We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Draag bij

Webmasteren

Het Web team beheert en ontwikkelt FSFE's websites: van fsfe.org tot project- en campagnesites. Webmasters zijn vrijwilligers die het gezicht van de organisatie naar de wereld toe en de technische oplossingen van onze webinspanningen verbeteren.

Ons en de website leren kennen

Als u een idee wilt krijgen over het werk aan de FSFE-website dan is een praatje met ons maken de beste manier daarvoor. Sommige webmasters zijn regelmatig te vinden op #fsfe op Libera Chat, waar we u graag ontmoeten en uw vragen beantwoorden! Om te kijken wie er aan het website en met FSFE als geheel werkt bezoekt u FSFE's teampagina en de specifieke Web team pagina.

Introductie

De technologieën en programma's die gebruikt worden om een FSFE-webpagina te beheren zouden al bekend moeten zijn bij veel ontwikkelaars en auteurs en zouden interessant kunnen zijn voor hen die ze nog niet hebben ontdekt.

Vertalers en gelegenheidsvrijwilligers zullen waarschijnlijk alleen in contact komen met:

  • XHTML: van waaruit de webpagina's worden gegenereerd
  • Git: voor versiecontrole van webpaginabronnen

Vrijwilligers die interesse hebben om meer te weten over het beheer zouden ook kennis moeten hebben van:

  • Bash: voor het beheer en scripts die pagina's creëren
  • Apache: de webserver

Begrijpen hoe de webpagina's worden opgebouwd

De webpagina's van fsfe.org worden beheerd als een verzameling XML-bestanden. De webserver genereert de HTML-pagina's automatisch iedere tien minuten uit deze XML-bestanden. Daarom vinden alle bewerkingen van de pagina's plaats in de XML-bestanden en wordt de HTML nooit direct bewerkt.

Iedere pagina op fsfe.org heeft als naam paginanaam.taal.html (taal is de tweeletterige ISO-639 code van de taal, zoals "en" voor Engels of "de" voor Duits). De bronbestanden hebben als naam paginanaam.taal.xhtml.

Sommige pagina's hebben een dynamisch deel: buiten de vaste teksten uit het XHTML-bestand bevatten zij informatie uit een of verschillende XML-bestanden. Als zo'n pagina wordt opgebouwd neemt het systeem het vertaalde XML-bestand als het beschikbaar is en valt het terug op de Engelse versie van die XML-bestanden die nog niet zijn vertaald. Op deze manier kunnen zulke pagina's zijn opgebouwd uit delen waarvan de tekst is vertaald en andere delen die nog steeds in het Engels zijn. Voorbeelden van zulke pagina's zijn de startpagina, de nieuwspagina en de evenementenpagina.

Als redacteur werken met de website

Bezoek alstublieft onze website bewerken wiki pagina voor meer informatie over:

  • hoe de broncode van de website te kopiëren naar uw computer
  • hoe bestanden te bewerken en naar te website te schuiven
  • hoe te coördineren met andere website-redacteuren
  • verantwoord omgaan met schrijftoegang
  • geavanceerde webmastertechnieken
  • juiste licenties van broncode en media