Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Nieuws

Volg ons:

Till Jaeger +++ Youth Hacking 4 Freedom +++ SFScon 2021

12 October 2021

In onze nieuwsbrief van oktober leest u over Till Jaeger, die uit eerste hand weet wat er nodig is om Vrije Softwarelicenties te handhaven. Kom meer te weten over de wedstrijd die we net gelanceerd hebben: Youth Hacking 4 Freedom. Leer over de donaties van een jaarboekgroep van een middelbare school. Volg onze laatste activiteiten en schrijf de data van de komende SFScon op.  

Translators team: Reaching more people in their native language

11 October 2021

The FSFE's translators team has been working tirelessly throughout the second year of Covid-19 to enable people all across Europe to read and learn about Free Software in their native language. Since the beginning of 2021 we have had over 230 new translations into 9 different languages, not counting the English originals. 

Learn about Free Software in the Legal Context with FSFE's Legal Education Day

08 October 2021

The FSFE is organizing a Legal Education Day on Saturday, 6 November 2021. This online event is open for all to attend. It will include talks and Q&A sessions on the basics of copyright law, licenses, and other legal topics. The event will help Free Software developers to understand these legal topics so that their software projects can reach their full potential.  

Youth Hacking 4 Freedom: programmeerwedstrijd voor tieners start binnenkort

28 September 2021

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een liefdadigheidsorganisatie die gebruikers in staat stelt om technologie te controleren. Om de jongere generatie te inspireren tot softwarevrijheid organiseert de FSFE de programmeerwedstrijd ‘Youth Hacking 4 Freedom' (YH4F), waarin tieners uit heel Europa de kans hebben om op een eerlijke en leuke manier in competitie te gaan. De winnaars ontvangen een prijs in cash en een reis naar Brussel met andere jonge hackers.  

SFP#12: Handhaven van de GNU GPL met Till Jaeger

22 September 2021

Met onze 12de aflevering van de Software Freedom Podcast duiken we in de geschiedenis en het begin van het handhaven van Vrije Softwarelicenties, in het bijzonder de GNU General Public Licence (GNU GPL). Samen met Till Jaeger, die samen met Harald Welte heeft gewerkt aan het handhaven van de GNU GPL in de eerste rechtszaken in Duitsland, praten we over de lange weg die we sinds die begindagen hebben afgelegd. 

Interviews for the German federal election 2021

20 September 2021

The 2021 federal election in Germany (26.09.2021) is just around the corner. Digital sovereignty, through the use of Free Software, is at the centre of our exchange with the political parties, which we have also conducted via our organisations' election questions to the parties. We are pleased that, in a further step, we were able to talk personally with candidates from all parties with a chance of participating in the next government and ask them in more depth what they and their party would like to do to advance digitisation in Germany with Free software.  

Nederlandse autoriteit handhaaft Routervrijheid

05 August 2021

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nieuwe regels gepubliceerd die Routervrijheid in Nederland vooruit zullen helpen. Binnen 6 maanden moeten Internet Service Providers (ISP's) hieraan voldoen en aan consumenten en bedrijven de mogelijkheid bieden om een modem of router naar eigen keuze aan te sluiten. De FSFE beschouwt deze beslissing als een belangrijke overwinning voor de rechten van de consument.  

20 Jaren FSFE +++ Finland bereikt Routervrijheid +++ microFSFE

27 July 2021

In de nieuwsbrief van juli nodigen we onze gemeenschap uit deel te nemen aan de de viering van 20 Jaren FSFE, prijzen we Finland voor het veiligstellen van Routervrijheid en kijken we naar Vrije Software-activiteiten voor kinderen. We bereiden ons voor op de Duitse verkiezingen en nodigen u uit ons te helpen Vrije Software-eisen te ondersteunen.  

FSFE: 20 jaren mensen in staat stellen technologie te controleren

21 July 2021

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de FSFE lichten we het belang van softwarevrijheid in Europa en van de belangrijke dingen uit die we sinds 2001 hebben verwezenlijkt. We werpen licht op onze gemeenschap met een verjaardagspagina waar u interviews met en video's over de gemeenschap kunt vinden. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te vieren en hun eigen verhalen te delen.  

SFP#11: REUSE Booster en onze update over REUSE met Max Mehl

02 July 2021

Max Mehl en Bonnie Mehring praten over het REUSE-initiatief en het onlangs gelanceerde REUSE Booster programma. Deze 11de aflevering van de Software Freedom Podcast is de perfecte match voor u als u geïnteresseerd bent in Vrije Softwarelicenties en nieuwsgierig bent naar hoe REUSE en het bijbehorende gereedschap dat gemakkelijker maken voor ontwikkelaars en gebruikers.  

Hoe Finland Routervrijheid implementeerde: het perspectief van de toezichthouder

29 June 2021

Finland is in het begin van het vorige decennium bekend geworden om zijn beleid inzake internettoegankelijkheid. In het kader van de telecomhervorming in de EU heeft Finland nu Routervrijheid zekergesteld. De FSFE beschouwt dit als een belangrijke overwinning voor de rechten van eindgebruikers. We interviewden Klaus Nieminen, een vertegenwoordiger van de Finse netwerktoezichthouder Traficom, om meer te leren over deze beslissing. 

Toenemende eisen voor Nederlandse digitale autonomie +++ REUSE Booster +++ Torsten Grote

28 June 2021

Nederlandse digitale overheidsdiensten zijn steeds meer afhankelijk van monopolistische bedrijven; het Nederlandse FSFE-team eist actief digitale rechten op. In juni lanceerden we REUSE Booster om juridisch advies over autonomie te delen met Vrije Software projecten. We interviewden Torsten Grote, een lid van de FSFE, die de noodzaak om onze Androids in een vroeg stadium vrij te maken benadrukte.  

20 Years FSFE: Interview with Torsten Grote

25 June 2021

In our fourth birthday publication we are interviewing Torsten Grote, who explored Free Software alternatives on smartphones for the FSFE as early as 2012. We reminisce about the emergence of our Free Your Android campaign and discuss with Torsten which options are available for liberating our phones today.  

Nederland: participatie-app blijft gesloten voor het publiek

11 June 2021

De Tweede Kamer debatteert in het openbaar, zoals het hoort. Maar omdat niet iedereen in de gelegenheid is om naar Den Haag te gaan en op de tribune te zitten heeft de Tweede Kamer een app uitgebracht om de debatten via livestream te volgen. Helaas is deze app niet vrijgegeven onder een Vrije Softwarelicentie. Onze Nederlandse vrijwilliger Jos van den Oever wilde wel meedoen maar kon de app niet op zijn apparaat te draaien en werd actief. 

FSFE migreert haar aanwezigheid op IRC naar Libera Chat

25 May 2021 –

In antwoord op het recente massale ontslag van vrijwillige medewerkers van Freenode, een Internet Relay Chat (IRC) netwerk voor Vrije Software gemeenschappen, migreert de FSFE haar IRC-aanwezigheid naar Libera Chat, een nieuw IRC-netwerk met een vergelijkbare focus, opgericht door voormalige Freenode-stafleden.  

Nederlandse Digitale Autonomie moet gebaseerd zijn op Vrije Software en Open Standaarden

18 May 2021 – Rijk Ravestein

"Nederland verliest de grip op internetveiligheid en dreigt daarmee de grip op de democratie, de rechtsstaat en het economisch innovatiesysteem te verliezen." Deze waarschuwing komt van de Cyber Security Raad, een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld.  

Routervrijheid: Griekenland zet een stap vooruit; Duitsland een achteruit

05 May 2021

De EU-lidstaten zijn bezig met het herzien van hun regels met betrekking tot wetgeving en implementatie van Routervrijheid. Griekenland en Duitsland hebben de eerste stappen gezet. Maar terwijl Griekenland zich heeft gericht op de belangen van eindgebruikers is Duitsland de andere kant op gegaan. De komende maanden zijn cruciaal voor Routervrijheid in Europa en lokale participatie is daarbij van het grootste belang.  

NGI0: Hoe de FSFE Vrije Software-ontwikkelaars helpt het internet te verbeteren

04 May 2021

Nu de FSFE met haar derde en laatste jaar van betrokkenheid bij het NGI0 Initiatief van de Europese Commissie bezig is, is de feedback over ons werk op dit gebied positief. Vandaag geven we u updates over waar het team aan gewerkt heeft in het kader van dit initiatief en delen we de feedback van verschillende ontwikkelaars over hoe we erin geslaagd zijn om hen te helpen. 

20 Years FSFE: Interview with Fernanda Weiden

20 April 2021

In our third birthday publication we interview Fernanda Weiden - co-founder of the FSF Latin America and former Vice President of the FSFE - about the early starts of Free Software in Latin America, nowadays use of Free Software in Big Tech and about support of diversity in different communities.  

Dortmund vertrouwt op Vrije Software - Dit baant de weg voor Publiek Geld? Publieke Code!

31 March 2021

Met een baanbrekende resolutie heeft Dortmund zich gecommitteerd aan het gebruik van Vrije Software. Met een overweldigende meerderheid van verschillende fracties heeft de gemeenteraad de weg vrijgemaakt voor "Publiek Geld? Publieke Code!" In de toekomst zal software, ontwikkeld of besteld door de overheid, publiek beschikbaar worden gesteld. 

FSFE lanceert Routervrijheid Activiteitenpakket

30 March 2021

In de context van de herziening van telecommunicatiewetten implementeren EU-lidstaten op dit moment wetgeving met een directe impact op Routervrijheid. De FSFE heeft een activiteitenpakket gelanceerd voor organisaties en individuen ter vergroting van het bewustzijn en hen in staat te stellen om in hun landen op te komen voor de soevereiniteit van gebruikers over hun apparaten.  

Statement on Richard Stallman rejoining the FSF board

24 March 2021

We learnt through a public announcement that Richard Stallman is again part of the board of directors of the Free Software Foundation, one of our independent sister organisations. We disapprove of this step that came without any message of remorse or willingness to change.  

  "I Love Free Software Day" report for 2021

  19 March 2021

  This year we celebrated the 11th edition of the "I Love Free Software Day". Every year on 14 February we show our love for Free Software and say thank you to the people working for software freedom. To all of you who took part and celebrated the "I Love Free Software Day", we - the Free Software Foundation Europe - would like to thank you so much. 

  FSFE at FOSDEM 2021

  11 March 2021

  FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe, took place again this year on the first weekend in February. As we do every year, we organised a community event before FOSDEM and this year we also co-organised the Legal and Policy Devroom for the first time. 

  20 Years FSFE: Interview with Reinhard Müller

  05 March 2021

  In 2021, the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications. In our second publication we interview Reinhard Müller who has contributed as a volunteer since 2002 in various roles from local activities to the European core team.  

  Terugbetaling van voorgeïnstalleerde Windows: Lenovo moet 20.000 euro schadevergoeding betalen

  02 March 2021

  In een historisch vonnis in Italië, in een zaak aangespannen door FSFE-supporter Luca Bonissi, werd Lenovo veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro schadevergoeding wegens misbruik door te weigeren om de prijs van een voorgeïnstalleerde Windows-licentie terug te betalen. In een motiverend gebaar voor Vrije Software schonk Luca 15.000 euro aan de FSFE.  

  FSFE20 +++ IloveFS +++ Vacature

  25 February 2021 –

  In onze februari-nieuwsbrief interviewen we onze oprichter en oud-voorzitter Georg Greve als deel van onze serie publicaties waarin we 20 jaren FSFE vieren. We reflecteren op de I love Free Software Dag en onze FOSDEM-participatie, we plaatsen onze nieuwe vacature en zoals gebruikelijk brengen we verslag uit van onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

  Call to apply for FSFE support for your local project

  19 February 2021

  It is no secret that the FSFE's activities are only possible with the priceless help of our contributors and supporters around Europe. In return we support local engagement financially, with our expertise, information material and networks. To help formalize this process, we run our next call for FSFE community projects. 

  Join us I Love Free Software Day 2021

  14 February 2021

  Today on the "I Love Free Software Day" we want to celebrate and share our love for Free Software. With this special day we say thank you to all the Free Software friends who supported, developed, campaigned, translated and worked for Free Software. On 14 February, let us show our love and thank all those people involved in Free Software. 

  SFP#9: I Love Free Software Day

  11 February 2021

  For this episode of the Software Freedom Podcast we talk about the background of the "I Love Free Software Day" and how it all began 11 years ago. Discover together with Bonnie Mehring why Free Software developers, advocates, activists and contributors think this special day is so important for Free Software.  

  20 years FSFE: Interview with Georg Greve, founder president

  04 February 2021

  In 2021 the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications, both those who have accompanied us in the past and those are still doing so. In our first publication we look back where everything got started and have conducted an interview with the FSFE's first president, Georg C. F. Greve.  

  FOSDEM21: Legal and Policy Issues Devroom agenda

  04 February 2021

  As every year, the FSFE will be present at FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe. In 2021, the FSFE is honored to co-organise the Legal and Policy Devroom at FOSDEM. We are excited and look forward to presenting you an interesting programme throughout the whole weekend. 

  Binnenkort: I Love Free Software Day 2021

  03 February 2021

  Over de hele wereld werken mensen hard aan het beheren van Vrije Software en wij moeten het daarvan hebben om verbonden te blijven. Laten we op de "I love Free Software Day" van dit jaar denken aan de ontwikkelaars, bijdragers, ontwerpers en zij die het gebruik van Vrije Software promoten en de velen die hun tijd besteden aan het delen, verbeteren en creëren van Vrije Software. Op 14 februari tonen we onze liefde en bedanken we zij die werken voor Vrije Software. 

  CWA zonder Google +++ Internationale ontwikkelingssamenwerking +++ KDE-interview

  16 December 2020 –

  Lees in onze december-nieuwsbrief over de Duitse Corona Waarschuwings-App die onafhankelijk gepubliceerd wordt om softwarevrijheid te vergroten, leer over publieke code in internationale ontwikkelingssamenwerking, geniet van een interview met Cord-Landwehr van KDE over het aannemen van REUSE, van een verhaal over de lokale groep in Zurich die een DINACon award ontving en nog veel meer. 

  Interview met A. Cord-Landwehr over het aannemen van REUSE in de KDE-gemeenschap

  15 December 2020

  In slecht drie jaren heeft ons REUSE-initiatief licentiepraktijken van tenminste 500 projecten succesvol veranderd. 2020 Markeert weer een succesvol jaar met haar aanname door onder andere NGI0-projecten, een Corona Waarschuwings-app en KDE. We maakten gebruik van deze gelegenheid om met Andreas Cord-Landwehr te praten over het aannemen van REUSE in de KDE-gemeenschap. 

  Publieke code voor met publiek geld gefinancierde internationale ontwikkelingssamenwerking

  10 December 2020

  Internationale ontwikkelingssamenwerking vindt steeds meer digitaal plaats. Vrije Software wordt daarom een fundamentele technologie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Samen met experts op dit gebied vat de FSFE deze verbanden in een artikel samen en eist dat met publiek geld gefinancierde software gepubliceerd wordt als Vrije Software. 

  Duitse Corona tracerings-app beschikbaar zonder Google-diensten

  08 December 2020

  Enkele Vrije Software-ontwikkelaars hebben vandaag bereikt wat officiële lichamen maandenlang hebben gemist: ze hebben de Duitse Corona Waarschuwings-app voor het traceren van Covid-19 risicocontacten beschikbaar gemaakt in een versie die geheel vrij is van afhankelijkheden van Google en beschikbaar is in de Vrije Software app-winkel F-Droid.  

  SFP#8: Hoe vertel ik mijn moeder dat Vrije Software geld kan kosten?

  04 December 2020

  In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten Bonnie Mehring en Matthias Kirschner over de financiële kosten van Vrije Software. Aan de hand van het voorbeeld van een conversatie die Bonnie met haar moeder voerde ontdekken beiden verschillende manieren om Vrije Software aan de wereld uit te leggen en hoe antwoord te hebben op veelgestelde vragen en misverstanden over softwarevrijheid.  

  Softwarevrijheid 2020 +++ EU Open Source Strategie +++ Nieuwe stafleden

  25 November 2020 –

  In onze November-nieuwsbrief richten we onze aandacht op ons jaarverslag "Softwarevrijheid in Europa" en de nieuwe Vrije Softwarestrategie van de Europese Commissie. We hebben nieuwe stafleden, een nieuwe oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten, REUSE slaat aan, de lokale groep in Zurich ontving een prijs en er is nog veel meer gebeurd om te ontdekken. 

  EU Open Source-beleid: goede analyse maar we missen concrete vervolgstappen

  23 October 2020

  Woensdag publiceerde de Europese Commissie (EC) haar nieuwe Open Source-strategie. We zijn blij dat de EC de voordelen van Vrije Software en de vier vrijheden voor het gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren erkent maar het ontbreekt aan concrete doelen en indicatoren om de strategie te implementeren. We zijn bezorgd dat zonder deze de strategie uiteindelijk te weinig voor elkaar zal krijgen! 

  FSFE op SFSCon 2020

  19 October 2020

  De Zuid-Tiroolse Vrije Softwareconferentie, SFSCon, is een van Europa's meest gevestigde jaarlijkse conferenties over Vrije Software. In de afgelopen jaren waren we aanwezig met lezingen, werkgroepen en informatiekramen. Afgelopen jaar hebben we ook ons Gemeenschapsevenement in de context van SFSCon georganiseerd, zodat we niet alleen onze gemeenschap maar ook veel andere geïnteresseerde mensen konden ontmoeten en verslag konden uitbrengen over ons werk.  

  Felicitaties aan de FSF voor haar 35ste verjaardag

  09 October 2020

  FSFE's zusterorganisatie FSF viert deze week haar 35ste verjaardag. 35 Jaar werken voor softwarevrijheid en veel mensen en organisaties inspireren om op te komen voor gebruikersvrijheden verdient een grote felicitatie. Bekijk en lees de felicitatielezing van FSFE's voorzitter Matthias Kirschner.  

  "Een plaats voor publieke code" +++ FSFE-steun +++ Vacature

  23 September 2020 –

  Lees in onze september-nieuwsbrief over een nieuwe sterke alliantie gevormd door overheden, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die vraagt om 'een plaats voor publieke code'. Lees ook over onze oproep om FSFE-steun voor uw lokale project aan te vragen, onze vacature en over onze andere verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

  The FSFE is looking for an office assistant

  04 September 2020

  We are looking for an office assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 15-35 hours per week with our team in the Berlin office and will support the FSFE's Berlin office operations. 

  Europese consultatie +++ Honderd dagen in München +++ Coördinator Open Wetenschap

  26 August 2020 –

  In onze nieuwsbrief van augustus evalueren we de redenen waarom de Europese Commissie het gebruik van de term " intellectueel eigendom" zou moeten vermijden. We vroegen het nieuwe stadsbestuur in München naar hun vooruitgang op het gebied van Vrije Software en we stellen onze nieuwe coördinator Open Wetenschap Christian Busse voor. Zoals gewoonlijk kunt u lezen over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

  FSFE: EU zou het begrip "intellectueel eigendom" moeten heroverwegen

  20 August 2020

  Om bij te dragen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de regelgeving inzake "Intellectueel Eigendom" (IE) heeft de FSFE haar eerste feedback gepubliceerd. Op basis van haar wereldwijde ervaring met Vrije Software pleit de FSFE voor een meer inclusieve en gedecentraliseerde regelgeving die duurzame kennisdeling en immateriële rijkdom mogelijk maakt. 

  Uw en onze successen richting softwarevrijheid in Europa

  20 July 2020

  De verspreiding van Covid-19 bracht voor ons en onze samenlevingen dramatische en drastische veranderingen met zich mee. Deze werpen licht op de wereldwijde behoefte aan wereldwijde oplossingen zoals Vrije Software. Een korte samenvatting over de recente successen op het gebied van softwarevrijheid in Europa die we samen met uw hulp en ondanks de crisis hebben bereikt. 

  SFP#6 Afdwingen van auteursrecht met Miriam Ballhausen

  03 July 2020

  We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen. 

  Routervrijheid in Europa +++ Hamburg voor Vrije Software +++ Europees Parlement

  16 June 2020 –

  Lees in onze juni-nieuwsbrief onder meer over wat de FSFE betreffende Routervrijheid in Europa heeft bereikt, over een nieuw regeerakkoord in Hamburg dat de nadruk legt op Vrije Software en over het Europees Parlement dat "Publiek Geld? Publieke Code!" eist. Lees zoals altijd ook over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

  Nieuwe Europese regels dagen Routervrijheid uit

  01 June 2020 –

  Vanaf 21 juni zal een nieuwe verzameling regels richtinggevend zijn voor de implementatie van Routervrijheid in Europa. De internalisering van de regels door de 27 lidstaten van de EU zal uitdagingen met negatieve gevolgen voor Routervrijheid met zich meebrengen. De FSFE heeft bijgedragen aan verschillende verbeteringen van de richtlijnen en zal toezien op de naleving ervan. 

  Publieke Hackathons +++ München steunt Publieke Code +++ Nieuwe Podcasts

  12 May 2020 –

  Lees over onze eis om de resultaten van met publiek geld gefinancierde hackathons te publiceren als Vrije Software, over een nieuw coalitie-akkoord in München dat in overeenstemming is met onze principes van "Publiek Geld? Publieke Code! " en over wat er binnen de FSFE en onze gemeenschap heeft plaatsgevonden. We lichten de resultaten van onze web-sprint en onze publicaties, een reguliere en buitengewone podcast uit. 

  NGI Pointer is begonnen met oproepen tot financiering voor projecten die ontworpen zijn om het internet te verbeteren

  27 April 2020

  NGI Pointer is een initiatief van de Europese Commissie dat ontworpen is om Vrije Softwareprojecten die het internet als platform kunnen verbeteren te voorzien van financiering en expertise. De FSFE neemt deel aan haar Raad van Adviseurs om hulp aan de deelnemende projecten te verlenen. De eerste oproep om deel te nemen aan NGI Pointer is tot 1 juni 2020 geopend. 

  SFP#5 over regelgeving met professor Lawrence Lessig

  09 April 2020

  We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code. 

  COVID-19 Hackathons: alleen Vrije Software creëert wereldwijde oplossingen

  08 April 2020

  Op dit moment zien we veel hackathons voor gereedschappen die helpen de crisis van de COVID-19-pandemie aan te pakken. Steeds meer regeringen en overheden zijn gastheer of financier van dergelijke hackathons. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze hackathons wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokaal kunnen worden aangepast, dat de software overal kan worden gebruikt, bestudeerd, gedeeld en verbeterd, vraagt de FSFE om de publicatie van de resultaten onder een Vrije Softwarelicentie. 

  COVID-19 +++ Wereldwijde samenwerking +++ Werken op afstand

  06 April 2020 –

  Met de verspreiding van COVID-19 worden we geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die veel gecoördineerde inspanningen vergt en om nieuwe wereldwijde oplossingen vraagt. Onze buitengewone nieuwsbrief concentreert zich op softwarevrijheid voor wereldwijde oplossingen, Vrije Software-oplossingen voor verbindingen op afstand en de manier waarop de FSFE met de hele situatie omgaat. Zoals gewoonlijk leggen we de nadruk op onze gemeenschappelijke activiteiten en geven we tips over wat u kunt doen om uzelf te edutainen terwijl u thuisblijft. Geniet van het lezen, blijf gezond en bescherm de vrijheid. 

  FSFE-supporters schrijven over Vrije Software voor werken op afstand

  03 April 2020

  Vanwege de uitbraak van het Covid-19-virus werken veel werknemers nu, vrijwillig of verplicht, op afstand. Veel organisaties die tot nu toe niet gewend waren om op afstand te werken hebben nu te maken met een aantal problemen om zich aan de situatie aan te passen. Om mogelijke lock-ins te vermijden schreven enkele FSFE-supporters collectief over de goede redenen om voor werken op afstand Vrije Software te gebruiken en verzamelden ze in onze wiki een gedetailleerde lijst van praktische oplossingen. 

  FSFE in tijden van Corona: hoe een virus ons raakt

  27 March 2020

  Het SARS-CoV-2-virus en de bijbehorende COVID-19-ziekte veroorzaakt niet alleen ernstige ziekten en sterfgevallen maar houdt ook de FSFE en de hele Vrije Softwaregemeenschap in spanning. We zouden onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd uit de Corona-crisis voor onze gemeenschap en andere liefdadigheidsorganisaties willen delen 

  [Updated] The FSFE is looking for an executive assistant

  11 March 2020

  We are looking for an executive assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 25-35 hours per week with our team in the Berlin office and will be in charge of the FSFE's Berlin office operations. Due to the current situation and the difficulty to onboard the the new person, the application period is enlarged as written below

  Expertbrochure voor het moderniseren van publieke digitale infrastructuur met Publieke Code: vertaalde versies online

  10 March 2020

  Wat is Vrije Software? Hoe draagt het bij aan de digitale soevereiniteit, veiligheid en transparantie van de digitale staatsinfrastructuur? Welke stappen kunnen overheden nemen? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze publicatie "Publiek Geld Publieke Code - Publieke infrastructuur met Vrije Software moderniseren". Na de succesvolle publicatie van de Engelse versie van onze brochure hebben we deze in nog drie andere talen vertaald: Duits, Tsjechisch en Braziliaans Portugees. 

  Angst, onzekerheid en twijfel: de barrières naar Routervrijheid in Duitsland

  02 March 2020 – ,

  Beschouw dit hypothetische scenario: u bent verhuisd. Behalve alle stress rond het inpakken, transporteren en uitpaken van al uw spullen in uw nieuwe huis moest u ook worden aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Het electriciteitsbedrijf deed moeilijker dan u had gedacht: zij zeiden dat u een andere televisie, een ander broodrooster en een andere koelkast moest kopen en de meeste lampen moest vervangen. 

  (pre-)FOSDEM +++ IloveFS +++ Gemeenschap

  26 February 2020 –

  Van ons eigen pre-FOSDEM-evenement, via het opwindende FOSDEM-weekeinde, tot I love Free Software-dag, stond februari bol van opwindend nieuws voor de FSFE. We maakten gebruik van deze mogelijkheden om ons werk te presenteren en gemeenschappen uit Europa te kans te bieden om hun eigen werk te presenteren. Lees over onze kramen en presentaties, over liefde en komende evenementen in onze februari-nieuwsbief. 

  I Love Free Software - en u?

  12 February 2020

  Terwijl u dit leest is er ergens iemand bezig met het verbeteren van de code van Vrije Software die u voor uzelf gebruikt. Vrije Software maakt al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van miljarden gebruikers maar de mensen achter de respectievelijke projecten blijven nog vaak onzichtbaar. Samen willen we daar verandering in brengen. Op 14 februari is de "I love Free". Software Day": een dag om uw liefde te tonen en uw favoriete Vrije Software en haar medewerkers te vieren. Doe met ons mee! 

  Verslag van 36c3, about:freedom - about:fsfe

  22 January 2020 – Bonnie Mehring

  Eind december was FSFE in Leipzig aanwezig op het 36e Chaos Communication Congress. Zoals in vorige jaren waren we op het congres aanwezig met veel informatiemateriaal, lezingen en werkgroepen. FSFE was een van de hoofd-organisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met de andere organisaties legden we de focus op digitale rechten en zaken die te maken hebben met netwerkbeleid. 

  Cory Doctorow +++ (pre-) FOSDEM +++ 36C3

  22 January 2020 –

  2020 Is niet alleen een nieuw jaar, het is ook de dageraad van een nieuw decennium. Met steeds meer door software aangestuurde geautomatiseerde systemen is politieke vertegenwoordiging van vrijheid meer dan ooit nodig. Lees in onze januari-nieuwsbrief waarom Cory Doctorow de FSFE financieel steunt en waarom u dat ook zou moeten doen. Lees over onze komende FOSDEM-activiteiten waaronder onze pre-FOSDEM-ontmoeting en reflecties over onze aanwezigheid op het Chaos Communication Congress. We hebben ook een nieuwe Software Freedom Podcast met Harald Welte en verslagen uit onze gemeenschap. 

  SFP#4 over REUSE met Carmen Bianca Bakker

  21 January 2020

  In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.  

  SFP#2 about KDE with Lydia Pintscher

  12 November 2019

  We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.  

  SFP#1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

  12 October 2019

  We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.  

  Nieuwsarchief

  Bekijkt u voor oudere nieuwsartikelen alstublieft ons nieuwsarchief.