Help us spread the word about Free Software across Europe! Contributions until the end of September will be used to translate our 'What is Free Software' video into more European languages

News

Të ndryshosh botën: Projekti GNU bëhet 30 vjeç

më:

U bënë 30 vjet që kur Richard Stallman njoftoi fillimin e projektit GNU. Një nismë, që zuri fill me irritimin e programuesit për shkak të një përudhësi të dëmtuar shtypësi, ka ndryshuar shoqërinë tonë. Ideja e software-it që gjithkush mund ta përdorë, studiojë, ndajë me të tjerët dhe përmirësojë doli në fakt shumë e fuqishme.

"Pa projektin GNU dhe lëvizjen e Software-it të Lirë që ai frymëzoi, jeta jonë e përditshme - dhe Interneti - do të ishin krejt ndryshe sot," thotë Karsten Gerloff, president i Free Software Foundation Europe-ës.

Software-i i Lirë e vendos kontrollin e pajisjeve elektronike atje ku e ka vendin: te njerëzit që i kanë ato pronë. Sot, Software-i i Lirë është kudo. Ai vë në lëvizje Internet-in, telefonat tanë celularë, televizionet, automjetet, rrugëzuesit, dhe pajisjet elektronike gjithfarëlloj. Software-i i Lirë ka ndryshuar në mënyrë themelore rrugën sipas të cilës njerëzit krijojnë software: në vend se të pengohen njerëzit të përshtatin software-in sipas nevojave të tyre, ata ftohen të marrin pjesë në zhvillimin e software-it. 

"Projekti GNU ka funksionuar si pikënisje e një lëvizje që na siguron se kontrollin mbi teknologjinë e kemi ne, dhe jo të na kontrollojë teknologjia ne," thotë Matthias Kirschner, drejtues i seksionit mbi Ndërgjegjësimit të Publikut në FSFE.

Ndikimi i frymës së projektit GNU mbi ndarjen me të tjerët të dijes dhe njohurive shkon shumë më larg se sa sistemi operativ GNU/Linux, dhe shtrihet përtej programeve të kompjuterit. Me fuqinë që jep dija e përbashkët, Wikipedia është ngjitur shpejt për t’u bërë enciklopedia kryesore e botës. Creative Commons u lejon artistëve, muzikantëve dhe autorëve të përdorin vepra të tyret në rrugë që i përshtaten përsosmërisht epokës dixhitale. Shkencëtarët dhe inxhinierët mbështeten te mjete Software i Lirë për të kuruar sëmundje dhe për ta bërë jetën e gjithkujt më të mirë. Tani po piqet një brez të rinjsh për të cilët ndarja me njëri-tjetrin e dijeve është gjëja natyrale që duhet kryer.

"U jemi mirënjohës Richard Stallman-it që ndezi këtë ndryshim epokal, dhe gjithkujt që ka punuar kaq fort për përparimin e Software-it të Lirë në këta tre dhjetëvjeçarë," thotë Gerloff. "Bashkohuni me lëvizjen tonë, përkrahni punën tonë, dhe na ndihmoni të përballojmë sfidat që kemi përpara."