Nyheder

Ændring af verden: GNU-projektet fylder 30 år

den:

For 30 år siden bekendtgjorde Richard Stallman tilblivelsen af GNU-projektet. Et initiativ, der begyndte med en programmørs frustrationer over en defekt printerdriver, har ændret vores samfund. Ideen om software, som alle kan anvende, studere, dele og forbedre, har virkelig vist sig at være slagkraftig.

"Uden GNU-projektet og fri software-bevægelsen, som det inspirerede, ville vores dagligdag - og internettet - lige nu være et meget anderledes sted," siger Karsten Gerloff, formand for Free Software Foundation Europe.

Fri software placerer kontrollen over elektroniske enheder der, hvor den hører til: hos enhedernes ejere. I dag findes fri software overalt. Den driver internettet, vores mobiltelefoner, fjernsyn, biler, routere og alle former for elektroniske enheder. Fri software har fundamentalt ændret den måde, folk udvikler software på: I stedet for at forhindre folk i at tilpasse softwaren til deres egne behov, opfordres folk til at deltage i udviklingen.

"GNU-projektet har fungeret som udgangspunkt for en bevægelse, der sikrer at vi kan kontrollere teknologi, og ikke være kontrolleret af teknologien," siger Matthias Kirschner, FSFE's leder af Public Awareness.

Den indflydelse, som GNU-projektets tilgang til deling af viden har medført, rækker langt ud over GNU/Linux-styresystemet, og dækker ikke kun computerprogrammer. Takket være styrken ved delt viden, er Wikipedia hurtigt blevet den verdensdominerende encyklopædi. Creative Commons-licensen gør det muligt for kunstnere, musikere og forfattere, at anvende deres værker på måder, der er ideelle i den digitale tidsalder. Videnskabsfolk og ingeniører er afhængige af fri software-værktøjer, til at helbrede sygdomme og gøre alles liv bedre. For en generation af yngre mennesker, der nu træder ind i de voksnes rækker, er det en selvfølge at dele viden.

"Vi skylder Richard Stallman stor tak for at være gnisten til denne epokegørende forandring, samt til alle der har arbejdet så hårdt på at drive fri softwares fremad i tre årtier," siger Gerloff. "Deltag i vores bevægelse, støt vores arbejde og hjælp os med fremtidens udfordringer."