Nieuwsbrief

VDM en Apparaatneutraliteit +++ Stemming over VC en RP +++ EU-verkiezingen: word actief

Afgelopen maand trad de Verordening Digitale Markten (VDM) in werking en lanceerden we een website over Apparaatneutraliteit. Het Europees Parlement stemde over de Verordening Cyberweerbaarheid (VC) en de Richtlijn Productaansprakelijkheid (RP). We publiceerden een gids over actief worden voor de komende EU-verkiezingen. Bekijk de video's over de ontwikkelruimtes waaraan we op FOSDEM deelnamen!

Een samenvoeging van afbeeldingen met een vogel die bevrijd is van een kooi, een foto van een van onze FOSDEM-lezingen en een schermafbeelding uit de“Wat is Vrije Software?”-video met daarin een publiek gebouw

Laten we van Apparaatneutraliteit in Europa een realiteit maken!

Op 7 maart jl. trad de Verordening Digitale Markten in de Europese Unie in werking. Deze mijlpaal markeert de start van Apparaatneutraliteit als tastbare realiteit in de Europese Unie. De FSFE erkent de nieuwe wetgeving maar we willen opmerken dat dit slechts een eerste stap is en dat verdere toewijding noodzakelijk is!Lees dit artikel voor meer diepgang.

Om publiek bewustzijn over Apparaatneutraliteit te vertroten heeft de FSFE deviceneutrality.org gelanceerd. Deze site verwijst naar diepe inzichten over Apparaatneutraliteit en Vrije Software, downloadbaar promotiemateriaal en manieren om de boodschap te verspreiden. Bekijk de website!

Stemming over VC en RP in het Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde op 12 maart over de Verordening Cyberweerbaarheid (VC) en de Richtlijn Productaansprakelijkheid (RP). Er werd met betrekking tot de introductie van aansprakelijkheidsregels voor software een ruime uitzondering gemaakt voor Vrije Software. Na lange en intense debatten zijn afzonderlijke ontwikkelaren en werk zonder winstoogmerk nu veiliggesteld. We zullen de implementatie en of Softwarevrijheid overeenkomsig wordt beschermd nauwkeurig in de gaten houden.

Lees de volledige verklaring van de FSFE.

Bekijk de opnames van FOSDEM!

Heeft u FOSDEM 2024 gemist of had u de kans niet om deel te nemen aan de Ontwikkelruimtes waaraan we deelnamen? We hebben alle opnames voor u..

Opnieuw waren we de mede-organisatoren van onze nu bekende ontwikkelruimte voor juridische en beleidskwesties. De discussies in dit parcours gingen over belangrijke kwesties voor Softwarevrijheid, zoals VC, RHEL en het beëindigen van GPL. Verder hielpen we bij het organiseren van een ontwikkelruimte over Vrije Software in het Europese juridische landschap.

Kom in actie: word actief voor de verkiezingen in de Europese Unie!

Europese burgers zullen van 6 tot 9 juni hun volgende vertegenwoordigers in het Europese Parlement kiezen. Terwijl de campagne van start is gegaan is het belangrijk om actief te raken en zeker te stellen dat Softwarevrijheid deel uitmaakt van het grotere politieke debat.

Hoe kunt u dit doen? Vind praktisch advies over hoe u de komende maanden kunt pleiten voor Vrije Software! Om zoveel mogelijk Europese burgers te kunnen bereiken zou uw hulp bij het vertalen van de gids ongelooflijk waardevol zijn!

Nieuws van ZOOOM

De FSFE heeft vier hoofdstukken in twee uitgebreide verslagen over Vrije Software geproduceerd, als deel van haar betrokkenheid bij het Zooom-consortium. Het gaat om juridische en zakelijke onderwerpen. Deze verslagen lichten een verscheidenheid aan onderwerpen uit en leveren empirische data over Vrije Software-onderwerpen in Europa in relatie tot cruciale technologieën zoals KI. De FSFE heeft ook bijgedragen aan een studie naar hoe de term “open” onjuist gebruikt is om te verwijzen naar KI-projecten die geen Vrije Software zijn.

Afgelopen en komende evenementen

Tijdens het weekeinde van 16 en 17 maart gingen enkele van onze stafleden samen met vrijwilligers naar de Chemnitzer Linux-Tage! We waren erg blij om zovelen van jullie te ontmoeten en met jullie te praten over zoveel verscheidene onderwerpen rond Softwarevrijheid. We namen ook plaats op het podium om de praten over Jeugd Hackt voor Vrijheid!

“Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs” komt aan in Belgie! Woon de lezing bij, in Brussel op donderdag 4 april om 15.00 uur!

Op 15 en 16 april vindt foss-north plaats in het conferentiecentrum Chalmers te Gothenburg (Zweden). Het evenement zal rechtstreeks en ter plekke plaatsvinden in het fysieke conferentiecentrum. Leer meer.

Citaat van de maand

De oplossingen van morgen moeten met publieke code worden gebouwd. Dit is niet alleen zo om juist gebruik van publiek geld zeker te stellen maar ook om keuzevrijheid te promoten en vergrendeling (“lock-in”) door verkopers te vermijden.

~EU-commissaris Johannes Hanh, sprekend over “Publiek Geld, Publieke Code!”

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteuren,
Ana en Tommi