Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Οκτώβριος 2013

Το κίνημά μας έγινε 30 χρονών!

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1983, ο Richard Stallman ξεκίνησε το έργο GNU. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την απογοήτευση ενός προγραμματιστή για έναν χαλασμένο οδηγό εκτυπωτή και η οποία άλλαξε την κοινωνία μας. Η ιδέα για το λογισμικό που όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν, να μελετούν, να μοιράζονται και να βελτιώνουν αποδείχθηκε πραγματικά πανίσχυρη.

Το GNU project έχει λειτουργήσει ως το σημείο εκκίνησης ενός κινήματος που εξασφαλίζει ότι μπορούμε να ελέγχουμε την τεχνολογία, αντί η τεχνολογία να ελέγχει εμάς. Σήμερα, το Ελεύθερο Λογισμικό είναι παντού: Με αυτό λειτουργεί το Διαδίκτυο, τα κινητά μας τηλέφωνα, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, δρομολογητές και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή. Το Ελεύθερο Λογισμικό έχει θεμελιακά αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε λογισμικό: αντί να απαγορεύεται στον κόσμο να προσαρμόζει το λογισμικό στις ανάγκες του, ο κόσμος προσκαλείται να συμμετέχει στην ανάπτυξή του.

Το FSFE είναι ευγνώμων προς τον Richard Stallman για τη θεμελίωση αυτής της κοσμοϊστορικής αλλαγής, και σε όσους εργάστηκαν τόσο σκληρά για την πρόοδο του Ελεύθερου Λογισμικού για τρεις δεκαετίες.

Ενισχύστε τις τοπικές δραστηριότητες: Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συντονιστών της Κοινότητας

Για παράδειγμα, τις τοπικές μας Ομάδες Μελών. Τον τελευταίο μήνα, οι ομάδες μας στο Aarhus φιλοξένησαν μια ομιλία ενώ συνεχίζονται και οι συναντήσεις στη Φρανκφούρτη. Στο Μόναχο είχαμε ένα δημόσο περίπτερο κατά τη διάρκεια ενός φεστοιβάλ δρόμου, ενώ κατά την διάρκεια της Ημέρας Ελευθερίας Λογισμικού, τα Μέλη μας πληροφορούσαν τους διερχόμενους για το Ελεύθερο Λογισμικό στη Βιέννη και στο Offenburg, ενώ στο Ελσίνκι βοήθησαν τον κόσμο να εγκαταστήσει Ελεύθερο Λογισμικό. Η Ομάδα της Κοινότητας του Düsseldorf ήταν επίσης πολύ δραστήρια τις τελευταίες εβδομάδες: Είχαν ένα περίπτερο στο καλοκαιρινό πάρτυ στο πλαίσιο του Pirate Party, παρευρέθηκαν και στο καλοκαιρινό πάρτυ του Κόμματος των Πρασίνων, διοργάνωσαν μια εκδήλωση για την Ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού, έδωσαν υποστήριξη στο Cryptoparty που έγινε στο Kempen, διοργάνωσαν μια τακτική συνάντηση, καθώς επίσης και μια ομιλία του Sam Tuke για το Ελευθερώστε το Android σας.

Από τις 27 ως τις 29 Σεπτεμβρίου, 22 Μέλη του FSFE από 10 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για την Πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συντονιστών της Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι συντονιστές γνώρισαν ο ένας τον άλλον, παρουσίασαν τη δουλειά τους, συζήτησαν τις διάφορες δυνατότητες προώθησης του Ελεύθερου Λογισμικού, μοιράστηκαν καλές πρακτικές, και προσέφεραν αξιόλογα σχόλια σχετικά με τις δράσεις μας. Αν ενδιαφέρεστε να δείτε ποιος προωθεί το Ελεύθερο Λογισμικό σε επίπεδο Τοπικών Ομάδων Μελών ρίξτε μια ματιά στη σχετική καταχώρηση του ιστολογίου της Lucile.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Μιλήστε σε μερικούς φίλους για το πως άρχισαν όλα!

Όπως διαβάσατε στην πρώτη παράγραφο, έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο Richard Stallman ανακοίνωσε πως θα ξεκινούσε το λειτουργικό σύστημα GNU. Πολλοί λανθασμένα θεωρούν αυτά τα τριακοστά γενέθλια μόνο σαν μια επιτυχία από τεχνική άποψη, αλλά υπάρχουν και άλλα: το GNU και η φιλοσοφία που υπάρχει από πίσω του, αντιπροσωπεύουν και μια κοινωνική επανάσταση.

Πρέπει να μάθει περισσότερος κόσμος για τη σημασία και τη μοναδικότητα του μοντέλου ανάπτυξης που ξεκίνησε το GNU. Για αυτό σας ζητάμε να μιλήσετε με τους φίλους σας, τους γνωστούς σας και τους συναδελφους σας για την ιστορία και τη φιλοσοφία του έργου GNU και για να σκεφθείτε ποιες θετικές επιπτώσεις της εφεύρεσης του GNU εκτιμάτε περισσότερο εσείς προσωπικά.

Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας, για παράδειγμα γράφοντας ένα άρθρο σε ένα ιστολόγιο για τη συζήτησή σας με τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσατε, ή μοιραζόμενοι τις εμπειρίες σας στις δικές μας δημόσιες λίστες αλληλογραφίας.

Ευχαριστούμε όλα μας τα Μέλη και τους Δωρητές που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες Εκδηλώσεις του FSFE
Fellowship Blog Aggregation
Συζητήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό