FSFE is hiring a part-time technical expert
We are looking for a person with a strong technical background to support projects with software engineering and expertise. The person will work part-time, either in our Berlin office or remotely.
We are looking for a person with a strong technical background to support projects with software engineering and expertise. The person will work part-time, either in our Berlin office or remotely.
Lees in onze december-nieuwsbrief over de Duitse Corona Waarschuwings-App die onafhankelijk gepubliceerd wordt om softwarevrijheid te vergroten, leer over publieke code in internationale ontwikkelingssamenwerking, geniet van een interview met Cord-Landwehr van KDE over het aannemen van REUSE, van een verhaal over de lokale groep in Zurich die een DINACon award ontving en nog veel meer.
In just three years, our REUSE initiative has successfully changed licensing practices of at least over five hundred projects. From its adoption by NGI0 projects to a Corona Warn App to KDE, 2020 marks another successful year of this campaign. We used the chance to speak with Andreas Cord-Landwehr about REUSE adoption in the KDE community.
In 2019, the FSFE's local group Zurich has launched the "Learn like the pros" campaign. Goal of the campaign is to present solutions for the use of Free Software in education. Recently, the campaign was awarded the DINACon Award. On this behalf we interviewed the coordinators Ralf Hersel and Gian-Maria Daffré.
Internationale ontwikkelingssamenwerking vindt steeds meer digitaal plaats. Vrije Software wordt daarom een fundamentele technologie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Samen met experts op dit gebied vat de FSFE deze verbanden in een artikel samen en eist dat met publiek geld gefinancierde software gepubliceerd wordt als Vrije Software.
Enkele Vrije Software-ontwikkelaars hebben vandaag bereikt wat officiële lichamen maandenlang hebben gemist: ze hebben de Duitse Corona Waarschuwings-app voor het traceren van Covid-19 risicocontacten beschikbaar gemaakt in een versie die geheel vrij is van afhankelijkheden van Google en beschikbaar is in de Vrije Software app-winkel F-Droid.
In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten Bonnie Mehring en Matthias Kirschner over de financiële kosten van Vrije Software. Aan de hand van het voorbeeld van een conversatie die Bonnie met haar moeder voerde ontdekken beiden verschillende manieren om Vrije Software aan de wereld uit te leggen en hoe antwoord te hebben op veelgestelde vragen en misverstanden over softwarevrijheid.
In onze November-nieuwsbrief richten we onze aandacht op ons jaarverslag "Softwarevrijheid in Europa" en de nieuwe Vrije Softwarestrategie van de Europese Commissie. We hebben nieuwe stafleden, een nieuwe oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten, REUSE slaat aan, de lokale groep in Zurich ontving een prijs en er is nog veel meer gebeurd om te ontdekken.
Het is geen geheim dat de activiteiten van de FSFE alleen mogelijk zijn met de onbetaalbare hulp van onze donateurs en supporters in heel Europa. In ruil daarvoor steunen we de lokale betrokkenheid met onze expertise, informatiemateriaal, netwerken en zelfs financieel. Om dit proces te helpen formaliseren is dit onze oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten.
Wat is de beste manier om mensen te attenderen op catastrofes? Duitsland ging voor propriëtaire apps die de onlangs georganiseerde waarschuwingsdag ("Warntag") officieel een mislukking werd. We analyseerden deze situatie en ontdekten robuustere oplossingen die gebruikersrechten respecteren.
"Software Freedom in Europe" is the yearly report of the Free Software Foundation Europe e.V. (FSFE). In one document, it gives you a breakdown of important things the FSFE has done and achieved during the last 12 months.
Woensdag publiceerde de Europese Commissie (EC) haar nieuwe Open Source-strategie. We zijn blij dat de EC de voordelen van Vrije Software en de vier vrijheden voor het gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren erkent maar het ontbreekt aan concrete doelen en indicatoren om de strategie te implementeren. We zijn bezorgd dat zonder deze de strategie uiteindelijk te weinig voor elkaar zal krijgen!
Lees in onze oktober-nieuwsbrief over FSF's 35ste verjaardag, onze komende deelname aan SFSCon, onze technische vacature en onze diverse andere gemeenschapsactiviteiten.
De Zuid-Tiroolse Vrije Softwareconferentie, SFSCon, is een van Europa's meest gevestigde jaarlijkse conferenties over Vrije Software. In de afgelopen jaren waren we aanwezig met lezingen, werkgroepen en informatiekramen. Afgelopen jaar hebben we ook ons Gemeenschapsevenement in de context van SFSCon georganiseerd, zodat we niet alleen onze gemeenschap maar ook veel andere geïnteresseerde mensen konden ontmoeten en verslag konden uitbrengen over ons werk.
FSFE's zusterorganisatie FSF viert deze week haar 35ste verjaardag. 35 Jaar werken voor softwarevrijheid en veel mensen en organisaties inspireren om op te komen voor gebruikersvrijheden verdient een grote felicitatie. Bekijk en lees de felicitatielezing van FSFE's voorzitter Matthias Kirschner.
We are looking for a working student to support our work to empower people to control technology. The person will work 10 hours per week in the Berlin office (home office possible at a later stage) and will support the FSFE's technical infrastructure by working closely together with our system administrators.
Voor de zevende aflevering van onze Software Freedom Podcast praten we met Vincent Lequertier over transparantie, eerlijkheid en toegankelijkheid als cruciale criteria voor kunstmatige intelligentie (KI) en waarom het belangrijk is voor onze maatschappij om KI-software uit te brengen onder een Vrije Softwarelicentie.
Lees in onze september-nieuwsbrief over een nieuwe sterke alliantie gevormd door overheden, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die vraagt om 'een plaats voor publieke code'. Lees ook over onze oproep om FSFE-steun voor uw lokale project aan te vragen, onze vacature en over onze andere verschillende gemeenschapsactiviteiten.
Het toegenomen gebruik van Vrije Software is een centraal onderdeel voor meer digitale soevereiniteit. Samen met een sterke alliantie van overheden, politiek, bedrijfsleven en burgermaatschappij vragen wij om de ontwikkeling van een code-bron met Vrije Software voor de publieke sector.
Het is geen geheim dat de activiteiten van de FSFE alleen mogelijk zijn met de onbetaalbare hulp van onze donateurs en supporters in heel Europa. In ruil daarvoor steunen we de lokale betrokkenheid met onze expertise, informatiemateriaal, netwerken en zelfs financieel. Om dit proces te helpen formaliseren is dit onze eerste oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten.
We are looking for an office assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 15-35 hours per week with our team in the Berlin office and will support the FSFE's Berlin office operations.
In onze nieuwsbrief van augustus evalueren we de redenen waarom de Europese Commissie het gebruik van de term " intellectueel eigendom" zou moeten vermijden. We vroegen het nieuwe stadsbestuur in München naar hun vooruitgang op het gebied van Vrije Software en we stellen onze nieuwe coördinator Open Wetenschap Christian Busse voor. Zoals gewoonlijk kunt u lezen over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten.
Om bij te dragen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de regelgeving inzake "Intellectueel Eigendom" (IE) heeft de FSFE haar eerste feedback gepubliceerd. Op basis van haar wereldwijde ervaring met Vrije Software pleit de FSFE voor een meer inclusieve en gedecentraliseerde regelgeving die duurzame kennisdeling en immateriële rijkdom mogelijk maakt.
Honderd dagen geleden heeft de nieuwe Groen-Rode coalitie in München het principe 'Publiek geld? Publieke Code!' als leidraad genomen voor hun aankoop van software. Nu kijken we naar de eerste activiteiten die voor het gebruik van Vrije Software zijn ondernomen.
Van hackathons en apps tot overheden: lees over de recente successen van Vrije Software in Europa in onze juli-nieuwsbrief, over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten en vind video's van verschillende online evenementen waar de FSFE aanwezig was.
De verspreiding van Covid-19 bracht voor ons en onze samenlevingen dramatische en drastische veranderingen met zich mee. Deze werpen licht op de wereldwijde behoefte aan wereldwijde oplossingen zoals Vrije Software. Een korte samenvatting over de recente successen op het gebied van softwarevrijheid in Europa die we samen met uw hulp en ondanks de crisis hebben bereikt.
We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen.
De Duitse stad Bühl is begonnen met het gebruik van het succesvolle op Vrije Software gebaseerde videoconferentieplatform “Palim! Palim!”. Om meer te weten over de relaties tussen Bühl en Vrije Software hebben we een interview gehouden met Eduard Itrich, hoofd digitalisering van Bühl.
Net als veel andere Europese landen probeert ook Denemarken Sars-CoV-2 infecties op te sporen met een traceringsapp op mobiele telefoons. De app is echter tegen het advies van gezondheidsorganisaties in en ondanks positieve voorbeelden in andere landen propriëtair en dus niet gepubliceerd onder een Vrije Software (of 'Open Source')-licensie.
Lees in onze juni-nieuwsbrief onder meer over wat de FSFE betreffende Routervrijheid in Europa heeft bereikt, over een nieuw regeerakkoord in Hamburg dat de nadruk legt op Vrije Software en over het Europees Parlement dat "Publiek Geld? Publieke Code!" eist. Lees zoals altijd ook over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten.
In Hamburg verklaren de SPD en de Groenen in hun regeerakkoord dat zij zich tijdens hun komende termijn meer zullen richten op Vrije Software. De FSFE juicht deze stap toe en zal de uitvoering ervan kritisch volgen.
Etalab beheert twee lijsten met Vrije Software. De ene gaat over de Vrije Software die wordt aanbevolen voor de publieke sector (SILL) terwijl de andere linkt naar Vrije Softwareopslagplaatsen van de publieke sector. Om meer te weten te komen over de twee lijsten hebben we een interview gehouden met Bastien Guerry van Etalab.
Vanaf 21 juni zal een nieuwe verzameling regels richtinggevend zijn voor de implementatie van Routervrijheid in Europa. De internalisering van de regels door de 27 lidstaten van de EU zal uitdagingen met negatieve gevolgen voor Routervrijheid met zich meebrengen. De FSFE heeft bijgedragen aan verschillende verbeteringen van de richtlijnen en zal toezien op de naleving ervan.
De FSFE heeft deelgenomen aan de publieke raadpleging van de Europese Commissie (EC) over de marktdefinitiemededeling, waarin we hebben opgeroepen om meer aandacht te vragen voor kleinere belanghebbenden en de burgersamenleving als het gaat om onderwerpen die te maken hebben met EU-mededingingsrecht.
Na een por door de FSFE heeft het Nederlandse OpenAIR-initiatief zijn materiaal voorzien van licenties die hergebruik ondersteunen.
Lees over onze eis om de resultaten van met publiek geld gefinancierde hackathons te publiceren als Vrije Software, over een nieuw coalitie-akkoord in München dat in overeenstemming is met onze principes van "Publiek Geld? Publieke Code! " en over wat er binnen de FSFE en onze gemeenschap heeft plaatsgevonden. We lichten de resultaten van onze web-sprint en onze publicaties, een reguliere en buitengewone podcast uit.
Het nieuwe dagelijkse bestuur van de gemeente München kiest in haar akkoord voor het principe "Publiek geld? Publieke Code!". De FSFE juicht deze beslissing toe en zal de voortgang van de implementatie op de voet volgen.
NGI Pointer is een initiatief van de Europese Commissie dat ontworpen is om Vrije Softwareprojecten die het internet als platform kunnen verbeteren te voorzien van financiering en expertise. De FSFE neemt deel aan haar Raad van Adviseurs om hulp aan de deelnemende projecten te verlenen. De eerste oproep om deel te nemen aan NGI Pointer is tot 1 juni 2020 geopend.
In een kamerbrief heeft de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops zich gecommitteerd aan een beleid waarin Vrije Software de standaard is en onderstreept de voordelen voor de samenleving. De huidige marktregulering zal worden aangepast om publicatie van Vrije Software door de overheid mogelijk te maken.
Voor onze Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën over softwarevrijheid hebben. In deze speciale aflevering praten we met Dr. Luis Falcón en Dr. Axel Braun over het vrije gezondheids- en ziekenhuissysteem GNU Health.
FSFE's Vrije Software Juridische en licentiewerkgroep is dit jaar afgelast. De FSFE bedankt iedereen die heeft bijgedragen en kijkt ernaar uit om het evenement volgend jaar te organiseren.
De grootste financiële impact waar de FSFE in deze tijden van fysieke afstand mee te maken heeft is de annulering van onze eigen evenementen en andere Vrije Softwareconferenties. Overweeg alstublieft om een deel van uw conferentiebudget te doneren aan Vrije Software-organisaties, inclusief de FSFE, om de softwarevrijheidsbeweging solide en levend te houden.
We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code.
Op dit moment zien we veel hackathons voor gereedschappen die helpen de crisis van de COVID-19-pandemie aan te pakken. Steeds meer regeringen en overheden zijn gastheer of financier van dergelijke hackathons. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze hackathons wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokaal kunnen worden aangepast, dat de software overal kan worden gebruikt, bestudeerd, gedeeld en verbeterd, vraagt de FSFE om de publicatie van de resultaten onder een Vrije Softwarelicentie.
Met de verspreiding van COVID-19 worden we geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die veel gecoördineerde inspanningen vergt en om nieuwe wereldwijde oplossingen vraagt. Onze buitengewone nieuwsbrief concentreert zich op softwarevrijheid voor wereldwijde oplossingen, Vrije Software-oplossingen voor verbindingen op afstand en de manier waarop de FSFE met de hele situatie omgaat. Zoals gewoonlijk leggen we de nadruk op onze gemeenschappelijke activiteiten en geven we tips over wat u kunt doen om uzelf te edutainen terwijl u thuisblijft. Geniet van het lezen, blijf gezond en bescherm de vrijheid.
Vanwege de uitbraak van het Covid-19-virus werken veel werknemers nu, vrijwillig of verplicht, op afstand. Veel organisaties die tot nu toe niet gewend waren om op afstand te werken hebben nu te maken met een aantal problemen om zich aan de situatie aan te passen. Om mogelijke lock-ins te vermijden schreven enkele FSFE-supporters collectief over de goede redenen om voor werken op afstand Vrije Software te gebruiken en verzamelden ze in onze wiki een gedetailleerde lijst van praktische oplossingen.
De Free Software Foundation Europe (FSFE) eist dat het gebruik van trackingtechnologieën die gericht zijn op het doorbreken van de infectieketens van de ziekte alleen op vrijwillige basis mogen worden gepromoot, fundamentele rechten worden gerespecteerd en de software gepubliceerd wordt onder een Vrije Softwarelicentie.
Het toejuichen van artsen en verpleegkundigen, het naaien van gezichtsmaskers, het doneren van handschoenen en desinfecterende gel, het bouwen van beademingsapparatuur en het doen van boodschappen voor oudere buren: iedereen wil bijdragen aan het verlichten van de dramatische situaties die de COVID-19 pandemie met zich meebrengt.
Het SARS-CoV-2-virus en de bijbehorende COVID-19-ziekte veroorzaakt niet alleen ernstige ziekten en sterfgevallen maar houdt ook de FSFE en de hele Vrije Softwaregemeenschap in spanning. We zouden onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd uit de Corona-crisis voor onze gemeenschap en andere liefdadigheidsorganisaties willen delen
We are looking for an executive assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 25-35 hours per week with our team in the Berlin office and will be in charge of the FSFE's Berlin office operations. Due to the current situation and the difficulty to onboard the the new person, the application period is enlarged as written below.
Wat is Vrije Software? Hoe draagt het bij aan de digitale soevereiniteit, veiligheid en transparantie van de digitale staatsinfrastructuur? Welke stappen kunnen overheden nemen? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze publicatie "Publiek Geld Publieke Code - Publieke infrastructuur met Vrije Software moderniseren". Na de succesvolle publicatie van de Engelse versie van onze brochure hebben we deze in nog drie andere talen vertaald: Duits, Tsjechisch en Braziliaans Portugees.
Beschouw dit hypothetische scenario: u bent verhuisd. Behalve alle stress rond het inpakken, transporteren en uitpaken van al uw spullen in uw nieuwe huis moest u ook worden aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Het electriciteitsbedrijf deed moeilijker dan u had gedacht: zij zeiden dat u een andere televisie, een ander broodrooster en een andere koelkast moest kopen en de meeste lampen moest vervangen.
Uit het recente veiligheidsschandaal rond WhatsApp en de toegang tot de inhoud van privé-groepen blijkt de urgente behoefte voor actie met betrekking tot veilige communicatie.
Van ons eigen pre-FOSDEM-evenement, via het opwindende FOSDEM-weekeinde, tot I love Free Software-dag, stond februari bol van opwindend nieuws voor de FSFE. We maakten gebruik van deze mogelijkheden om ons werk te presenteren en gemeenschappen uit Europa te kans te bieden om hun eigen werk te presenteren. Lees over onze kramen en presentaties, over liefde en komende evenementen in onze februari-nieuwsbief.
Terwijl u dit leest is er ergens iemand bezig met het verbeteren van de code van Vrije Software die u voor uzelf gebruikt. Vrije Software maakt al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van miljarden gebruikers maar de mensen achter de respectievelijke projecten blijven nog vaak onzichtbaar. Samen willen we daar verandering in brengen. Op 14 februari is de "I love Free". Software Day": een dag om uw liefde te tonen en uw favoriete Vrije Software en haar medewerkers te vieren. Doe met ons mee!
We are looking for interns and trainees experienced in legal, policy or technical fields. The persons will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office. There will be coordination with remote staff and volunteers, and depending on the work area opportunity to participate in events and meetings throughout Europe.
Eind december was FSFE in Leipzig aanwezig op het 36e Chaos Communication Congress. Zoals in vorige jaren waren we op het congres aanwezig met veel informatiemateriaal, lezingen en werkgroepen. FSFE was een van de hoofd-organisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met de andere organisaties legden we de focus op digitale rechten en zaken die te maken hebben met netwerkbeleid.
2020 Is niet alleen een nieuw jaar, het is ook de dageraad van een nieuw decennium. Met steeds meer door software aangestuurde geautomatiseerde systemen is politieke vertegenwoordiging van vrijheid meer dan ooit nodig. Lees in onze januari-nieuwsbrief waarom Cory Doctorow de FSFE financieel steunt en waarom u dat ook zou moeten doen. Lees over onze komende FOSDEM-activiteiten waaronder onze pre-FOSDEM-ontmoeting en reflecties over onze aanwezigheid op het Chaos Communication Congress. We hebben ook een nieuwe Software Freedom Podcast met Harald Welte en verslagen uit onze gemeenschap.
In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.
Eén keer per maand praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze derde aflevering is onze gast Vrije Softwareprogrammeur en -activist Harald Welte. Harald bespreekt met ons zijn huidige projecten op het gebied van mobiele telefooncommunicatie en de algemene status van Vrije Software op dit gebied.
We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.
We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.
Bekijkt u voor oudere nieuwsartikelen alstublieft ons nieuwsarchief.