Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό Δελτίο - Νοέμβριος 2013

Οι πλατφόρμες του καλού πειραματισμού

Σε πρώτη ματιά, ορισμένες συσκευές μπορεί να μοιάζουν μια βλακεία και μισή. Γιατί άραγε να τις αγοράσει ο οποιοσδήποτε; Μερικοί γέλασαν με τον συντάκτη σας όταν εκείνος αγόρασε το δικό του Open Moko Neo Freerunner. Εκείνη την εποχή, μπορούσες να αγοράσεις φθηνότερες συσκευές, με γρηγορότερη CPU, περισσότερη RAM, μεγαλύτερο χώρο στο δίσκο, πιο όμορφο περίβλημα, καλύτερη συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο, καλύτερο μικρόφωνο και ηχεία.

Όμως, οι συσκευές σαν το OpenMoko είναι σημαντικές για τον καθένα μας, ακόμη και αν δεν τις αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι κρίσιμης σημασίας διότι είναι πλατφόρμες για πειραματισμό με υλικό (hardware) που βοηθούν τους προγραμματιστές να μάθουν πώς ακριβώς λειτουργούν οι υπολογιστές -- τι πραγματικά κάνει ο κώδικας -- και, άρα, τους δίνει τη δυνατότητα να γράφουν καλύτερο λογισμικό για όλους μας.

Ο Paul Boddie έγραψε για μια από αυτές τις συσκευές: το Ben NanoNote. Αυτή η συσκευή υποστηρίζεται πλήρως από οδηγούς Ελεύθερου Λογισμικού με την upstream διανομή του πυρήνα Linux. Δεν βασίζεται σε κανένα ιδιοκτησιακό λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών firmware blobs, για την εγκατάσταση ή τη λειτουργία της συσκευής. Το "Ben" ευνοεί τον πειραματισμό: μπορείτε να αντικαταστήσετε (re-flash) το πρόγραμμα εκκινητή (bootloader) και το λειτουργικό σύστημα, με τις δικές σας εικόνες (images), και μπορείτε να εγκαθιστάτε προγράμματα της δικής σας επιλογής.

Οι κακοί περιορισμοί

Η γνώση που εμείς, ως κοινότητα, αποκομίζουμε από αυτές τις συσκευές, μας βοηθά να αντισταθμίζουμε τους κατασκευαστές IT που χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς περιορισμούς με διαφορετικές τεχνολογίες για να αφαιρέσουν τον έλεγχο από εμάς. Σε πολλές συσκευές οι κατασκευαστές αποφασίζουν ποιο λογισμικό μπορούμε να εγκαθιστούμε ή να διαγράφουμε από τους υπολογιστές μας, δεν θέλουν να μάθουμε πώς λειτουργεί το λογισμικό, και δεν θέλουν να μπορούμε να αλλάζουμε το λογισμικό. Αυτοί αποφασίζουν πώς μπορούμε να βλέπουμε τα DVD, ποιες κάρτες SIM και ποιους παρόχους μπορούμε να χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας και θέλουν να είναι σε θέση να διαγράφουν από απόσταση τα δεδομένα μας, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, της μουσικής, ή των ταινιών.

Το ερώτημα είναι: θέλουμε να τους το επιτρέψουμε αυτό; Εμείς αποδεχόμαστε αυτούς τους περιορισμούς; Και αν όχι, τι άλλο χρειαζόμαστε για να αντισταθμίσουμε αυτές τις εξελίξεις;

Οι ωραίες τοπικές συναντήσεις

Στο FSFE πιστεύουμε ότι ένα κρίσιμο μέρος σε αυτή την πρόκληση είναι οι τοπικές συναντήσεις. Πρέπει να ενώσουμε τους ανθρώπους που αντιτίθενται σε αυτούς τους περιορισμούς και να να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στο πώς να εξηγούμε τα θέματα αυτά σε άλλους. Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκδοση οργανώσαμε την πρώτη συνάντηση για τους συντονιστές των Τοπικών Ομάδων του FSFE. Στη συνέχεια η ομάδα άρχισε να να ανακεφαλαιώνει τις συμβουλές για τους διοργανωτές των τοπικών συναντήσεων του FSFE, και η Lucile Falgueyrac συνόψισε τις καλές πρακτικές για τον συντονισμό αυτών των συναντήσεων.

Εκτός από τη συνάντηση των συντονιστών, το FSFE διεξήγαγε και την ετήσια Γενική Συνέλευση στη Βιέννη. Ο Jonas Öberg ανέλυσε το πώς εργαστήκαμε για να έχει αποτέλεσμα η αποστολή μας και ο Hugo Roy έγραψε για τη δεύτερη ημέρα με τις τυπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της επανεκλογής του Karsten Gerloff ως Προέδρου και του Reinhard Müller ως Οικονομικού Διευθυντή. Μετά από 2 καλά χρόνια, ο Henrik Sandklef έφυγε από Αντιπρόεδρος, και ο εκδότης σας εξελέγη να αναλάβει την θέση αυτή.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Εκείνοι δεν θέλουν να μπορείτε - αλλά εσείς τι θέλετε;

Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, δεν θέλουμε ο κόσμος να αποδέχεται όλους τους περιορισμούς στις συσκευές μας. Για να κερδίσουμε περισσότερη διαφάνεια, θέλουμε έναν εύκολο τρόπο για να πληροφορήσουμε ένα ευρύτερο ακροατήριο για αυτούς τους περιορισμούς, και ειδικά για να δώσουμε στους νέους ανθρώπους έναν τρόπο με τον οποίο να μπορούν να δείξουν πως δεν συμφωνούν με αυτό. Στις 4 Νοεμβρίου ξεκινάμε live με το TheyDontWantYou.To και μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ξεκινάμε τη διανομή μηνυμάτων μικρο-ιστολογίου, τονίζοντας τους διάφορους περιορισμούς με τη χρήση του #theydontwantyouto hashtag.

Βοηθήστε μας να διανείμουμε αυτά τα μηνύματα, στείλτε τα μηνύματα στους φίλους σας, γράψτε γι' αυτά στο ιστολόγιό σας, χρησιμοποιήστε τα αυτοκόλλητά μας για να αυξήσετε το επίπεδο συνειδητοποίησης, και για να μας ενημερώσετε για τους περιορισμούς που συναντάτε στην καθημερινή σας ζωή.

Ευχαριστούμε όλα μας τα Μέλη και τους δωρητές που κάνουν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Συζητήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό