2020 was voor iedereen een uitdagend jaar maar overal bleven we vechten voor de vrijheid van softwaregebruikers, overal. We hebben uw steun nu nodig om volgend jaar verder te gaan met dit belangrijke werk. Als u zich in een positie bevind om dit te kunnen, doneer dan alstublieft vandaag aan ons.

We hebben uw hulp ook nodig om de boodschap te verspreiden dus vergeet niet om uw vrienden en familie te vertellen over ons werk en inspanningen op het gebied van geldinzameling. Hartelijk dank van iedereen bij de FSFE!

Nieuws

Volg ons:

CWA zonder Google +++ Internationale ontwikkelingssamenwerking +++ KDE-interview

16 December 2020 –

Lees in onze december-nieuwsbrief over de Duitse Corona Waarschuwings-App die onafhankelijk gepubliceerd wordt om softwarevrijheid te vergroten, leer over publieke code in internationale ontwikkelingssamenwerking, geniet van een interview met Cord-Landwehr van KDE over het aannemen van REUSE, van een verhaal over de lokale groep in Zurich die een DINACon award ontving en nog veel meer. 

FSFE Local Group Zurich receives DINAcon Award

11 December 2020

In 2019, the FSFE's local group Zurich has launched the "Learn like the pros" campaign. Goal of the campaign is to present solutions for the use of Free Software in education. Recently, the campaign was awarded the DINACon Award. On this behalf we interviewed the coordinators Ralf Hersel and Gian-Maria Daffré. 

Publieke code voor met publiek geld gefinancierde internationale ontwikkelingssamenwerking

10 December 2020

Internationale ontwikkelingssamenwerking vindt steeds meer digitaal plaats. Vrije Software wordt daarom een fundamentele technologie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Samen met experts op dit gebied vat de FSFE deze verbanden in een artikel samen en eist dat met publiek geld gefinancierde software gepubliceerd wordt als Vrije Software. 

Duitse Corona tracerings-app beschikbaar zonder Google-diensten

08 December 2020

Enkele Vrije Software-ontwikkelaars hebben vandaag bereikt wat officiële lichamen maandenlang hebben gemist: ze hebben de Duitse Corona Waarschuwings-app voor het traceren van Covid-19 risicocontacten beschikbaar gemaakt in een versie die geheel vrij is van afhankelijkheden van Google en beschikbaar is in de Vrije Software app-winkel F-Droid.  

SFP#8: Hoe vertel ik mijn moeder dat Vrije Software geld kan kosten?

04 December 2020

In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten Bonnie Mehring en Matthias Kirschner over de financiële kosten van Vrije Software. Aan de hand van het voorbeeld van een conversatie die Bonnie met haar moeder voerde ontdekken beiden verschillende manieren om Vrije Software aan de wereld uit te leggen en hoe antwoord te hebben op veelgestelde vragen en misverstanden over softwarevrijheid.  

Softwarevrijheid 2020 +++ EU Open Source Strategie +++ Nieuwe stafleden

25 November 2020 –

In onze November-nieuwsbrief richten we onze aandacht op ons jaarverslag "Softwarevrijheid in Europa" en de nieuwe Vrije Softwarestrategie van de Europese Commissie. We hebben nieuwe stafleden, een nieuwe oproep voor FSFE-gemeenschapsprojecten, REUSE slaat aan, de lokale groep in Zurich ontving een prijs en er is nog veel meer gebeurd om te ontdekken. 

EU Open Source-beleid: goede analyse maar we missen concrete vervolgstappen

23 October 2020

Woensdag publiceerde de Europese Commissie (EC) haar nieuwe Open Source-strategie. We zijn blij dat de EC de voordelen van Vrije Software en de vier vrijheden voor het gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren erkent maar het ontbreekt aan concrete doelen en indicatoren om de strategie te implementeren. We zijn bezorgd dat zonder deze de strategie uiteindelijk te weinig voor elkaar zal krijgen! 

FSFE op SFSCon 2020

19 October 2020

De Zuid-Tiroolse Vrije Softwareconferentie, SFSCon, is een van Europa's meest gevestigde jaarlijkse conferenties over Vrije Software. In de afgelopen jaren waren we aanwezig met lezingen, werkgroepen en informatiekramen. Afgelopen jaar hebben we ook ons Gemeenschapsevenement in de context van SFSCon georganiseerd, zodat we niet alleen onze gemeenschap maar ook veel andere geïnteresseerde mensen konden ontmoeten en verslag konden uitbrengen over ons werk.  

Felicitaties aan de FSF voor haar 35ste verjaardag

09 October 2020

FSFE's zusterorganisatie FSF viert deze week haar 35ste verjaardag. 35 Jaar werken voor softwarevrijheid en veel mensen en organisaties inspireren om op te komen voor gebruikersvrijheden verdient een grote felicitatie. Bekijk en lees de felicitatielezing van FSFE's voorzitter Matthias Kirschner.  

"Een plaats voor publieke code" +++ FSFE-steun +++ Vacature

23 September 2020 –

Lees in onze september-nieuwsbrief over een nieuwe sterke alliantie gevormd door overheden, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die vraagt om 'een plaats voor publieke code'. Lees ook over onze oproep om FSFE-steun voor uw lokale project aan te vragen, onze vacature en over onze andere verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

The FSFE is looking for an office assistant

04 September 2020

We are looking for an office assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 15-35 hours per week with our team in the Berlin office and will support the FSFE's Berlin office operations. 

Europese consultatie +++ Honderd dagen in München +++ Coördinator Open Wetenschap

26 August 2020 –

In onze nieuwsbrief van augustus evalueren we de redenen waarom de Europese Commissie het gebruik van de term " intellectueel eigendom" zou moeten vermijden. We vroegen het nieuwe stadsbestuur in München naar hun vooruitgang op het gebied van Vrije Software en we stellen onze nieuwe coördinator Open Wetenschap Christian Busse voor. Zoals gewoonlijk kunt u lezen over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

FSFE: EU zou het begrip "intellectueel eigendom" moeten heroverwegen

20 August 2020

Om bij te dragen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over de herziening van de regelgeving inzake "Intellectueel Eigendom" (IE) heeft de FSFE haar eerste feedback gepubliceerd. Op basis van haar wereldwijde ervaring met Vrije Software pleit de FSFE voor een meer inclusieve en gedecentraliseerde regelgeving die duurzame kennisdeling en immateriële rijkdom mogelijk maakt. 

Uw en onze successen richting softwarevrijheid in Europa

20 July 2020

De verspreiding van Covid-19 bracht voor ons en onze samenlevingen dramatische en drastische veranderingen met zich mee. Deze werpen licht op de wereldwijde behoefte aan wereldwijde oplossingen zoals Vrije Software. Een korte samenvatting over de recente successen op het gebied van softwarevrijheid in Europa die we samen met uw hulp en ondanks de crisis hebben bereikt. 

SFP#6 Afdwingen van auteursrecht met Miriam Ballhausen

03 July 2020

We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen. 

Routervrijheid in Europa +++ Hamburg voor Vrije Software +++ Europees Parlement

16 June 2020 –

Lees in onze juni-nieuwsbrief onder meer over wat de FSFE betreffende Routervrijheid in Europa heeft bereikt, over een nieuw regeerakkoord in Hamburg dat de nadruk legt op Vrije Software en over het Europees Parlement dat "Publiek Geld? Publieke Code!" eist. Lees zoals altijd ook over onze verschillende gemeenschapsactiviteiten. 

Nieuwe Europese regels dagen Routervrijheid uit

01 June 2020 –

Vanaf 21 juni zal een nieuwe verzameling regels richtinggevend zijn voor de implementatie van Routervrijheid in Europa. De internalisering van de regels door de 27 lidstaten van de EU zal uitdagingen met negatieve gevolgen voor Routervrijheid met zich meebrengen. De FSFE heeft bijgedragen aan verschillende verbeteringen van de richtlijnen en zal toezien op de naleving ervan. 

Publieke Hackathons +++ München steunt Publieke Code +++ Nieuwe Podcasts

12 May 2020 –

Lees over onze eis om de resultaten van met publiek geld gefinancierde hackathons te publiceren als Vrije Software, over een nieuw coalitie-akkoord in München dat in overeenstemming is met onze principes van "Publiek Geld? Publieke Code! " en over wat er binnen de FSFE en onze gemeenschap heeft plaatsgevonden. We lichten de resultaten van onze web-sprint en onze publicaties, een reguliere en buitengewone podcast uit. 

NGI Pointer is begonnen met oproepen tot financiering voor projecten die ontworpen zijn om het internet te verbeteren

27 April 2020

NGI Pointer is een initiatief van de Europese Commissie dat ontworpen is om Vrije Softwareprojecten die het internet als platform kunnen verbeteren te voorzien van financiering en expertise. De FSFE neemt deel aan haar Raad van Adviseurs om hulp aan de deelnemende projecten te verlenen. De eerste oproep om deel te nemen aan NGI Pointer is tot 1 juni 2020 geopend. 

SFP#5 over regelgeving met professor Lawrence Lessig

09 April 2020

We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code. 

COVID-19 Hackathons: alleen Vrije Software creëert wereldwijde oplossingen

08 April 2020

Op dit moment zien we veel hackathons voor gereedschappen die helpen de crisis van de COVID-19-pandemie aan te pakken. Steeds meer regeringen en overheden zijn gastheer of financier van dergelijke hackathons. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze hackathons wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokaal kunnen worden aangepast, dat de software overal kan worden gebruikt, bestudeerd, gedeeld en verbeterd, vraagt de FSFE om de publicatie van de resultaten onder een Vrije Softwarelicentie. 

COVID-19 +++ Wereldwijde samenwerking +++ Werken op afstand

06 April 2020 –

Met de verspreiding van COVID-19 worden we geconfronteerd met een wereldwijde pandemie die veel gecoördineerde inspanningen vergt en om nieuwe wereldwijde oplossingen vraagt. Onze buitengewone nieuwsbrief concentreert zich op softwarevrijheid voor wereldwijde oplossingen, Vrije Software-oplossingen voor verbindingen op afstand en de manier waarop de FSFE met de hele situatie omgaat. Zoals gewoonlijk leggen we de nadruk op onze gemeenschappelijke activiteiten en geven we tips over wat u kunt doen om uzelf te edutainen terwijl u thuisblijft. Geniet van het lezen, blijf gezond en bescherm de vrijheid. 

FSFE-supporters schrijven over Vrije Software voor werken op afstand

03 April 2020

Vanwege de uitbraak van het Covid-19-virus werken veel werknemers nu, vrijwillig of verplicht, op afstand. Veel organisaties die tot nu toe niet gewend waren om op afstand te werken hebben nu te maken met een aantal problemen om zich aan de situatie aan te passen. Om mogelijke lock-ins te vermijden schreven enkele FSFE-supporters collectief over de goede redenen om voor werken op afstand Vrije Software te gebruiken en verzamelden ze in onze wiki een gedetailleerde lijst van praktische oplossingen. 

FSFE in tijden van Corona: hoe een virus ons raakt

27 March 2020

Het SARS-CoV-2-virus en de bijbehorende COVID-19-ziekte veroorzaakt niet alleen ernstige ziekten en sterfgevallen maar houdt ook de FSFE en de hele Vrije Softwaregemeenschap in spanning. We zouden onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd uit de Corona-crisis voor onze gemeenschap en andere liefdadigheidsorganisaties willen delen 

[Updated] The FSFE is looking for an executive assistant

11 March 2020

We are looking for an executive assistant to support our work to empower people to control technology. The person will work 25-35 hours per week with our team in the Berlin office and will be in charge of the FSFE's Berlin office operations. Due to the current situation and the difficulty to onboard the the new person, the application period is enlarged as written below

Expertbrochure voor het moderniseren van publieke digitale infrastructuur met Publieke Code: vertaalde versies online

10 March 2020

Wat is Vrije Software? Hoe draagt het bij aan de digitale soevereiniteit, veiligheid en transparantie van de digitale staatsinfrastructuur? Welke stappen kunnen overheden nemen? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze publicatie "Publiek Geld Publieke Code - Publieke infrastructuur met Vrije Software moderniseren". Na de succesvolle publicatie van de Engelse versie van onze brochure hebben we deze in nog drie andere talen vertaald: Duits, Tsjechisch en Braziliaans Portugees. 

Angst, onzekerheid en twijfel: de barrières naar Routervrijheid in Duitsland

02 March 2020 – ,

Beschouw dit hypothetische scenario: u bent verhuisd. Behalve alle stress rond het inpakken, transporteren en uitpaken van al uw spullen in uw nieuwe huis moest u ook worden aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Het electriciteitsbedrijf deed moeilijker dan u had gedacht: zij zeiden dat u een andere televisie, een ander broodrooster en een andere koelkast moest kopen en de meeste lampen moest vervangen. 

(pre-)FOSDEM +++ IloveFS +++ Gemeenschap

26 February 2020 –

Van ons eigen pre-FOSDEM-evenement, via het opwindende FOSDEM-weekeinde, tot I love Free Software-dag, stond februari bol van opwindend nieuws voor de FSFE. We maakten gebruik van deze mogelijkheden om ons werk te presenteren en gemeenschappen uit Europa te kans te bieden om hun eigen werk te presenteren. Lees over onze kramen en presentaties, over liefde en komende evenementen in onze februari-nieuwsbief. 

I Love Free Software - en u?

12 February 2020

Terwijl u dit leest is er ergens iemand bezig met het verbeteren van de code van Vrije Software die u voor uzelf gebruikt. Vrije Software maakt al lange tijd deel uit van het dagelijks leven van miljarden gebruikers maar de mensen achter de respectievelijke projecten blijven nog vaak onzichtbaar. Samen willen we daar verandering in brengen. Op 14 februari is de "I love Free". Software Day": een dag om uw liefde te tonen en uw favoriete Vrije Software en haar medewerkers te vieren. Doe met ons mee! 

Verslag van 36c3, about:freedom - about:fsfe

22 January 2020 – Bonnie Mehring

Eind december was FSFE in Leipzig aanwezig op het 36e Chaos Communication Congress. Zoals in vorige jaren waren we op het congres aanwezig met veel informatiemateriaal, lezingen en werkgroepen. FSFE was een van de hoofd-organisatoren van het about:freedom-cluster: een vereniging van 12 organisaties en groepen uit de burgersamenleving. Samen met de andere organisaties legden we de focus op digitale rechten en zaken die te maken hebben met netwerkbeleid. 

Cory Doctorow +++ (pre-) FOSDEM +++ 36C3

22 January 2020 –

2020 Is niet alleen een nieuw jaar, het is ook de dageraad van een nieuw decennium. Met steeds meer door software aangestuurde geautomatiseerde systemen is politieke vertegenwoordiging van vrijheid meer dan ooit nodig. Lees in onze januari-nieuwsbrief waarom Cory Doctorow de FSFE financieel steunt en waarom u dat ook zou moeten doen. Lees over onze komende FOSDEM-activiteiten waaronder onze pre-FOSDEM-ontmoeting en reflecties over onze aanwezigheid op het Chaos Communication Congress. We hebben ook een nieuwe Software Freedom Podcast met Harald Welte en verslagen uit onze gemeenschap. 

SFP#4 over REUSE met Carmen Bianca Bakker

21 January 2020

In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.  

SFP#2 about KDE with Lydia Pintscher

12 November 2019

We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.  

SFP#1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

12 October 2019

We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.  

Nieuwsarchief

Bekijkt u voor oudere nieuwsartikelen alstublieft ons nieuwsarchief.