We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nyheter

#ilovefs Rapport 2018

Publicerat:

Developers italia firar I Love Free Software Day

Den 14:e februari firade vår gemenskap den årliga "I love Free Software Day". En dag att visa gemenskaperna som betyder mest för dig din kärlek och liksom säga "tack" till projekten med fri programvara som omgärdar oss varje dag. Free Software Foundation Europe vill också tacka alla som firade och bidrog för att göra denna dag så speciell som den blev.

Vi räknade hundratals av Tweets, Toots och inlägg både på Twitter och "Fediversumet", liksom tiotals bloggar, foton och artistiska arbeten som alla visade kärlek till alla de oräkneliga personer därute som genom att bidra till Fri Programvara varje dag, vare det med kod, översättningar, dokumentation, gemenskapsarbete, design eller ledarskap. Tack jättemycket till alla er, fantastiska människor!

Första tecknen på kärlek på FOSDEM

XMPP som ett verktyg för yttrandefrihet

Precis som förra året stötte vi på en massa människor som var ivriga att visa sin kärlek redan på FOSDEM. Förutom de stora projekten såsom GNOME, Debian, Firefox, Python, Linux eller VLC, var det många som nämnde mindre eller mer okända projekt, liksom visade allmän kärlek till Fri Programvara eller värderingar som vanligtvis återfinns i gemenskaper inom Fri Programvara: "öppenhet", "frihet", "valmöjligheter" eller "självbestämmande" var benämningar vi hörde mycket. Om du vill se fler människor som uttrycker sin kärlek till Fri Programvara, se till att kolla hela galleriet.

CentOS och OpenSUSE har delat kärlek för RPM

Projekten som medverkade på FOSDEM hade också möjligheten att tacka sina gemenskaper för bidrag, felrapporter och hjälp. Inte bara det, vi hade också möjligheten att föra samman flera projekt för att hitta likheter (eller olikheter) som de uppskattar, och visa deras delade kärlek för Fri Programvara.

I Love Free Software Day

Wordcloud of projects

Alla nämnda projekt på Twitter eller Fediversumet

När dagen till slut kom fick vi en överväldigande mängd med meddelanden från gemenskapen som uttryckte sig, tackade deras favoritprojekt och utvecklare eller förespråkade Fri Programvara i allmänhet.

För att kunna analysera den stora mängden kärleksmeddelanden och bidrag som kommer in under I Love Free Software Day varje år, tog vi till slut ett steg upp också. Vår nuvarande praktikant Jan skrev en "scraper" med GNU R som hjälper oss att inte missa ett enda #ilovefs -inlägg och ger varje projekt den uppskattning den är värd. Delar av det hade inte varit möjligt utan hjälp från Vincent, vår andra praktikant. En skål för samarbete, och ytterligare ett bevis för att Fri Programvara är grymt!

På Twitter och Fediversumet tillsammans räknade vi till exakt 439 "I Love Free Software"-inlägg av 243 individuella konton som innehöll #ilovefs-taggen, där 95 projekt och utvecklare nämndes. Du kan hitta visualiseringar som visar resultaten av vår insamlade data.

time graph

Medverkan i #ILoveFS på social media

platform graph

Medverkan i #ILoveFS på Twitter och Fediversumet

Verktygen som vi skrev är också Fria och tillgängliga för alla att använda, studera, dela och förbättra! Men det är inte bara statistik och data. Det viktiga finns bakom siffrorna: meddelandet som de här människorna vill skicka och känslan av en gemenskap med människor så olika men ändå så likasinnade när det kommer till värderingar som öppenhet, acceptans, empati eller bekräftelse av vad vi kan skapa tillsammans.

iLoveFS by Grise Bouille

#iLoveFS av Grise Bouille

Det finns massor av exempel på det här, som det fantastiska inlägget på StreetComplete's ärende-hanterare av rugk, där användaren tackade projektet och dess utvecklare i en lång text och fick väldigt fin återkoppling också. Sebastian Schauenburg's blog-inlägg där han eftersöker ännu mer sympati och kommunikation mellan utvecklare och inom gemenskaperna. En del projekt publicerade också blog-inlägg själva, som till exempel Nextcloud, som visar oss hur de 4 Friheterna med Fri Programvara gjorde deras själva existens möjlig. Sen har vi en del riktigt bra och kreativa artistiska arbeten, till exempel av Grise Bouille eller det här coola fotot inlagt av Developers Italia (en sammanslutning bestående av "Digital Transformation Team" och "Digital Agency for Italy") som firar Fri Programvara, WikiData som visar hur du kan uttrycka din kärlek till Fri Programvara och många, många fler som vi bara inte har möjligheten att nämna i denna korta rapport.

Save the date!

Om du råkade missa din möjlighet att tacka ditt favoritprojekt, markera 14:e februari som "I Love Free Software Day" i din kalender för nästa år. Men du borde inte se det som den enda dagen då du får visa din kärlek. Det är självklart att vi borde visa vår uppskattning och tacksamhet under hela året – det finns helt enkelt ingen tid som är fel för det!

Vi skulle vilja tacka alla inblandade i och bidragande till denna dag, liksom de oräkneliga utvecklare, översättare, samordnare, artister och alla inblandade runt Fri Programvara.