We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

This translation may be out of date with the izvorni tekst. Please help us to translate this and other pages on fsfe.org, so people can read our message in their native language.

Naš rad / Pregled otvorenih standarda

Otvoreni standardi

Ne postoji opće prihvaćena definicija što čini otvoreni standard, no postoji mnogo prijedloga. Poveznice na neke prijedloge su niže navedene.

FSFE nije htio predložiti još jednu definiciju. Odlučili smo prihvatiti definiciju otvorenog standarda koja je nastala kroz pripreme za Certified Open. Rad na ovoj definiciji počeo je prije nego se FSFE uključio u projekt i inicijalno se bazirala na definiciji iz Europskog okvira za interoperabilnost (EIF) Europske komisije.

U dijalogu u kojem su sudjelovali razni ključni industrijski igrači, politika i zajednica, definicija je preoblikovana u definiciju pet točaka oko kojih se postigao konsenzus. Definiciju je potom usvojio EU-ov projekt SELF, ženevska Deklaracija o standardima i budućnosti Interneta iz 2008. i Document Freedom Day.

Definicija

Otvoreni standard odnosi se na format ili protokol koji je

  1. podložan potpunoj javnoj procjeni i korištenju bez ograničenja tako da je jednako dostupan svim stranama;
  2. bez komponenti ili proširenja koji su ovisni o formatima ili protokolima koji sami ne zadovoljavaju definiciju otvorenog standarda;
  3. lišen pravnih i tehničkih klauzula koje bilo koga ili bilo koji poslovni model ograničavaju u korištenju;
  4. otvoren za ravnopravno sudjelovanje konkurenata i trećih strana u upravljanju i daljnjem razvoju, neovisan o pojedinom proizvođaču;
  5. dostupan u više potpunih implementacija konkurentskih proizvođača ili koji je kao potpuna implementacija svima jednako dostupan.

Napomene za standarde u nastajanju

Kada je novi format ili protokol u razvoju, 5. klauzula nije ostvariva. FSFE drži da je ovo ispravno stajalište u slučajevima u kojima je potrebna tehnološka potpunost. U nekim situacijama, npr. u primjeni za vladu, trošak zbog pogreške može biti vrlo visok.

U situacijama u kojima se želi promicati razvoj otvorenih standarda strogo pridržavanje klauzula može onemogućiti nove otvorene standarde. Sa stajališta definicije takvi standardi bi izravno konkurirali vlasničkim formatima pod kontrolom proizvođača. U takvim slučajevima razumno je dozvoliti neispunjavanje 5. klauzule "standarda u nastajanju".

Kakav tretman primaju takvi "standardi u nastajanju" u velikoj mjeri ovisi o situaciji. Tamo gdje je trošak zbog pogreške vrlo visok trebaju se koristiti samo potpuno otvoreni standardi. Standarde u nastajanju treba posebno promicani tamo gdje se želi promicati otvorene standarde.

Općenito govoreći, otvoreni standardi su bolji od standarda u nastajanju i standardi u nastajanju su bolji od formata specifičnih pojedinom proizvođaču. Što se format više približi ispunjenju svih točaka definicije, više ga treba rangirati u situacijama gdje su interoperabilnost i pouzdana dugotrajna pohrana podataka od iznimne važnosti.

Poveznice na druge definicije

Wikipedija pruža pregled termina otvoreni standard i razne definicije. Slijedi skup nekih definicija: