Nieuwsbrief

JLW 2024 +++ JHvV-interviews +++ Ada in Frankrijk

Mei komt met juridisch nieuws zoals de Juridische & Licentiewerkgroep en de Bitcoin-rechtszaak met betrekking tot de aansprakelijkheid van Vrije Software-ontwikkelaars. We spraken ook over twee deelnemers aan de editie-2023 van JHvV. Onze lokale groep in Denemarken stuurde een Open Brief naar hun Parlement. Heeft u gezien dat Ada & Zangemann een prijs won en dat de Franse e-boek versie nu beschikbaar is?

Een samenvoeging van afbeeldingen met een JHvV-illustratie, het Ada & Zangemann-boek met de Franse prijs en een beeld van het JLW-registratiebureau met het bijbehorende logo (LLW, in het Engels)

Citaat van de maand

"Net als in onze democratieën is de verdeling van macht op het gebied van technologie essentieel. En we moeten laten zien dat een inclusieve weg mogelijk is. En we moeten laten zien dat een inclusief pad mogelijk is".

-Matthias Kirschner, in zijn dankwoord voor de A&Z-prijs (gericht aan de organisatie van het Forum InCyber).

JLW 2024: Een forum voor moeilijke juridische Vrije Software-onderwerpen in Gothenburg

Voor de tweede achtereenvolgende keer gastheer voor een editie van de Vrije Software Juridische & Licentiewerkgroep (JLW), de jaarlijkse conferentie voor de leden van het Juridische Netwerk. De editie-2024 bracht nieuwe gezichten, fantastische discussies en presentaties over huidige juridische en licentiekwesties met betrekking tot technologische ontwikkelingen zoals KI.

Ontmoet JHvV-deelnemers Antoni en Tobias

Lees meer over de deelnemers aan de editie-2023 van Jeugd Hackt voor Vrijheid. We vervolgen deze serie door te praten met Antoni en Tobias: Antoni ontwikkelde een woordenboek om met uitsterven bedreigde talen te bewaren en Tobias creëerde een kalender met veel mogelijkheden.

Aansprakelijkheid Vrije Software-ontwikkelaars en de Bitcoin-rechtszaak

Vrije Software is overal: onderzoeken schatten dat het aanwezig is in ongeveer 96% van de applicaties die we gebruiken. Maar wat zijn de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de Vrije Software-ontwikkelaars? Een potentieel gevaar voor Vrije Software-ontwikkelaars doemt op in de vorm van een lopende rechtszaak in het VK met betrekking tot Bitcoin en haar kern-ontwikkelaars.

Vind er meer over

Ada & Zangemann: nieuws uit Frankrijk

Initiatief van Deense lokale groep

De lokale FSFE-groep in Denemarken heeft een Open Brief gestuurd naar de IT-woordvoerders van alle politieke partijen in het Deense Parlement. In deze brief, met als titel “Digitaliseringsproblemen kunnen worden opgelost met Vrije/Open Bron Software”, wees de lokale groep op verschillende voorbeelden waarin het gebruik van propriëtaire software burgerrechten en privacy beschadigd. Eén voorbeeld is de sterke wens van gemeenten om propriëtaire software (Google Classroom) in scholen te gebruiken, waarbij privé-data van leerlingen, in strijd met de GDPR, actief worden gedeeld met Google.

De lokale groep wacht op dit moment op een officieel antwoord van de parlementsleden. Ze heeft al positieve antwoorden ontvangen.

U kunt de brief (in het Deens) hier bekijken.

Duitsland: Publieke televisie-omroepen kondigen ‘Streaming OS’ aan als Vrije Software

De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben aangekondigd dat zij hun mediacentra in de toekomst zullen integreren en de betreffende code als Vrije Software zullen publiceren. Met als naam ‘Streaming OS’, zal de software onder een Vrije Softwarelicentie beschikbaar komen voor het algemene publiek.

De directeuren van de omroepen benadrukken in hun aankondiging dat door het publiceren van de code zij iets terug willen geven aan de samenleving, die er eerder voor betaald had. ARD en ZDF gaan dus in op het kernidee van ons FSFE-initiatief ‘Publiek Geld? Publieke Code!’. We kijken uit naar het zien van Streaming OS en code in 2025!

De lokale FSFE-groep in Berlijn nam samen met Bits&Bäume Berlin en KDE Eco deel aan de editie-2024 van het Umweltsfestival (Milieufestival). Onze vrijwilligers legden aan de deelnemers van het festival het duurzame gebruik van computers met Vrije Software uit, evenals andere initiatieven zoals Android Opwaarderen en Publiek Geld? Publieke Code!. Ze gaven ook antwoorden op vragen over de Fediverse.

Raak betrokken: organiseer een Ada & Zangemann-lezing!

Wilt u de boodschap over Vrije Software helpen verspreiden naar jongere generaties? Dat kan door een Ada & Zangemann-lezing! Als u kinderen leuk vindt is dit een gemakkelijke en fantastische manier om met ze over Vrije Software te praten. En idereen die dit gedaan heeft vond het echt een lonende en verrijkende ervaring!

Heeft u interesse om een lezing van het boek op scholen of in bibliotheken te organiseren? Schrijf dan naar contact@fsfe.org.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Ana