We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuwsbrief

DMA & Apple +++ Openwassen, EU-infrastructuur & meer

op  

Het julinummer staat vol nieuws! We blijven de naleving van de VDM in de gaten houden en onze bezorgdheid erover uiten. We roepen de EU op om Vrije Software te gebruiken voor haar digitale infrastructuur en vragen naar uw ervaringen met openwassen. En we brengen ook updates over REUSE, YH4F, Ada & Zangemann...

Verzameling van afbeeldingen, met illustraties van YH4F; Ada; een rood hart met de vier vrijheden; een slang die een appel lijkt te vormen; en een REUSE-informatie-afbeelding

Citaat van de maand

“Ik heb het pakket ontvangen, de T-shirts zijn geweldig. Bedankt voor het toevoegen van de stickers in het pakket. Uwe werk is geweldig".

-Een Vrije Software-supporter die fan-artikelen in onze zomeruitverkoop kocht-

De VDM verdedigen tegen Apple: de FSFE ondertekent gezamenlijke stellingname

Samen met zeven belanghebbende organisaties heeft de FSFE een gezamenlijke stellingname bij de Europese Commissie ingediend. Met hen werken we aan de implementatie van de Verordening Digitale Markten. Deze stellingname, ondersteunt door juridische en op data gebaseerde argumenten, gaat in op Apple's niet-naleven van de wet, met name met betrekking tot softwarevrijheid, alternatieve Vrije Software app-winkels en interoperabiliteitsverplichtingen.

Europa heeft Vrije Software nodig om haar digitale infrastructuur te beheersen

De FSFE roept de Europese Commissie op om Vrije Software te gebruiken teneinde te zorgen voor een veilige en veerkrachtige digitale infrastructuur. Dus economie, burgersamenleving en democratie zullen voordeel hebben van softwarevrijheid.

Bespaar tijd en minimaliseer licentiehoofdpijn met REUSE

REUSE helpt om de licentie- en auteursrechtstatus van een project transparanter te maken, ervoor te zorgen dat code van derden correct wordt toegekend en het gemakkelijk herbruikbaar maken van de code van een project. Dit gereedschap wordt momenteel wereldwijd gebruikt en de specificatie is overgenomen door verschillende bedrijfs- en institutionele projecten. We spraken met Matija Šuklje van Liferay International, één van de bedrijven die REUSE heeft overgenomen.

Deel uw mening over openwassen met ons!

We werken momenteel aan het onderwerp openwassen om meer te weten te komen over huidige marktpraktijken. We hebben uw hulp nodig! Openwassen is een groeiend probleem geworden voor de Vrije Softwaregemeenschap. Veel bedrijven beweren te werken aan "Open Source" of "Vrije Software", terwijl ze tegelijkertijd propriëtaire softwareproducten distribueren. We hebben al veel waardevolle reacties ontvangen, maar meer inbreng is welkom! U kunt uw mening en ervaring over openwassen nog steeds met ons delen.

Verspreid de boodschap alstublieft verder!

Einde programmeerperiode JHvV

De editie-2024 van Jeugd Hackt voor Vrijheid heeft met het einde van de programmeerperiode zijn hoogtepunt bereikt. Na zes maanden werken aan hun projecten hebben de jonge deelnemers van deze derde editie hun projecten eind juni ingediend. Nu is het de beurt aan de JHvV-jury om de inzendingen te evalueren en de zes projecten te kiezen die in oktober in Brussel zullen worden bekroond. Blijf op de hoogte van ons nieuws. Neem in de tussentijd een kijkje bij een van onze winnende projectenvan het afgelopen jaar: ArduPlot.

Interesse om deel te nemen aan de volgende editie? U kunt zich al registreren!

“Érase una vez…“, Ada in het Spaans!

Dankzij de Volkswagen-Groep in Spanje wordt het verhaal van Ada & Zangemann nu in het Spaans gedrukt! Het bedrijf zal 500 exemplaren uitdelen aan zijn werknemers en vanaf september zal zijn STEM-team een 'STEM-tour' organiseren langs scholen in verschillende Spaanse steden om het boek te verspreiden. We kunnen niet wachten om meer te horen over deze lezingen en de reacties van de kinderen! En misschien vindt deze vertaling van het boek snel een uitgever, zodat het zijn weg naar de boekwinkels kan vinden!

Daarnaast zijn direct bruikbare Ada-dia's beschikbaar in het Spaans en Portugees! Deze hulpbronnen zijn echt handig bij het houden van een lezing.

“Zij zijn jong en hebben de code nodig”: Italiaans proefproject

Met de online aftrapbijeenkomst van afgelopen maand heeft de FSFE dit proefproject in Italië gestart om kinderen in het basisonderwijs te onderwijzen over Vrije Software. Dit project creëert een verzameling gereedschappen voor Italiaanse vrijwilligers om met een lezing van het boek “Ada & Zangemann” een pedagogisch evenement te organiseren.

Als u in Italië bent en deel wil nemen, neem dan alstublieft contact op met het Telegram-kanaal van FSFE Italië. Bekijk de opname van de aftrapsessie en download alle documentatie en gereedschappen om het project in uw gebied af te trappen!

Onze missie is in gevaar door gebrek aan financiering. De inflatie heeft ons ook hard getroffen, dus om succesvol te kunnen blijven vechten voor u en uw vrijheid, hebben we individuele, regelmatige bijdragen nodig.

Om een doorn in het oog van techgiganten met diepe zakken, en een waakhond voor regeringen te blijven, is het belangrijk dat individuele regelmatige donaties een hoeksteen van onze inkomsten zijn, zodat we onafhankelijk blijven.

Als u ons werk waardeert en de middelen daarvoor hebt, aarzel dan alstublieft niet om te doneren; ieder bedrag dat u kunt bijdragen zou ons echt helpen om door te gaan met consistent en onvermoeibaar te werken voor Softwarevrijheid.

Ik ♥ van Vrije Software dag & SUSE OSCC-netwerk

Een paar weken geleden kregen we een e-mail die onze aandacht trok. Het kwam met een donatie waarin werd uitgelegd dat deze was gedaan uit naam van een werknemersnetwerk bij SUSE. We besloten op onderzoek uit te gaan, vroegen de verantwoordelijke mensen en we willen dit geweldige verhaal met u delen. (Notitie: dit is ook een geweldig idee voor een initiatief om uw bedrijf over te vragen).

Einde van de zomeruitverkoop

Onze zomeruitverkoop is voorbij en nu is het tijd om de voorraad aan te vullen! Vergeet niet dat u nog steeds onze fan-artikelen online kunt bestellen en ook kunt krijgen bij onze kraam op verschillende evenementen! Als u deze zomer ons t-shirt en onze sokken draagt, vergeet dan niet erover te berichten op uw sociale mediakanalen en ons te taggen! Wij zouden onze producten graag over de hele wereld zien en het is een geweldige manier om de boodschap over Vrije Software en Softwarevrijheid te verspreiden!

Verzameling van afbeeldingen met vier afbeeldingen van verschillende conferenties en FSFE-stafleden.

Trento Open Festival, Tübix, lezing in Offenburg en Dev.Conf.CZ

De FSFE nam deel aan het Trento Open Festival (Italië) door middel van het houden van enkele voordrachten, het deelnemen aan paneldiscussies en met het voorlezen van het boek 'Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs'. Daarnaast werd het resultaat van het ZOOOM-project gevalideerd met verschillende belanghebbenden.

De FSFE ging ook naar Tübingen (Duitsland) om deel te nemen aan een jaarlijks evenement over GNU/Linux en Vrije Software. We organiseerden een lezing van het boek ‘Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs’, een lezing over banken en Vrije Software en natuurlijk een kraam.

Vorige maand organiseerden we ook een lezing van Ada & Zangemann in de grootste bioscoop van Offenburg. De lezing werd voor meer dan 200 derde klassers geopend door de burgemeester van Offenburg. Zij hadden na de lezing de kans om met de auteur in discussie te gaan over de onderwerpen in het boek.

Het geïllustreerde boek was ook aanwezig op DevConf.CZ, waar de FSFE ervaringen deelde en concepten besprak om een jonger publiek warm te maken voor Vrije Software. https://www.offenburg.de/de/detail/nachricht-seite/id/19191-digitaltag-kommt-an/?default=true

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Ana