Nieuws

How we fixed DRM in Portugal (and so can you)

 • 13 November 2019
 • Paula Simões,
 • Marcos Marado

After 15 years of trying to solve the DRM problem, the Portuguese Association for Free Software ANSOL and the Association for Free Education AEL finally managed to get what they sought: a fix to the DRM situation in Portugal. 

Get Active: “Public Money? Public Code!” in the Kassel city parliament

 • 12 November 2019
 • Bonnie Mehring

Our EU-wide campaign "Public Money? Public Code!" has made it to the city parliament in Kassel (Germany). The parliamentary group, consisting of FDP, Freie Wähler (Free Voters) and Pirates, has proposed a motion "Public Money - Public Code as a Principle in Software Procurement". The motion calls on the magistrate to follow the principle of "Public Money, Public Code" when purchasing new software and to focus increasingly on Free Software as well as Open Standards.  

Software Freedom Podcast #2 about KDE with Lydia Pintscher

 • 12 November 2019

We are back with the second episode of our Software Freedom Podcast! Once a month, we talk with people who have inspiring ideas about software freedom. In this episode, we talk with Lydia Pintscher from KDE about the development of the KDE community, the different KDE projects and the issues they will be tackling over the next two years.  

Oproep voor sessies "about:freedom" tijdens 36C3

In de context van het 36e Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december plaats zal vinden in Leipzig nodigt FSFE u weer met veel plezier uit als gast op een assemblee in het "about:freedom"-cluster. We bieden aandacht en een podium voor zelf-georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en vrienden. Dit is onze oproep voor participatie. 

FSFE nieuwsbief - oktober 2019

 • 30 October 2019

Deze maand richten we onze aandacht op digitale beperkingen en de internationale dag tegen digitale beperkingen. Daarom lanceerden we onze eerste aflevering van de maandelijkse Software Freedom Podcast, deze keer met Cory Doctorow in de hoofdrol. We hebben ons jaarverslag gepubliceerd, waarin we onze activiteiten van de afgelopen 12 maanden hebben samengevat en waarin we een licht werpen op de gemeenschap waarop we ons succes hebben gebouwd. Zoals gewoonlijk zult u ook de komende evenementen met de FSFE ontdekken, waaronder onze jaarlijkse gemeenschapsbijeenkomst, evenals opnames van en informatie over evenementen waaraan we hebben deelgenomen. 

Routervrijheid: soevereiniteit over uw digitale apparatuur terugwinnen

 • 28 October 2019
 • Lucas Lasota

Het recht om uw eigen modem en router te kiezen is een basisvoorwaarde voor een neutrale, veilige en gezonde digitale omgeving. Als u uw router niet kunt beheren dan is uw digitale vrijheid waarschijnlijk gecompromitteerd. De FSFE vecht al jaren voor routervrijheid in Duitsland. Het debat is nu aangekomen op het Europese niveau waarbij de aanbieders van internetdiensten hun specifieke routers aan klanten opleggen. De FSFE heeft een activiteitenpakket voorbereid voor mensen en organisaties die geïnteresseerd zijn in het bepleiten van hun vrijheid om zich in te zetten voor de keuzevrijheid. 

Annual report of the Free Software Foundation Europe 2019

 • 22 October 2019

"Software Freedom in Europe" is the yearly report of the Free Software Foundation Europe e.V. (FSFE). In one document, it gives you a breakdown of important things the FSFE has done and achieved during the last 12 months. Among many other interesting stories, in the 2019 report you will read about our ongoing work for router freedom in Europe, about the first Parliament in Europe who joins our "Public Money? Public Code!" campaign, about our new version of REUSE tools to help Free Software developers with easy license compliance and about much more of our multi-faceted policy work - all together aiming at a world in which users are in control of technology! 

De FSFE herkiest voorzitter, vicevoorzitter en penningmeester

 • 14 October 2019

De Algemene Vergadering van dit jaar vond op 12 oktober in Essen (Duitsland) plaats. Daar hebben de leden van de FSFE Matthias Kirschner als voorzitter, Heiki Lõhmus als vicevoorzitter en Patrick Ohnewein als penningmeester herkozen voor weer een tweejarige termijn. 

Vandaag is de Dag Tegen DRM

 • 12 October 2019

Doe met ons en de Free Software Foundation mee in het gevecht tegen DRM! Digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM) is iedere technologie die is ingebouwd in een elektronisch product of dienst met het doel om haar gebruik te beperken. Het is ontworpen om te voorkomen dat gebruikers digitale technologie gebruiken op manieren die niet overeenkomen met de zakelijke agenda van een inhoudsleverancier of fabrikant van apparatuur.  

Software Freedom Podcast 1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

 • 12 October 2019

We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.  

Freedomvote schijnt voor landelijke verkiezingen haar licht op Zwitserse kandidaten

Freedomvote.ch is terug. Het doel van de Zwitserse Freedomvote-campagne is kiezers te adviseren over de kandidaten die meedoen aan de verkiezing. Net als in de vorige editie in 2015 biedt het kandidaten de mogelijkheid om hun posities ten aanzien van verschillende onderwerpen, waaronder Vrije Software, te presenteren. Meer dan 160 kandidaten doen al mee en bewijzen dat voor kiezers en kandidaten digitale onderwerpen steeds belangrijker worden.  

Open brief “Vrije en open bron EU beleidsaanbevelingen”

Eind september organiseerden we een bijeenkomst in Brussel om Vrije Software-experts uit heel Europa bijeen te brengen. Doel van de bijeenkomst was om te discussiëren over Vrije Software en zijn drijvende rol in de digitale transformatie in Europa, en in het bijzonder over hoe de Europese instellingen deze ontwikkelingen verder kunnen faciliteren. 

Maak deel uit van FSFE's gemeenschapsontmoeting van dit jaar

 • 30 September 2019
 • Bonnie Mehring

Over minder dan 2 maanden vindt de jaarlijkse gemeenschapsontmoeting van de FSFE plaats: van 15 tot 17 november op SFScon in Bolzano (Italië). Er zullen inspirerende gesprekken plaatsvinden, zowel vanuit de FSFE-gemeenschap als vanuit SFScon en er zullen vele sociale bijeenkomsten zijn. Het maakt niet uit of u een oude vrijwilliger bent of dat u nog nooit van ons gehoord heeft: iedereen die geïnteresseerd is in de FSFE is welkom om deel te nemen.  

FSFE nieuwsbrief - september 2019

 • 27 September 2019

In de nieuwsbrief van deze maand richten we onze aandacht op de impact van Vrije Software op concurrentie, in een stuk geschreven door onze gastdeskundige prof. dr. Simon Schlauri. We maken ook van de gelegenheid gebruik om de geweldige vooruitgang die we in het REUSE-project hebben geboekt om het auteursrecht en de licenties voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken. Verder naar beneden kunt u de komende evenementen en informatie over de FSFE Annual Community Meeting ontdekken en enkele foto's en video-opnames zien van evenementen waarop onze gemeenschap door heel Europa heen Vrije Software heeft gepromoot. We bevelen ook enkele artikelen aan die u nuttig zou kunnen vinden. 

Richard Stallman neemt ontslag als voorzitter van de Free Software Foundation

 • 17 September 2019

Op 16 september heeft een van onze onafhankelijke zusterorganisaties, de in de Verenigde Staten gevestigde Free Software Foundation (FSF), het vertrek van Richard M. Stallman als haar voorzitter bekendgemaakt. Hoewel we Richard's rol in het stichten van de Vrije Software-beweging erkennen verwelkomen we deze beslissing. 

  Afsluiten radiocommunicatie: kritiek op de controversiële richtlijn zal Europese Commissie waarschijnlijk niet van gedachten doen veranderen

  Sinds 2014 heeft een Europese richtlijn als gevolg dat gebruikers worden gehinderd bij het laden van software op hun radio-apparatuur, zoals mobiele telefoons, laptops en routers. Terwijl de Europese Commissie onlangs een feedbackperiode heeft afgesloten waarin burgers hun ideeën over de gevolgen van de richtlijn konden delen, maakt de FSFE zich zorgen dat de feedback heel goed onopgemerkt kan blijven. Lees meer over de ontvangen feedback en over wat er voor ons ligt. 

  REUSE maakt auteursrecht en licenties makkelijker dan ooit

  • 07 August 2019
  • Carmen Bianca Bakker,

  REUSE helpt ontwikkelaars om het auteursrecht en de licenties van hun projecten te verklaren. Vandaag publiceerde het REUSE-project versie 3.0 van haar specificatie. De nieuwe editie wordt vergezeld van een helper-gereedschap en maakt het overnemen van beste praktijken makkelijker dan ooit. 

  De impact van Vrije Software op de concurrentie door Prof. Dr. Simon Schlauri

  • 06 August 2019
  • Prof. Dr. Simon Schlauri

  Verstoort de overheid de markt door het uitbrengen van Vrije Software? Een artikel van Prof. Dr. Simon Schlauri over de juridische en economische argumenten die uit deze vraag voortvloeien en dat oorspronkelijk is geschreven voor onze beleidsbrochure "Publiek geld? Publieke Code!". 

  FSFE Nieuwsbrief - juli 2019

  In de nieuwsbrief van deze maand gaat de aandacht uit naar onze nieuwe testimonials-pagina en de vers voorbereide samenvatting van FSFE's jaarlijkse juridische licentiewerkgroep die plaatsvond in Barcelona. Verder kunt u de komende evenementen waaraan we deelnemen en die we organiseren ontdekken, evenals enkele visuele details bekijken over hoe en waar we in staat waren om het gebruik van Vrije Software in Europa te promoten en uit te breiden. 

  Bundesfreiwilligendienst bei der Free Software Foundation Europe (FSFE)

  • 01 July 2019

  Du bist zwischen 16 und 24 Jahre alt und möchtest Dich im gesellschaftlichen Engagement ausprobieren bevor es mit Ausbildung oder Uni weitergeht? Außerdem beherrschst Du Englisch fließend in Wort und Schrift, verfügst über gute Deutschkenntnisse und hast Interesse an Technik? Dann bist Du bei der FSFE goldrichtig! 

  FSFE Nieuwsbrief - juni 2019

  De nieuwsbrief van deze maand licht de Google/Huawei-zaak en het bredere beeld dat dit aan ons openbaart uit. In de word Actief-sectie roepen we u op proactief het gebruik van Vrije Software te promoten. U kunt erachter komen wat er gebeurde op onze Web-a-thon in Frankfurt am Main en enkele media bekijken over onze acties voor het promoten en verbeteren van het bewustzijn van Vrije Software onder een breder publiek. En u kunt lezen wat we gepland hebben voor de nabije toekomst, waar u deel van kunt uitmaken. 

  Google verbiedt Huawei toegang tot software en drie conclusies die we hieruit kunnen trekken

  • 20 May 2019

  Google verbiedt de Chinese IT-gigant Huawei toegang tot Google's propriëtaire onderdelen van het Android mobiel besturingssysteem hetgeen de IT-veiligheid bedreigt. Dit licht het belang van Vrije Software voor technologiegebruikers, overheden en bedrijven uit. De Free Software Foundation Europe (FSFE) presenteert drie essentiële lessen uit deze zaak. 

  FSFE Nieuwsbrief - mei 2019

  In deze editie van de nieuwsbrief gaat de speciale aandacht uit naar de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. We vertellen het verhaal van de Spaanse Pica Pica Hacklab die succesvol onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne gebruikten om het parlement van Asturië te beïnvloeden. Pica Pica's verhaal brengt ons bij de komende Europese verkiezingen waardoor het Europees Parlement nieuwe leden zal krijgen. We bieden dus advies en tips over hoe u actief Vrije Software bij hen kunt promoten. Zoals altijd zult u ook lezen over de evenementen waar de FSFE deze maand aan deelneemt en terugkijken naar wat er in de afgelopen maand is gebeurd. 

  Publiek Geld, Publieke Code: München een stap terug; anderen twee stappen vooruit

  • 15 May 2019

  Meer dan twee jaar geleden beëindigde München haar strategie van het ontwikkelen van een onafhankelijke IT-infrastructuur gebouwd met Vrije Software en het vrije besturingssysteem GNU/Linux. Zij werden weer afhankelijk van propriëtaire software. We volgden dit proces op de voet en willen u vandaag op de hoogte brengen van wat er sindsdien is gebeurd in München en Europa als geheel. Is het ons gelukt om meer onafhankelijkheid en controle over onze IT te verkrijgen of zijn er meer afhankelijkheden op monopolies ontstaan tijdens de afgelopen twee jaar?  

  Vrije Software in München - FSFE bedankt cabaretière Christine Prayon

  • 15 May 2019

  Gisteren ontving politiek cabaretière Christine Prayon Dieter Hildebrandt Prijs van de stad München, waaraan 10.000 euro is verbonden, voor het eisen van politieke of onmiskenbaar socio-kritische politieke satire. Prayon doneert het prijzengeld aan de Free Software Foundation Europe. 

  Hoe het parlement van Asturië besloot om de open brief met het verzoek om "Publiek Geld? Publieke Code!" te ondertekenen: een interview met Iyán Méndez Veiga

  "Deze Algemene Vergadering steunt en bindt zich aan de internationale campagne "Publiek Geld? Publieke Code!" - dit is een citaat uit het eerste artikel in een recent voorstel van het Parlement van Asturië aan de regering. Dit is ook het succesvolle einde van de voortdurende invloed van Oviedo's lokale hackerspace "Pica Pica Hacklab", die gebruik maakt van FSFE-campagnemateriaal en haar zelf ontwikkelde "sociale hacking". Ondertussen heeft het Parlement van Asturië, als eerste Parlement ooit, deze woorden schriftelijk gesteund en officieel de open brief van onze campagne "Publiek geld? Publieke Code" ondertekend. Om licht te werpen op dit succesvolle verhaal en lokale groepen over de hele wereld te inspireren hebben we Iyán Méndez Veiga, een lid van Pica Pica Hacklab, geïnterviewd. 

  FSFE Nieuwsbrief - april 2019

  De nieuwsbrief van deze maand licht de aanwezigheid van FSFE's campagne "Publiek Geld? Publieke Code!" in Duitse media en haar groeiende populariteit door Europa uit. U kunt een korte herinnering van het nieuws betreffende de stemming over de Auteursrichtlijn vinden evenals een korte samenvatting van wat we verder hebben gedaan gedurende de afgelopen maand. In de Word Actief-sectie van deze maand herinneren we u aan de nieuwe open oproep voor de lancering van het Next Generation Internet project waar we deel van uitmaken. Verder kunt u meer te weten komen over nieuwe evenementen die we bezoeken en de Web-a-thon die we in Frankfurt am Main organiseren. 

  #ilovefs Day verslag 2019

  • 29 March 2019

  Op woensdag 14 februari erkennen en vieren we de jaarlijkse "I love Free Software Day". Het is de dag om uw liefde voor Vrije Software te tonen en uw dankbaarheid voor uw favoriete stukjes Vrije Software te uiten. De Free Software Foundation Europe zou graag iedereen die heeft deelgenomen en heeft meegeholpen om er een speciale dag voor alle betrokkenen van te maken enorm willen bedanken. 

  Auteursrechtrichtlijn: EU neemt op het laatste moment maatregelen voor Vrije Software [bijgewerkt]

  • 26 March 2019

  Het Europees Parlement nam de controversiële auteursrechtrichtlijn aan met 348 stemmen voor, 274 stemmen tegen en 36 onthoudingen. Deze stemming markeert het einde van jarenlange debatten in de Europese Unie. Verhitte debatten over de introductie van uploadfilters zijn geëindigd in protesten van tienduizenden mensen door heel Europa heen. In een actie op het laatste moment, in september 2018, nam het Europees Parlement een amendement aan en voerde de trialoog door om tenminste platforms te beschermen waarop Vrije en Open Bron Software wordt ontwikkeld. 

  FSFE Nieuwsbrief - maart 2019

  De nieuwsbrief van deze maand licht het nieuwe project waar de FSFE recent aan deelnam uit. Deze biedt financieringsmogelijkheden waar u voordeel van kunt hebben. U kunt het laatste nieuws over de auteursrichtlijnherziening en ten aanzien van artikel 13 lezen, evenals een korte samenvatting van wat er verder in de afgelopen maand is gebeurd. In de "keuze van de redactie"-sectie van deze maand kunt u interessant nieuws vinden rond de ontwikkelingen met betrekking tot de radio-apparatuurrichtlijn en erachter komen wie er verder steun verlenen aan onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne. Wat hebben zij erover te zeggen? 

  #ilovefs verslag 2018

  • 08 March 2019

  Op woensdag 14 februari vierde onze gemeenschap de jaarlijkse "I love Free Software Dag". Een dag om de liefde te verklaren aan de voor u meest belangrijke gemeenschappen en om de Vrije Software-projecten die ons iedere dag omringen te bedanken. De Free Software Foundation Europe wil ook iedereen bedanken die aanmoedigde en bijdroeg aan deze speciale dag.  

  International Women's Day: No freedom without diversity and gender equality

  Today, the FSFE celebrates International Women's Day, a global day calling for women's rights and gender parity. As in many other communities, women in Free Software communities face gender discrimination on a daily basis. To help improve their environment and raise awareness, the FSFE wants to use today's occasion to share our ongoing efforts to improve gender balance and ensure gender equality.  

  FSFE Nieuwsbrief - februari 2018

  "Fondsen die afkomstig zijn van burgers zullen moeten worden geinvesteerd in systemen die kunnen worden hergebruikt en open staan voor een lokaal ecosystem" zegt Francesca Bria, commisaris voor digitale technologie en innovatie van Barcelona. Zij is de drijvende kracht achter het digitale transformatieplan van de stad, dat onder andere als doel heeft om het stadsbestuur over te laten stappen op het gebruik van Vrije Software en open data. force behind the City's Digital Transformation Plan, which - among other things - aims to establish the use of Free Software and open data in the city's administration. 

  Join the I Love Free Software Day 2019

  Today, as with every year on February 14th, people around the globe are celebrating "I love Free Software" Day by expressing their love and thanks to all the people working behind each Free Software project. Follow the love with the hashtag #IloveFS today and add your own love dedication to the stream! 

  FSFE Nieuwsbrief - februari 2019

  De nieuwsbrief van deze maand introduceert onze nieuwe expertbeleidsbrochure "Publiek Geld? Publieke Code!" en reflecteert het belang van de beschikbaarheid van broncode voor vertrouwen in en veiligheid van cruciale IT-infrastructuur. De nieuwsbrief geeft zoals altijd een overzicht van de gehouden lezingen en de kramen die door onze gemeenschap zijn opgezet, alsmede een korte samenvatting van wat we hebben gedaan. Deze maand gaat het om FOSDEM, 35C3, FOSS4SME's en het Next Generation Internet. Als "word actief"-item moedigen we u deze maand aan om deel te nemen aan onze IloveFS-campagne. 

  Zaak-Huawei toont het belang van Vrije Software voor veiligheid

  • 05 February 2019

  De discussie over de bezorgdheid over de veiligheid van Huawei toont een algemeen vertrouwensvraagstuk als het gaat om cruciale infrastructuur. Een eerste stap om dit probleem op te lossen is het publiceren van de code onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie en het nemen van maatregelen om de onafhankelijke controleerbare distributie ervan te vergemakkelijken. 

  FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek geld? Publieke Money? Public Code!"

  • 24 January 2019

  Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Waar genereert Vrije Software al voordelen in de publieke sector? Wat zijn Vrije Software bedrijfsmodellen? Antwoorden op deze vragen en praktische richtlijnen worden gegeven in de nieuwe expert beleidsbrochure die vandaag gepubliceerd wordt door de Free Software Foundation Europe. De brochure is geproduceerd met de beslissers in gedachten en zal een nuttige informatiebron zijn voor kandidaten en partijen die meedoen aan de verkiezing voor het Europees Parlement. Downloads en afdrukken zijn beschikbaar onder een Creative Commonslicentie. 

  FSFE is hiring: Fundraising Manager

  • 09 January 2019

  We are looking for a Fundraising Manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the Berlin office, being in charge of the FSFE's individual and corporate fundraising. 

  FSFE Nieuwsbrief - December 2018

  In de tweede helft van 2018 vonden vele interessante ontwikkelingen voor de Vrije Softwaregemeenschap en haar omgeving plaats. In onze nieuwsbrief van december willen we graag drie belangrijke ontwikkelingen belichten die het potentieel hebben voor duurzame veranderingen in de Vrije Softwarewereld en aandacht schenken voor wat deze veranderingen betekenen voor het werk van de FSFE in 2019 en daarna. 

  De FSFE heeft uw steun nodig bij het verspreiden van softwarevrijheid in Europa!

  • 05 December 2018

  Sinds 2001 stelt de Free Software Foundation Europe softwaregebruikers in staat om controle uit te oefenen over de technologie die vandaag de dag zo diep met onze levens is verweven. Als organisatie zonder winstoogmerk wordt ons werk gesteund door de voortdurende en genereuze bijdragen van onze supporters. Van publiekscampagnes tot beleidsmonitoring, van het verwijderen van juridische barrieres tot het helpen van organisaties bij het begrijpen hoe software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking: onze supporters hebben ons geholpen om ons werk te financieren. 

  FSFE Newsletter - November 2018

  Al 17 jaar lang stelt de FSFE mensen in staat om controle te hebben over hun technologie en we worden er elk jaar beter in. Om u te helpen begrijpen hoe we werken en wat we doen hebben we zojuist "Softwarevrijheid in Europa", het jaarverslag over de FSFE en onze activiteiten gepubliceerd. 

  Jaarverslag van de Free Software Foundation Europe 2018

  "Softwarevrijheid in Europa" is het jaarverslag van de Free Software Foundation Europe (FSFE). In één document geeft het u een overzicht van belangrijke dingen die de FSFE de afgelopen 12 maanden heeft gedaan en bereikt. In het rapport van 2018 leest u over onze verkiezingscampagnes, onze input over de hervorming van het auteursrecht in de Europese Unie en over onze succesvolle aanpak in het eisen van publiek gefinancierde software die openbaar gemaakt wordt onder een Vrije Softwarelicentie. U krijgt ook inzicht in de evenementen die we (mede)georganiseerd hebben en over onze gemeenschap en groepen die ons geholpen hebben met deze prestaties. Tot slot zullen we een aantal cijfers tonen die laten zien op welke middelen we hebben gerekend en een vooruitblik geven voor het komende jaar. 

  FSFE Nieuwsbrief - oktober 2018

  Historisch gezien heeft Microsoft softwareoctrooien gebruikt om de adoptie van Vrije Software in bedrijven en in het openbaar bestuur te vertragen door octrooi-inbreuk te claimen op belangrijke Vrije Softwarecomponenten en miljarden dollars van de herdistributeurs van Vrije Software in te nemen. In de afgelopen jaren zocht Microsoft echter steeds meer toenadering tot de Vrije Softwaregemeenschap. In oktober leidde dit tot Microsoft's volgende grote stap: het toetreden tot het LOT Network en het Open Invention Network (OIN), twee organisaties die zich richten op het oplossen van problemen die zijn ontstaan door softwareoctrooien richting GNU/Linux systemen. 

  Oproep voor sessies voor FSFE's assemblee op 35C3

  In het kader van het 35ste Chaos Communication Congress dat van 27 tot 30 december in Leipzig plaatsvindt, is de FSFE graag weer gastheer van een assemblee, die als informatiestand en ontmoetingspunt voor onze vrienden en alle vrienden van Vrije Software fungeert. Net als in vorige edities bieden we aandacht en een podium voor zelf georganiseerde sessies door en voor onze gemeenschap en dit is onze oproep tot deelname. 

  Vrije Software verandert de octrooistrategie van Microsoft

  • 23 October 2018

  In oktober heeft Microsoft een grote stap gezet met betrekking tot zijn software-octrooien door zich aan te sluiten bij het LOT Netwerk (LOT staat voor "License on Transfer"; "licentie op overdracht", vert.) en het Open Invention Network (OIN); "Open Uitvinding Netwerk", vert. Dit is een duidelijk teken van vooruitgang op de lange weg naar de overhandiging van de controle van de technologie aan de mensen. De FSFE moedigt Microsoft aan om extra stappen in deze richting te zetten. 

  Digital-O-Mat: Wat vinden de partijen in Hessen van Vrije Software?

  De Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft voorafgaand aan de komende verkiezing voor de Landdag in Hessen met behulp van een "Digital-O-Mat" de posities van de partijen ten aanzien van Vrije Software onder de loep genomen. Opvallend zijn met name de zwaarwegende verschillen tussen de huidige coalitiepartners. Terwijl de CDU zich voor de status quo uitspreekt presenteert Bündnis 90/Die Grünen zich als ondersteuner van Vrije Software en spreekt zich expliciet uit voor het door de FSFE gepropageerde grondbeginsel "Publiek Geld, Publieke Code!" van de gelijknamige campagne uit. 

  FSFE Nieuwsbrief - september 2018

  Op 12 september verwierp het Europees Parlement het mandaat om de controversiële wetgeving die bedoeld is om online auteursrecht te herzien versneld door te voeren. Na de vorige afwijzing in juli stemden zij opnieuw over dit pakket en deze keer werd het aangenomen. Desalniettemin hebben we met amendement 143 en 150 van het huidige voorstel voor auteursrechtherziening tenminste een beperkte uitzondering voor “open bron software ontwikkelplatforms (..) binnen de betekenis van deze richtlijn”. (geconsolideerd document) 

  "Ga vandaag voor open, er is geen excuus om het niet te doen" - interview met Timo Aarnio, GIS-expert bij National Land Survey Finland

  Oskari is een Vrije Software-platform voor het browsen, delen en analyseren van geografische informatie uit gedistribueerde data-bronnen. De ontwikkeling ervan wordt gecoördineerd door het National Land Survey van Finland en wordt georganiseerd via het Oskari-netwerk met meer dan 38 organisaties uit de private en publieke sector. Oskari ontving de tweede prijs in de internationale categorie van de Sharing and Reuse Awards Contest 2017 van de Europese Commissie. Ze gaat op dit moment door de incubatiefase om een officieel Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) Project te worden. Om licht te laten schijnen op beste praktijken ten aanzien van Vrije Software die met publieke middelen zijn gefinancierd hebben we een interview gehouden met Timo Aarnio, GIS-expert bij de afdeling SDI-diensten van het National Land Survey van Finland.  

  Bundesfreiwilligendienst bei der Free Software Foundation Europe (FSFE)

  • 13 September 2018

  Wir suchen eine engagierte Person, die Interesse hat ihren Bundesfreiwilligendienst bei dem FSFE e.V. zu leisten. Die Bundesfreiwillige wird Vollzeit (35 Stunden wöchentlich) gemeinsam mit unserem Team in unserem Berliner Büro arbeiten. 

  Nieuw FSFE-staflid Alexander Sander: programmamanager EU-overheidsbeleid

  De Free Software Foundation Europe verwelkomt ons nieuwste staflid Alexander Sander van harte. Alexander is ingehuurd als onze nieuwe programmamanager EU overheidsbeleid hij werkt voltijds op FSFE's kantoor in Berlijn. In zijn functie werkt Alexander met ons vooral op het gebied van beleidsonderwerpen die raken aan Vrije Software en Open Standaarden op het niveau van de EU en haar lidstaten. Verder helpt hij ons bij het identificeren en bijhouden van EU-beleidsontwikkelingen om FSFE's netwerk in te lichten over relevante onderwerpen. 

  "Oproep tot actie: Red Vrije Software in deze september"

  • 05 September 2018
  • George Brooke-Smith

  Vrije Software is in gevaar! Op 12 september zal de EU stemmen over een pakket "auteursrechtherziening" dat de basis waarop Vrije Software wordt gebouwd ondermijnt. Het voorgestelde Artikel 13 van de EU auteursrechtrichtlijn richt zicht op iedere online dienst die haar gebruikers in staat stelt om inhoud te uploaden en met elkaar te delen, dus inclusief platforms die code hosten. 

  "Publiek Geld? Publieke Code!": meer talen, meer supporters, groter bewustzijn

  De website, de open brief en de video van de "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne is nu voorzien van een bijgewerkte set vertalingen. De Free Software Foundation Europe heeft ook interviews gehouden om overheden te vragen naar de voordelen van publieke code. Deze zijn nu ook beschikbaar op de website. 

  FSFE is hiring: interns and trainees for legal, policy and technical areas

  • 23 July 2018

  We are looking for interns and trainees experienced in legal, policy or technical fields. The persons will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office. There will be coordination with remote staff and volunteers, and depending on the work area opportunity to participate in events and meetings throughout Europe. 

  FSFE Nieuwsbrief - juli 2018

  Op 5 juli verwierp het Europees Parlement het mandaat om de snelle route te nemen bij de controversiële wetgeving die bedoeld is om online auteursrecht te hervormen. 318 Leden van het Europees Parlement stemden tegen het wetsvoorstel dat is ingediend door de commissie Juridische Zaken (JURI) en 278 leden stemden voor. De wetgeving staat nu open voor een nieuwe ronde wetsvoorstellen voor de tweede stemronde in september. 

  FSFE is hiring: project manager

  • 16 July 2018

  We are looking for a project manager to support our work to empower people to control technology. The person will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office supporting FSFE projects and managing larger FSFE events. There will be coordination with remote staff and volunteers, as well as travels to other countries. 

  Vrije Software gebruiken om een meer democratische, inclusieve en duurzame digitale samenleving te bouwen - interview met Francesca Bria, CTO van Barcelona

  Barcelona, de op een na grootste gemeente van Spanje, werkt actief aan een "smart city"-agenda die de hedendaagse stedelijke infrastructuur en technologieën hervormt om de behoeften van de burgers op de eerste plaats te zetten. De sleutel voor Barcelona's agenda is het gebruik en de promotie van Vrije Software en open technologieën als een sociaal goed, om samenwerking tussen overheden mogelijk te maken en te ontsnappen aan verkopers lock-in. Barcelona is ook het eerste stadsbestuur dat de open brief voor de “Publiek Geld? Publieke Code!”-campagne ondertekende. Om licht te schijnen over Barcelona's beste praktijk hebben we een interview gehouden met Francesca Bria, Hoofd Technologie en Digitale Innovatie-Officier bij het stadsbestuur van Barcelona, om haar te vragen naar lopende innovaties en ontwikkelingen in Barcelona. 

  FSFE Nieuwsbrief - juni 2018

  Van 7 tot 9 juli organiseert de FSFE haar jaarlijkse gemeenschapsontmoeting en neemt zij deel aan de Libre Software Meeting in Straatsburg (Frankrijk). We zijn erg blij dat we in het weekeinde van 7 tot 9 juli een track kunnen aanbieden, opgezet door sprekers van onze gemeenschap en vrienden, waarbij zal worden ingegaan op verschillende urgente onderwerpen ten aanzien van Vrije Software. Onze track gaat in op zakelijke onderwerpen zoals marketing voor Vrije Software en het financieren van Vrije Software-projecten, op beleidsonderwerpen zoals knutselen in Brussel tot succesfactoren voor Vrije Software-implementaties binnen publieke diensten en op hedendaagse belangrijke onderwerpen ten aanzien van diversiteit in Vrije Software, software-vrijheid in de cloud en nog veel meer. U vindt een overzicht van onze onderwerpen op de betreffende wiki-pagina.  

  Technische notitie: uitdagingen rond e-mail op 8 juni

  Vrijdagmorgen vond er een fatale hardwarecrash plaats op een van onze e-mailservers. Dit had invloed op delen van onze e-mailinfrastructuur in e-maillijsten. Alle diensten functioneren nu weer. We willen u informeren over wat er gebeurde en welke problemen zijn veroorzaakt. In een notendop: verzeker u ervan dat uw e-mails zijn aangekomen en controleer uw SMTP-instellingen. 

  Hoe Spaanse overheden software hergebruiken - een interview met Elena Muñoz Salinero over beste praktijken

  Het Technology Transfer Centre (CTT) is een initiatief van de Spaanse overheid met als doel het delen en hergebruiken van software en diensten tussen overheidsdiensten te vergemakkelijken. Om licht te werpen op deze beste praktijk, hebben we een interview afgenomen met Elena Muñoz Salinero, hoofd van CTT, om haar te vragen naar de juridische, politieke en technologische achtergrond van het CTT. 

  LLW2018: De FSFE brengt top juridische experts bijeen om te debatteren over juridische en licentiëringsonderwerpen rond Vrije Software

  • 30 May 2018
  • Polina Malaja

  Een meer dan een decennium lange traditie volgende, organiseerde de FSFE opnieuw haar jaarlijkse Vrije Software Juridische en Licentiëring Werkgroep (LLW) in 2018: een ontmoetingsplaats voor toonaangevende juridische experts om kwesties en beste praktijken rond Vrije Softwarelicenties te bespreken. Dit jaar hebben we besloten om het evenement terug te brengen naar zijn roots en het gedeelte "werkgroep" in de oorspronkelijke titel te benadrukken: ongeveer 120 juridische experts verzamelden zich voor een driedaagse conferentie in Barcelona (Spanje) met een ongekende hoeveelheid parallelle tracks en interactieve sessies die waren ontworpen om een duik te nemen in de meest controversiële onderwerpen in de juridische wereld van Vrije Software. 

  FSFE is hiring: EU public policy programme manager

  • 29 May 2018

  We are looking for a programme manager for our policy work. The person will work 35 hours per week with our team in the FSFE's Berlin office. There will be coordination with remote staff and volunteers, as well as regular travels to Brussels and other countries. 

  FSFE vereenvoudigt lidmaatschapsprocedures voor bijdragers

  Tijdens de Algemene Vergadering van vorig jaar is aan de Raad van de FSFE gevraagd om een verandering van de statuten voor te bereiden om de zogenoemde "Fellowship-zetels" te verwijderen. Deze motie is aangenomen met 20-3 stemmen en nul absenties. Vandaag keurde de Algemene Vergadering van de FSFE in een buitengewone vergadering de verwijdering van Fellowship-zetels goed. In de toekomst zal toegang tot FSFE-lidmaatschap worden gefaciliteerd door middel van normale lidmaatschapsprocedures voor actieve FSFE-bijdragers. 

  FSFE Nieuwsbrief - mei 2018

  De FSFE volgde een meer dan een decennium durende traditie door opnieuw haar jaarlijkse Vrije Software juridische en licentiewerkgroep (LLW) te organiseren in het Spaanse Barcelona. Het fungeerde als een ontmoetingsplaats voor 's werelds leidende juridische experts om te debatteren over kwesties en beste praktijken die te maken hebben met Vrije Software-licenties. Dit jaar besloten we om het evenement terig te brengen naar haar 'roots' en de nadruk te leggen op het "werkgroep"-deel van de originele titel van het evenement. Onze driedaagse conferentie trok ongeveer 120 juridische experts en bood een ongeëvenaard aantal parallelle tracks en interactieve sessies die waren ontworpen om te duiken in de meest controversiële onderwerpen in de juridische wereld van Vrije Software. 

  FSFE Nieuwsbrief - april 2018

  Op 19 maart leverden Free Software Foundation Europe en OpenMedia gezamenlijk een petitie af van meer dan 11.000 mensen die aan Europese politici vragen om het internet te beschermen tegen de onomkeerbare gevaarlijke gevolgen van de lopende auteursrechtherziening en in het bijzonder Artikel 13 die het preventief blokkeren van online code pakketbronnen oplegt. Deze handtekeningen waren geadresseerd aan de EU mede-wetgevers: het Europees Parlement en de Raad van de EU. Ze zijn in ontvangst genomen door Europees Parlementslid Julia Reda. Als schaduwrapporteur rapporteert zij in het Comité Juridische Zaken (JURI) van het Europees Parlement, die de belangrijkste parlementaire inspanning levert ten aanzien van de lopende auteursrechtherziening.  

  Oproep voor participatie: FSFE-gemeenschapsontmoeting en FSFE-track op de Libre Software Meeting in Straatsburg, Frankrijk

  • 14 April 2018

  De Libre Software Meeting (LSM) is wellicht de grootste door de gemeenschap gedreven Vrije Software-bijeenkomst in Frankrijk. Zij fungeert in 2018 ook als gastheer voor de FSFE-gemeenschapsontmoeting. Het vindt plaats in Straatsburg en de FSFE zal haar eigen trakn organiseren tijdens de eerste dagen van de LSM, van 7 tot 9 juli. Dit is uw kans op deel te nemen aan FSFE's gemeenschapsontmoeting en gelijktijdig een lezing te houden op LSM 2018. De deadline voor het aanmelden van een lezing is 30 april en voor u het vergeet, meldt u zich nu aan! 

  Oproep voor participatie: FSFE-track over "digitale educatie" tijdens de Libre Software-ontmoeting in Straatsburg, Frankrijk

  • 22 March 2018

  Van 7 tot 12 juli zal de Libre Software-ontmoeting plaatsvinden in Straatsburg, Frankrijk. De conferentie, die ook bekend staat als RMLL, wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden en is op dit moment het grootste Vrije Software-evenement in Frankrijk. Het belangrijkste onderwerp van dit jaar is "Digitale educatie: gevangenschap of opnieuw leren opkomen voor uzelf?". Met de FSFE-track zoeken we naar inspirerende inzichten over gouden kooien en bevrijding, niet alleen in onderwijsinstellingen maar ook in ons dagelijkse leven. 

  FSFE Nieuwsbrief - maart 2018

  Met FSFE's Publiek Geld? Publieke Code! campagne eisen we niet alleen dat code die door het volk is betaald ook beschikbaar moet zijn voor het volk. We willen ook goede voorbeelden uitlichten zodat andere beleidsmakers ervan kunnen leren. Twee erg goede voorbeelden zijn artikel 68 en artikel 69 van de "Codice Amministrazione Digitale", een Italiaanse wet die van overheden binnen Italië vereist dat zij de voorkeur geven aan intern gemaakte oplossingen en Vrije Software-oplossingen boven propriëtaire oplossingen. Daarbij komt dat deze overheden de plicht hebben om de broncode en de documentatie van welk zelf ontwikkelde software dan ook die betaald is met publiek geld te delen. Deze wetten plaatsen Italië aan het front van de Europese wetgeving ten gunste van publieke code. 

  Ask Your Candidates: Italian parties offer progress towards the use of Free Software in public entities

  The Free Software Foundation Europe (FSFE) publishes the results of the Ask Your Candidates campaign that FSFE Italy did run for the Italian election. Multiple questions have been sent to the major political parties that run for office in the national elections on March 4. We received positive statements by "Movimento 5 Stelle", "Liberi e Uguali", "Partito Democratico" and "Potere al Popolo". Unfortunately, there have been no answers by "+Europa", "Forza Italia", "Fratelli d'Italia" and "Lega Nord".  

  FSFE Italië vraagt politieke partijen naar hun standpunten over Vrije Software

  In het kader van de komende verkiezingen in Italië op 4 maart heeft het landteam FSFE Italië verschillende vragen gestuurd naar de deelnemende partijen om ze uit te dagen ten aanzien van hun standpunt over Vrije Software in de overheid en het onderwijs. We zullen hun antwoorden na ontvangst publiceren en analyseren. 

  European Free Software Policy Meeting 2018: more joint activities important for Free Software in Europe

  • 15 February 2018
  • Polina Malaja

  Following the well-established tradition of gathering active Free Software groups before FOSDEM kicks off, the FSFE once again partnered up with OpenForum Europe for the third edition of European Free Software Policy Meeting in Brussels, the heart of European decision-making. 

  Neem deel aan de I Love Free Software Day 2018

  De Free Software Foundation Europe roept iedereen op om alle bijdragers aan Vrije Software-projecten op 14 februari te bedanken. Vorig jaar zijn we op de jaarlijkse I Love Free Software Day offline actief geweest om met mensen buiten onze informatieluchtbel te praten over het belang van Vrije Software. Komende woensdag gaan we terug naar onze roots en richten we ons op de reden waarom deze dag eigenlijk is uitgevonden: om de Vrije Software-gemeenschap te vieren. 

  Organisationen und Juristen fordern: Das besondere elektronische Anwaltspostfach muss Freie Software werden

  Das Vertrauen in das besondere elektronische Anwaltspostfach (beA) hat nach bekannt gewordenen Sicherheitslücken und erheblichen technischen Mängeln das Vertrauen von Juristen und Mandanten verloren. Die Free Software Foundation Europe (FSFE) übermittelt heute ihren Offenen Brief mit Empfehlungen und Forderungen an die auftraggebende Bundesrechtsanwaltskammer (BRAK) zusammen mit drei weiteren bekannten zivilgesellschaftlichen Organisationen und 21 Juristen. 

  Wie das besondere elektronische Anwaltspostfach (beA) noch zu retten ist

  Das besondere elektronische Anwaltspostfach sollte eigentlich seit Anfang 2018 verschlüsselte Kommunikation mit und unter Rechtsanwälten ermöglichen. Allerdings sorgen zahlreiche Sicherheitslücken dafür, dass der Dienst vorerst offline bleiben muss. Die Free Software Foundation Europe empfiehlt der auftraggebenden Bundesrechtsanwaltkammer (BRAK), durch die Veröffentlichung des Programmcodes unter einer Freie-Software- und Open-Source-Lizenz verloren gegangenes Vertrauen wiederherzustellen. 

  Nieuwsarchief

  Bekijkt u voor oudere nieuwsartikelen alstublieft ons nieuwsarchief.