SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

EU-verkiezingen +++ VDM & Apple +++ REUSE-gereedschap

op  

In deze aflevering leggen we onze plannen uit om een film te maken over Ada & Zangemann en we vragen uw steun. We hebben een nieuwe REUSE-versie gepubliceerd. Lees FSFE's opinie voor de Europese Commissie over Apple's nieuwe strategie om de VDM na te leven en het gevolg voor Vrije Software.

Verzameling van afbeeldingen, met een illustratie van Ada, het logo van REUSE-software en een illustratie van een stadhuis

Citaat van de maand

“Sokken. Ik wil de sokken. Ik hou van de sokken. En als je ze hebt, anderen ook.”

-Bezoeker FSFE op FOSDEM 2024-

Kom in actie! Praat met uw politici, zoals onze coördinator van FSFE Nederland

Over enkele dagen zullen de Europese burgers hun volgende vertegenwoordigers in het Europese Parlement kiezen. Kom in actie om zeker te stellen dat Softwarevrijheid deel is van het grotere politieke debat!

De coördinator FSFE Nederland voegde voor Vrije Software zijn stem toe aan het debat van de digitale stad in Amsterdam. Nu is het uw kans om het belang van Vrije Software uit te lichten in de aanloop naar de komende verkiezingen voor het Europese Parlement.

Vraag van de coördinator FSFE Nederland: "In maart gebeurde er wat moois in Amsterdam: het 'Digitaal Onafhankelijk Amsterdam'-initiatiefvoorstel aangenomen. Ik vraag me eigenlijk af: daar wordt open source aangehaald om autonomie te promoten en ook transparantie te promoten en ik zou zeggen dat haakt aan bij de NSC-punten. Wat gaan jullie doen in Europa om dat verder te brengen en overheden en gemeenten te ondersteunen om echt vrije en open source software verder te brengen?"

REUSE v.3.1.0a1

We hebben het REUSE-gereedschap v3.1.0a1 zojuist gepubliceerd! Dit is een alfa-publicatie die de nieuwe REUSE.toml-functionaliteit bevat, die .reuse/dep5 vervangt (en zacht wordt afgeschreven). Het belangrijkste doel van REUSE.toml is om .reuse/dep5-scenario's op te lossen, zoals beschreven in https://github.com/fsfe/reuse-tool/issues/779: als een bestand een header heeft, ook aan bod komt in .reuse/dep5 en de twee informatie-bronnen zijn het niet eens over de licentie, welke licentie is dan van toepassing?

REUSE-software gaat in drie stappen in op een fundamenteel probleem met Vrije Software-licenties in haar bron: onder welke licentie valt een bestand en van wie is het auteursrecht? Het REUSE-project bestaat uit een verzameling beste praktijken en een gereedschap dat het gemakkelijk en eenvoudig maakt om deze juridische informatie toe te voegen aan ieder afzonderlijk bestand in een project.

We werken aan een snelle publicatie van versie 3.2 van de specificatie, dus blijf op de hoogte!

Apple's aanpak van VDM zal Vrije Software beschadigen

De FSFE werkt door aan de implementatie van de Verordening Digitale Markten (VDM) en houdt de strategieën van de betreffende bedrijven (poortwachters) en hun invloed op Vrije Software. We hebben een uitgebreid standpunt als belanghebbende ingediend bij de Europese Commissie over hoe Apple VDM niet na kan leven en haar strategie haar anti-competitieve positie zal versterken. Ons rapport stelt dat:

Dit onderzoek ontvangt substantiële bijdragen van andere organisaties en experts zoals F-Droid, Onion Browser en AppFair.

Afbeelding met een van de deelnemende FSFE-stafleden, zittende met een laptop en sprekend voor een microfoon op de tafel
Apple's aanpak van VDM zal Vrije Software beschadigen

Dit rapport concludeert dat, hoewel de VDM als doel heeft om betwistbaarheid en eerlijkheid te promoten, Apple's voorgestelde veranderingen haar monopolistische gedrag zou kunnen versterken, waarbij de afhankelijkheid van ontwikkelaars en gebruikers van haar eigen diensten en producten groter wordt, alsmede overstapkosten. Het rapport licht ook uit hoe de integriteit van het besturingssysteem niet slechts gebruikt moet worden voor het opleggen van beperkingen aan app-winkels van derde partijen.

Ada gaat naar de set: laten we een tekenfilm maken!

Het geïllustreerde boek 'Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs' bracht het tot woningen en bibliotheken over de hele wereld. Nu hebben we uw hulp nodig om zelfs nog meer kinderen te bereiken! Help ons om een film van dit verhaal te maken en door te gaan met lezingen om meer interesse van kinderen voor coderen en knutselen te wekken!

Verhalen van onze gemeenschap

Op 25 en 26 mei vond de RoboCup Frankrijk Junior plaats in Bordeaux. Kinderen op kinderdagverblijven en basisscholen presenteerden hun robots terwijl tieners en jongvolwassenen deelnamen aan verschillende wedstrijden, van voetbal tot reddingen. Op zondag 26 mei hebben twee jonge Franse supporters, Théo (15 jaar) and Émilie (12 jaar), een deel van de kraam voor hun lokale robotclub (CDSR) omgekat tot hun eerste FSFE-kraam! De tieners deelden trots FSFE-stickers en presenteerden het kinderboek Ada & Zangemann.

Ook in Frankrijk, in dit geval Lyon: FSFE-vrijwilliger Vincent Lequertier nam met twee lezingen van het geïllustreerde boek 'Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs' deel aan de Dagen van Softwarevrijheid (JDLL is het Franse acroniem).

En in Nederland presenteerde André Ockers, vrijwilliger en vice-cöordinator van het Nederlandse FSFE-team, de Free Software Foundation Europe (in het Engels) op WikiconNL 2024, de tweejaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en vrije toegang tot informatie in een veranderende wereld.

En vergeet niet om planet.fsfe.org te bekijken: onze blog-aggregator heeft verschillende artikelen die u interessant zou kunnen vinden!

En nog meer: LibreItalia, DORS/CLUC 2024 en esLibre 2024-conferenties

Begin mei namen we deel aan de conferentie LibreItalia. Het was een fantastische gelegenheid om de Italiaanse Vrije Software-gemeenschap te ontmoeten en met ze te praten. We hadden de mogelijkheid om te praten over Publiek Geld? Publieke Code! en dankzij het Ada en Zangemann-verhaal konden we ons bezighouden met een jonger publiek!

Iets later deze maand namen we deel aan DORS/CLUC, een conferentie in Zagreb met twee lezingen: "KI echt open maken: het huidige landschap van Vrije Software en KI-licenties" en een andere over "Wanneer onze routers niet vrij zijn: de uitdagingen voor een open en neutraal internet".

We hebben tenslotte naar Valencia gereisd om esLibre 2024 te bezoeken. Daar presenteerden we de JHvV-wedstrijd, spraken we over CRA, PLD en aansprakelijkheid in Europa en legden we uit waarom Vrije Software belangrijk is voor onze samenleving!

Onze lezingen op esLibre en DORS/CLUC werden opgenomen dus we zullen ze, zodra ze beschikbaar zijn, meteen uploaden naar onze gebruikelijke kanalen!

Verzameling afbeeldingen met verschillende FSFE-stafleden die lezingen geven op DORS/CLUC en esLibre

Draag bij aan onze nieuwsbrief

We zouden graag van u willen horen. Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons via newsletter@fsfe.org. U kunt ons ook steunen, bijdragen aan ons werk en deelnemen aan onze gemeenschap. We willen onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donateurs die ons werk mogelijk maken bedanken. En met speciale dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Ana