Nieuws

Europese Commissie moet met specifiek budget voor Vrije Software-oplossingen komen

op:

Na het recente nieuws dat de financiering van het Volgende Generatie Internet-initiatief zou worden gekort voor de volgende fase van Horizon Europa, heeft de heeft de Europese Commissie vage steun betuigd voor Vrije Software. Jammer genoeg slaagt ze er niet in om concrete voorbeelden te geven over hoe dit te doen. Dit benadrukt de kwetsbaarheid van financiering voor Softwarevrijheid en de noodzaak voor verandering op de op lange termijn.

Illustratie met een kaart van de EU op de achtergrond in blauw, de zin Next Generation Internet in wit en enkele gele sterren

Een paar weken geleden deelden we het nieuws dat de Europese Commissie in het toenmalige ontwerp voor het Horizon Europa 2025-werkprogramma het besluit heeft genomen om te stoppen met de financiering van het Volgende Generatie Internet-initiatief (VGI). Sinds 2018 heeft de Europese Commissie het Vrije Software-ecosysteem ondersteund via VGI, dat financiering en technische bijstand aan Vrije Softwareprojecten leverde. De FSFE heeft altijd deel van dit initiatief uitgemaakt als een consortiumlid in de VGI Nul (VGI0) subgroep, waar we juridische en licentie-ondersteuning bieden aan honderden Vrije Softwareprojecten die door het initiatief gefinancierd worden.

Update van de Europese Commissie: leuke woorden maar geen lange termijnplan

De FSFE-gemeenschap heeft contact opgenomen met de EU-instellingen, waarop het hoofd van Volgende Generatie Internet (DG CNECT) heeft geantwoord. In deze brief staat dat de Europese Commissie van plan is om Vrije Softwareoplossingen te ondersteunen, maar het is niet duidelijk hoe en of er een budget voor zal zijn:

“De Commissie zal Open Bron-oplossingen en de in het VGI-programma ondersteunde gemeenschap blijven steunen in diverse initiatieven, met name om het potentieel ervan te benutten om bij te dragen aan de overgang van digitale netwerken naar verbonden en collaboratief computergebruik en de evolutie naar Web 4.0. Beide onderwerpen komen voor in het ontwerpwerkprogramma voor 2025 dat moet worden goedgekeurd door het relevante Comité van lidstaten en geassocieerde landen.”

Hoewel dit geen bevestiging is van hernieuwde financieringssteun voor het VGI-initiatief, geeft het wel een vaag niveau van intentie aan om door te gaan met het ondersteunen van Softwarevrijheid en Vrije Software-ontwikkeling in de EU. Desalniettemin, zonder concrete programma's waar dit geld naar toe kan gaan, en hoe het zal worden uitbetaald aan basisorganisaties die Softwarevrijheid ondersteunen, blijft de toekomst van financiële steun voor Vrije Software in de EU helaas onzeker.

Duurzame financiering is nodig

Deze ontwikkeling legt helaas een grotere kwestie bloot: dat Softwarevrijheid in de EU meer zekere, langdurigere financiële steun nodig heeft. Dat deze financiering zo gemakkelijk buiten de discussies over het werkprogramma kon worden gehouden, laat zien hoe precair de positie van Softwarevrijheid al die tijd was. Softwarevrijheid moet consequent gesteund worden met publieke middelen en deze steun mag niet gemakkelijk verdrongen worden door beslissingen die populaire trends in technologische ontwikkeling bevoordelen.

Druk zetten helpt: ga door met uw inspanningen

Deze verklaring van de Europese Commissie is een teken dat de volharding van ons, onze onze gemeenschap en verschillende organisaties over het gebrek aan voorgestelde financiering voor de toekomst van VGI effect heeft gehad. Na het nieuws over de voorgestelde verlaging van de financiering vorige maand, was er verontwaardiging van ons en andere Vrije Software-organisaties over hoe dit een negatieve invloed zou hebben op de ontwikkeling van Vrije Software in de EU.

Desondanks is er zeker meer werk nodig om te blijven aandringen op financiering van ondersteuning van VGI en Vrije Software. Daarom staat de FSFE al in contact met verschillende EU-ambtenaren om ervoor te zorgen dat deze financiering ook in de toekomst verzekerd blijft, en vragen we u om hetzelfde te doen om de druk op de EC over dit onderwerp hoog te houden.

Neem contact op met de Europese Commissie om te vragen naar een duurzame financiering

Het antwoord van de Europese Commissie toont dat individuele handelingen helpen: sinds ons laatste nieuws-artikel over dit onderwerp hebben we gezien hoe contact opnemen met autoriteiten helpt om meningen te veranderen. Omdat de toewijzing van de Horizon EU 2025-fondsen nog steeds doorgaat is er nog een kans om fondsen beschikbaar te maken voor VGI:

Heeft u een antwoord ontvangen? Dan vragen we u vriendelijk om dat met ons te delen via contact@fsfe.org.