Nieuws

FOSDEM 2024 was een knaller!

op:

Begin februari gingen FSFE-vrijwilligers en -stafleden terug naar Brussel om met een kraam en lezingen deel te nemen aan FOSDEM 2024. Hoewel dit voor enkelen van ons een geweldige jaarlijkse ervaring was, was het voor anderen de eerste keer. We bedanken iedereen die naar FOSDEM kwam, onze kraam hebben bezocht om een leuk praatje te maken en deelnam aan onze sociale evenementen!

Lachende FSFE teamleden en vrijwilligers in de FSFE-kraam op FOSDEM 2024
Ons team en vrijwilligers op onze FOSDEM 2024-kraam!

Voor veel leden van onze gemeenschap markeert FOSDEM het begin van de jaarlijkse Vrije Softwareconferenties. Het is ook een van de grootste conferenties over Softwarevrijheid, dus als Vrije Software-enthousiasteling is het een van plaatsen om te zijn.

Terwijl de meeste van onze stafleden en vrijwilligers het eerste weekeinde van februari al jaren markeren in hun kalenders, bezochten enkele FSFE-leden voor de eerste keer. We vroegen een van hen, Vrije Software-enthousiasteling en FSFE-stagiairTommi, naar zijn eerste FOSDEM-ervaring.

“Toen ik werd gevraagd om naar FOSDEM te gaan, was mijn antwoord: natuurlijk! Dus enkele weken geleden pakte ik een trein naar Brussel en nam deel aan de eerste FOSDEM in mijn leven. Het zal niet de laatste zijn.

Het is moeilijk om uit te leggen wat voor ongelofelijke ervaring het was om de conferentie bij te wonen. Wat me het meest trof was om eindelijk een gezicht en een identiteit te geven aan gebruikersnamen die bijdragen aan Vrije Software. Tot aan FOSDEM heb ik slechts enkele mensen ontmoet die direct betrokken zijn in het heelal van open technologieen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd. FOSDEM gaf me de mogelijkheid om eindelijk een persoonlijke conversatie met veel ontwikkelaren en leden van de Vrije Softwaregemeenschap te kunnen hebben. Ik drukte mij dankbaarheid aan hen uit.

Zowel door bij onze kraam te staan alswel door rond te zwerven, kon ik het niet helpen om me onringd te voelen door geestverwanten die geloven in het belang van Softwarevrijheid en breder in technologie die ontwikkeld wordt door de mensen voor de mensen. Ik kletste persoonlijk met ontwikkelaars en beheerders van projecten waarvan het bestaan mijn leven letterlijk heeft veranderd en dit alles gebeurde in een zelf-georganiseerde en door vrijwilligers geleide omgeving, waardoor het nog interessanter en fascinerender was. Natuurlijk was er ook tijd om heel interessante lezingen bij te wonen en ik had de kans om te luisteren naar mijn collega's voor publiek. Het was ook geweldig om de kans te hebben om veel FSFE-vrijwilligers te ontmoeten en tijdens onze sociale evenementen met hen deel te nemen aan interessante discussies..”

Dit jaar hadden we op FOSDEM een kraam met promotiemateriaal en fan-artikelen. Met dank aan iedereen die ons daar heeft geholpen!

Maakt u zich geen zorgen als u FOSDEM heeft gemist of geen tijd had om al onze sessies bij te wonen! Neem een kijkje in de ontwikkelruimtes die we dit jaar samen hebben georganiseerd en waar we aan hebben deelgenomen zodat u iets nieuws kunt leren, uw kennis kunt verdiepen en uw Vrije Softwarevaardigheden kunt verbeteren.

Ontwikkelruime voor juridische en beleidskwesties
CRA & PLD: Vrije Software in het Europese juridische landschap, het eerste van vier delen van de ontwikkelruimte EU-beleid
Codes gebonden door ethiek: het rijzende getijde van propriëtaire softwarelicenties in KI-ecosystemen
Presentatie van Jeugd Hackt voor Vrijheid, de FSFE-programmeerwedstrijd voor Europese tieners