SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuws

Software Freedom Podcast

In aanvulling op onze reguliere nieuwsartikelen en maandelijkse nieuwsbrief publiceert de FSFE regelmatig de Software Freedom Podcast.

Abonneer uzelf met uw podcastspeler:

U kunt ook regelmatig updates en diepere inzichten ontvangen op onze andere kanalen:

Volg ons nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws door u te abonneren op onze RSS-feed en de verschillende mediakanalen bezoeken.

Sociale media

Voor nieuws in het kort volgt u ons op:

Samenvoeging van de deelafbeeldingen van Alexander Sander en Karen Sandler over waarom zij van Vrije Software houden

SFP#24: De status van Vrije Software met Karen Sandler en Alexander Sander

14 February 2024

Zijn er afgelopen jaar veranderingen geweest voor Vrije Software in Europa of de VS? Hoe kijken wetgevers aan tegen Vrije Software? Wat kunnen we doen om softwarevrijheid te steunen? Karen Sandler en Alexander Sander zijn actief in de Vrije Softwarebeweging en delen hun inzichten over de huidige status van Vrije Software in onze samenleving.  

Lina Ceballos praat in het Europees Parlement

SFP#21: Ontdek softwarevrijheid in de Europese politiek met Lina Ceballos

28 July 2023

Luister naar onze nieuwe Software Freedom Podcast-aflevering met Lina Ceballos. Lina en Bonnie praten over alles wat te maken heeft met Vrije Software in de Europese politiek. Leer meer over Lina's werk bij de Free Software Foundation Europe en hoe politieke beslissingen tot stand komen in de EU. Ontdek hoe u het beste kunt pleiten voor Vrije Software en vooral, waar de Verordening Interoperabel Europa over gaat en waarom de Vrije Softwaregemeenschappen op hun hoede moeten zijn voor de bescherming van softwarevrijheid.  

Hugo Roy

SFP#16: Vrije Software in Frankrijk met Hugo Roy

09 September 2022

In deze aflevering van de Software Freedom Podcast spreekt Bonnie Mehring met Hugo Roy over zijn lange betrokkenheid bij de FSFE. Hugo is ook zeer actief in de Franse Vrije Softwaregemeenschap en geeft ons een overzicht van de status van Vrije Software in Frankrijk.  

SFP#12: Handhaven van de GNU GPL met Till Jaeger

22 September 2021

Met onze 12de aflevering van de Software Freedom Podcast duiken we in de geschiedenis en het begin van het handhaven van Vrije Softwarelicenties, in het bijzonder de GNU General Public Licence (GNU GPL). Samen met Till Jaeger, die samen met Harald Welte heeft gewerkt aan het handhaven van de GNU GPL in de eerste rechtszaken in Duitsland, praten we over de lange weg die we sinds die begindagen hebben afgelegd. 

SFP#11: REUSE Booster en onze update over REUSE met Max Mehl

02 July 2021

Max Mehl en Bonnie Mehring praten over het REUSE-initiatief en het onlangs gelanceerde REUSE Booster programma. Deze 11de aflevering van de Software Freedom Podcast is de perfecte match voor u als u geïnteresseerd bent in Vrije Softwarelicenties en nieuwsgierig bent naar hoe REUSE en het bijbehorende gereedschap dat gemakkelijker maken voor ontwikkelaars en gebruikers.  

SFP#9: I Love Free Software Dag

11 February 2021

In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten we over de achtergrond van de "I Love Free Software Day" en hoe het 11 jaar geleden allemaal begon. Ontdek samen met Bonnie Mehring waarom Vrije Software-ontwikkelaars, pleitbezorgers, activisten en medewerkers vinden dat deze speciale dag zo belangrijk is voor Vrije Software.  

SFP#8: Hoe vertel ik mijn moeder dat Vrije Software geld kan kosten?

04 December 2020

In deze aflevering van de Software Freedom Podcast praten Bonnie Mehring en Matthias Kirschner over de financiële kosten van Vrije Software. Aan de hand van het voorbeeld van een conversatie die Bonnie met haar moeder voerde ontdekken beiden verschillende manieren om Vrije Software aan de wereld uit te leggen en hoe antwoord te hebben op veelgestelde vragen en misverstanden over softwarevrijheid.  

SFP#6 Afdwingen van auteursrecht met Miriam Ballhausen

03 July 2020

We hebben Miriam Ballhausen uitgenodigd om met ons te praten over het afdwingen van auteursrecht. Zij is een Duitse advocaat met focus op software, databescherming, auteursrecht en met name Vrije Software-auteursrecht. Dit is de zesde reguliere aflevering van de Software Freedom Podcast waarvoor we deskundigen uit onze gemeenschap uitnodigen. 

Katharina Nocun, Lawrence Lessig and Matthias Kirschner while recording the Software Freedom Podcast

SFP#5 over regelgeving met professor Lawrence Lessig

09 April 2020

We spreken voor onze Software Freedom Podcast met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons, over de regelgeving van de offline en online samenleving en over de verschillende betekenissen van regelgeving. Tenslotte werpen we licht op regelgevingen via code. 

SFP#4 over REUSE met Carmen Bianca Bakker

21 January 2020

In de maandelijkse Software Freedom Podcast praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Carmen Bianca Bakker over het REUSE-project. Hiermee gaan we in op het erg brede onderwerp softwarelicenties, de problemen die daarmee verbonden zijn en die REUSE met drie eenvoudige stappen kan oplossen.  

SFP#2 over KDE met Lydia Pintscher

12 November 2019

We zijn terug met de tweede aflevering van onze Software Freedom Podcast! Eens per maand praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze aflevering praten we met Lydia Pintscher van KDE over de ontwikkeling van de KDE-gemeenschap, de verschillende KDE-projecten en de problemen die zij de komende twee jaren zullen aanpakken.  

SFP#1 op de Dag Tegen DRM met Cory Doctorow

12 October 2019

We hebben een podcast! Met ingang van dit eerste deel zullen we een keer per maand praten met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In het eerste deel van onze Software Freedom Podcast zullen we met Cory Doctorow, een Brits-Canadese schrijver, politiek activist en co-eindredacteur van de blog boingboing.net, ingaan op het probleem van digitaal beperkingenbeheer (Digital Restrictions Management; DRM). Cory Doctorow is een prominente supporter van softwarevrijheid en een minder beperkend auteursrecht. Zijn boeken zijn gepubliceerd onder Creative Commons-licenties.