een plaats voor publieke code" +++ FSFE-steun +++ Vacature

23 September 2020 –

Lees in onze september-nieuwsbrief over een nieuwe sterke alliantie gevormd door overheden, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die vraagt om 'een plaats voor publieke code'. Lees ook over onze oproep om FSFE-steun voor uw lokale project aan te vragen, onze vacature en over onze andere verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

The FSFE is looking for an office assistant

04 September 2020

We are looking for an office assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 15-35 hours per week with our team in the Berlin office and will support the FSFE's Berlin office operations. 

Europese consultatie +++ Honderd dagen in München +++ Coördinator Open Wetenschap

26 August 2020 –

In onze nieuwsbrief van augustus evalueren we de redenen waarom de Europese Commissie het gebruik van de term " intellectueel eigendom" zou moeten vermijden. We vroegen het nieuwe stadsbestuur in München naar hun vooruitgang op het gebied van Vrije Software en we stellen onze nieuwe coördinator Open Wetenschap Christian Busse voor. Zoals gewoonlijk kunt u lezen over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

FSFE: EU zou het begrip "intellectueel eigendom" moeten heroverwegen

20 August 2020

Om bij te dragen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de regelgeving inzake "Intellectueel Eigendom" (IE) heeft de FSFE haar eerste feedback gepubliceerd. Op basis van haar wereldwijde ervaring met Vrije Software pleit de FSFE voor een meer inclusieve en gedecentraliseerde regelgeving die duurzame kennisdeling en immateriële rijkdom mogelijk maakt. 

Uw en onze successen richting softwarevrijheid in Europa

20 July 2020

De verspreiding van Covid-19 bracht voor ons en onze samenlevingen dramatische en drastische veranderingen met zich mee. Deze werpen licht op de wereldwijde behoefte aan wereldwijde oplossingen zoals Vrije Software. Een korte samenvatting over de recente successen op het gebied van softwarevrijheid in Europa die we samen met uw hulp en ondanks de crisis hebben bereikt. 

SFP#6 Afdwingen van auteursrecht met Miriam Ballhausen

03 July 2020

We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen. 

Routervrijheid in Europa +++ Hamburg voor Vrije Software +++ Europees Parlement

16 June 2020 –

Lees in onze juni-nieuwsbrief onder meer over wat de FSFE betreffende Routervrijheid in Europa heeft bereikt, over een nieuw regeerakkoord in Hamburg dat de nadruk legt op Vrije Software en over het Europees Parlement dat "Publiek Geld? Publieke Code!" eist. Lees zoals altijd ook over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

Nieuwe Europese regels dagen Routervrijheid uit

01 June 2020 –

Vanaf 21 juni zal een nieuwe verzameling regels richtinggevend zijn voor de implementatie van Routervrijheid in Europa. De internalisering van de regels door de 27 lidstaten van de EU zal uitdagingen met negatieve gevolgen voor Routervrijheid met zich meebrengen. De FSFE heeft bijgedragen aan verschillende verbeteringen van de richtlijnen en zal toezien op de naleving ervan. 

Publieke Hackathons +++ München steunt Publieke Code +++ Nieuwe Podcasts

12 May 2020 –

Lees over onze eis om de resultaten van met publiek geld gefinancierde hackathons te publiceren als Vrije Software, over een nieuw coalitie-akkoord in München dat in overeenstemming is met onze principes van "Publiek Geld? Publieke Code! " en over wat er binnen de FSFE en onze gemeenschap heeft plaatsgevonden. We lichten de resultaten van onze web-sprint en onze publicaties, een reguliere en buitengewone podcast uit. 

NGI Pointer is begonnen met oproepen tot financiering voor projecten die ontworpen zijn om het internet te verbeteren

27 April 2020

NGI Pointer is een initiatief van de Europese Commissie dat ontworpen is om Vrije Softwareprojecten die het internet als platform kunnen verbeteren te voorzien van financiering en expertise. De FSFE neemt deel aan haar Raad van Adviseurs om hulp aan de deelnemende projecten te verlenen. De eerste oproep om deel te nemen aan NGI Pointer is tot 1 juni 2020 geopend. 

SFP#5 over regelgeving met professor Lawrence Lessig

09 April 2020

We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code. 

COVID-19 Hackathons: alleen Vrije Software creëert wereldwijde oplossingen

08 April 2020

Op dit moment zien we veel hackathons voor gereedschappen die helpen de crisis van de COVID-19-pandemie aan te pakken. Steeds meer regeringen en overheden zijn gastheer of financier van dergelijke hackathons. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze hackathons wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokaal kunnen worden aangepast, dat de software overal kan worden gebruikt, bestudeerd, gedeeld en verbeterd, vraagt de FSFE om de publicatie van de resultaten onder een Vrije Softwarelicentie. 

COVID-19 +++ Wereldwijde samenwerking +++ Werken op afstand

06 April 2020 –

Met de verspreiding van COVID-19 worden we geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die veel gecoördineerde inspanningen vergt en om nieuwe wereldwijde oplossingen vraagt. Onze buitengewone nieuwsbrief concentreert zich op softwarevrijheid voor wereldwijde oplossingen, Vrije Software-oplossingen voor verbindingen op afstand en de manier waarop de FSFE met de hele situatie omgaat. Zoals gewoonlijk leggen we de nadruk op onze gemeenschappelijke activiteiten en geven we tips over wat u kunt doen om uzelf te edutainen terwijl u thuisblijft. Geniet van het lezen, blijf gezond en bescherm de vrijheid. 

FSFE-supporters schrijven over Vrije Software voor werken op afstand

03 April 2020

Vanwege de uitbraak van het Covid-19-virus werken veel werknemers nu, vrijwillig of verplicht, op afstand. Veel organisaties die tot nu toe niet gewend waren om op afstand te werken hebben nu te maken met een aantal problemen om zich aan de situatie aan te passen. Om mogelijke lock-ins te vermijden schreven enkele FSFE-supporters collectief over de goede redenen om voor werken op afstand Vrije Software te gebruiken en verzamelden ze in onze wiki een gedetailleerde lijst van praktische oplossingen. 

FSFE in tijden van Corona: hoe een virus ons raakt

27 March 2020

Het SARS-CoV-2-virus en de bijbehorende COVID-19-ziekte veroorzaakt niet alleen ernstige ziekten en sterfgevallen maar houdt ook de FSFE en de hele Vrije Softwaregemeenschap in spanning. We zouden onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd uit de Corona-crisis voor onze gemeenschap en andere liefdadigheidsorganisaties willen delen 

[Updated] The FSFE is looking for an executive assistant

11 March 2020

We are looking for an executive assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 25-35 hours per week with our team in the Berlin office and will be in charge of the FSFE's Berlin office operations. Due to the current situation and the difficulty to onboard the the new person, the application period is enlarged as written below

Expertbrochure voor het moderniseren van publieke digitale infrastructuur met Publieke Code: vertaalde versies online

10 March 2020

Wat is Vrije Software? Hoe draagt het bij aan de digitale soevereiniteit, veiligheid en transparantie van de digitale staatsinfrastructuur? Welke stappen kunnen overheden nemen? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze publicatie "Publiek Geld Publieke Code - Publieke infrastructuur met Vrije Software moderniseren". Na de succesvolle publicatie van de Engelse versie van onze brochure hebben we deze in nog drie andere talen vertaald: Duits, Tsjechisch en Braziliaans Portugees. 

Angst, onzekerheid en twijfel: de barrières naar Routervrijheid in Duitsland

02 March 2020 – ,

Beschouw dit hypothetische scenario: u bent verhuisd. Behalve alle stress rond het inpakken, transporteren en uitpaken van al uw spullen in uw nieuwe huis moest u ook worden aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Het electriciteitsbedrijf deed moeilijker dan u had gedacht: zij zeiden dat u een andere televisie, een ander broodrooster en een andere koelkast moest kopen en de meeste lampen moest vervangen. 

(pre-)FOSDEM +++ IloveFS +++ Gemeenschap

26 February 2020 –

Van ons eigen pre-FOSDEM-evenement, via het opwindende FOSDEM-weekeinde, tot I love Free Software-dag, stond februari bol van opwindend nieuws voor de FSFE. We maakten gebruik van deze mogelijkheden om ons werk te presenteren en gemeenschappen uit Europa te kans te bieden om hun eigen werk te presenteren. Lees over onze kramen en presentaties, over liefde en komende evenementen in onze februari-nieuwsbief. 

I Love Free Software - en u?

12 February 2020

Terwijl u dit leest is er ergens iemand bezig met het verbeteren van de code van Vrije Software die u voor uzelf gebruikt. Vrije Software maakt al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van miljarden gebruikers maar de mensen achter de respectievelijke projecten blijven nog vaak onzichtbaar. Samen willen we daar verandering in brengen. Op 14 februari is de "I love Free". Software Day": een dag om uw liefde te tonen en uw favoriete Vrije Software en haar medewerkers te vieren. Doe met ons mee! 

Verslag van 36c3, about:freedom - about:fsfe

22 January 2020 – Bonnie Mehring

Eind december was FSFE in Leipzig aanwezig op het 36e Chaos Communication Congress. Zoals in vorige jaren waren we op het congres aanwezig met veel informatiemateriaal, lezingen en werkgroepen. FSFE was een van de hoofd-organisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met de andere organisaties legden we de focus op digitale rechten en zaken die te maken hebben met netwerkbeleid. 

Cory Doctorow +++ (pre-) FOSDEM +++ 36C3

22 January 2020 –

2020 Is niet alleen een nieuw jaar, het is ook de dageraad van een nieuw decennium. Met steeds meer door software aangestuurde geautomatiseerde systemen is politieke vertegenwoordiging van vrijheid meer dan ooit nodig. Lees in onze januari-nieuwsbrief waarom Cory Doctorow de FSFE financieel steunt en waarom u dat ook zou moeten doen. Lees over onze komende FOSDEM-activiteiten waaronder onze pre-FOSDEM-ontmoeting en reflecties over onze aanwezigheid op het Chaos Communication Congress. We hebben ook een nieuwe Software Freedom Podcast met Harald Welte en verslagen uit onze gemeenschap. 

SFP#4 over REUSE met Carmen Bianca Bakker

21 January 2020

In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.  

CDU wil publieke code +++ Gemeenschapsontmoeting +++ 36C3

17 December 2019 –

De laatste nieuwsbrief van het jaar bevat opwindend nieuws voor softwarevrijheid: de grootste conservatieve partij in Europa, de Duitse CDU, onderschreef het principe dat met publiek geld ontwikkelde software onder een Vrije Softwarelicentie moet vallen. Verder nodigen we u uit om meer te lezen over wat de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt en om u te verdiepen in het verslag van Florian Snow van onze jaarlijkse gemeenschapsontmoeting 2019. Ook vindt u een vooruitblik op onze deelname aan 36C3, de grootste conferentie over hacken in Europa en een oproep voor uw steun en hulp bij het voortzetten van onze missie om gebruikers in staat te stellen om technologie te controleren. 

Verslag van de FSFE-gemeenschapsontmoeting 2019 in Bolzano (Italië)

05 December 2019 –

Dit jaar vond de FSFE-gemeenschapsontmoeting plaats op vrijdag 15 november en zaterdag 16 november 2019 en wel in het kader van SFSCon: een jaarlijks evenement over Vrije Software in de stad Bolzano (Zuid-Tirol, Italië). Net als in vorige edities gaf het inbedden van onze gemeenschapsontmoeting in een ander evenement ons de mogelijkheid om verschillende delen van onze eigen gemeenschap te ontmoeten en om in contact te komen met mensen uit andere gemeenschappen. 

De laatste 12 maanden in het licht van softwarevrijheid

28 November 2019 –

In de afgelopen 12 maanden hebben we met de hulp van onze vrijwilligers, door hun donaties en harde werk, veel bereikt. Dankzij hun steun hebben we met succes onze PMPC-campagne kunnen voortzetten, de licentiepraktijken kunnen vereenvoudigen door middel van ons REUSE-initiatief en konden we opkomen voor routervrijheid in Europa. We zullen in 2020 met nog meer kracht voor ons werk terugkomen. Help ons alstublieft met een donatie zodat we onze succesvolle inzet voor Vrije Software kunnen voortzetten. 

FSFE nieuwsbrief - november 2019

27 November 2019 – Galia Mancheva

Deze maand presenteren we onze Portugese vrienden van ANSOL en hun succesverhaal over het oplossen van de problemen die DRM in hun land creëert en geven we tips over hoe u soortgelijke acties kunt ondernemen in het land waar u woont. Aflevering 2 van de FSFE's Software Freedom Podcast is verschenen en wij wijden het aan de KDE-gemeenschap en de transformaties en updates die zij momenteel uitvoeren. U kunt aankomende evenementen en interessante verhalen ontdekken met beelden van de evenementen waar onze gemeenschap Vrije Software door heel Europa heen heeft gepromoot. We bieden een voorproefje van het officiële rapport van de FSFE over de jaarlijkse gemeenschapsbijeenkomst dit jaar in Bolzano (Italië). In de Word Actief- sectie vragen we om uw hulp met het nieuwe "Publieke Geld? Publieke Code!"-initiatief. We hebben meer gemeenten en openbare lichamen nodig om de principes te omarmen en deel uit te maken van de ondertekenaars. 

FSFE verwelkomt beslissing van de CDU om Vrije Software verplicht te stellen

25 November 2019

De Free Software Foundation Europe verwelkomt de resolutie op de partijconferentie van de CDU over het gebruik van Vrije Software. Op de 32ste partij conferentie dit weekend heeft de CDU besloten om mee te doen met de eis van de FSFE dat software die met overheidsgeld is ontwikkeld openbaar beschikbaar zou moeten zijn als Vrije Software. Deze beslissing sluit aan bij onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne, die wordt ondersteund door meer dan 170 organisaties en 26.000 individuen. 

Input for the BEREC's guidelines on Router Freedom in Europe

20 November 2019 –

Router Freedom is the right of customers of any Internet Service Provider (ISP) to choose and use a private modem and router instead of a router that the ISP forces them to use. The Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) drafted guidelines for national agencies how to deal with Router Freedom in their countries. The Free Software Foundation Europe (FSFE) provided mixed feedback to an ongoing public consulation.  

Hoe we DRM in Portugal hebben opgelost (en dat kunt u ook)

13 November 2019 – Paula Simões, Marcos Marado

Na 15 jaar geprobeerd te hebben om het DRM-probleem op te lossen zijn de Portugese Vereniging voor Vrije Software ANSOL en de Vereniging voor Vrij Onderwijs AEL er eindelijk in geslaagd om te verkrijgen wat ze zochten: een oplossing voor de DRM-situatie in Portugal. 

Get Active: “Public Money? Public Code!” in the Kassel city parliament

12 November 2019 – Bonnie Mehring

Our EU-wide campaign "Public Money? Public Code!" has made it to the city parliament in Kassel (Germany). The parliamentary group, consisting of FDP, Freie Wähler (Free Voters) and Pirates, has proposed a motion "Public Money - Public Code as a Principle in Software Procurement". The motion calls on the magistrate to follow the principle of "Public Money, Public Code" when purchasing new software and to focus increasingly on Free Software as well as Open Standards.  

SFP#2 about KDE with Lydia Pintscher

12 November 2019

We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.  

Oproep voor sessies "about:freedom" tijdens 36C3

02 November 2019 –

In de context van het 36e Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december plaats zal vinden in Leipzig nodigt FSFE u weer met veel plezier uit als gast op een assemblee in het "about:freedom"-cluster. We bieden aandacht en een podium voor zelf-georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en vrienden. Dit is onze oproep voor participatie. 

FSFE nieuwsbief - oktober 2019

30 October 2019

Deze maand richten we onze aandacht op digitale beperkingen en de internationale dag tegen digitale beperkingen. Daarom lanceerden we onze eerste aflevering van de maandelijkse Software Freedom Podcast, deze keer met Cory Doctorow in de hoofdrol. We hebben ons jaarverslag gepubliceerd, waarin we onze activiteiten van de afgelopen 12 maanden hebben samengevat en waarin we een licht werpen op de gemeenschap waarop we ons succes hebben gebouwd. Zoals gewoonlijk zult u ook de komende evenementen met de FSFE ontdekken, waaronder onze jaarlijkse gemeenschapsbijeenkomst, evenals opnames van en informatie over evenementen waaraan we hebben deelgenomen. 

Routervrijheid: soevereiniteit over uw digitale apparatuur terugwinnen

28 October 2019 –

Het recht om uw eigen modem en router te kiezen is een basisvoorwaarde voor een neutrale, veilige en gezonde digitale omgeving. Als u uw router niet kunt beheren dan is uw digitale vrijheid waarschijnlijk gecompromitteerd. De FSFE vecht al jaren voor routervrijheid in Duitsland. Het debat is nu aangekomen op het Europese niveau waarbij de aanbieders van internetdiensten hun specifieke routers aan klanten opleggen. De FSFE heeft een activiteitenpakket voorbereid voor mensen en organisaties die geïnteresseerd zijn in het bepleiten van hun vrijheid om zich in te zetten voor de keuzevrijheid. 

Jaarverslag van de Free Software Foundation Europe 2019

22 October 2019

"Softwarevrijheid in Europa" is het jaarverslag van de Free Software Foundation Europe e.V. (FSFE). In één document geeft het u een overzicht van belangrijke dingen die de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt. Naast vele andere interessante verhalen leest u in het rapport van 2019 over ons lopende werk voor Routervrijheid in Europa, over het eerste Parlement in Europa dat zich aansluit bij onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne, over onze nieuwe versie van REUSE-gereedschappen om Vrije Software-ontwikkelaars te helpen met eenvoudige licentienaleving en over veel meer van ons veelzijdige beleidswerk: allemaal gezamenlijk gericht op een wereld waarin gebruikers de controle hebben over de technologie! 

Vandaag is de Dag Tegen DRM

12 October 2019

Doe met ons en de Free Software Foundation mee in het gevecht tegen DRM! Digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM) is iedere technologie die is ingebouwd in een elektronisch product of dienst met het doel om haar gebruik te beperken. Het is ontworpen om te voorkomen dat gebruikers digitale technologie gebruiken op manieren die niet overeenkomen met de zakelijke agenda van een inhoudsleverancier of fabrikant van apparatuur.  

SFP#1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

12 October 2019

We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.  

Freedomvote schijnt voor landelijke verkiezingen haar licht op Zwitserse kandidaten

07 October 2019 –

Freedomvote.ch is terug. Het doel van de Zwitserse Freedomvote-campagne is kiezers te adviseren over de kandidaten die meedoen aan de verkiezing. Net als in de vorige editie in 2015 biedt het kandidaten de mogelijkheid om hun posities ten aanzien van verschillende onderwerpen, waaronder Vrije Software, te presenteren. Meer dan 160 kandidaten doen al mee en bewijzen dat voor kiezers en kandidaten digitale onderwerpen steeds belangrijker worden.  

Open brief “Vrije en open bron EU beleidsaanbevelingen”

02 October 2019 –

Eind september organiseerden we een bijeenkomst in Brussel om Vrije Software-experts uit heel Europa bijeen te brengen. Doel van de bijeenkomst was om te discussiëren over Vrije Software en zijn drijvende rol in de digitale transformatie in Europa, en in het bijzonder over hoe de Europese instellingen deze ontwikkelingen verder kunnen faciliteren. 

Maak deel uit van FSFE's gemeenschapsontmoeting van dit jaar

30 September 2019 – Bonnie Mehring

Over minder dan 2 maanden vindt de jaarlijkse gemeenschapsontmoeting van de FSFE plaats: van 15 tot 17 november op SFScon in Bolzano (Italië). Er zullen inspirerende gesprekken plaatsvinden, zowel vanuit de FSFE-gemeenschap als vanuit SFScon en er zullen vele sociale bijeenkomsten zijn. Het maakt niet uit of u een oude vrijwilliger bent of dat u nog nooit van ons gehoord heeft: iedereen die geïnteresseerd is in de FSFE is welkom om deel te nemen.  

FSFE nieuwsbrief - september 2019

27 September 2019

In de nieuwsbrief van deze maand richten we onze aandacht op de impact van Vrije Software op concurrentie, in een stuk geschreven door onze gastdeskundige prof. dr. Simon Schlauri. We maken ook van de gelegenheid gebruik om de geweldige vooruitgang die we in het REUSE-project hebben geboekt om het auteursrecht en de licenties voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken. Verder naar beneden kunt u de komende evenementen en informatie over de FSFE Annual Community Meeting ontdekken en enkele foto's en video-opnames zien van evenementen waarop onze gemeenschap door heel Europa heen Vrije Software heeft gepromoot. We bevelen ook enkele artikelen aan die u nuttig zou kunnen vinden. 

Afsluiten radiocommunicatie: kritiek op de controversiële richtlijn zal Europese Commissie waarschijnlijk niet van gedachten doen veranderen

99 August 2019 – ,

Sinds 2014 heeft een Europese richtlijn als gevolg dat gebruikers worden gehinderd bij het laden van software op hun radio-apparatuur, zoals mobiele telefoons, laptops en routers. Terwijl de Europese Commissie onlangs een feedbackperiode heeft afgesloten waarin burgers hun ideeën over de gevolgen van de richtlijn konden delen, maakt de FSFE zich zorgen dat de feedback heel goed onopgemerkt kan blijven. Lees meer over de ontvangen feedback en over wat er voor ons ligt. 

FSFE Nieuwsbrief - juli 2019

24 July 2019 – Galia Mancheva

In de nieuwsbrief van deze maand gaat de aandacht uit naar onze nieuwe testimonials-pagina en de vers voorbereide samenvatting van FSFE's jaarlijkse juridische licentiewerkgroep die plaatsvond in Barcelona. Verder kunt u de komende evenementen waaraan we deelnemen en die we organiseren ontdekken, evenals enkele visuele details bekijken over hoe en waar we in staat waren om het gebruik van Vrije Software in Europa te promoten en uit te breiden. 

FSFE Nieuwsbrief - juni 2019

27 June 2019 – Galia Mancheva

De nieuwsbrief van deze maand licht de Google/Huawei-zaak en het bredere beeld dat dit aan ons openbaart uit. In de word Actief-sectie roepen we u op proactief het gebruik van Vrije Software te promoten. U kunt erachter komen wat er gebeurde op onze Web-a-thon in Frankfurt am Main en enkele media bekijken over onze acties voor het promoten en verbeteren van het bewustzijn van Vrije Software onder een breder publiek. En u kunt lezen wat we gepland hebben voor de nabije toekomst, waar u deel van kunt uitmaken. 

Google verbiedt Huawei toegang tot software en drie conclusies die we hieruit kunnen trekken

20 May 2019

Google verbiedt de Chinese IT-gigant Huawei toegang tot Google's propriëtaire onderdelen van het Android mobiel besturingssysteem hetgeen de IT-veiligheid bedreigt. Dit licht het belang van Vrije Software voor technologiegebruikers, overheden en bedrijven uit. De Free Software Foundation Europe (FSFE) presenteert drie essentiële lessen uit deze zaak. 

FSFE Nieuwsbrief - mei 2019

16 May 2019 – Galia Mancheva,

In deze editie van de nieuwsbrief gaat de speciale aandacht uit naar de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. We vertellen het verhaal van de Spaanse Pica Pica Hacklab die succesvol onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne gebruikten om het parlement van Asturië te beïnvloeden. Pica Pica's verhaal brengt ons bij de komende Europese verkiezingen waardoor het Europees Parlement nieuwe leden zal krijgen. We bieden dus advies en tips over hoe u actief Vrije Software bij hen kunt promoten. Zoals altijd zult u ook lezen over de evenementen waar de FSFE deze maand aan deelneemt en terugkijken naar wat er in de afgelopen maand is gebeurd. 

Publiek Geld, Publieke Code: München een stap terug; anderen twee stappen vooruit

15 May 2019

Meer dan twee jaar geleden beëindigde München haar strategie van het ontwikkelen van een onafhankelijke IT-infrastructuur gebouwd met Vrije Software en het vrije besturingssysteem GNU/Linux. Zij werden weer afhankelijk van propriëtaire software. We volgden dit proces op de voet en willen u vandaag op de hoogte brengen van wat er sindsdien is gebeurd in München en Europa als geheel. Is het ons gelukt om meer onafhankelijkheid en controle over onze IT te verkrijgen of zijn er meer afhankelijkheden op monopolies ontstaan tijdens de afgelopen twee jaar?  

Hoe het parlement van Asturië besloot om de open brief met het verzoek om "Publiek Geld? Publieke Code!" te ondertekenen: een interview met Iyán Méndez Veiga

14 May 2019 –

"Deze Algemene Vergadering steunt en bindt zich aan de internationale campagne "Publiek Geld? Publieke Code!" - dit is een citaat uit het eerste artikel in een recent voorstel van het Parlement van Asturië aan de regering. Dit is ook het succesvolle einde van de voortdurende invloed van Oviedo's lokale hackerspace "Pica Pica Hacklab", die gebruik maakt van FSFE-campagnemateriaal en haar zelf ontwikkelde "sociale hacking". Ondertussen heeft het Parlement van Asturië, als eerste Parlement ooit, deze woorden schriftelijk gesteund en officieel de open brief van onze campagne "Publiek geld? Publieke Code" ondertekend. Om licht te werpen op dit succesvolle verhaal en lokale groepen over de hele wereld te inspireren hebben we Iyán Méndez Veiga, een lid van Pica Pica Hacklab, geïnterviewd. 

FSFE Nieuwsbrief - april 2019

24 April 2019 – Galia Mancheva

De nieuwsbrief van deze maand licht de aanwezigheid van FSFE's campagne "Publiek Geld? Publieke Code!" in Duitse media en haar groeiende populariteit door Europa uit. U kunt een korte herinnering van het nieuws betreffende de stemming over de Auteursrichtlijn vinden evenals een korte samenvatting van wat we verder hebben gedaan gedurende de afgelopen maand. In de Word Actief-sectie van deze maand herinneren we u aan de nieuwe open oproep voor de lancering van het Next Generation Internet project waar we deel van uitmaken. Verder kunt u meer te weten komen over nieuwe evenementen die we bezoeken en de Web-a-thon die we in Frankfurt am Main organiseren. 

#ilovefs Day verslag 2019

29 March 2019

Op woensdag 14 februari erkennen en vieren we de jaarlijkse "I love Free Software Day". Het is de dag om uw liefde voor Vrije Software te tonen en uw dankbaarheid voor uw favoriete stukjes Vrije Software te uiten. De Free Software Foundation Europe zou graag iedereen die heeft deelgenomen en heeft meegeholpen om er een speciale dag voor alle betrokkenen van te maken enorm willen bedanken. 

Auteursrechtrichtlijn: EU neemt op het laatste moment maatregelen voor Vrije Software [bijgewerkt]

26 March 2019

Het Europees Parlement nam de controversiële auteursrechtrichtlijn aan met 348 stemmen voor, 274 stemmen tegen en 36 onthoudingen. Deze stemming markeert het einde van jarenlange debatten in de Europese Unie. Verhitte debatten over de introductie van uploadfilters zijn geëindigd in protesten van tienduizenden mensen door heel Europa heen. In een actie op het laatste moment, in september 2018, nam het Europees Parlement een amendement aan en voerde de trialoog door om tenminste platforms te beschermen waarop Vrije en Open Bron Software wordt ontwikkeld. 

FSFE Nieuwsbrief - maart 2019

20 March 2019 – Galia Mancheva

De nieuwsbrief van deze maand licht het nieuwe project waar de FSFE recent aan deelnam uit. Deze biedt financieringsmogelijkheden waar u voordeel van kunt hebben. U kunt het laatste nieuws over de auteursrichtlijnherziening en ten aanzien van artikel 13 lezen, evenals een korte samenvatting van wat er verder in de afgelopen maand is gebeurd. In de "keuze van de redactie"-sectie van deze maand kunt u interessant nieuws vinden rond de ontwikkelingen met betrekking tot de radio-apparatuurrichtlijn en erachter komen wie er verder steun verlenen aan onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne. Wat hebben zij erover te zeggen? 

International Women's Day: No freedom without diversity and gender equality

08 March 2019 –

Today, the FSFE celebrates International Women's Day, a global day calling for women's rights and gender parity. As in many other communities, women in Free Software communities face gender discrimination on a daily basis. To help improve their environment and raise awareness, the FSFE wants to use today's occasion to share our ongoing efforts to improve gender balance and ensure gender equality.  

Join the I Love Free Software Day 2019

14 February 2019 – Galia Mancheva

Today, as with every year on February 14th, people around the globe are celebrating "I love Free Software" Day by expressing their love and thanks to all the people working behind each Free Software project. Follow the love with the hashtag #IloveFS today and add your own love dedication to the stream! 

FSFE Nieuwsbrief - februari 2019

12 February 2019 –

De nieuwsbrief van deze maand introduceert onze nieuwe expertbeleidsbrochure "Publiek Geld? Publieke Code!" en reflecteert het belang van de beschikbaarheid van broncode voor vertrouwen in en veiligheid van cruciale IT-infrastructuur. De nieuwsbrief geeft zoals altijd een overzicht van de gehouden lezingen en de kramen die door onze gemeenschap zijn opgezet, alsmede een korte samenvatting van wat we hebben gedaan. Deze maand gaat het om FOSDEM, 35C3, FOSS4SME's en het Next Generation Internet. Als "word actief"-item moedigen we u deze maand aan om deel te nemen aan onze IloveFS-campagne. 

Zaak-Huawei toont het belang van Vrije Software voor veiligheid

05 February 2019

De discussie over de bezorgdheid over de veiligheid van Huawei toont een algemeen vertrouwensvraagstuk als het gaat om cruciale infrastructuur. Een eerste stap om dit probleem op te lossen is het publiceren van de code onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie en het nemen van maatregelen om de onafhankelijke controleerbare distributie ervan te vergemakkelijken. 

FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek geld? Publieke Money? Public Code!"

24 January 2019

Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Waar genereert Vrije Software al voordelen in de publieke sector? Wat zijn Vrije Software bedrijfsmodellen? Antwoorden op deze vragen en praktische richtlijnen worden gegeven in de nieuwe expert beleidsbrochure die vandaag gepubliceerd wordt door de Free Software Foundation Europe. De brochure is geproduceerd met de beslissers in gedachten en zal een nuttige informatiebron zijn voor kandidaten en partijen die meedoen aan de verkiezing voor het Europees Parlement. Downloads en afdrukken zijn beschikbaar onder een Creative Commonslicentie. 

FSFE is hiring: Fundraising Manager

09 January 2019

We are looking for a Fundraising Manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the Berlin office, being in charge of the FSFE's individual and corporate fundraising. 

Nieuwsarchief

Bekijkt u voor oudere nieuwsartikelen alstublieft ons nieuwsarchief.