empowering users
to control technology

Het juridische netwerk

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep wordt ieder jaar georganiseerd om juridische experts in staat te stellen om te discussiëren over problemen en beste praktijken rond Vrije Softwarelicenties. Dit evenement is 's werelds belangrijkste ontmoeting van advocaten, technici en ideeënleiders over juridische en licentie-onderwerpen met betrekking tot Vrije Software geworden. Met tot drie dagen aan gesprekken in een informele en vertrouwelijke sfeer bevordert de werkgroep de uiterst geavanceerde kennis over onderwerpen variërend van licentienaleving tot patentbeheer, van project-governance tot bedrijfsverantwoordelijkheid en zelfs van de allernieuwste problemen.

Deelname aan de Vrije Software juridische en licentiewerkgroep biedt juridische professionals niet alleen de mogelijkheid om kennis en updates over de onderwerpen waar zij aan werken te delen maar is ook een kans om elkaar te ontmoeten en kennis met elkaar te maken. De combinatie van deze twee aspecten moedigt betere licentienaleving na door het verspreiden van beste praktijken. De conferentie biedt ook een forum voor verschillende professionals om elkaar beter te begrijpen, waarmee de totale hoeveelheid onenigheid in de sector afneemt.

Deelname aan het evenement staat open voor alle leden van het juridische netwerk. Uitnodigingen zouden ook aan niet-leden kunnen worden verstuurd wanneer het team van FSFE Juridisch hun aanwezigheid in het debat nuttig acht. Als u denkt dat u hieraan zou kunnen voldoen stuur dan alstublieft een e-mail naar legal@lists.fsfe.org.

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep 2019

FSFE's jaarlijkse Vrije Software juridische en licentiewerkgroep (LLW) vond plaats van 10 tot 12 april in Barcelona (Spanje).

In de werkgroep van 2019 hebben ongeveer 130 top-juristen van over de hele wereld elkaar ontmoet om te leren over en te discussiëren over juridische en licentie-onderwerpen met betrekking tot Vrije Software en ongeveer 30 presentaties gehouden. Het thema van dit jaar was "The Long Term View" (de langetermijnblik), een thema dat als doel heeft om deelnemers en presentators uit te dagen om na te denken over de vooruitgang die Vrije Software heeft gemaakt en het werk dat nog steeds moet worden gedaan op de weg vooruit.

Enkele van de onderwerpen waarover we discussieerden:

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep 2018

FSFE's jaarlijkse Vrije Software juridische en licentiewerkgroep (LLW) vond plaats van 18 tot 20 april in Barcelona (Spanje).

In de werkgroep van 2018 hebben ongeveer 120 top-juristen van over de hele wereld elkaar ontmoet en meer dan 40 presentaties over de meest uiteenlopende juridische kwesties gehouden. Na een LLW-traditie van meer dan tien jaar hebben we besloten om het evenement terug te brengen naar zijn wortels en de nadruk te leggen op het "werkgroep"-gedeelte in de oorspronkelijke titel, met als resultaat een ongekende hoeveelheid parallelle interactieve sessies die gericht waren op het behalen van concrete resultaten. Vandaar het thema voor LLWW2018: "Breng de 'W' terug naar de juridische en licentiewerkgroep"

Een aantal van de onderwerpen die we hebben besproken:

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep 2017

FSFE's jaarlijkse Vrije Software juridische en licentiewerkgroep (LLW) vond plaats van 26 tot 28 april in Barcelona, Spanje.

De werkgroep van 2017 trok meer dan 120 juridische top-experts van over de hele wereld en bevatte meer dan 35 presentaties over verschillende juridische onderwerpen, inclusief open data, gereedschappen, softwarepatenten en bestaande uitdagingen voor Vrije Software-licenties. Gebaseerd op de onderwerpen waar door de jaren heen over is gediscussieerd en de feedback die we hebben ontvangen leek het dat verschillende prominente discussie-onderwerpen moeten worden heropend om een antwoord te kunnen formuleren op opkomende uitdagingen. Daarom is de werkgroep dit jaar georganiseerd onder het thema: Restart

Enkele onderwerpen waarover we discussieerden:

De Vrije Software juridische en licentie-werkgroep 2016

In 2016 is de juridische netwerkconferentie gehouden op 13, 14 en 15 april in Barcelona, Spanje.

Versterkt door de feedback die we in de afgelopen jaren hebben verzameld en de ervaring die we hebben opgedaan besloten we om door te gaan met de trend om een antwoord te geven op belangrijke uitdagingen. We zagen onlangs dat de situatie steeds ingewikkelder wordt en dat het hoog tijd in om daar iets aan te doen. Daarom was het motto voor 2016:
Vereenvoudig

Enkele van de bediscussieerde onderwerpen waren:

De Vrije Software juridische en licentiewerkgroep 2015

In 2015 vond de werkgroep opnieuw plaats in Barcelona. Op 16 en 17 april ontvingen we meer dan negentig experts van over de hele wereld. In plaats van het opnieuw werken aan bekende onderwerpen keken we naar welke problemen we in de komende vijf tot tien jaar waarschijnlijk zullen tegenkomen. Iedere dag hadden we twee onderwerpen die aanzetten tot debat, zowel in de kamer als wel in de hal. Zoals altijd was de werkgroep gehouden aan de Chatham House Rule om een open en zorgeloos debat aan te moedigen.

Onderwerpen

In 2015 organiseerden we een voorafgaand evenement op 15 april, genaamd Open* Day, om onderwerpen buiten software te ontdekken. In het bijzonder:

Tijdens de werkgroep (16-17 april) discussieerden we over enkele activiteiten die iets strikter gerelateerd zijn aan software:

Voetnoten

  1. The rise of copyright trolls
  2. Twee van deze discussies zijn gerapporteerd op LWN.net: