We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

This translation may be out of date with the originale tekst. Please help us to translate this and other pages on fsfe.org, so people can read our message in their native language.

Gør din Android fri

Frigør din enhed!

Frigjort Android-robot

Selv om Android overvejende er fri software, leveres enheder normalt med proprietær software og tjenester, som forhindrer folk i at anvende dem uafhængigt og på en autonom måde. Frigør din Android-enhed: lær hvordan du genvinder kontrollen over dine data, med et frit styresystem og frie apps!

Styresystemerne

Et styresystem er en samling af software, som gør det muligt for dig at anvende din telefon og køre andre programmer på den. Selv om Android primært er fri, leveres mange telefoner med proprietære komponenter og tilføjelser. Nogle telefoner har også en låst bootloader, hvilket forhindrer dig i at boote og installere andre styresystemer. Hvis du ønsker at købe en Android-telefon, så sørg for at dens bootloader kan låses op. På nogle enheder kan den kun låses op ved hjælp af smarte hacks, og fabrikanterne har tendens til at erklære garantien som ophævet, hvis du låser enhedens bootloader op. Men jævnfør EU-direktivet 1999/44/CE, er det simple faktum, at du har ændret eller udskiftet softwaren på din enhed, ikke en tilstrækkelig grund til at ophæve den lovbestemte garanti. Se Carlo Pianas blog for flere oplysninger. Der er også virksomheder, som leverer deres enheder med en ulåst bootloader eller giver dig mulighed for at låse den op. Desuden er det en god ide, at kontrollere hvorvidt der er frie versioner af Android, som understøtter enheden.

Replicant OS

Replicant er en Android-distribution, som er ethundrede procent fri software. Den kører kun på et meget begrænset udvalg af enheder. Hvis du har en af disse enheder, er det dit bedste valg.

CyanogenMod

CyanogenMod

CyanogenMod er den mest populære erstatningsdistribution af Android. Den kører på mange telefoner og tilbyder funktionalitet, der ikke findes i den officielle Android-baserede firmware fra fabrikaterne. Den leveres også uden Googles programmer, og giver dig mere frihed over din enhed. CyanogenMod er fri software, udviklet af et aktivt fællesskab. For at kunne køre på så mange enheder, anvender den ikke-frie enhedsdrivere og firmware, som er hentet fra en enhed og medtaget i ROM'en.

For at kunne installere CyanogenMod, skal din enheds bootloader være ulåst. CyanogenMods wiki indeholder detaljeret vejledning i hvordan den installeres.

Efter installeringen, vil din telefon være fri for alle præinstallerede proprietære programmer, og det er ikke nødvendigt at forbinde telefonen med en Google-konto. Med undtagelse af nogle ikke-frie enhedsdrivere, skulle din telefon nu køre udelukkende fri software. Hvis du har kendskab til ikke-fri software, som er blevet føjet til CyanogenMod, så giv os besked derom (på engelsk)!

Vi har samlet nogle oplysninger om, hvordan du kan hjælpe med at sikre, at CyanogenMod forbliver fri, samt hvordan ikke-frie dele identificeres og fjernes.

Apps

For de fleste personer, er Google Play Butik (tidligere kendt som Android Marked) den eneste eller den primære kilde til deres programmer. Den fortæller ikke engang, hvorvidt en app er fri software eller ej, ej heller dens licens. Desværre er de fleste apps fra dennee og andre markedspladser, proprietære. Selv hvis du installerer en fri software-app, er der ingen grund til at stole på den downloadede binære fil. Anvendelse af Googles markedsplads kræver desuden en Google-konto. Det anbefales, at du slet ikke anvender markedspladsen.

F-Droid

F-Droid

Initiativet F-Droid blev sat i værk for at ændre den sørgelige situation for fri software-apps i Android-verdenen. Det opbygger et arkiv indeholdende let installerbar fri software til Android-platformen. Der er et Android-klientprogram, som gør det let at gennemse fri software-programmer, installere dem på din enhed og holde styr på opdateringer. Når det er muligt, er der også oplysninger om, hvordan man donerer penge til app'ens forfattere.

F-Droids arkiv indeholder detaljerede oplysninger om mange versioner af hvert program. Du kan også let oprette og tilføje egne arkiver. Men da initiativet er meget aktivt, udvikles på en decentraliseret måde og er åbent for samarbejde, er det egentlig ikke nødvendigt at oprette egne arkiver. Målet er at medtage alle nyttig Android-programmer, som er fri software, samt at holde styr på deres opdateringer.

Vi har opsamlet nogle oplysninger, om hvordan du kan hjælpe F-Droid.

Synkronisering af dine data

Når du udelukkende kører fri software, og når du er uafhængig af ikke-frie netværkstjenester, som dem Google tilbyder, kan det se ud som om, du vil miste bekvemmeligheden ved at kunne synkronisere kontakter, kalender og andre data med dine andre enheder. Heldigvis er der megen fri software, som udfører opgaven godt: