Nieuws

De FSFE stelt gebruikers in staat om met diverse activiteiten gebruikers in staat te stellen technologie te controleren en biedt concreet engagement voor softwarevrijheid. Volg ons en verzeker u ervan reguliere updates en diepere inzichten op onze verscheidene kanalen te ontvangen.

Volg ons nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws door u te abonneren op onze RSS-feed en de verschillende mediakanalen bezoeken.

Sociale media

Voor nieuws in het kort volgt u ons op:

A photo of a booth, of a presentation, and of an audience with children

Software Freedom in Europe 2022

28 September 2022

We continuously work to promote Free Software in Europe. In 2022 we addressed technological sustainability, advocated in the DMA and AI act on European level, and defended Router Freedom in Europe – among other activities. To reach younger people, we organised a coding competition for teenagers and published a children's book on software freedom.  

Hugo Roy

SFP#16: Free Software in France with Hugo Roy

09 September 2022

In this episode of the Software Freedom Podcast, Bonnie Mehring speaks with Hugo Roy about his long involvement with the FSFE. Hugo is also very active in the French Free Software community and gives us an overview of the standing of Free Software in France.  

Router-illustratie, twee mensen met boeken, persoon houdt een Recht op Reparatie-presentatie.

Podcast Duurzaamheid +++ Vacature +++ Gedeeltelijke Routervrijheid in Griekenland

05 July 2022

In dit nummer delen wij een opbeurende podcast-aflevering over de voortgang van de Android Opwaarderen-campagne. Wij hebben een vacature in de FSFE-staf. Griekenland staat op het punt om Routervrijheid veilig te stellen, met uitzondering van glasvezelverbindingen. Gemeenschapsnieuws komt uit Aarhus, Barcelona, Berlijn, Hamburg, Wenen, Zürich, België, Italië, Nederland en van Vertalers en Vrouwen.  

two women in professional meeting

The FSFE is hiring a Senior Project Manager Communication

15 June 2022

We are looking for a Senior Project Manager Communication for 20-25 hours per week in our Berlin office. This is a great opportunity to help amplify the importance of software freedom, so that every human can use, study, share, and improve software and thereby support other fundamental rights like freedom of speech, press, and privacy.  

three pictures of group people

Gemeenten gebruiken Vrije Software +++ PMPC-tour in Italië

07 June 2022

Lees in dit nummer over negen overheden die innoveren en geld besparen met Vrije Software, een Nederlandse coalitie die oproept tot eerlijk digitaal onderwijs en hoe een duurzame telecomsector haalbaar is met Vrije Software. Vrijwilligers organiseren een ‘Publiek geld? Publieke code!‘-tour in Italië.  

Discussion panelists.

Key stakeholders debated the future of Router Freedom in Austria

16 May 2022

Together with the Alliance of Telecommunication Terminal Equipment Manufacturers (VTKE), the FSFE organised the online event "The Future of Router Freedom in Austria" where decision makers could debate with industry and civil society stakeholders on the future developments regarding the free choice of terminal equipment in Austria.  

drie illustraties: een telefoon-achtig apparaat dat eruit ziet als een geopend slot, een vrolijke Mastodon-cartoon en een EU datathon-banner

46 Ondertekenen Open Brief over Besturingssysteemvrijheid +++ Eerlijke Markt App +++ Uw Digitale Rechten

10 May 2022

In deze uitgave: een alliantie van meer dan 45 entiteiten steunt het universele recht om alle software op alle apparaten te installeren. Vrije software wordt overwogen om opgenomen te worden in de EU-verklaring over digitale rechten. FSFE's transparantie in overheidsinkoop-app haalt EU Datathon finale. Italiaanse FSFE-vrijwilligers bereiden tour voor.  

Vier illustraties. 1. Drie tandwielen in verschillende kleuren en maten integreren met elkaar, terwijl op één ervan de afkorting van de codering staat 2. Een telefoonachtig toestel waaruit drie pijlen komen, één naar links, één naar rechts en één recht vooruit 3. Vier verschillende geometrische figuren zijn via bruggen met verbonden 4. een telefoonachtig toestel ziet eruit als een slot dat geopend is

EU Ecodesign: 38 organisaties eisen het recht op toegang tot en hergebruik van hardware

27 April 2022

De FSFE publiceert een open brief, mede-ondertekend door 38 organisaties en bedrijven, om de EU-wetgevers te vragen om het recht om elke software op elk apparaat te installeren, inclusief volledige toegang tot hardware. Deze rechten ondersteunen de herbruikbaarheid en de levensduur van onze apparaten. De alliantie bestaat uit entiteiten uit de milieu-, de economische en de technologische sector.  

Constanze Kurz spreekt op het podium tijdens de Bits und Bäume-conferentie met een microfoon in haar hand en op de achtergrond wordt een dia getoond met de naam van de conferentie.

Oproep voor Deelname (OvD) is open voor Bits & Bäume 2022 over Digitalisering en Duurzaamheid

25 April 2022

Technologie-experts en ecologen bundelen hun krachten tijdens de Bits & Bäume ("Bits en Bomen")-conferentie in oktober 2022 in Berlijn. Dit jaar maakt de FSFE deel uit van het organisatiecomité. We zijn op zoek naar boeiende lezingen en inzichten over hoe Vrije Software kan helpen bij het realiseren van een duurzame digitale samenleving. Deel uw expertise en meld u aan tot 7 juni.  

Hofburg

Online session: The future of Router Freedom in Austria

20 April 2022

Austria has introduced a reform law for the telecommunications sector which will affect the ability of consumers to choose and use their own routers and modems. Together with the Alliance of Telecommunication Terminal Equipment Manufacturers (VTKE) the FSFE is organising a session on "The Future of Router Freedom in Austria".  

Overheidsinfrastructuur laat broncode zien

EU-verklaring over Digitale Rechten en Principes: Vrije software moet worden opgenomen

14 April 2022

Op 26 januari 2022 heeft de Europese Commissie haar voorstel voor de EU-verklaring over Digitale Rechten en Principes gepresenteerd. Deze zal in de toekomst dienen als referentiepunt en als gemeenschappelijke EU-visie op onze digitale rechten. De verklaring wordt nu besproken in het Europees Parlement en in de Raad. Vrije Software zou er deel van uit moeten gaan maken.  

Collage met vier afbeeldingen. Een illustratie van een krant. Een illustratie van een neoklassiek gebouw met enen en nullen als kolommen. Een illustratie van drie telefoons met schermen van Plasma Mobile home page, kalender, en rekenmachine. Een foto van een vrouw.

KI in EU +++ Open brief aan Bondsdag +++ Plasma Mobile +++ Meshnet

05 April 2022

In onze April-nieuwsbrief verwelkomen we veelbelovende ontwikkelingen rond KI in de EU. We richten onze eis, een duidelijk budget voor Vrije Software, aan de Duitse regering. We interviewen Plasma Mobile-ontwikkelaar Bhushan Shah en praten met Elektra Wagenrad over Mesh-netwerken. We feliciteren KDE met eco-gecertificeerde software.  

Typemachine met de tekst 'Kunstmatige Intelligentie'

Wet op de Kunstmatige Intelligentie (KI): Vrije Software is de sleutel!

30 March 2022

In het streven naar een digitaal beleid dat is afgestemd op de grondrechten van de burgers, is het Europees Parlement bezig een standpunt te bepalen over het rechtskader voor de ontwikkeling en het gebruik van KI-technologieën. De FSFE volgt dit proces zodat Vrije Software wordt ingevoegd, innovatie wordt gestimuleerd en controle alsmede vertrouwen worden versterkt.  

Logo van Okular en Blauwe Engel

KDE's Okular wordt 's werelds eerste eco-gecertificeerde computerprogramma

16 March 2022

KDE's universele documentlezer Okular is de eerste software die het Blauwe Engel-ecolabel toegekend krijgt. De FSFE feliciteert Okular met deze mijlpaal die bevestigt dat het gebruik en de ontwikkeling van Vrije Sofware meer voordelen voor het milieu heeft. Samen met ons Android Opwaarderen-initiatief voeren we in de komende maanden campagne voor universele gebruikersvrijheden in de EU. 

Het recht om Vrije Software te installeren +++ 60 boeken naar bibliotheken +++ Berlijn werkgroep

09 March 2022

In onze Nieuwsbrief van maart delen wij het broodnodige goede nieuws: mensen hebben 60 kinderboeken over softwarevrijheid aan openbare bibliotheken geschonken. De FSFE roept op tot het recht om Vrije Software te installeren. De eerste Android Opwaarderen-werkgroep vindt plaats in Berlijn. De plaatselijke groep in Aarhus (Denemarken) komt na lange tijd weer bijeen.  

Dit is een schermafbeelding van de Android Opwaarderen-campagnevideo die Vrije Software laat zien

Android Opwaarderen: softwarevrijheid in Europees ecologisch ontwerp verankeren

25 February 2022

Bij de Free Software Foundation Europe pleiten wij voor het universele recht om elk besturingssysteem en elke software op elk apparaat te installeren en te de-installeren. De actualisering van het Europese ecodesign geeft een historische kans om dit recht onderdeel te maken van Europese wetgeving. Onze Android Opwaarderen-campagne is het begin van onze activiteiten.  

Digitale kraam

FSFE op FOSDEM: een vitale ontwikkelruimte, virtueel geklets en wafels

24 February 2022

Op FOSDEM, de vooraanstaande jaarlijkse conferentie voor Vrije Software, wisselden we meningen uit en kletsten we met mensen uit de Vrije Softwaregemeenschap. In de ontwikkelruimte ('Devroom') over juridische en beleidskwesties ('Legal and Policy'), mede georganiseerd door de FSFE, maakten we mensen bewust van bredere kwesties die onze beweging beïnvloeden. Bekijk de video's van de lezingen en blijf in contact via Matrix tot de volgende FOSDEM.  

I love FS +++ 0 A.D.: Empires Ascendant +++ FOSDEM +++ FSFE20: Stagiair(e)s

08 February 2022

In onze Nieuwsbrief van februari nodigen wij u uit voor ons spellenevenement om de "I Love Free Software"-dag op 14 februari te vieren. Luister naar onze podcast-aflevering met Stanislas Dolcini van het spel "0 A.D.: Empires Ascendant". FOSDEM is net afgesloten en de FSFE was erbij! Wij ronden onze viering van 20 jaren FSFE af met een interview met vroegere stagiair(e)s.  

Een computerscherm met Matrix erop in een leuke kantoorruimte

Welkom in de Matrix: de FSFE draait nu haar eigen server

02 February 2022

De FSFE wil haar gemeenschap graag ondersteunen met verschillende Vrije Software communicatiekanalen. Wij zijn blij te kunnen aankondigen dat wij onlangs Matrix aan deze lijst hebben toegevoegd. Na succesvolle betatests kan elke FSFE-supporter en vrijwilliger nu een eigen Matrix-account aanmaken. Wij zullen onze instantie ook gebruiken voor FSFE's virtuele kraam tijdens FOSDEM!  

FSFE-kraam 2018

De FSFE op FOSDEM 2022

27 January 2022

Net als in 2021 zal de FOSDEM dit jaar online plaatsvinden. Maar dit weerhoudt ons er niet van om opnieuw medeorganisator te zijn van de Devroom over juridische en beleidskwesties, noch om met een digitale kraam aanwezig te zijn. Wij zijn enthousiast en verheugen ons erop u gedurende het hele weekeinde een interessant programma te presenteren. 

Apparaatneutraliteit wordt een realiteit +++ Stockholm +++ FSFE-infrastructuur +++ KI

11 January 2022

In onze nieuwsbrief van januari erkennen wij het belang van de Wet Digitale Markten als een overwegend positieve ontwikkeling voor softwarevrijheid. Lees over hoe het gebrek aan publieke code Stockholm €100 miljoen kostte. Ons team systeemhackers ontrafelt wat er schuilgaat achter de FSFE-infrastructuur. Vincent Lequertier benadrukt dat KI transparantie nodig heeft. FOSDEM komt eraan.  

Wet Digitale Markten: Apparaatneutraliteit wordt eindelijk realiteit

15 December 2021

Na vele iteraties en amendementen heeft het Europees Parlement de Wet Digitale Markten aangenomen met 642 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 46 onthoudingen. Met deze stemming wordt het beginsel van Apparaatneutraliteit ingevoerd. Tegelijkertijd heeft het Parlement de kans gemist om strenge eisen voor interoperabiliteit op basis van Open Standaarden in te voeren.  

Group of people in front of a building

Android Opwaarderen ++ Belangrijke stap voor Apparaatneutraliteit ++ Nico Rikken + Ada + Vacature

14 December 2021

In de nieuwsbrief van december hebben we het over Android Opwaarderen, een initiatief om met behulp van Vrije Software over software-veroudering heen te komen. De EU stemt over de Wet Digitale Markten, een belangrijke stap voor Netneutraliteit. Duitsland heeft als doel om op PMPC over te stappen! We interviewen Nico Rikken voor 20 Jaren FSFE. Ontmoet Ada: een personage in een kinderboek. Ontdek een vacature.  

A picture of our promo rack in the office

The FSFE is looking for an office assistant

10 December 2021

We are looking for an office assistant for 20-25 hours per week in our Berlin office. As part of our office management team you will organise the FSFE's day-to-day operations. Your job will be to provide clerical support to our staff and coordinate daily administrative activities.  

Android Opwaarderen: blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software

25 November 2021

In de Europese Week van de Afvalvermindering lanceert de FSFE haar nieuwe initiatief "Android Opwaarderen": telkens we onze telefoon blijven gebruiken in plaats van een nieuwe te kopen, steunen we een duurzamer gebruik van onze hulpbronnen. Android Opwaarderen helpt mensen om softwareveroudering aan te pakken en om hun telefoon te blijven gebruiken met Vrije Software.  

Opwaarderen van software +++ FSFE Vertalers +++ Routervrijheid in Letland in gevaar

16 November 2021

In onze novembernieuwsbrief leest u waarom apparaatneutraliteit en opwaarderen van software essentieel zijn om het (her)gebruik van onze hardware hulpbron-efficiënter te maken. Lees over de sleutelrol die vertalers in de FSFE spelen en over het verlies van Routervrijheid in Letland. Bekijk een nieuwe video over de kernwaarden van Vrije Software en volg onze gemeenschapsevenementen.  

Software Freedom in Europe 2021

10 November 2021

Cancelling of large events, limitations in meetings, and travel restrictions: none of this stopped the FSFE from advancing software freedom in 2021. From Router Freedom to new podcast episodes to co-organising the Legal and Policy devroom at FOSDEM, we keep empowering people to control technology.  

Software vormt de samenleving, Vrije Software verbetert het.

02 November 2021

Bekijk onze nieuwe video die laat zien hoe verschillende praktijken in software tot verschillende modellen van de samenleving leiden. Software is ongrijpbaar, maar de resultaten zijn dat vaak niet. De beslissingen die we nemen over welk type software we gebruiken hebben effecten in het echte leven. Er is een type software dat in het voordee is van het algemeen belang en dat is Vrije Software.  

Richtlijn Ecologisch Ontwerp: FSFE roept op tot Apparaatneutraliteit en Opwaarderen van Software

15 October 2021

Als bijdrage aan de herziening van de Richtlijn Ecologisch Ontwerp van de EU en om de impact van softwareveroudering te helpen begrijpen publiceert de FSFE een studie over de duurzaamheid van software. De bevindingen van de studie monden uit in vijf kerneisen voor een duurzamere digitalisering, die betrekking hebben op de wisselwerking tussen apparaten, software en infrastructuur.  

Till Jaeger +++ Youth Hacking 4 Freedom +++ SFScon 2021

12 October 2021

In onze nieuwsbrief van oktober leest u over Till Jaeger, die uit eerste hand weet wat er nodig is om Vrije Softwarelicenties te handhaven. Kom meer te weten over de wedstrijd die we net gelanceerd hebben: Youth Hacking 4 Freedom. Leer over de donaties van een jaarboekgroep van een middelbare school. Volg onze laatste activiteiten en schrijf de data van de komende SFScon op.  

Het team van vertalers: Meer mensen bereiken in hun moedertaal

11 October 2021

FSFE's team van vertalers heeft gedurende het hele tweede jaar van Covid-19 onvermoeibaar gewerkt om mensen in heel Europa in staat te stellen om in hun moedertaal over Vrije Software te lezen en te leren. Sinds het begin van 2021 hebben we meer dan 230 nieuwe vertalingen in 9 verschillende talen gekregen, zonder de Engelse originelen mee te tellen. 

Leer over Vrije Software in juridische context met FSFE's Legal Education Day

08 October 2021

De FSFE organiseert op zaterdag 6 november een juridische onderwijsdag. Dit online-evenement kan door iedereen worden bijgewoond. Het zal lezingen en vraag-en-antwoordsessies over de basisprincipes van auteursrecht, licenties en andere juridische onderwerpen bevatten. Het evenement zal Vrije Software-ontwikkelaars helpen om deze juridische onderwerpen te begrijpen zodat hun software-projecten hun volledige potentieel kunnen bereiken.  

Youth Hacking 4 Freedom: programmeerwedstrijd voor tieners start binnenkort

28 September 2021

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een liefdadigheidsorganisatie die gebruikers in staat stelt om technologie te controleren. Om de jongere generatie te inspireren tot softwarevrijheid organiseert de FSFE de programmeerwedstrijd ‘Youth Hacking 4 Freedom' (YH4F), waarin tieners uit heel Europa de kans hebben om op een eerlijke en leuke manier in competitie te gaan. De winnaars ontvangen een prijs in cash en een reis naar Brussel met andere jonge hackers.  

SFP#12: Handhaven van de GNU GPL met Till Jaeger

22 September 2021

Met onze 12de aflevering van de Software Freedom Podcast duiken we in de geschiedenis en het begin van het handhaven van Vrije Softwarelicenties, in het bijzonder de GNU General Public Licence (GNU GPL). Samen met Till Jaeger, die samen met Harald Welte heeft gewerkt aan het handhaven van de GNU GPL in de eerste rechtszaken in Duitsland, praten we over de lange weg die we sinds die begindagen hebben afgelegd. 

Interviews for the German federal election 2021

20 September 2021

The 2021 federal election in Germany (26.09.2021) is just around the corner. Digital sovereignty, through the use of Free Software, is at the centre of our exchange with the political parties, which we have also conducted via our organisations' election questions to the parties. We are pleased that, in a further step, we were able to talk personally with candidates from all parties with a chance of participating in the next government and ask them in more depth what they and their party would like to do to advance digitisation in Germany with Free software.  

Nederlandse autoriteit handhaaft Routervrijheid

05 August 2021

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nieuwe regels gepubliceerd die Routervrijheid in Nederland vooruit zullen helpen. Binnen 6 maanden moeten Internet Service Providers (ISP's) hieraan voldoen en aan consumenten en bedrijven de mogelijkheid bieden om een modem of router naar eigen keuze aan te sluiten. De FSFE beschouwt deze beslissing als een belangrijke overwinning voor de rechten van de consument.  

20 Jaren FSFE +++ Finland bereikt Routervrijheid +++ microFSFE

27 July 2021

In de nieuwsbrief van juli nodigen we onze gemeenschap uit deel te nemen aan de de viering van 20 Jaren FSFE, prijzen we Finland voor het veiligstellen van Routervrijheid en kijken we naar Vrije Software-activiteiten voor kinderen. We bereiden ons voor op de Duitse verkiezingen en nodigen u uit ons te helpen Vrije Software-eisen te ondersteunen.  

FSFE: 20 jaren mensen in staat stellen technologie te controleren

21 July 2021

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de FSFE lichten we het belang van softwarevrijheid in Europa en van de belangrijke dingen uit die we sinds 2001 hebben verwezenlijkt. We werpen licht op onze gemeenschap met een verjaardagspagina waar u interviews met en video's over de gemeenschap kunt vinden. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te vieren en hun eigen verhalen te delen.  

SFP#11: REUSE Booster en onze update over REUSE met Max Mehl

02 July 2021

Max Mehl en Bonnie Mehring praten over het REUSE-initiatief en het onlangs gelanceerde REUSE Booster programma. Deze 11de aflevering van de Software Freedom Podcast is de perfecte match voor u als u geïnteresseerd bent in Vrije Softwarelicenties en nieuwsgierig bent naar hoe REUSE en het bijbehorende gereedschap dat gemakkelijker maken voor ontwikkelaars en gebruikers.  

Hoe Finland Routervrijheid implementeerde: het perspectief van de toezichthouder

29 June 2021

Finland is in het begin van het vorige decennium bekend geworden om zijn beleid inzake internettoegankelijkheid. In het kader van de telecomhervorming in de EU heeft Finland nu Routervrijheid zekergesteld. De FSFE beschouwt dit als een belangrijke overwinning voor de rechten van eindgebruikers. We interviewden Klaus Nieminen, een vertegenwoordiger van de Finse netwerktoezichthouder Traficom, om meer te leren over deze beslissing. 

Toenemende eisen voor Nederlandse digitale autonomie +++ REUSE Booster +++ Torsten Grote

28 June 2021

Nederlandse digitale overheidsdiensten zijn steeds meer afhankelijk van monopolistische bedrijven; het Nederlandse FSFE-team eist actief digitale rechten op. In juni lanceerden we REUSE Booster om juridisch advies over autonomie te delen met Vrije Software projecten. We interviewden Torsten Grote, een lid van de FSFE, die de noodzaak om onze Androids in een vroeg stadium vrij te maken benadrukte.  

20 Years FSFE: Interview with Torsten Grote

25 June 2021

In our fourth birthday publication we are interviewing Torsten Grote, who explored Free Software alternatives on smartphones for the FSFE as early as 2012. We reminisce about the emergence of our Free Your Android campaign and discuss with Torsten which options are available for liberating our phones today.  

PMPC

Nederland: participatie-app blijft gesloten voor het publiek

11 June 2021

De Tweede Kamer debatteert in het openbaar, zoals het hoort. Maar omdat niet iedereen in de gelegenheid is om naar Den Haag te gaan en op de tribune te zitten heeft de Tweede Kamer een app uitgebracht om de debatten via livestream te volgen. Helaas is deze app niet vrijgegeven onder een Vrije Softwarelicentie. Onze Nederlandse vrijwilliger Jos van den Oever wilde wel meedoen maar kon de app niet op zijn apparaat te draaien en werd actief. 

FSFE migreert haar aanwezigheid op IRC naar Libera Chat

25 May 2021 –

In antwoord op het recente massale ontslag van vrijwillige medewerkers van Freenode, een Internet Relay Chat (IRC) netwerk voor Vrije Software gemeenschappen, migreert de FSFE haar IRC-aanwezigheid naar Libera Chat, een nieuw IRC-netwerk met een vergelijkbare focus, opgericht door voormalige Freenode-stafleden.  

Nederlandse Digitale Autonomie moet gebaseerd zijn op Vrije Software en Open Standaarden

18 May 2021 – Rijk Ravestein

"Nederland verliest de grip op internetveiligheid en dreigt daarmee de grip op de democratie, de rechtsstaat en het economisch innovatiesysteem te verliezen." Deze waarschuwing komt van de Cyber Security Raad, een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld.  

Routervrijheid stappen

Routervrijheid: Griekenland zet een stap vooruit; Duitsland een achteruit

05 May 2021

De EU-lidstaten zijn bezig met het herzien van hun regels met betrekking tot wetgeving en implementatie van Routervrijheid. Griekenland en Duitsland hebben de eerste stappen gezet. Maar terwijl Griekenland zich heeft gericht op de belangen van eindgebruikers is Duitsland de andere kant op gegaan. De komende maanden zijn cruciaal voor Routervrijheid in Europa en lokale participatie is daarbij van het grootste belang.  

NGI0: Hoe de FSFE Vrije Software-ontwikkelaars helpt het internet te verbeteren

04 May 2021

Nu de FSFE met haar derde en laatste jaar van betrokkenheid bij het NGI0 Initiatief van de Europese Commissie bezig is, is de feedback over ons werk op dit gebied positief. Vandaag geven we u updates over waar het team aan gewerkt heeft in het kader van dit initiatief en delen we de feedback van verschillende ontwikkelaars over hoe we erin geslaagd zijn om hen te helpen. 

20 Years FSFE: Interview with Fernanda Weiden

20 April 2021

In our third birthday publication we interview Fernanda Weiden - co-founder of the FSF Latin America and former Vice President of the FSFE - about the early starts of Free Software in Latin America, nowadays use of Free Software in Big Tech and about support of diversity in different communities.  

Dortmund vertrouwt op Vrije Software - Dit baant de weg voor Publiek Geld? Publieke Code!

31 March 2021

Met een baanbrekende resolutie heeft Dortmund zich gecommitteerd aan het gebruik van Vrije Software. Met een overweldigende meerderheid van verschillende fracties heeft de gemeenteraad de weg vrijgemaakt voor "Publiek Geld? Publieke Code!" In de toekomst zal software, ontwikkeld of besteld door de overheid, publiek beschikbaar worden gesteld. 

Routervrijheid hangt af van het engagement van de gemeenschap

FSFE lanceert Routervrijheid Activiteitenpakket

30 March 2021

In de context van de herziening van telecommunicatiewetten implementeren EU-lidstaten op dit moment wetgeving met een directe impact op Routervrijheid. De FSFE heeft een activiteitenpakket gelanceerd voor organisaties en individuen ter vergroting van het bewustzijn en hen in staat te stellen om in hun landen op te komen voor de soevereiniteit van gebruikers over hun apparaten.  

Luca versus Lenovo +++ Reinhard en de FSFE +++ IloveFS verslag

25 March 2021 –

In onze nieuwsbrief van maart leest u over onze supporter Luca Bonissi die Lenovo dwong om 20.000 euro terug te betalen voor een voorgeïnstalleerde Windows, over onze supporter Reinhard Müller die al twee decennia vrijwilligerswerk doet voor de FSFE, ons "I Love Free Software"-verslag en zoals gewoonlijk over onze andere gemeenschapsactiviteiten. 

Statement on Richard Stallman rejoining the FSF board

24 March 2021

We learnt through a public announcement that Richard Stallman is again part of the board of directors of the Free Software Foundation, one of our independent sister organisations. We disapprove of this step that came without any message of remorse or willingness to change.  

  "I Love Free Software Day" report for 2021

  19 March 2021

  This year we celebrated the 11th edition of the "I Love Free Software Day". Every year on 14 February we show our love for Free Software and say thank you to the people working for software freedom. To all of you who took part and celebrated the "I Love Free Software Day", we - the Free Software Foundation Europe - would like to thank you so much. 

  Cory Doctorow at FSFE's Community Event

  FSFE at FOSDEM 2021

  11 March 2021

  FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe, took place again this year on the first weekend in February. As we do every year, we organised a community event before FOSDEM and this year we also co-organised the Legal and Policy Devroom for the first time. 

  20 Years FSFE: Interview with Reinhard Müller

  05 March 2021

  In 2021, the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications. In our second publication we interview Reinhard Müller who has contributed as a volunteer since 2002 in various roles from local activities to the European core team.  

  Terugbetaling van voorgeïnstalleerde Windows: Lenovo moet 20.000 euro schadevergoeding betalen

  02 March 2021

  In een historisch vonnis in Italië, in een zaak aangespannen door FSFE-supporter Luca Bonissi, werd Lenovo veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro schadevergoeding wegens misbruik door te weigeren om de prijs van een voorgeïnstalleerde Windows-licentie terug te betalen. In een motiverend gebaar voor Vrije Software schonk Luca 15.000 euro aan de FSFE.  

  FSFE20 +++ IloveFS +++ Vacature

  25 February 2021 –

  In onze februari-nieuwsbrief interviewen we onze oprichter en oud-voorzitter Georg Greve als deel van onze serie publicaties waarin we 20 jaren FSFE vieren. We reflecteren op de I love Free Software Dag en onze FOSDEM-participatie, we plaatsen onze nieuwe vacature en zoals gebruikelijk brengen we verslag uit van onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

  Light bulb drawn on a pinboard, representing an idea, next to fsfe and ilovefs-logo

  Call to apply for FSFE support for your local project

  19 February 2021

  It is no secret that the FSFE's activities are only possible with the priceless help of our contributors and supporters around Europe. In return we support local engagement financially, with our expertise, information material and networks. To help formalize this process, we run our next call for FSFE community projects. 

  Join us I Love Free Software Day 2021

  14 February 2021

  Today on the "I Love Free Software Day" we want to celebrate and share our love for Free Software. With this special day we say thank you to all the Free Software friends who supported, developed, campaigned, translated and worked for Free Software. On 14 February, let us show our love and thank all those people involved in Free Software. 

  SFP#9: I Love Free Software Day

  11 February 2021

  For this episode of the Software Freedom Podcast we talk about the background of the "I Love Free Software Day" and how it all began 11 years ago. Discover together with Bonnie Mehring why Free Software developers, advocates, activists and contributors think this special day is so important for Free Software.  

  20 years FSFE: Interview with Georg Greve, founder president

  04 February 2021

  In 2021 the Free Software Foundation Europe turns 20. This is a moment that we want to use to celebrate our community with a series of publications, both those who have accompanied us in the past and those are still doing so. In our first publication we look back where everything got started and have conducted an interview with the FSFE's first president, Georg C. F. Greve.  

  FSFE FOSDEM booth

  FOSDEM21: Legal and Policy Issues Devroom agenda

  04 February 2021

  As every year, the FSFE will be present at FOSDEM, the biggest annual Free Software event in Europe. In 2021, the FSFE is honored to co-organise the Legal and Policy Devroom at FOSDEM. We are excited and look forward to presenting you an interesting programme throughout the whole weekend. 

  Binnenkort: I Love Free Software Day 2021

  03 February 2021

  Over de hele wereld werken mensen hard aan het beheren van Vrije Software en wij moeten het daarvan hebben om verbonden te blijven. Laten we op de "I love Free Software Day" van dit jaar denken aan de ontwikkelaars, bijdragers, ontwerpers en zij die het gebruik van Vrije Software promoten en de velen die hun tijd besteden aan het delen, verbeteren en creëren van Vrije Software. Op 14 februari tonen we onze liefde en bedanken we zij die werken voor Vrije Software. 

  SFP#8: Hoe vertel ik mijn moeder dat Vrije Software geld kan kosten?

  04 December 2020

  In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten Bonnie Mehring en Matthias Kirschner over de financiële kosten van Vrije Software. Aan de hand van het voorbeeld van een conversatie die Bonnie met haar moeder voerde ontdekken beiden verschillende manieren om Vrije Software aan de wereld uit te leggen en hoe antwoord te hebben op veelgestelde vragen en misverstanden over softwarevrijheid.  

  SFP#6 Afdwingen van auteursrecht met Miriam Ballhausen

  03 July 2020

  We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen. 

  Katharina Nocun, Lawrence Lessig and Matthias Kirschner while recording the Software Freedom Podcast

  SFP#5 over regelgeving met professor Lawrence Lessig

  09 April 2020

  We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code. 

  SFP#4 over REUSE met Carmen Bianca Bakker

  21 January 2020

  In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.  

  SFP#2 about KDE with Lydia Pintscher

  12 November 2019

  We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.  

  SFP#1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

  12 October 2019

  We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.  

  Nieuwsarchieven

  Bekijk voor ouder nieuws alstublieft onze nieuwsarchieven.