Η μετάφραση μπορεί να είναι ξεπερασμένη με πρωτότυπο κείμενο. Βοήθησέ μας να μεταφράσουμε αυτή και άλλες σελίδες στο fsfe.org, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα μας στην μητρική τους γλώσσα.

Ελευθερώστε το Android σας

Απελευθερώστε τη συσκευή σας!

Liberated Android Robot

Αν και το Android είναι κυρίως Ελεύθερο Λογισμικό, οι συσκευές συνήθως έρχονται με ιδιοκτησιακό λογισμικό και υπηρεσίες που εμποδίζουν τον κόσμο να τις χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα και αυτόνομα. Απελευθερώστε την Android συσκευή σας: μάθετε πώς να επανακτήσετε το έλεγχο των δεδομένων σας με ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα και ελεύθερες εφαρμογές!

Τα λειτουργικά συστήματα

Ένα λειτουργικό σύστημα είναι μια συλλογή λογισμικού που σάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας και να εκτελείτε άλλες εφαρμογές σε αυτό. Αν και Android είναι κυρίως ελεύθερο, πολλά τηλέφωνα διατίθενται με ιδιοκτησιακά συστατικά και πρόσθετα. Κάποια τηλέφωνα επίσης έχουν κλειδωμένο φορτωτή εκκίνησης που σας εμποδίζει να κάνετε εκκίνηση και να εγκαταστήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό Android, βεβαιωθείτε ότι ο φορτωτής εκκίνησης μπορεί να ξεκλειδώσει. Σε μερικές συσκευές ξεκλειδώνει μόνο με έξυπνες χακιές και οι κατασκευαστές τους έχουν την τάση να ακυρώνουν την εγγύηση όταν ξεκλειδώνετε το φορτωτή εκκίνησης της συσκευής τους. Αλλά δεδομένης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/44/CE, μόνο το γεγονός ότι τροποποιήσατε ή αλλάξατε το λογισμικό στη συσκευή σας, δεν είναι επαρκής αιτία ακύρωσης της νόμιμης εγγύησης. Δείτε το ιστολόγιο του Carlo Piana για περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχουν και εταιρείες που διαθέτουν τις συσκευές τους με ξεκλείδωτο φορτωτή εκκίνησης ή σάς παρέχουν τα μέσα να τον ξεκλειδώσετε. Εκτός από αυτό, είναι καλή ιδέα να εξετάσετε αν υπάρχουν ελεύθερες εκδόσεις Android που να υποστηρίζουν τη συσκευή.

Replicant OS

Replicant

Replicant Το Replicant είναι μια διανομή Android η οποία είναι 100% Ελεύθερο Λογισμικό. Επειδή δεν χρησιμοποιεί μη-ελεύθερους οδηγούς, προς το παρόν εκτελείται σε περιορισμένο αριθμό συσκευών.

Σας ζητάμε να βοηθήσετε το Replicant να επεκτείνει την υποστήριξη για περισσότερες συσκευές. Μπορείτε να συμβάλλετε με κώδικα, και με δωρεές συσκευών στην ομάδα του Replicant για δοκιμές.

CyanogenMod

CyanogenMod

Η CyanogenMod είναι μια έκδοση Android την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς λογαριασμό Google. Αν και είναι συνήθως περισσότερο ελεύθερη από το λογισμικό το οποίο είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας, η ελευθερία δεν είναι ο κύριος σκοπός της. Ενώ η CyanogenMod εκτελείται στις περισσότερες συσκευές Android χρησιμοποιεί μη-ελεύθερους οδηγούς συσκευών και firmware που ανακτώνται από μια συσκευή και εμπεριέχονται στη ROM. Νεότερες εκδόσεις περιέχουν και τις ιδιοκτησιακές υπηρεσίες Google Play.

Συλλέξαμε κάποια στοιχεία σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να διασφαλιστεί ότι η CyanogenMod θα γίνει ξανά ελεύθερη και πώς να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε μη-ελέυθερα τμήματα. Αν γνωρίζετε άλλες μη-ελεύθερες εφαρμογές να έχουν προστεθεί στο CyanogenMod, ενημερώστε μας!

Οι εφαρμογές

Για τους περισσότερους, το Google Play Store (που ήταν γνωστό ως Android Market) είναι η μόνη ή η κύρια πηγή για τις εφαρμογές τους. Δεν σας λέει ούτε αν μια εφαρμογή είναι Ελεύθερο Λογισμικό ή όχι, για να μην αναφέρουμε την άδεια χρήσης της. Δυστυχώς, οι περισσότερες εφαρμογές από αυτήν ή από άλλες αγορές είναι ιδιοκτησιακές. Ακόμη και αν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή Ελεύθερου Λογισμικού, δεν υπάρχει λόγος να εμπιστευθείτε το εκτελέσιμο και τη λήψη του. Επίσης η χρήση της αγοράς Google απαιτεί έναν Google λογαριασμό. Συνιστάται να μη χρησιμοποιήσετε την αγορά αυτή καθόλου.

F-Droid

F-Droid

Με την πρωτοβουλία F-Droid άρχισε να αλλάζει η θλιβερή κατάσταση των εφαρμογών Ελεύθερου Λογισμικού στον κόσμο του Android. Η πρωτοβουλία αυτή κατασκευάζει ένα αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού με ευκολία εγκατάστασης για την πλατφόρμα Android. Υπάρχει μια εφαρμογή πελάτη Android που διευκολύνει την περιήγηση σε εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού, την εγκατάστασή τους στη συσκευή σας και τον εντοπισμό ενημερώσεων. Όπου η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη περιλαμβάνει πληροφορίες για το πώς να κάνετε χρηματικές δωρεές στους συγγραφείς της εφαρμογής.

Το αποθετήριο του F-Droid περιέχει λεπτομέρειες πολλαπλών εκδόσεων για κάθε εφαρμογή. Μπορείτε επίσης εύκολα να δημιουργήσετε και να προσθέσετε τα δικά σας αποθετήρια. Αλλά επειδή η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ δραστήρια, με την ανάπτυξη να γίνεται αποκεντρωμένα και να είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, η δημιουργία ξεχωριστών αποθετηρίων δεν είναι πραγματικά απαραίτητη. Ο στόχος της είναι να συμπεριλάβει όλες τις χρήσιμες Ελεύθερου Λογισμικού εφαρμογές Android και να παρακολουθεί τις ενημερώσεις τους.

Συλλέξαμε κάποια στοιχεία για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το F-Droid.

Συγχρονίζοντας τα δεδομένα σας

Όταν εκτελείτε μόνο Ελεύθερο Λογισμικό και όταν δεν στηρίζεστε σε μη-ελεύθερες δικτυακές υπηρεσίες όπως αυτές που προσφέρει η Google, μοιάζει σαν να χάνετε την ευκολία να συγχρονίζετε τις επαφές σας, τα ημερολόγια και άλλα δεδομένα με άλλες συσκευές. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποσότητα από Ελεύθερο Λογισμικό που κάνει τη δουλειά.

Συγχρονίζοντας το ημερολόγιο και τις επαφές

Υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις εξυπηρετητών Ελεύθερου Λογισμικού για CalDAV και CardDAV που μπορείτε να χρησιμοποιείτε, όπως:

Κάθε συσκευή από την οποία θέλετε να έχετε πρόσβαση στις επαφές σας και στο ημερολόγιο απαιτεί CardDAV και CalDAV. Για την επιφάνεια εργασίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε:

Σε συσκευές Android μπορείτε να χρησιμοποιείτε:

Συγχρονισμός αρχείων

Για να διατηρείτε τα αρχεία συγχρονισμένα μεταξύ συσκευών

Συγχρονισμός για εφαρμογές ανάγνωσης ροών

Αν συνηθίζετε να παρακολουθείτε ροές RSS/Atom, είναι ωραίο να μπορείτε να διατηρείτε όλες τις συσκευές συγχρονισμένες. Εδώ είναι κάποιες προτάσεις ελεύθερων λύσεων:

Συγχρονισμός Περιηγητών Ιστού

Μπορείτε να φιλοξενείτε το δικό σας εξυπηρετητή συγχρονισμού Firefox

Έτσι έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τις προηγμένες ρυθμίσεις της διαμόρφωσης συγχρονισμού του Περιηγητή Ιστού Firefox για να ορίσετε τον νέο εξυπηρετητή και τα στοιχεία εισόδου.

Αν και υπάρχει κάποια τεκμηρίωση για το πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το δικό σας εξυπηρετητή συγχρονισμού για τον Περιηγητή Ιστού Chrome, είναι όλα «στον αέρα». Δείτε το issue 181429 από τον ιχνηλάτη προβλημάτων ανάπτυξης του chromium.