Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Ιούνιος 2012

Ελεύθερο Λογισμικό, Ανοιχτός Κώδικας, FOSS, FLOSS – Ίδια ολόιδια αλλά διαφορετικά

Υπάρχουν δύο κύριοι όροι που συνδέονται με λογισμικό το οποίο μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιηθεί, να μελετηθεί, να διαμοιραστεί και να βελτιωθεί: Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτός Κώδικας. Μπορείτε επίσης να βρείτε διαφορετικούς συνδυασμούς και μεταφράσεις των όρων αυτών όπως FOSS, Libre Software, FLOSS και άλλα. Διαβάζοντας άρθρα για το Ελεύθερο Λογισμικό ή ακούγοντας ανθρώπους που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό συχνά ανακύπτει η ερώτηση: Γιατί χρησιμοποιούν τον έναν ή τον άλλον όρο και πώς αυτοί οι όροι διαφέρουν μεταξύ τους;

Ο επί μακρόν εθελοντής του FSFE Björn Schiessle έγραψε ένα καλό άρθρο για το θέμα αυτό, πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορές στην ορολογία.

Η πολιτεία παραμελεί τα πρότυπα του ιστού, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα πρόστιμο ύψους 5600€

Στη Σλοβακία, η πολιτεία έχει επιβάλλει τα ηλεκτρονικά μέσα ως τον μόνο τρόπο εκπλήρωσης ορισμένων νομικών υποχρεώσεων. Ωστόσο η σχετική λύση ιστού εξαιρεί μερικούς πολίτες από τη χρήση καθώς δεν είναι διαλειτουργική και εκτελείται μόνο με το λογισμικό ενός προμηθευτή. Με την απουσία κάθε μη-ηλεκτρονικής επιλογής, αυτό σημαίνει ότι το κράτος, στην πράξη, συνταγογραφεί τη χρήση ενός συγκεκριμένου προϊόντος από συγκεκριμένο προμηθευτή. Όποιος δεν έχει αντίγραφο, θα πρέπει να αγοράσει ένα. Ο εισαγωγέας υφασμάτων από τη Σλοβακία έκρινε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο λογισμικό για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και εκπλήρωσε τη νομική του υποχρέωση σε χαρτί. Τώρα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 5600€.

Ο βοηθός του FSFE Martin Husovec αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και έκανε την αλλαγή του έργο της μαθητείας του: εργάζεται πάνω στην υπόθεση, διαβάζει δικαστικά αρχεία, έγραψε το δελτίο τύπου του FSFE και μία γενική περίληψη της υπόθεσης EURA . Δραστηριοποιείται για να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί ορισμένο μη-ελεύθερο λογισμικό στη Σλοβακία απλώς για να είναι νόμιμος, και θα σας διατηρεί ενήμερους.

Θα πέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην παγίδα της FRAND;

Το Ελεύθερο Λογισμικό θα μπορούσε να αποκλειστεί από το δημόσιο τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η νέα πολιτική επιτρέψει όρους "FRAND" στα Βρετανικά πρότυπα. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την Freedom of Information Requests: Εντατικές προσπάθειες τους προηγούμενους μήνες από διάφορες ομάδες έχουν επικεντρώσει στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της για έναν ισχυρό ορισμό των Ανοιχτών Προτύπων.

Το FSFE επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την εξέλιξη. Τον Μάιο το FSFE ζήτησε από επιχειρήσεις στη βορειοδυτικό Ηνωμένο Βασίλειο να πουν στην κυβέρνηση ότι τα Ανοιχτά Πρότυπα έχουν σημασία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην υπόθεση.

Δημοκρατικές εκλογές με μη-ελεύθερο λογισμικό;

Στη Γαλλία, το FSFE έχει εκφράσει την ανησυχία του (στα Γαλλικά) για την online ψηφοφορία που υλοποιήθηκε για Γάλλους ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό. Το FSFE άσκησε δριμεία κριτική στην πλήρη απουσία μέτρων, στην αδιαφάνεια της ψηφοφορίας και στην απαίτηση να γίνει χρήση ιδιοκτησιακού λογισμικού για την ψηφοφορία.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: PDFReaders 2.0 – Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!

Η συλλογή υπογραφών υποστηρίχθηκε από 72 οργανισμούς, 57 εταιρείες και 2327 άτομα. Το κόμμα των Πρασίνων διατύπωσε ένα προφορικό αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (5 ερωτήσεις) , και στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (18 ερωτήσεις με εισαγωγή). Η Γερμανική υπηρεσία για την ασφάλεια στην Πληροφορική συστήνει pdfreaders.org στο νέο της οδηγό μετάβασης και δίνει έμφαση στο ότι δεν πρέπει να διαφημίζετε μη-ελεύθερα προγράμματα ανάγνωσης λογισμικού. Και 539 δημόσιες υπηρεσίες αφαίρεσαν τη διαφημιστική καταχώρηση για μη-ελεύθερο λογισμικό, το οποίο αποτελεί επιτυχία 25%.

Μετά από μακρές συζητήσεις και προβληματισμούς η ομάδα PDF readers ετοιμάζει τώρα μια σημαντική ενημέρωση στο PDFReaders.org, προσθέτοντας: μια περισσότερο ελκυστική και ξεκάθαρη αρχική σελίδα, με μία σύσταση για αυτο-ανιχνευθείσες πλατφόρμες· συστάσεις ελεύθερων προγραμμάτων ανάγνωσης pdf για πλατφόρμες κινητών· και σύσταση για ελεύθερο πρόσθετο περιηγητή για pdf.

Ρίξτε μια ματιά στην τρέχουσα επισκόπηση προγραμμάτων ανάγνωσης και τα TODΟ που υπάρχουν εκεί, και πείτε μας αν γνωρίζετε κάποιο άλλο πρόγραμμα ανάγνωσης PDF που δεν έχουμε αναρτήσει και ποιο συστήνετε για το Android.

Ευχαριστoύμε όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό