SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nyheter

Frigjør dine dokumenter!

Published:

Document Freedom Day 2010

I dag er det Document Freedom Day 2010. For tredje gang samler grupper seg over hele verden for å feire åpne dokumentformater og åpne standarder. De skaper en bevissthet for hvordan en teknisk sak påvirker våre daglige liv.

Aktiviteter tar plass i flere land. I Tyskland og Østerrike mottar radiostasjoner pris for å tilby sendinger i det åpne Ogg Vorbis formatet. I Slovakia blir landets høyesterett berømmet for dens bruk av ODF-formatet til sine tekstdokumenter.

I Romania har aktivister vært opptatt med å påpeke, til offentlig administrasjon, at på grunn av at de sender dokumentene i proprietære formater, får ikke folk lese dokumentene. I Johannesburg i Sør-Afrika vil Department of Arts and Culture holde en feiring for å markere DFD. I den braziliske byen Vitoria vil gruppen Espirito Livre organisere en konferanse om fri programvare og åpne standarder.

Koordinator for Document Freedom Day, Fernanda Weiden, sier "det er flott å se så mange frivillige med en lidenskap for frihet i teknologi. Disse personene bryr seg dypt om måten programvare og standarder påvirker livene deres. Derfor tar de initiativ slik at andre kan nyte de samme frihetene som dem."

PC-brukere, bedrifter og offentlig administrasjon lagrer store mengder informasjon i elektronisk form. Hvis dette skjer i et format som kun kan bli lest av programvare fra en spesifikk utvikler vil informasjonen eventuelt bli tapt.

Åpne standarder som ODF for dokumenter og Ogg Vorbis for musikk kan bli lest og skrevet av flere forskjellige programmer. De gir brukere valgfrihet siden de kan bli brukt på alle typer program, platformer og operativsystem.

"Åpne dokumentformater sikrer din verdifulle informasjon slik at den ikke ender opp som digitalt avfall neste gang du oppgraderer programvaren", sier Free Software Foundation Europe sin president, Karsten Gerloff. "Om det så er dine personlige e-poster eller pensjonsjournalen din i et statlig byrå er det viktig å tenke fremover. Vil programvaren du bruker nå være tilgjengelig om ti år? Hvis svaret er nei, så vær sikker på at din data er lagret i forhold til åpne standarder."

DFD-teamet vil samle informasjon og rapporter fra dette årets aktiviteter for så å organisere og publisere dem på DFD-nettsider.